Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo je v právu v Sýrii? Jednoznačné to rozhodně není!

15. 8. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Neznám poměry v Sýrii. Z informací ke mě pronikne vždy jen občasný komentář v televizi. Tam to na nějakou mírumilovnou vládu nevypadá. Mučení dětí není zrovna dobrá mezinárodní vizitka. Pravdou však taky je, že západ je vůči Sýrii velmi opatrný. Na to, jak reagoval na zásahy "zkroceného&quo t;a spolupracujícího Kadáfího. Možností, proč tomu tak je, je několik.
1) Buď seZápad Sýrie bojí (nechce další válečný konflikt).
2) Sýrie je pro něj nezajímavá a Ašad mu v zásadě nevadí.
3) Chystá se něco většího, proti čemuž je Sýrie jen nepodstatnou záležitostí (možný letecký úder Izraele na Irán)

Nahlásit

-
0
+

V článku je napsáno, že Saúdská Arábie podporuje sunnity, Turecko jetaké sunnitské.
Co se týče demonstrací, tak ty jsou vždy v pátek po modlitbě jinak se tam nedemonstruje. Nikdo neví jestli Ti mrtví jsou ozbrojenci, kteří dostávají zbraně z okolních států, nebo jestli mezi nimi jsou i nějací pokojní demonstranti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud shrnu váš článek: 1) shrnujete historické pozadí, 2) vyslovujete názor, že současné dění je odrazem historického pozadí a 3) ne příliš srozumitelně (alespoň pro mě) popisujete roli západu.

Nikde v článku jsem ale nenarazil na zdůvodnění titulku, totiž že není jasné, kdo je v Sýrii v právu. Dělá to na mě dojem, že jste chtěl napsat něco pro-asadovského, ale nemáte dostatečné argumenty.

Nesouhlasím s tím, že kořen problému je v historických souvislostech. Už tři roky (od setkání syrské opozice v EP) sleduju problematiku lidských práv v Sýrii, která je docela špatná. Jestliže režim nyní tvrdí, že nemá čas na uskutečňování reforem, tak je to jasné, protože ten jejich čas už uplynul. Co dělal Bašár al-Asad těch deset let, co je u moci? Zavíral lidi, mučil je a popravoval, odstřihával je od internetu, cenzuroval jim kumunikaci, rozvíjel sítě udavačů. Psát nyní o Syřanech, třebas sunnitských, že vládu nenávidí kvůli nějakým historickým předsudkům, je dosti hanebné.

Nahlásit

-
0
+

Nemůžu si pomoct, ale z téhleté asadovské propagandy v posledních dvou odstavích je mi fakt špatně. Když vynecháme západ, proč na něj tlačí i Turecko a Saudská Arábie, dvě nejsilnější lokální síly? A samozřejmě, 2000 mrtvých lidí, to jsou "jak nejrychleji to jde provedené reformy". Věta "zákaz používat ho proti mírným demonstracím je dodržován už od začátku nepokojů" je pak absurdní ve světle všech obětí.

Nahlásit

-
0
+