Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Provize vs. placené poradenství

13. 3. 2008
 6 307
98 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane Nastasi, vidím, že již máte nějaké zkušenosti s životními pojistkami a mnohdy vidíte i do poplatků a provizí. Nezávislý poradce, pokud mu stojí za zády kvalitní servisníspolečnost koná tak,aby neudělal někde chybu a nepoškodil jak klienta,následně sebe podnikatele, potažmo pověst servisní společnosti.Odměny jsou přiměřené tomu,kolik jsou schopny programy do bodoucna vydělat.Jen by mě zajímalo, čím Vy byste zajistil člověka proti riziku smrti.Že by stavebním spořením? :) . Produkty jsou provizně podobné co se stýče právě očekávaných výnosů a potenciálu v budoucnu .Pak také nezapomeňme na konkurenci mezi bankami a pojišťovnami,která reguluje nákladovost produktů a dostává se do hodnot nižších odměn pro zprostředkovatele.Srovnáváte-l iKŽP,IŽP a PP, je třeba si v tomto udělat jasno.Navíc z pohledu podnikatele, který nemá základní kapitál bych si nedokázal představit, že budu každý rok čekat na výnos klienta a dělat prakticky za nic.Jen ještě otázka na váš postoj:Měl by obchodník prodávající zboží na vsi dávat lidem cokoliv za nákupní cenu?Jak dlouho by asi fungoval?Nebo by měl čekat, až lidi po roce rozhodnou, že se jim ta věc osvědčila a pakby mu zaplatili?Ani by to nestihli, obchodník by zkrachoval a mezi tím by se raději živil prodejem dovezené předražené zeleniny ve městě,jelikož tam je to těm lidem jedno a koupí to , protože na to mají. Přeji hezký den bez pojistek :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fredy, opět utíkáte od otázek. Jak je Vaším dobrým zvykem. Mohl jste vzít hozenou rukavici Honzy Majera a ukázat, že umíte i víc než se toulat po finančních serverech a omýlat své názory o žralocích a bouchání... Dlouho jste nepřinesl do debaty nic nového. Každopádně, už se zde na webu objevil článek od dalšího známého anonyma Insidera, mohu se těšit i na Váš článek?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano tak to funguje váš "nezávislý" ;poradce má zmapované, která pojišťovna nebo banka má pro něj nejlepší produkt (největší provizi) a ten nabídne klientovi. Jak může být asi pro klienta výhodné životní pojištění, za jehož sjednání vyplácí pojišťovna provizi ve výši až dvou ročních splátek?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci vás chytat za slovíčko, ale pro pořádek připomínám, že Honza Traxler má sice za dobrou radu bonus ve výši 20 procent klientova zisku, ale zaplatit si nechá i za samotnou odbornou radu - bez ohledu na to, jestli ta rada přinese výnos, nebo ztrátu. Stejně jako právník nebo doktor (ani na soukromých klinikách neplatíte až za uzdravení). Ale rozumím vašim výhradám vůči nefér poradenství - vždyť já už na tohle téma napsal možná víc písmenek než vy :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vaše formulace by se asi dala použít, ale to není ten hlavní problém. Všeobecně proti provizím, jako takovým, nic nemám, Ale tady jde o něco jiného, nebo-li co za to. Většina současných finančně poradenských firem se snaží vystupovat jako zachránci lidstva před chudobou. Chovají sestejně jako stát. Snaží se naivním lidem, prostřednictvím svých prodejců nabulíkovat, že jim něco dá (přinese), ale přitom jim daleko více bere. Je to drahý imaginární obchod se sny a iluzemi. Na druhou stranu je to, bohužel, asi jediný, i když dost drahý, způsob výchovy naivních lidí. Dokud se nespálí, tak budou věřit ve šťastnou budoucnost s háfem různých KŽP, IŽP, PP apod. Současné finanční poradenství je založeno hlavně na nereálných slibech a to je to, co mě vadí.Proto fandím poradcům, jako je pan Traxler, kteří si nechávají zaplatit až za to, že něco lidem přinesou (vydělají), ne za to, že jim to slíbí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavle, pochybuji, ze by nejaky takovy investicni poradce jen tak sam od sebe nekomu volal, ze mu chce nabidnout sve sluzby. Ja Vas chapu, Vy to vidite ocima vetsinoveho poradce. Ale zkuste se nad tento pohled povznest. Ja jsem treba nikoho sam od sebe aktivne neoslovil jiz vice jak dva roky. Jde o rozdilny pristup. Mozna jsem "divny".Al eosobne razim pristup, ze chce-li ode me nekdo pomoct, necht se sam ozve a ja se mu budu venovat. Ale nemam chut se nekoho doprosovat o schuzku, to opravdu ne. ;-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K tomu jen dodam jeden z mych oblibenych citatu... "Nebojte se podnikat velke kroky. Propast dvema kroky neprekrocite." / David Lloyd George

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavle, podle me k tomu, abyste byl uznavany poradce, nepotrebujete zadne luxusni kancelare, luxusni auto apod. Ja mam napr. kancelar v prvnim patre byvale textilky v romske ctvrti. A nestydim se za to. Jsem tam spokojeny. Jiste, ze by se mi vice libilo mit luxusni kancelar nekde ve vilove ctvrti, ale jen chci ukazat, ze to neni pro praci poradce nezbytnosti. O dalsim radeji ani psat nebudu, protoze byste tomu stejne neveril.Daleko dulezitejsi je, co umite, jakou pridanou hodnotu nabizite svym zakaznikum a jak zachazite s lidmi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a přesně tím jsem myslel "nevědí co s miliony".Omlouvám se za básnickou hyperbolu, ovšem myslím, že byla na místě - jako reakce na comment pana Nastase... Berte to (nevědí co s miliony) jako typický pohled běžného člověka, který ovšem také pracuje s penězi a také potřebuje s financemi poradit a neznamená to nutně, že si vystačí s podomním pojišťovákem, jak to prezentuje pan Nastas...Podíl na zisku je v takovém případě těžko myslitelný, na tom se shodneme - to jsou ta Vaše slova, na která jsem se odkazoval:"Na druhou stranu podíl na zisku má smysl uplatňovat u portfolií, o která poradce aktivně pečuje. Což nikdo nebude dělat se stotisícovou investicí. K tomu jsou potřeba milionové částky, jinak se to poradci ani klientovi nevyplatí."Mimochode m,myšlenka podílet se na zisku klienta v případě investic, mi je velmi sympatická.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fredy, prvne dekuji za Vasi podporu. Na mnoho veci mame stejny nazor.S Honzou Majerem jsme zvolili slusnou formu. Asi to bude tim, ze ja osobne nemam s Honzou jediny problem, stejne tak s celou spolecnosti Partners (az na tu jednu salinu, co jezdi po Brne). ;-)))Nasim rozhovorem jsme chteli ukazat na rozdily v pristupu poradenstvi u Partners a FINEZ Investment Management - provizniho a placeneho. Myslim, ze i nas rozhovor vyzniva tak, ze se vzajemne respektujeme. Mame tu dva rozlicne pristupy. Ale nelze rict, ze by jeden byl lepsi nez druhy. Jsou proste jine. A oba maji sve misto na trhu. Mne treba pristup provizniho poradenstvi nevyhovuje, Vam asi take ne. To uz je ale na kazdem cloveku, aby se rozhodl, jakeho typu sluzby chce vyuzit. Problem vidim jen v tom, ze vetsina lidi nema dostatecne informace o ruznych poradenskych pristupech, a nemuze se tudiz objektivne rozhodnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím. Je to spíše pocitová záležitost vyplývající z rozhovorů se školiteli, finančními poradci, zástupci finančních institucí i občany z vyspělých zemí. A také vyplývající ze statistik o míře zprostředkování standardních produktů (především pojistných). Objektivní srovnání by mohlo být provedeno, dle počtu klientů, tržeb, ale hlavně objemu spravovaného či zprostředkovaného kapitálu. Na druhou stranu investiční poradenství je dle mé zkušenosti poskytováno jako placená služba a to i poradci, kteří jsou odměňováni z ostatních produktů provizně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pisete, ze se podle mych slov jedna o klienty, kteri nevedi, co se svymi miliony. Neco takoveho bych ale ja ze svych ust nevypustil. Neznam jedineho cloveka, ktery by nevedel, co s penezi. Ale znam mnoho lidi, kteri si moc dobre uvedomuji, ze kdyby se o finance starali sami, ze by to nebylo efektivni. Ne ze by to nedokazali. Ale vi, ze by je to stalo dost casu a usili a navic nemaji chut analyzovat grafy, vyrocni zpravy apod. Oni si radeji zaplati cas a know-how nekoho jineho. Stejne jako to lide bezne delaji u jinych sluzeb.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry vecer, Petre. Pisete, ze vsude na svete vitezi provizne placene poradenstvi... co mate na mysli tim "vitezi"? Protoze to muzete objektivne rici, pokud porovnavate pocet poradcu, nebo trzby... ale nenapada me zadne jine kriterium, podle ktereho by se dalo objektivne rict, ze nejaky druh poradenstvi vitezi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na to je odpověď jednoduchá. Samozřejmě. Alespoň já bych k tomu tak přistupoval.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný rozhovor, pěkný článek. Držím panu Traxlerovi palce, protože jeho cesta je podle mě v dnešních podmínkáích velmi odvážná. Věřím tomu, že movití klienti chápou od začátku, že jeho služby pro ně mohou být značným přínosem, a tak nemají problém za tyto služby platit. Ale běžná klientela, se kterou pracujeme my ostatní, na tohle připravena není, zvlášť v situaci, kdy by si většina národa stále pro pětník koleno vrtat nechala.Ten čas určitě přijde, já tomu věřím. A pak se zvedne i prestiž naší profese a lidé nás nebudou považovat za pojišťováky. Ale bude to ještě nějakou dobu trvat.

Nahlásit

-
0
+

Zajimalo by me, jak by se ke me postavil poradce, kdybych za nim prisel s tim, ze bych chtel vytvorit osobni financni plan, lec jsem student, tudiz mohu uvolnit mesicne castku maximalne nekolika stovek. Zabyval by se tim vubec :)?

Nahlásit

-
0
+

Tak tedy pánové, až mi zavolá nějaký investiční poradce a já budu tak divný klient, že budu ihned souhlasit se schůzkou, poslechnu si, jak chce být odměňován. A jakmile z úst vypustí větu, že se chce podílet i na ztrátách, tak se štípnu do ucha a probudím se :-(

Nahlásit

-
0
+

Fredy, napsal byste mi sem do diskuse, jak byste na místě finančního poradce srozumitelně formuloval odpověď na otázku klienta, kolik za poradenství a zprostředkování zaplatí? Bylo by přijatelné říci, že finanční instituce účtuje poplatky, mezi nimi poplatek za zprostředkování, a část toho poplatku je moje odměna, proto mně na místě nic platit nebude? Jde mi o to, abychom dali dohromady, jak by to mělo být naprosto košer, protože je v zájmu poradce, aby tahle věc byla mezi ním a klientem jasná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy víte o nějakém poradci, který se podílí i na ztrátě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Majere, budete se asi divit, ale před měsícem jsem jednal s jedním „nezávislým“ poradcem (nebyl od vás) ohledně refinancování hypotéky a ten mi s klidným svědomím sdělil, že za jeho služby nemusím nic platit. Jeho prý platí banky a pojišťovny.A druhý poradce (Kooperativa) mi, při pojištění majetku, nabízel dělbu na provizích, když mu dohodím nějaké klienty...ten provize přiznal.Možná se ta doba mění u poradců Partners, Fincentra... ale dřevní bouchací kapitalismus se socialistickou tváří v podhradí žije svým životem. Někde jsem četl, že společnost Partners je vlastně jakýmsi předstupněm ke skutečnému finančnímu poradenství. Takovému, kde i klient vydělá. Což musí zákonitě směřovat k opětovnému rozdělení práce na investičnímu poradenství a pojišťovnictví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravím, Fredy, zakázán nebudete, nebojte. Naopak. Opakovaně vám posílám heslo k "bezbariérovémuquot;přístupu do diskuse, koukněte do mailu, který uvádíte u svých příspěvků. Musíte sám vidět, že i argumentace vámi popichovaných finančních poradců je úplně jinde než před lety. Já mám z téhle diskuse radost. Nikoho nezaháníte do úzkých, protože není za co. Vaše tvrzení, že naši klienti nevědí, jak jsme placeni, je obviněním z porušování zákonů. Naši klienti samozřejmě vědí jak jsou poradci placeni. Přece si nemyslíte, že si klienti nechají nabulíkovat, že jedinou odměnou pro poradce je "deset kontaktů" :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrá, vycházejme z toho, že se "opravdový" ;poradce podílí na zisku (mimochodem nikde jsem se v rozhovoru nedočetl, že by se podílel i na ztrátě - jen dostává fixní udržovací poplatek), pak se tedy jedná podle slov pana Traxlera o klienty, kteří chudáci něvědí, co se svými miliony. Až sem to beru a umím si to představit. Kdo ale poradí těm zbylým desítkám procent populace, kterým se o milionových investicích může jen zdát? Pan Traxler to nebude (alespoň ne za podíl na zisku). Bude to zaměstnanec (finanční poradce) banky A, agent (finanční poradce) pojišťovny B, specialista (finanční poradce) ze stavební spořitelny C nebo snad osobní poradce z investiční společnosti D? Anebo to bude finanční poradce společnosti E závislý na bankách A1 až An, pojišťovnách B1-Bn, stavebních spořitelnách C1-Cn a investičních společnostech D1-Dn, a zároveň co nejvíce nezávislý na provizích proto, aby mohl dlouhodobě se svými klienty spolupracovat a mohl se jim kdykoli podívat zpříma do očí? Jistěže pojem "finanční poradce" je něco jako "manažer". Když se vám tak někdo představí, vůbec nevíte, koho máte před sebou. Partners směřují k jasnému cíli, abyste poznal, kdo před vámi stojí a co stojí za ním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepochopil jste, co jsem napsal. Nezávidím vám kanceláře, oblečení, auta, sekretářky..... tohle má mnoho jiných podnikatelů také, ale ze zisku, o kterém jejich zákazníci vědí. A v tom je ten základní rozdíl.Možná se mýlím a dnešní moderní finanční poradce hraje s otevřenými kartami a klientům přizná, jak je to vlastně s jeho odměnou.Ovšem tohle není ten hlavní rozdíl mezi poradenstvím provizním a placeným. Ten vidím v tom, že poradci typu pana Traxlera dostávají odměnu až ze skutečných výnosů. Tudíž je to výhodné TAKÉpro klienty. To se u provizního systému, bohužel, říci nedá. I když jsou jistě výjimky, ale kolik jich je? Vásje pár, ale po ulicích denně běhají tisíce bouchačů od různých mlm firem a míjejí se s prodejci z kamenných domů a ti si také říkají finanční poradci. PS: Koukám, že jsem asi píchl do vosího hnízda, tudíž budu brzy zakázán :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To porovnání použil pan Borkovec, pouze jsem k němu připsal svůj názor. Na stavbách se pohybuji dost často a tak vím, jak to chodí. Právě proto si myslím, že u výstavby přibývá lidí, kteří chtějí znát podrobné položkové rozpočty. Chtějí vědět, za co budou vynakládat své peníze a je jedno zda vlastní, či úvěrové.Lidé si začínají uvědomovat, že za své peníze si mohou žádat kvalitu. Budete se divit, ale většina kvalitních projektantů a architektů má tolik práce, že je těžké se k nim dostat. A to přesto, že jejich práce není za pár šupů, ale tvoří třeba 7 až 10% ceny budoucí stavby. Na druhou stranu je stále ještě mnoho těch, kteří si nechají nabulíkovat komplexní rozpočet od stavební firmy, kde jsou schované nejen poplatky za projekty, ale mnoho dalších výdajů ,které se nikdy neuskuteční. Stačí to dobře okecat,zabalit do nějaké fiktivní slevy a je business hotov.Stejné jako se životním pojištěním, co je vlastně dobrým spořením :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s Vámi, že jedině u pana Traxlera je to velice průhledné,ale zároveň pipomínám, že se jedná stále jen o možnosti investování. Pokud se budume bavit o zprostředkování finančních produktů pro lidi,mající k dispozici pár tisíc za měsíc, nejde jen o prodej.Společnost Partners,která i mě poskytuje kvalitní informace z finančního trhu,vznikla pro to,aby se vyčlenila.A to z řad "bouchačů" , nepřemýšlejících eticky a poškozujících klienta(a jméno společosti i poradce samého).Pokud klient nemá mnoho prostředků, které může investovat,jelikož splácí například hypotéku,zajistí si pouze svůj příjem proti neočekávaným okolnostem, pojistí si domácnost či auto a setinu ze svého platu věnuje na své stáří.A zahrňte takovému klientovi podílové fondy za dva tisíce korun za měsíc.Měli bychom také vzít v úvahu, že bez někoho, kdo se jim o vše stará, nemá klient moc možností a za deset let zjistí, že nemá zhola nic,jelikož za zbytek peněz z výplaty si "užíval" života.Přínos je tedy v servise pro lidi,který u mě začíná již při sestavování plánu podle jeho možností a potřeb a následuje poradenskou činností. činností.Podomní prodejce přeci jen prodává všem totéž,nemyslíte?Sám bych si například nedokázal opravit cokoliv na autě,jelikož bych zjišťováním obtíže strávil plno času a pak bych se ještě mohl školit na odstraňování závady.....Trochu nesmysl,že?Pokud máte pocit, že někdo z řad poradců Partners je podomním prodejcem, tak se raději zastavte v kanceláři :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tou studií jsem jen naznačoval, že je pro mě těžké souhlasit s cenou za službu, myšlenku či ideu či zkušenosti, kterým navíc nerozumím a neumím si představit. Jen za čas se platí snadněji. A myslím, že se v dnešních lidech trošku pletete. Lidé kolem mě téměř vždy dávají přednost firmě, která jim nabídne kancelářský nábytek za nějakou cenu a vizualizace a dispoziční řešení automaticky k tomu. Logicky ta práce je v marži na nábytku. Firma, která přišla s tím, že za cenu xxx udělá nejprve studii, tak skončila a ještě ani nezačala, protože všichni ostatní toto mají přece zadarmo. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fredy, já se musím k panu Borkovcovi připojit. Souhlasím se vším co píše. Vedle toho, vy byste si opravdu přál, aby finanční poradce měl kancelář někde ve 4. patře paneláku? Chcete, aby patřil k nemajetným? Chcete, aby se svým postavením nevyrovnal právníkům, lékařům a nejschopnějším podnikatelům? Nebo ano? Na to vše potřebuje část zisku. Právě tak potřebuje slušné oblečení a slušné vozidlo. Ale je důležité, aby získal prestiž a respekt. Proto je kultivace oboru ke kvalitě nutná. Z peněz klienta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fredy, chtěl jste to zveličit a tak jste napsal:"že byste raději v klidu zaplatil za stavbu o nějaký milion navíc...". Podle mého to ale není názorné. Pokud budete stavět dům a jeho cena bude 1.000.000,- a s projektem 1.050.000,-, tak to na 20leté hypotéce je rozdíl na měsíční splátce 330Kč. Vážně myslíte, že 100% lidí radši vydá 50.000,- jednorázově? Jsem ovšem také fanouškem "traxlerovskéhoquot;poradenství, jen mě vyprovokoval Váše nerozumné porovnání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, já myslím, že ani pan Traxler nebude živořit a i on se snaží budovat svoji mašinu, která mu bude vydělávat peníze. :) Ale to není důvod si ho méně či více vážit. Bavíme se o formě financování určité služby. Klient se nebude pana Traxlera ptát, na co použije jeho peníze a on určitě část použije i na nějaké reprezentativní prostory a pak další reprezentativní prostory v Praze, pak v Ostravě, prostě, aby byl vidět a byl dostupnější.Nezapomínejte, že bychom naši službu pravděpodobně podobně úspěšně mohli provozovat bez drahých klientských center, kancelářských budov, s dražším produkty, určitě i bez reklamy atd atd.A vydělat více. Vesměs je to investice navíc do kvality právě pro klienta a také - a to je podstatné - do dostupnosti služby. Nejsem marxista ani komunista, takže logicky mi nevadí, že si já i lidé v oboru vydělají slušné peníze. A upřímně - za špatnou odměnu by tuto obrovsky náročnou, těžkou a zodpovědnou práci/podnikání nikdo nedělal. Ale pro mě jsou ty peníze vedlejší, podstatný je výsledek pro klienty a trh. Já jsem prostě jen dnes přesvědčen, že placené poradenství masa lidí/klientů dnes neocení a nechce. Ale ostatně už v OVB jsem prosazoval, abychom byli postupně schopni poskytovat i placené služby. Asi je jasné, jak jsem dopadl. Dnes jsme flexibilní a záleží na trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohuzel jsem nazoru, ze placene a ferove poradenstvi nalezi jen ferovym klientum, kteri vi, za co plati. Denne se ale presvedcuji, ze ceska společnost na tohle jeste neni pripravena.

Nahlásit

-
0
+
3/4