Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Europrotektrorát Řecko

4. 3. 2010
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nejde o rozdilnost ekonomicke vyspelosti, ale o mobilitu vyrobnich faktoru - prace a kapitalu. V USA je tato mobilita mnohem vyssi (predevsim u pracovni sily) a to diky jednotnemu jazyku a odlisne mentalite, v EU ji lze zpochybnit.Jak uvadi Krugman citovany v jednom z predchozich clanku: "Kdyby bylo Španělsko jedním z amerických států a ne evropskou zemí, nedopadlo by to tak zle. Náklady a ceny by se nemohly tolik vychýlit. Florida, která mimo jiné mohla volně přitahovat pracující z okolních států a udržovat tak nízké náklady práce, nikdy nic podobného španělské relativní inflaci nezažila."Vice si urcite najdete sam na googlu pod heslem "optimalni menova oblast", anglicky "Theory of Optimum Currency Areas" nebo "Robert Mundell"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stale nekde ctu, ze pro EU je Euro spatne, protoze neakceptuje rozdily mezi ekonomikamy jednotlivych statu. Pritom USA ma jednu menu jiz radu let, rozdily mezi ekonomickou urovni jednotlivych statu jsou take velike a pritom o stiznostech na dolar nikde nectu. Dokazal by mi nekdo vysvetlit proc? Dekuji za odpovedi.

Nahlásit

-
0
+

"Euro je pro řeckou ekonomiku zkrátka příliš tvrdé. Země by potřebovala levnější měnu, aby mohla vyrovnat svou obchodní a platební bilanci. "-Pan Kohout to myslel asi inak, než ako to napisal. "Levnejší měna" ešte nie je zarukou ekonomickeho rozmachu. Spusta statov ma velmi slabu menu, a tieto staty su ekonomicky biednejšie ako Grecko. Problemom Grecka nie je SILNA mena, problemom Grecka je to, že nemôže natlačiť par vagonov eurobankoviek, a nimi splatit svoje dlhy.

Nahlásit

-
0
+

Možná se to všechno vyřeší, aneb jak krize může začít měnit mapu Evropy mírovou cestou:http://www.businessinsi der.com/germany-to-greece-cant -you-sell-us-some-of-your-isla nds-in-return-for-a-bailout-20 10-3

Nahlásit

-
0
+

Euro je nejen tvrdé. Jeho nezlomnost způsobí něco jako popraskání a právě zlomení neřízeně v národních státech s různým stavem HDP a vůbec ekonomických možností. Jak je vidět v Řecku a daších státech.Jen jestli se najít kupce na onu emisy státních dluhopisů Řecku podaří?Nevím , ale myslím nyní na nějaké pojetí clearingu? Jinak vnímám něco jako že rozumím, že hrdost Řeků je zatěžkána stávající situací.

Nahlásit

-
0
+

Přesně, Řecko je defacto pod nucenou správou.Pouze malá připomínka k perexu - podle mě lze klidně vypustit před Itálií slovo "možná"..I táliese totiž podle všeho dostala do eurozóny jenom díky falšování dat. Jenom díky účetním trikům se swapovými měnovými operacemi splnila Itálie v roce 1998 podmínky a byl přijata. Naopak Řecko bylo ve stejném roce odmítnuto kvůli deficitu 4,1%. Tak si to v Řekové další žádosti pojistili...

Nahlásit

-
0
+

V každém případě by bylo vhodnější, kdyby naše parlamentní delegace věnovaly svou cestovatelskou pozornost spíše Řecku než Amazonii a podobným exotickým zemím. Problémy Řecka jsou nám přece jen bližší než problémy indiánů v Peru.

Nahlásit

-
0
+

Pokud ta pomoc Řecku bude vázána na konkrétní reformy a úspory, tak by to mohlo mít smysl. Německo nikdo zachraňovat nebude, euro je v podstatě německá měna a proto dojde k jejímu oslabení. Situace Francie bude zajímavější.

Nahlásit

-
0
+

Až se Německo a Francie dostanou do rozpočtové krize, tak prostě euro oslabí, jako kdyby tyto státy měly vlastní měnu.Ovšem už teď to vypadá, že se za rok bude prodávat dolar za dvě eura.

Nahlásit

-
0
+