Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jason Hickel

Jason Hickel
Kontaktujte autora
Antropolog, spisovatel a člen britské Královské společnosti umění. Působil na London School of Economics, University of Virginia a Goldsmiths, University of London. Ve svém výzkumu se zaměřuje na globální nerovnost a politickou ekonomii. Je členem několika organizací zabývajících se výzkumem chudoby. Přispívá do deníku The Guardian a řady online médií. Jeho poslední kniha The Divide: A Brief Guide to Global Inequality and its Solutions (Dělící čára: Stručný průvodce globální nerovností a jejími řešeními) vyšla v roce 2017 u vydavatelství Penguin Random House.
Pane Pinkere, pane Gatesi, chudých neubývá, jen to nechcete vidět II
 11 406

Pane Pinkere, pane Gatesi, chudých neubývá, jen to nechcete vidět II

V první části svého dopisu advokátům globalizace antropolog Jason Hickel ukazoval, proč není právě rozumné zkoušet dovozovat míru chudoby z historických, neúplných dat. Dnes se dostává k současnosti – a poukáže na to, jak nesmyslně se chudoba měří dnes.

28. 2. 2019
Pane Pinkere, pane Gatesi, chudých neubývá, jen to nechcete vidět
 8 995

Pane Pinkere, pane Gatesi, chudých neubývá, jen to nechcete vidět

„Žijeme v době pokroku, díky volnému obchodu a globalizaci ubývá chudých…“ Tuhle interpretaci vývoje ekonomiky, se kterou vystoupil Bill Gates na fóru v Davosu, napadl antropolog Jason Hickel. Na jeho článek odmítavě reagoval Steven Pinker, vědec a spisovatel. A otevřený dopis, kterým mu Hickel odpovídá, nám přišel tak pozoruhodný, že jsme si řekli o svolení k překladu.

27. 2. 2019