Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Žluťácká demonstrace na Manhattanu

26. 10. 2011
 6 043
26 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Asi každý píšeme o něčem jiném. Kde je jaká regulace něco dusící?
http://byznys.ihned .cz/c1-55046990-uz-nechci-vyde lavat-na-blbeccich-napsal-bank er-goldman-sachs-a-dal-vypoved
http://byznys.ihned.cz/zpr avodajstvi-svet/c1-55056220-ma nazer-goldman-sachs-vyvolal-po prask-na-wall-streetu-reaguje- na-nej-uz-i-sef-jp-morgan
A lei tak, podstata je jiná. Systém, který něco sliboval se ukazuje jako nedůvěryhodný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokuste se, pane Niku, na chvíli opustit optiku své třídy. Věřte mi, že celý svět nejsou jen bankéři, konzultanti, advokáti, učitelé elitních škol, filmové hvězdy, politická třída, novináři na ně napojení a jim podobní - a jejich rodinní příslušníci, kteří teď demonstrují proti bankám. Nepochybuji o tom, že tihle lidé teď cítí úzkost. Dosavadní systém nefunguje, protože sektor průmyslu a malých firem je tak decimován regulacemi (které tihle lidé podporují), že už je nedokáže uživit. Vnímají, že je změna třeba a zároveň se toho bojí. Lidé z vládnoucí třídy se vždycky štítí a bojí nižších tříd.

Vedle toho tu máme vrsty dělníků, řemeslníků, prodavaček, zdravotních sester, nezaměstnaných horníků, policistů a milionů dalších obyčejných lidí. Pro Obamu, Sorose a jim podobné aristokraty to jsou jen "frustrovaní rasisté" (to je autentické Obamovo vyjádření). Ti necítí úzkost, ale hněv. A ti mají zcela konkrétní požadavky. Třeba aby vláda zastavila nesmyslné ekologické regulace, kvůli kterým jsou rušena jejich pracovní místa. Aby vláda zrušila zákony, které znamenají, že každý právníček může kohokoliv zažalovat za diskriminaci, poslat podnik do bankrotu a připravit tisícovku lidí o práci. Aby vláda okamžitě zastavila všechny dotace bankám a korporacím - tam nikdy nebudou pracovní místa pro jejich děti. Aby vláda zrušila reformu zdravotnictví, která znamená, že podnik nesmí dále zaměstnávat toho, komu nezaplatí drahé životní pojištění a bude ho tudíž nucen propustit. Aby vláda přestala financovat nesmyslné výzkumné projekty, které k ničemu nevedou a které jen vytvářejí pracovní místa pro příslušníka vyšších tříd.

Možná si o mě začnete myslet, že jsem marxista, ale tohle je klasický třídní konflikt. Soros a Obama proti pracujícím, pracující proti Sorosovi a Obamovi.

Na závěr si Vám dovoluji doporučit svůj starší text Marxistický pohled na Vladimíra Špidlu (via google). Najdete tam podrobnější argumentaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za tip. Výborný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Hample, můžete mi poslat nějaký odkaz na to jak se "demonstranti vydali ničit domy boháčů, a Sorosův luxusní apartmánový dům vynechali a šli vytloukat okna Ruperta Murdocha a Davida Kocha"? Nikde jsem to nezaznamenal. Naopak jsem zaznamenal, že demonstrující jakékoli násilí odmítají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem to, zdá se, nějak překombinoval. Měl jsem napsat, že žluťák píše o demonstraci žluťáků na Manhattanu.

Nevím jestli jste pane Hample na Manhattanu byl, ale, jak už píšu výše, je tady svědectví člověka z bankovní branže, který tam byl. Je to bývalý viceguvernér ČNB a dnešní generální ředitel České spořitelny, pan Kysilka, který s demonstrujícími hovořil. Ten, jako zástupce finanční branže, jistě není na straně těch, kteří „Okupují Wall Street“. A pan Kysilka v 58 minutě pořadu OVM říká jasně, že ti lidé co tam jsou neví pořádně proč tam jsou, ale spojuje je pocit "Nemají o nás zájem" a "obava z neznámého, čili úzkost". Že by tohle vyjadřovali "žluťáci"? To by byli tak rafinovaní, že by hráli proti sobě. Každý si může Kysilku poslechnout: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126672097-otazky-vaclava-moravce/211411030501023/
A mimochodem, pane Hample, Soros sice vydělává peníze díky existujícímu finančnímu systému, ale zároveň ho kritizuje s tím, že poukazuje na jeho nedostatky, které mu toto dovolují. To snad víte, ne? Nebo mám Vám poslat nějaké odkazy?
Pane Hample, styďte se. To co jste tady zplodil je velmi nedokonalý pokus stát se "spin doktorem".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uz jsem Vam odpovedela na mail, snad dojde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, dobře. A kde vás najdu? Napište mi prosím na email otaznik1@volny.cz . Děkuji

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jo jsou, jenze my to delame komercne na zakazku, kdy klient prijde s konkretnim produktem, abychom ho rozlozili. Ty investicni produkty jsou postavene na komplexni kombinaci ruznych financnich derivatu. Investor se tak vetsinou zorientuje jen v zakladnich vlastnostech produktu. Informace o vynosnosti produktu ci rizikovem profilu zustavaji pred investorem dobre skryty za komplexni strukturou produktu....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsou někde k vidění výsledky těch rozkladů finančních produktů?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žluťácká demonstrace žluťáků.
Komu tohle OWS slouží? Kdo to ví? Doporučuju ke shlédnutí OVM z minulého týdne, kdy si pozval Bělohradského, Rupnika a Kysilku (bývalého vicepremiére ČNB a dnešního ředitele České spořitelny), který jediný ze čtyř diskutujících tam byl. Hodně se člověk doví.

Nahlásit

-
0
+

Je uplne fuk, kdo s cim prisel prvni. My mame prakticke zkusenosti z rozkladem financnich produktu a po tehle "praxi", kdy vidime, co je za tim, bych tu dlazebni kosku sla hodit taky. Chytraku !

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když to píše NYT, tak to určitě bude pravda. :-)))) A což takhle Jan Keller v Právu?

Podle výzkumu Penn, Schoen & Berland, který dnes cituje Luděk Bednář je tomu tak, že:
- většina podporuje prezidenta Obamu,
- většina podporuje vyšší daně pro bohaté (rozuměj pro malé firmy s obratem přes 250 000 dolarů ročně),
- polovina podporuje státní pomoc bankám.

To je konsistentní s předcházejícími informacemi a potvrzuje to, že se jedná o akci bohatých elit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proboha, posledni vyzkum NYT ukazuje, ze podpora Occupy Wall Street vznikla od lidi zklamanych Obamou... to snad nemyslite vazne, co tu pisete. Vzdyt politicky prekrucujete fakta jak se vam hodi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přidám ještě pár odstavců z článku své oblíbené blogerky Ann Coulter:

Nejhorší věc, kterou hnutí Occupy Wall Street provedlo, je to, že zničilo dobrou věc: Odpor proti Wall Street. Jakmile skutečný odporproti Wall Street začal nabývat na síle, objevili se tito zombie bez mozků a dostali nás do situace, kdy si máme vybrat mezi nimi a zlodějskými bankéři.

Kdyby skutečně chtěli postavit zastavit akce, které přinášejí peníze onomu jednomu procentu a okrádají všechny ostatní, musel by se terč číslo jedna jmenovat George Soros.

Samozřejmě, nevíme, jak je Georg Soros bohatý, protože většinu svých peněz drží na účtech v daňových rájích. Ale víme, že byl usvědčen ze zneužívání interních informací. A víme, že jeho podnikání je založeno na tom, že napomáhá vyvolat paniku, poškozovat národní ekonomiky a vydělávat na tom.

Když se demonstranti vydali ničit domy boháčů, Sorosův luxusní apartmánový dům vynechali a šli vytloukat okna Ruperta Murdocha a Davida Kocha. Všimněte si, že ani jeden z nich není bankéř. Rupert Murdoch provozuje média a David Koch vyrábí chemikálie. Oba tedy produkují něco konkrétního, nesou odpovídající riziko a nedostávají žádnou státní podporu. Domy finančních spekulantů, kteří bohatnou, aniž by něco vyráběli, byly vynechány. To je stejné, jako by demonstranti
proti rasismu vytloukli pouze černošské domy.

Vědí vůbec demonstranti, že Obamovy regulace, které tak podporují, poskytly velkým bankám jistotu, že pokud je v budoucnu nezodpovědné investice dostanou do problémů, stát jim uhradí ztráty? A že tyto regulace byly nadšeny přivítány skupinami jako Goldman a Citibank?

Celý text najdete na http://www.humanevents.com/article.php?id=46981

Nahlásit

-
0
+

autor zjevne vi, co dela. veskere jeho argumenty jsou lzive a on to dobre vi. o pravdu mu preci ale nejde. clanek je typickym prikladem placene snahy o diskreditaci, pouzivani lzi ve styluco je v tisku, to musi byt pravda. vetsina lidi, ktera se hnutim Occupy nezabyva, si neudela cas, aby argumenty proverila. Jde jeno zaseti seminka pochybnosti ve stylu Opakovana lez se jednou stane pravdou.

Nahlásit

-
0
+

V poněkud zábavnější formě - http://www.uloz.to/8562041/dekujeme-ze-kourite-cz-avi

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro zájemce - http://en.wikipedia.org/wiki/Spin_(public_relations)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji panu Vlnasovi za jeho péči o nás resp. další vyhraněný názor prezentovaný na Finmagu.

Osobně mi přijde článek klasická SPIN doktorská práce v tom nejhorším slova smyslu. Vytrhaneme pár faktů z kontextu a bez znalosti věci nebo zcela záměrně lživě a manipulativně z nich umícháme kašičku, která podporuje naše zájmy nebo náš pohled na věc. Nemá to nic společného
1. ani s poctivým odargumentováním svého názoru,
2. ani s poctivou snahou o analýzu, proč jsou něčí argumenty chybné.

Asi nemá smysl rozebírat článek bod po bodu, snad jen jedna věc je myslím věcí slušnosti. Týká se totiž našeho bezprostředního okolí. Ano, George Soros získal velmi mnoho peněz na finančních trzích. Myslím, že je ovšem na místě dodat, že nemalou část z nich věnoval například na rozvoji demokracie ve střední a východní Evropě - více např. http://www.soros.org/ či http://www.osf.cz/. Asi tedy nemá před očima jen dolary jako strýček Skrblík.

Nahlásit

-
0
+

stiglitz, ne soros:-) nicmene oba podporili hnuti...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

diky za hodnotny komentar Miso, jeste bych dodala na napjatou situaci v Oaklandu, ktera vyustila mezi americkymi marinaky, bude jeste "horko"... .http://www.businessinsider.co m/marine-scott-olsen-is-to-und ergo-brain-surgery-and-occupym arines-make-demands-2011-10
hnutima podporu castecne i v akademii, zajimavy byl nazor na hnuti Occupy Soros v diskuzi s Hernandem de Soto, oba vyjadrili sympatie na Foru 2000, v rijnu v Praze.

zde v CR se hnuti zesmesnuje a bagatelizuje, zajialo by me, jak by tito lide mluvili, kdyby konstruovalibankovni produkty, dost lidi by se asi divilo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímalo by mě, kde jste na něco podobného přišel. Že policie nezasahuje proti demosntrantům? Je jich už přes 1000 ve vězení. Podívejte se na záběry na internetu, jak policice útočila proti Occypy Oakland. Jeden z linků zde: http://www.youtube.com/watch?v=QngE6kKk8Lg
Je pravdou, že toho sdružení nemá jasnou politickou orientaci, jde totiž o seskupení lidí, kteří pochopili, že se stali rukojmími nadnárodních koncernů a bankovních institucí, které jsou tak gigantické, že by jejich kolaps by způsobilkolaps celé ekonomiky. Spojuje je zášť nad povinnostíplatit špatné investice bank, které manipulují s celým trhem a lidé tomu nemohou zabránit. Vadí jim kroupce v řadách politiků, která je mimojiné celosvětově rozšířená a vadí jim společnost postavená na zadlužování států a obyvatelstva. Hnutí OWS má podle posledních průzkůmů v USA podporu 43%, Tea Party (aneb radikální republikánská politická frakce) má jen necelých 20%. Na Tea Party nikdo neútočí a nemá žádné zatčené lidi. Tolik k pravdivosti článku.

Nahlásit

-
0
+

Optika mi naopak prijde neuveritelne melka. Autor zjevne nesledoval pocatek demonstraci a pripojil se az kdyz z toho bylo "tema". Je to prazdny "clanek" plny nesmyslu... )

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

souhlasim, marketingovy clanek, blabol, ten clovek nevi, o cem mluvi...

Nahlásit

-
0
+

Marketingový blábol, jehož vrcholem je nařčení George Sorose, významného filantropa a podporovatele demokracie, z toho, že nikdy nikomu nepomohl. Na takový článek je škoda slov.

Nahlásit

-
0
+

Skvělý článek, velmi zajímavý úhel pohledu! Děkuji!

Nahlásit

-
0
+

Zajimavy clanek, diky za nej. Nenapadlo mese podivat na tyto proesty az tak hlubokou optikou "pate kolony" nebo pinkertoncu. Jen skoda, ze v clanku neni vic popsano to hnuti Tea party - ano vim, ze si to mohu vyhledat , ale mohlo to tam bytmnohem sireji popsano, nebot na internetu jsou take ruzne nazory na toto ...
Jeste musim dodat, ze jsem zamacknul slzy pri cteni v tomto clanku o osudu Hermana Caina, jak vystrihle z povinne komunisticke cetby od J.V. Plevy - Maly Bobes.

Nahlásit

-
0
+