Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Další utahování opasků?

7. 11. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je to jasný, Subhash Thakur čte finmag :)) http://ekonomika.ihned.cz/c1-30726640-dosud-nejhorsi-odhad-vas-hdp-klesne-pod-2-rika-mmf

Nahlásit

-
0
+

Vídám články co tak hrozného se stalo HUF, jak se prudce znehodnotil apod. Od léta se to tak může zdát. Podívejme se ale o 3 roky zpět....Podívejme se na fakta:Včerejší oficiální kurz byl 266 HUF/EUR (mimochodem - průměr v letošním únoru byl 262 HUF/EUR).Průměrný kurz 2007 byl cca 251 HUF/EURPrůměrný kurz 2006 byl cca 264 HUF/EURPrůměrný kurz 2005 byl cca 248 HUF/EUR..Drastické znehodnocení měny si představuji trochu jinak.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasim ze by CZK nemala skoncit jak HUF (pouzivam podminku, neb v soucasne dobe se s jistotout nicNicmene stejne by me zajimal ten pomer wholesale/deposit funding, neb od nej se bude v Cechach odvijet docela dost veci. napr. jak to bude s uverami az recese v Evrope prituhne - pokud je vetsina fundingu pres deposity, tak by to melo byt ok, pokud je vetsina wholesale, tak si myslim ze bude problem.Mimo jine proto, ze P v PnL, ktery banky bookovali na zahranicnim fundingu, zmizi a objevi se L.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,Oslabení koruny možná přijde, ale rozhodně nezpůsobí takové problémy jako například v Maďarsku, kde nemalá část domácnosti byla zadlužena v zahraničních měnách. Já si myslím, že se koruna pouze vrací na své reálné hodnoty, jelikož již třetí den se drží kolem 25 korun za euro a další razantnější oslabování by mohlo přijít pouze v případě zhoršení makroekonomických vyhlídek do budoucna. Což je na druhou stranu velice pravděpodobné..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, CNB dnes snizila docela drsne (75bp), i kdyz je zajimave, ze nikdo krome Aktualne to moc nepublikoval.Mam ted hypotezu, ze za posilovanim CZK by mohl hodne stat externi wholesale funding (omlouvam se, cesky termin neznam) ceskych bank.Na potvrzeni/vyvraceni teorie bych ale potreboval vedet jako je pomer wholesale/retail funding ceskych bank, coz nemuzu najit (abych pravdu rekl, az tak moc jsem to nehledal neb tak dulezite to pro me zase neni).V pripade, ze moje hypoteza pokroci do stadia teorie, tak je to potencialne velice neprijemne, nebot drasticke oslabeni CZK by zpusobilo ceskym bankam velke skody.A ze CZK oslabi v situaci kde je v Nemecku/EU recese je velice pravdepodobne, neb si nedovedu predstavit situaci kde se exportni trhy zmensuji a ceska koruna posiluje (a kde by to taky ceska ekonomika ustala). Ostatne, situace kde je nizka urkova sazba a vysoka inflace by mela menu udelat docela nezajimavou (pokud nemate to stesti ze jste rezervni mena jako dolar).

Nahlásit

-
0
+