Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nakupujte, nakupujte, nakupujte!

25. 9. 2008
63 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co by mel malo znaly a malo zkuseny investor delat? Mel by vyhledat schopneho a zkuseneho poradce a vse s nim probrat. Protoze nektere akcie se treba dnes skutecne jevi uzasne levne. A jak uz jsem zde psal, pral bych si mit par volnych milionku (klidne i miliard) a jen bych postupne kupoval, kupoval a kupoval. Zaroven ale taky rovnou reknu, ze naprostou vetsinu akcii, indexu i fondu bych nekupoval, nekupoval, nekupoval.Proc? Ne ze by dlouhodobe nemohly rust, ale proste bych si vybiral ty, u kterych ocekavam ten rust nejvetsi, a tech zase tolik neni, a jeste je z toho potreba vytvorit dobre diverzifikovane portfolio, coz take neni zadna legrace na tipy do diskuze.Kazdopadne u kazdeho investora je to individualni dle jeho investicnich cilu (vynos, horizont atd.)Konkretne nic psat nebudu, protoze na toto tema zpracovavam investicni vyhled FINEZ Investment MAnagement, jeste neni cely a uz je to elaborat skoro o dvaceti strankach a opravdu se mi to nechce psat jeste jednou sem. ;-))

Nahlásit

-
0
+

Zajímavá diskuse, děkuji všem, několik velmi zajímavých postřehů a tak jen krátce několik vysvětlení.Článek není radou co nakupovat, článek chtěl upozornit na hysterii, která se v těchto dnech, týdnech, měsících šíří a chtěl doporučit labilnějším investorům vydržet s nervy a spíše nakupovat než prodávat.Mnoho poradců strávilo několik posledních dní s telefonem na uchu a hovory s vyplašenými klienty. A článek je jedním z návodů jak dnešní hysterii překonat.Ovšem jak stávající potíže překonat a co nakoupit je velmi individuální. Někdo ponechá své investice v klidu, někdo přikoupí. Někdo si může koupit přímo akcie, někdo fondy, někdo i dluhopisy.Největší problém je stanovit v jakém poměru volit investice, poté do jakých typů aktiv, a až jako poslední krok (a ten nejlehčí) je vybrat konkrétní fond, akcii.Několik příspěvků „vynadalo“ autorovi, že nenavrhuje žádné konkrétní jména.Investiční strategie se řídí potřebami a situací investora, nikoliv „zaručenými tipy“ od jakéhosi pisálka. Úspěch je dán dobrou strategií a obchodní taktikou a jejím dodržování.Společnost Partners se orientuje především na fondy, proto nejsou v článku konkrétní názvy akcií, byť autor – poradce Partners - má své oblíbené akcie a fondy. Některé z nich napsal redaktor webu do jednoho z příspěvků.Je rozdíl mezi investováním a spekulací. Kde tato hranice leží, je na velmi zajímavou debatu.

Nahlásit

-
0
+

Gates má nastaven pravidelný prodej již několik let.Hlavně kvůli tomu, aby se vyhnul jakémukoliv podezření z Insider tradingu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To beru..Já jsem nyní ve výrazné míře zainvestován v drahých kovech či akcií tohoto segmentu.Podle mého názoru mají před sebou ještě cca 5 let býčího trhu.Před námi je podle mne třetí, nejziskovější fáze vrcholící mánií..Mám i signál, kdy bych tyto své investice opouštěl. To by nastalo v případě DEFLAČNÍ DEPRESE v USA, pak by platilo CASH IS KING..Emerging Markets sleduji, zatím bez zainvestování. Uvažuji o ropě v Rusku..K tomu sleduji malé nadějné (bio)(nano)technologické akcie jako hodně spekulativní složku portfolia..V hlavě mám ještě jeden segment, kterému se chceme podívat s jedním známým na zoubek. A tím je světová infrastruktura všeho druhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen tak pro odlehčení.Autor doporučuje pravidelný nákup.Bill Gates praktikuje pravidelný prodej akcií "své" společnosti.Za posledních 5 měsíců prodal akcie Microsoftu za 1,1 mld. USD.Každý měsíc tak na pětkrát 200 mil. USD.

Nahlásit

-
0
+

Dobře, chápu :-)... pojďme tu diskusi udělat zajímavou a názornou. Odpovím za sebe místo autora:1)horizont - ostře větší než 3 roky (neomezený shora, dostatek financí mimo akciové investice pro případné výdaje)2)trhy - Turecko, Brazílie (krátkodobě může pokles cen ropy ještě cenu stáhnout, ale dlouhodobě potenciál vysoký právě i s ohledem na ropu a možný pokles úrokových sazeb), střední Evropa, Jižní Korea, jen špetka Ruska kvůli politickému riziku + další emerging3)fondy - např. ING CZ, Sporotrend, ESPA Stock Istanbul, Parvest Brasil, ING Emerging m., ESPA Stock Emerging m. (omezeně, velké % Ruska), IKS balancovaný dyn., ČPI ropy a energetiky (aspoň něco mimo emerging)4)akcie, certifikáty a dluhopisovou složku portfolia neuvádím5)postup - ke starým investicím přikupovat 1x měsíčne od dubna 08, nyní zvýšení částek a četnostiCo očekávám od diskuse? Buďto potvrzení, že je takový postup vhodný = bude tu nuda, ale zahřeje mi to ego. Anebo se roztrhne pytel reakcí kritických s vlastními protinávrhy = nepošimrá mi to eg, ale zase tu bude mela a Vy dostanete místo 1 odpovědi autora hned několik takových názorů. Budou zajímavé i pro ostatní čtenáře. Anebo už nikdo nezareaguje a pak to bude to nejhorší, nebude ani mela, ani nápady a názory, ani pošimrané ego :-))).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A abych se vyhnul dotazům, dodávám, že v příštích cca 5 letech věřím v pokračující býčí trh drahých kovů a mám podle toho zainvestováno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedá mi to opět nereagovat.Já pořád doufal, že autor odpoví..Já neplísním autora za optimismus. To je v pořádku.Sám také mám ve svém portfoliu vybrané akcie.Ani jsem nečekal individuální plán. Ale jeho vyjádření k akciovým trhům je vágní. To mi vadí..Napsat - akcie porostou, ale nevím jaké a neříci o jakém horizontu píšu - to je pro mne příklad článku s nulovou informační hodnotou..To je stejné jako předpověď počasí stylu:někde na zeměkouli bude někdy v budoucnu jasno..Omlouvám se, že to říkám tak natvrdo, ale cítím to tak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s panem Majerem i paní Plánkovou. Pane Dvořáku, Vaše příspěvky bývají v diskusích zajímavé, ale dnes už to přeháníte. Máte zde 6 příspěvků se stále stejným sdělením, takže čtenář z Vás dostane mnohem méně než z autora krátkého článku, i když textu jste spotřeboval téměř stejně. Autor Vám odpověděl:1) v článku "Nedá se předem říci co bude klesat, a co bude růst a o kolik."2) v diskusi "Nakupujte fondy podle své dlouhodobé strategie, nebo si vyberte ty, které jsou v hlubokém pesimistickém příkopu."Tento krátký článek si přeci neklade za cíl sestavit osobní investiční plán. Spíš upozorňuje, že fundamentální hodnota je teď často mnohem výš než hodnota tržní. (A upozorňuje na jendostrannost médií.) Proč má udávat investiční horizont? Ten je přeci individuální. Má-li ho čtenář X cca 1 rok, tak nepůjde kupovat Čínu, ten nemá v akciích (zvlášť je-li laik) co dělat. Má-li ho čtenář Y 5-10 let, tak na základě článku může třeba začít realizovat svůj předchozí plán pravidelného nákupu Turecka a Brazílie spolu s výrobci spotřebitelského zboží v západní Evropě. To je přeci přesně to, co je obsaženo ve spojení "podle své dlouhodobé strategie". Tu ale autor nemá důvod někomu předkládat, tu má každý svou (anebo svého poradce).Tak už prosím neplísněte autora za to, že si dovolil v návalu pesimistických článku napsat opak. Stejně se pouštěli kdysi diskutující do článku o blížící se krizi, když média byla plná optimismu.

Nahlásit

-
0
+

Pánové, musím se zastat nejen autora článku, ale i Honzy Majera. Pokud chcete fundované články s daty a čísly, tak si je najděte na jiném místě na Finmagu nebo jinde. Tohle je už podle nadpisu článek pro lidi, kteří si v novinách přečetli, že je finanční krize století a začnou šílet. Je to článek pro klienty, kteří se ve financích absolutně nevyznají, a věřte, že takových je pořád hodně, a kteří potřebují jasně a stručně vysvětlit, jakou příležitost tato krize poskytuje malým investorům. Takový člověk se stejně o své finance nestará sám. Takový člověk tedy nebude řešit ani konkrétní fond, ani horizont investice. Takový člověk se o tom poradí.Příště si, pánové, vybírejte články podle své úrovně a svých znalostí a diskutujte, prosím, fundovaně tam. Pěkný večer všem.

Nahlásit

-
0
+

média přehánějí (mají to v povaze), zatímco finanční branže aktuální situaci zlehčuje (má to v povaze) ... argumentuje jako obvykle ... akcie stoupají-vidíte, jak jsme vám skvěle poradili, to jsme ale prvotřídní analytici, s námi vyděláte ... akcie klesají-nakupujte, máte unikátní příležitost vydělat, hlavně nepanikařit ... ale co jiného čekat od novinářů, kteří musejí přilákat čtenáře-diváky, potažmo inzerenty a zadavatele reklamy ... a co jiného čekat od bankéřů a finančních poradců, kteří potřebují minimálně udržet, ale daleko spíše získávat stále nové a nové klienty, aby se uživili ...? nezbývá než spoléhat na selský rozum a udělat si na věc vlastní názor a k tomu vám nepomohou ani mudrlanti z médií, ani z bank a poradenských firem ...

Nahlásit

-
0
+

Sdělení takto formulované je ok.1)Mělo by být uvedeno,co by autor nakupoval,když k tomu tak vyzývá.Říká akcie.To mi nestačí.Konkrétní firmy nebo indexy?Nebo aspoň sektory?Konkrétní OPF?Klidně to může udělat reklamu Rentíkovi,když na to přijde.Takhle si tam můžu dosadit cokoliv.2)Psychologická analýza.Včera jsem se doslechl,že v ČR se údajně 70% investorů řídí či nechá ovlivnit tzv. psychologickou analýzou a snaží se přechytračit ten dav,který je v menšině:-)3)Doporučení k nákupu by mělo být výsledkem fundamentální analýzy.Načasování pak techniky.4)Autor klidně mohl nastřelit od boku pár tipů na zajímavé příležitosti bez hlubší analýzy,jen jeho jako produktu jeho investičních instiktů.Nikdo by mu to nevyčítal.Jistě by se tu vedla diskuse plodná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koukám, že na Finmagu mi jako milovníkovi krátkých článků pšenka nepokvete. Samozřejmě vám rozumím, díky za možnost reflexe. Snad vám bude víc sedět Praktický průvodce neklidnými finančními dobami z pera Pavla Kohouta. Pero ještě nestačilo zaschnout, a článek už je na webu.

Nahlásit

-
0
+

Hlavně by tam neměl chybět časový horizont, při kterém se podle autora vyplatí nakupovat akcie (mimochodem, chybí i ve Vaší otázce na konkrétní fondy)..A potom alespoň základní hrubé nastínění jaké akcie doporučujete..Takhle si pan XY přečte článek, koupí nějaké akcie nebo fondy a po prvním větším poklesu se bude divit a bude Vám psát, co jste mu to tady v článku radili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to tak, příště na to dáme pozor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud je článek myšlen jako start diskuze, musí to v něm být uvedeno!Když chce autor ale nastartovat diskuzi (která nebude pálit do něj, ale rozebírat témata z článku), musí diskutujícím naznačit, která témata považuje za hotovou věc a co je předmětem k diskuzi. Stačí přece jenom změnit poslední větu a hned je to o něčem jiném! Pokud se ještě záměr článku zmíní lehce v perexu, body plus!

Nahlásit

-
0
+

Sdělení zní - současná situace je příležitost, ne pohroma. Srozumitelné argumenty pro lidi, kteří v panice mohou realizovat ztráty. Podnět - dělejte pravý opak. Naznačte prosím, jak byste takovou informaci formuloval vy, co všechno by v takovém článku nemělo chybět. Díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

User friendly je okej.Ale tohle je user unfriendly.Z tohodle vychází user ještě víc zmatený.Dozvěděl se,že by si měl něco koupit.Nedozvěděl se však co.A zcela logicky dojde k závěru,že v každé době je výhodné něco nakupovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Novotný, nejpíš máte pravdu. Mluvil jste někdy s klientem, který chce zainvestovat? Zeptá se vás tímto způsobem. Zeptá se vás dokonce na konkrétní podnik. Jestli je správná odpověď ta, že je špatně položena otázka, tak ji samozřejmě beru a díky za ni. Na druhou stranu diskusi o potencialu jednotlivých fondů bych si rád přečetl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy se domníváte, že článek "NAKUPUJTE, NAKUPUJTE, NAKUPUJTE" bez jakéhokoliv bližšího upřesnění a postrádající jakoukoliv zmínku o rizicích je přínosný pro neznalé čtenáře???.Pevně věřím, že poradci takto nepracují.

Nahlásit

-
0
+

Máme tady hromadu článků plných dat. Když na Finmag koukne člověk, který se financemi nezabývá, nebude vědět, co s tím, bude si připadat jako outsider. Řekne si, to není web pro mne. Teď tady máme článek, který dříve řečené tlumočí, je srozumitelný každému. A vaše komentáře ho doplňují.Já bych velmi rád mezi vás odborníky přivedl i čtenáře, kterým mohou být vaše komentáře a diskuse užitečné. Vedle těžkotonážních materiálů proto publikujeme také "user friendly" články, aby se laik mohl zorientovat.Jestli je to špatně, tak mi to rozmluvte - děláme Finmag především pro vás, kteří se tady cítíte nejlépe a vzájemně i s autory komunikujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Majere, jak může proboha jakýkoliv finanční poradce vyjadřovat názor na fondy? Jeho role je mít názor na budoucí chování trhu a ekonomiky a TEPRVE následně - na základě jeho analýzy - doporučit klientovi fondy, které budou tuto představu reflektovat. "Plácnout" do fóra požadavek na názor na čtyři fondy (notabene ještě od jednoho správce) je informačně a profesionálně na úrovni článku p. Mullera.

Nahlásit

-
0
+

Je to velmi zjednodušující pohled na věc.A je nebezpečný.Nebezpečný proto,že takto napsaný článek,by mohl budit dojem,že se jedná o zcela jasný tlak na posílení obchodních aktivit.Na tom by nebylo nic špatného,pokud by se zájmy klienta a poradce nerozcházely.Pokud je poradce placen ze vstupních poplatků investice,pak to tak rozhodně působí.A to především proto,že pan Muller skutečně neřekl do čeho.Myslím,že se shodneme,že mezi akciovými tituly(ale i OPF) jsou rozdíly v potenciálním výnosu i riziku.To,že budu investovat pravidelně,je asi fakt lepší,ale neeliminuje mi to problém "do čeho".Ten článek je tak zjednodušený,že zjednodušenější už ani být nemůže.Výsledkem je čtenářův dojem,že autor píše nakupujte,protože se to hodí do krámu jemu.Mám rád,když autoři vyvozují jednoznačné závěry,ovšem když je vyvozují bez dat...?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

..a co uhlí v US - tedy producenty uhlí (Arch, Peabody...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mně osobně v souvislosti s aktuální situací zajímá názor finančních poradců na fondy Pioneer Global Progressive, Pioneer Akciový, Pio Multibrand Akciový a Pio Top European Players. Dobré volby pro investici rozloženou v následujících měsících?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nadhodit téma je dobrá věc, souhlasím.Ale pokud je jednoznačný závěr jako zde: "NAKUPUJTE, NAKUPUJTE, NAKUPUJTE!" akciové fondy a autor ani nenaznačí jaké a s jakým časovým horizontem, tak mi to opravdu přijde jako výkřik do tmy.Nezlobte se..Proto jsem i vznesl doplňující otázky hned v prvním příspěvku.Nad odpověďmi na ně se pak může rozvinout plnohodnotná diskuse, jsem na ně proto zvědav..Díky

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podobné "výkřiky do tmy" prosím neberte negativně. Pojďme se s nimi raději naučit pracovat. Jako šéfredaktor autorům často zdůrazňuju, že psaní pro internet je trochu jiné než pro tištěná média. Že mnohdy stačí téma nadhodit, článek pak může podle zájmu čtenářů "pokračovat&quo t;dole v diskusi. Proto prosím klidně pokládejte autorovi věcné otázky, ale za stručnost ho nekamenujte, takové bylo zadání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Výkřik do tmy" je přesné vyjádření..Zarazilo mne to, že doporučujete OBECNĚ kupovat akcie, aniž byste zmínil alespoň přibližně jaké a jaký je dle Váš minimální vhodný investiční horizont pro investice do akcií v dnešní době..Doporučíte akciové fondy klientovi, který bude peníze potřebovat za 1 rok? 3 roky? 5 let? 10 let? 50 let? Kterému z nich ano?.Jaké zaměření akciových fondů?Indexové? Aktivně řízené?Zaměření: USA? Evropa? Japonsko? Emerging markets? Globální? Na malé akcie? Na velké akcie? Na komoditní akcie? Banky? atd atd.Alespoň nějaké upřesnění by to opravdu chtělo.

Nahlásit

-
0
+

Možná je teď dobrý čas na banky, když kolega Buffett jde do Goldmanů :-)

Nahlásit

-
0
+

Pane Mullere, můžete svá tvrzení a doporučení trochu více okomentovat? Takto je Váš článek spíše výkřikem do tmy...

Nahlásit

-
0
+
2/3