Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Racionální očekávání a jejich nerozumnost

3. 3. 2009
 6 019
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jak jsem slibil, tak cinim. Protoze tento clanek nespravne vysvetlit nejen Lucasovu kritiku (viz muj odkaz v diskusi nize), ale i hypotezu efektivnich trhu, domnivam se, ze je zapotrebi to napravit. Jedna se o prilis dulezity stavebni kamen modernich financi na to, aby byla chybne vykladana.Text je prilis dlouhy, proto viz nasledujici odkaz.http://pinus.bloguje.cz/ 770630-pavel-kohout-a-nepochop eni-lucase-a-famy-dil-druhy-hy poteza-efektivnich-trhu.php

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohoute, až sepíšete další verzi, vydejte ji v elektronickém formátu. Hek

Nahlásit

-
0
+

Ano, kromě médií se na tom podílejí další faktory, z nichž některé uvádíte. Možná bychom našli i jiné.Spíše je otázka, co s tím má řadový investor dělat. Napadají mne dvě řešení:a) Sledovat trh a při růstu akcie prodávat, při poklesu nakupovat (tak aby celková částka či podíl v portfoliu byly konstantní).b) Řídit se radou Jana Traxlera a při pravidelném nakupování trhy vůbec nesledovat (a pro jistotu ani nesledovat zprávy).Nevím k čemu se vztahuje ta otázka na slepici a vejce. Pokud na to, kdo způsobuje bubliny, tak je úplně jedno, kdo s tím začal a kdo za to mohl víc. Pro investory je to realita, kterou nezmění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můžeme diskutovat o silném vlivu médií, ten je nepopiratelný. Jak je to ale s vlivem daleko těsnějšího propojení trhů online než v době Kostolanyho či Grahama? A jaký je vliv derivátů, hedgeových fondů... Není tu opět tak trochu klasická otázka, zda bylo dřív slepice nebo vejce?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teorie, že se trhy nechovají efektivně, ale "maniodepresivněquot;,jsou mnohem starší než Teorie efektivního trhu. Píše o tom např. André Kostolany či Benjamin Graham. Jenomže ti k tomu nepotřebovali složité akademické teorie, Kostolany si vystačil s jediným obrázkem. V současné době se "pouze" výrazně zkrátily intervaly mezi mánií a depresí. Velký vliv na tom budou pravděpodobně mít média.

Nahlásit

-
0
+

Jedna poznamka: ocenovani derivatu nezavisi na efektivnich trzich, ale na moznosti arbitraze, coz neni to same.Jinak to, ze lide se nemusi chovat ani "lokalne racionalne" (pokud ovsem nedefinujeme racionalne jako "tak jak se chovat chteji", v kteremzto pripade (i)racionalita ztraci smysl) by melo byt celkem zrejme kazdemu cloveku starsimu 20 let a ktery nevyrustal v uplne samote.

Nahlásit

-
0
+

Bohuzel, tohle je jeden z nejslabsich clanku, ktere jsem od autora videl, protoze misinterpretuje jako Lucasovu kritiku, tak i hypotezu efektivnich trhu.Protoze vyjasneni je dlouhe, tak jsem alespon vysvetleni Lucasovy kritiky napsal semhttp://pinus.bloguje.cz/770 418-pavel-kohout-a-nepochopeni -lucase-a-famy-dil-prvni-lucas ova-kritika.phpVyjasnenihypotezy efektivnich trhu bude nasledovat tamtez.

Nahlásit

-
0
+

Některé pohádky mají tu ekonomii hned v názvu... namátkou "Sůl nad zlato", "Jak dědeček měnil, až vyměnil" ... A osobně kdysi jsem napsal pohádku O trpajzlících a centrální bance... snad mě admin nesmaže, když sem dám odkaz: http://tuma.blog.respekt.cz/c/602/Trpajzlici-a-centralni-banka.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo... tu nejnovější knihu autora jsem si loni opatřil... a vyhodil jsem nedávno její předchozí vydání (na doporučení téhož autora v diskuzi na stránkách finmagu). Tož teď budu raději číst pohádky svým dětem. Že by pohádky byly trvanlivé právě proto, že nepopisují ekonomické chování? No schválně, znáte někdo ekonomickou bajku?

Nahlásit

-
0
+