Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: OVB a kvalita trhu

25. 3. 2008
 9 024
52 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Nabývám stejného pocitu, že OVB nikdy neměla, nemá a ani mít analytické centrum nebude. Když vidím, jak moji nadřízení vybírají finanční produkty, chce se mi zvracet. Příklad: "Dobrý den, mám pro vás tu finanční analýzu, jak jsem dnes provedl s panem X." "Výborně, tak to dáme na Genio..." Bez toho aniž by záznam z analýzy trochu víc prošel, vypracoval mi za 5 minut projekt, který vypadal, jako by ho dělalo desetileté dítě. Působím ve firmě bezmála 3 měsíce a navzdory počátečnímu nadšení z trochu jiné práce, než jsem doposud dělal, mě firma stále více udivuje a mám čím dál tím víc chuť toho nechat a odejít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

Dobrý den, je to tak. Rizikové krytí u IŽP je často levnější než v samostatném rizikovém pojištění. Proto i IŽP má na trhu svůj účel. Zvláště při platbách do 1000 kč měsíčně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolím si podpořit slova pana Borkovce konkrétním propočtem:žena 30 let, PČ 500.000,- Kč, pojistné do nejmenovaného IŽP 1.000,- Kč/měs. na 30 letvedle toho RŽP u nejmenovaného ústavu za 125,- Kč (levnější jsem nenašel, navíc je s klesající pojistnou částkou!!!), do OPF zbývá 750,- Kč - vycházím totiž ze současné legislativy, tj. daňový odpočet IŽP 125,- Kč/měs. Zároveň ovšem počítám na konci se zdaněním výnosu u IŽP 15%, u OPF 0%.U obou variant počítám zhodnocení 7% p.a.,u OPF navíc 2% poplatek strhávaný průběžně.A výsledek po 30 letech?IŽP 870.000,- KčRŽP+OPF 865.000,- KčHlasy jako "u OPF se dají očekávat vyšší výnosy než u IŽP" mě spíše rozesmívají - potkávám se s klienty - běžnými lidmi. Pokud bychom před rokem místo IŽP kryli riziko smrti RŽP a zároveň začali pravidelně investovat do OPF, tři ze čtyř by už dnes měli svou investici prodanou, protože by z poklesu hodnoty své investice zpanikařili. A do dalšího investování by se pustili, až by viděli, že to "zase jde nahoru". Tento symptom nezkušeného investora hrozí u IŽP v nesrovnatelně nižší míře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý deň prajem. Ako Vášho verného čitateľa a zároveň nadšenca v oblasti finančného poradenstva ma zaujala Vaša myšlienka že IŽP s rizikovým krytím je často výhodnejšie ako pravidelná investícia s rizikovkou. Mali ste na mysli výhodu nižších nákladov aleboiné výhody?Ak nákladov, tak je potom pozoruhodné že krytie tých istých rizík pri rovnakých poistných sumách predstavuje u samostatnom rizikovom či úrazovom poistenívyššie poistné ako u rizikového poistenia v rámci IŽP. Zároveň mi na poistnom trhu chýba produkt, ktorý by kryl riziko smrti, úrazu a kritickej choroby bez toho aby bol prepojený s IŽP. Pri existencii takého produktu by IŽP značne oslabilo svoju pozíciu. Neznamenalo by to však aj to, že prevažná časť peňažných prostriedkov, doteraz smerovaných do poisťovní by sa takto mala možnosť odkloniť priamo k správcom podielových fondov. Neznížilo by to príjmy poisťovní a finančných sprostredkovateľov ( vyplývajúce z uplatňovania poplatkovej politiky u IŽP)? Aký máte na to názor vy?

Nahlásit

-
0
+

Článek je moc hezký a pan Borkovec tohle vždycky uměl, nicméně pokud si dobře pamatuji, brainwashing přicházel i z vedení struktury Radima Lukeše. Prezentace Profi investu jako produktu který vymysleli Lukeš a Borkovec a jak je to super, že jsou tam opravdu (v té době) nejvyšší BJ. Další co se mi nelíbí PR založené na hanění OVB, to mi přijde trošku ubohé - ale třeba vymyslíte (David) i něco lepšího. A co se týká tvorby portfolií Partners tak bohužel není to tak slavné jak se píše. Na druhou stranu v byzbysu musí být ostré lokty a velice důležitou součástí byznysu je ovládat mínění správně volenými informacemi(media).Nicméně věřím, že alespoň něco Partners přinesou a věřím že úspěch za každou cenu nebudou prosazovat úplně všichni. Takže přeju hodně zdaru. Samozřejmě že si můžu vzpomenout i na další rozpory, ale nestojí mi to za to a myslím že to nebude mít ani správný efekt vzhledem k vloženému času.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den. Co se týká IŽP, záleží na úhlu pohledu. To, že jedné strany IŽP není pro klienta to nejvýhodnější řešení, dokládá jednoduchá kalkulačka pravidelné investice a rizikovky. Ale co hraje pro ROZUMNĚ NASTAVENÉ IŽP - konzervativní lidé (většina lidí u nás) ´spoření s pojistkou´ přijímají lépe, než výše zmíněné a to je bohužel fakt - většina problémům s realizací portfólia je nepřístupnost lidí k čisté investici a je jedno jak je poradce v tomto případě zdatný. Jako doplňek portfolia IŽP hojně využívá většina poradců a je to rozhodně lepší, jak atak 30k pojišťováků a holek z kapitolu, které IŽP na tisícové částky prodávají jako ´nový spořící účet´. Navíc trojice AAA (aviva axa aegon) od Partners - to je Lexus proti škodováckým masám. Do dob placeného poradenství (a ta v hojné míře bude za dlouho) tu produkt jako IŽP bude, jde jen o to, jací lidé a za jakých podmínek ho vyprodukují a jak se bude využívat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

clanok ma v mnohom pravdu, obsahuje vsak par nepresnosti, no verim ze p. Borkovec uviedol vsetko podla svojich najlepsich znalosti. Clanok je o CZ, Amslico nie je Amcico, aj provizie aj produkty su odlisne.Treba pripomenut, ze proviznu spiralu na Slovensku doslova skokom posunula AXA v dec. 2006, co sa prejavilo v OVB prudkym rastom produkcie - samozrejme aj cez ludi dnes patriacich do Partners...Zo zaciatku mali Partners vyssie a na rozdiel od Amslica preddavkove provizie od AXA, no rozdiel zostaval vo firme, tak sa Amslico dostalo vraj na tretinu produkcie Partners. Po zavedeni Partner Invest a znizeni provizie a tym jednotiek (aj za Amslico) zostava rozdiel z provizie Amslica - co je uz dnes ale bezpredmetne. A je Partner Invest taky skvely produkt pre klienta? Mnohi poradcovia z Partners si uzavreli pre seba Amslico aj ked uz mali moznost si uzavriet Partner Invest. Zeby nevedeli co je dobre? Alebo poplatky nie su vsetko? Myslim, ze oba su to investicne dobre produkty a rozdiel uvidime o 20 rokov podla vykonnosti fondov

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To není úplně pravda. IŽP s rizikovým krytím je často výhodnější než pravidelná investice s rizikovkou. Samozřejmě při srování "spořící složky" IŽP a podílových fondů není, co řešit. Není také pravda, že lákáme na vysoké provize, ale spíše na spravedlivější přerozdělení provizí, které právě umožňuje využívat více pravidelné investice a být za ně slušně zaplacen. v první polovině letošního roku připravujeme několik investičních produktů (nikoliv přes pojišťovny), které toto umožní ještě více.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zaujímavé. Že o tomto pán Borkovec nenapísal už skôr. Napríklad vtedy, keď bol na pozícii regionálneho riaditeľa OVB

Nahlásit

-
0
+

Tak to jsme rádi, že Partners mají maximálně "jen" 140% provize. Proč nemají třeba maximálně 100%? Ano, ve srovnání s OVB a dalších multilevelů je to pokles, ale pojišťovny mají i produkty s mnohem nižšími provizemi. Proč nepreferují tyto? Provizi přece platí klient. A kde je srovnání těchto exkluzivních produktů pro Partners? Pčipadá mi to, že OVB má svoje exkluzivní produkty a protože 100% provize je málo, tak Partners mají rovnež sovoje ne tak předražené produkty. To je celé kouzlo tohoto chvástání se o tom, jak Partner kultivují trh a nabízejí levné IŽP pro klienty. Je to jen marketing a tak, jako v OVB atd., se těmto marketingovým žvástům daří i u Partners. :-) Aby ne, když půlka Partners je z OVB.

Nahlásit

-
0
+

Dekuji za odpoveď. Souhlasím s Fredym, že IŽP je produktm který se dá nahradit jiným, případně více produkty (např. fondy, atd..), které jsou ještě méně poplatkově náročné. Je sice pravda, že v tom případě musí být klient více aktivní ve spravováni, ale to by mohl dělat i nějaký poradce. Ale pak je otázka zda by se takový poradce našel, protože přiznejme si to, že většina poradců to dělá pro peníze (i vy lákáte mimojiné nové poradce na vyšší provize) a např. z fondů asi moc vysokou provizy nemá. Podle mě by IŽP mělo být až tím posledním řešením. J. Záhada

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fredy, k vaší poznámce, že nevíte, kolik lidí čte tento web - v pracovních dnech je to kolem 1700unikátních návštěvníků. Také víkendy jsou na FINMAG.CZ rušné, to nás čte kolem 1100 lidí. Pro představu, kupříkladu server Investujeme.cz měl podle dnes zveřejněných údajů v únoru v pracovních dnech v průměru kolem 1100 návštěvníků, o víkendech 530.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že lišáky "koupili" Osobní finance plus...A s prvním odstavcem souhlasím bez výhrad!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:) Díky, Fredy. Myslím, že byste se divil, kolik OVBáků (osob) by chtělo dělat kvalitní práci s kvalitnějšími produkty a oni si často myslí, že to dělají, ale bohužel brainwashing ze strany centrály a následně komunikačně samozřejmě velmi schopných osobností top ředitelů je dokáže udržovat v přesvědčení, že to dělají a že lépe to nejde.Kdo "koupil" Lišáky? Vím, kdo "koupil" tragédy z HYPO SS. Tito lidé se skutečně velmi těžce něco učí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý večer Fredy, jsem jeden z těch, kteří podle Vás byli "nakoupeni" ;.Musím Vám bohužel oponovat, ale jinak s Vaší reakcí souhlasím. Zase na druhou stranu je fakt, že byste to nebyl Vy, kdyby jste si trošku nerýpnul...Ale mám tenhle druh humoru rád, takže přeji hezký večer a dík za komentář.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den pane Borkovče. Takový odvážný a zajímavý rozbor jsem už dlouho nikde nečetl. Možná to na první pohled vypadá, jako praní špinavého prádla mezi poradci, ale v podstatě je to potvrzení mého postoje k IŽP. Odkryl jste karty nejen vašich konkurentů, ale přiznal jste upřímně i to, že Partners také občas "prodává" nevýhodné IŽP. I když, dle Vašeho vyjádření, jen v menším počtu. Nevím kolik lidí čte tento web a kolika lidem to otevře oči, ale i tak Vám za to patří dík. Vzal jste bouchačům zase pár argumentů, proč prodávat předražené IŽP.Musím uznat, že mě Partners, „nákupem“ části sítě OVB, mile překvapila. A zároveň přiznat, že jsem se mýlil v tom, že tito poradci nejsou schopni převýchovy.Což u jiné firmy, která „koupila“ Lišáky půjde asi dost ztěžka. Ti jsou líní a jejich kvalita je nízká.Škoda, že takový článek nejde umístit na titulní stránky nejčtenějších deníků.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, dnes máme přes 30 partnerů a v portfoliu je tak několik stovek možných produktů - reálně se využije v měsíci přes 150 produktů v portfoliu našich klientů. V oblasti IŽP využíváme především naše exkluzivní produkty od AXY, AEGONu a AVIVY. Podobné exkluzivní produkty máme i v dalších produktových kategoriích. Exkluzivní znamená, že jsou pouze pro Partners - také z toho důvodu, že je nikdo jiný nechce, protože obsahují nižší provizi než je na trhu obvyklé, ale také jsou poplatkově přijatelnější. Máme samozřejmě k dispozici i další IŽP od ostatních pojišťoven v portfoliu, které většinou obsahují vyšší poplatky i provizi. U všech však vyplácíme stejnou výši provize jako u našich exkluzivních méně nákladových produktů. V některých těchto příkladech klient získává díky tomuto nějaký bonus. Nicméně neexkluzivní produkty se v oblasti IŽP využívají velmi málo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Partners maji strop 140 % RP. Významná je také alokace (kdy se strhne klientovi) a délka storna. V případě Partners jsou standardní dva, ale i tři roky.Na Slovensku mají T100P a levný tarif AEGONu nově až od počátku roku 2008. Dle mých informací spolupráce s Amslicem je na nule a jedním z důvodů je právě i jiná filozofie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, Váš článek mě docela zaujal, ale mám pár otázek. Všude píšete, že vámi nabízený produkt od AXY je poplatkově pro klienty výhodný. Nabízíte klientům jen tento produkt (samozřejmě po zjištění, že tento produkt potřebují) nebo využíváte i jiný podobné konstrukce, ale jiné společnosti? Pokud ano, tak i u těchto společností máte produkty s nižší provizi pro vás? Podle výčtu vašich partnerů usuzuji, že nabízíte i produkty jiných společností. Jak je to s vaší provizí u ostatních produktů? Děkuji J. Záhada

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, pane Jozefe, můžu Vás ubezpečit že jsou a budou. Neskutečně si užívám zveřejňování pravdivých informací o produktech, provizích a způsobu práce jednotlivých společností na trhu. Každému takovému článku tleskám. Děkuji panu Borkovcovi a přeji hezký den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A to se někteří "poradci" diví, že je lidi nazývají pojišťováky. Pro klienty by se měl uvádět nějaký jednotný parametr Jako je rpsn u půjček, aby klieti věděli co jim "poradci" nabízí.

Nahlásit

-
0
+

tiez podla mna velmi zaujimavy clanok, len nikde som sa tam nedocital, ze kolko % z rocneho poistneho teda maju dohodnute Partners...a sa mi tu natiska este jedna vec, v spojitosti s Partners na Slovensku, ze oni maju tiez rovnake provizie za vsetky IZP, ale ako mohli mat rovnakuproviziu za Axa T100P, ked sa vzdali provizie a Amslico Global Invest(podobny ked nie totozny produkt ako v CR), co je vraj velmi drahe ako tu bolo pisane...

Nahlásit

-
0
+

velmi pekne napisany clanok,ale je tu jedna zasadna otazka. Su aj poradcovia Partners tak inteligentni,ze uprednostnia nizkonakladove produkty pravidelneho investovania pred IZP?

Nahlásit

-
0
+
2/2