Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Aleš Pejchal

Aleš Pejchal
Kontaktujte autora

JUDr. Aleš Pejchal, soudce Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Právnickou fakultu Univerzity Karlovy absolvoval v roce 1976, tématem jeho diplomové práce byl historický vývoj občanského zákonodárství.

35 let vykonával advokátní praxi, specializoval se především na občanská práva, lidská práva, restituce, ústavní právo, církevní právo a na mezinárodní práva se zaměřením na řízení před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku.

Je historicky prvním českým právníkem, který uspěl – v roce 2000 – u Evropského soudu pro lidská práva. Od té doby jeho jméno figurovalo v další více než desítce případů, které Evropský soud pro lidská práva akceptoval a rozhodnutí v nich publikoval jako závazný právní názor.

Byl zvolen Právníkem roku 2007 v oboru občanských a lidských práv, včetně práva ústavního. Od roku 2009 byl místopředsedou České advokátní komory, od roku 2010 byl členem Výboru pro lidská práva Rady Evropských advokátních komor a Advokátních sdružení. V roce 2003 se stal členem konzultativního sboru v oboru právním prezidenta republiky a v roce 2011 členem Legislativní rady vlády ČR.

Je autorem mnoha právníky a experty vyhledávaných odborných textů, žádaných pro jejich úzkou specializaci a mimořádná témata, která však vždy dokázal zpřístupnit lidským a srozumitelným pojetím s respektem k dané látce jako např. Život v Evropě v 21. století, Katedrála a pravidla hry na spravedlnost či O svobodě a právní pomoci.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy zvolilo dne 27. 6. 2012 JUDr. Aleše Pejchala novým soudcem Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku za Českou republiku. Funkce se na devět let ujal 5. listopadu 2012.

Základní slova 19: Rozprava o právu a jeho formě

Základní slova 19: Rozprava o právu a jeho formě

Novým dílem se rozpravy novinářky Ireny Válové a soudce štrasburského mezinárodního soudu pro lidská práva Aleše Pejchala přehoupnou do dalšího oddílu. Předchozí se věnovaly vztahu mezi právem a svobodou a mezi právem a společností. Třetí kapitola nese název Právo a proces a zabývá se kromě jiného tím, proč je dobře, že právo je formalizované a drží se přísně předepsaného návodu k použití...

4. 6. 2013
Základní slova 18: Rozprava o právu a rovnosti

Základní slova 18: Rozprava o právu a rovnosti

Touto rozpravou končí jedna kapitola rozhovorů nynějšího soudce Mezinárodního soudu pro lidská práva Aleše Pejchala s novinářkou Irenou Válovou. Dojde v něm na další ze základních slov: rovnost. Co znamená rovnost před zákonem? Je rovnost skutečná, nebo je to jen abstraktní model či přímo chiméra...

20. 5. 2013
Základní slova 17: Rozprava o právu a vědomí

Základní slova 17: Rozprava o právu a vědomí

V minulém díle Základních slov se žurnalistka Irena Válová ptala soudce Aleše Pejchala, odkud se vzalo právo, kde jsou jeho prameny. Dnes pátrá po tom, jak se šíří povědomí o právu a zákonech. Dělá pro to někdo něco? A měl by vůbec?

13. 5. 2013
Základní slova 16: Rozprava o právu a jeho pramenech

Základní slova 16: Rozprava o právu a jeho pramenech

„Zákonodárci jako by se otázkou spravedlnosti zcela přestali zabývat a účelovost z některých zákonů čouhá jako sláma z bot. Tomu bohužel mnohdy alibisticky zase podléhají i mnozí soudci a s povrchním odkazem na literu zákona potřebnou míru spravedlnosti ve svých rozhodnutích nenalézají,“ říká Aleš Pejchal v dnešním díle rozprav s novinářkou Irenou Válovou.

6. 5. 2013
Základní slova 15: Rozprava o právu a morálce

Základní slova 15: Rozprava o právu a morálce

V dalším díle rozprav novinářky Ireny Válové a soudce štrasburského soudu pro lidská práva Aleše Pejchala dojde na dvě základní slova, dva pojmy spojené zvláštním asymetrickým vztahem. Morálka a právo.

3. 5. 2013

Další skvělí autoři

Jan Dvořák

Jan Dvořák

Autor je soukromý investor a provozovatel investičního portálu pro investory. Publikuje zejména analýzy... Více

Roman Joch

Roman Joch

Ředitel Občanského institutu

Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru... Více

Natálie Dudová

Natálie Dudová

Studentka třetího ročníku žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. V průběhu studia přispívala... Více

Základní slova 14: Rozprava o právu a spravedlnosti

Základní slova 14: Rozprava o právu a spravedlnosti

V další z rozprav o slovech, která jsme vetkli do základů naší civilizace zavede tázající se novinářka Irena Válová soudce mezinárodního soudu pro lidská práva Aleše Pejchala k tématu ohýbání nejdůležitějšího zákona ze všech... Aleš Pejchal pak příklady ohýbání ústavy ve prospěch některé skupiny občanů ve prospěch skupiny jiné nebude hledat jen v ústavě komunistického Československa, ale bohužel i mnohem blíž dnešnímu dni.

24. 4. 2013
Základní slova 13: Rozprava o právu a vášni

Základní slova 13: Rozprava o právu a vášni

Ačkoli to z názvu třinácté rozpravy Ireny Válové s Alešem Pejchalem, nynějším soudcem mezinárodního soudu pro lidská práva, nevypadá. Právě se vracíme na zem, poézie byla v díle předešlém. Zpátky k tomu základnímu, k hlíně, ze které všechno roste, k tomu, co je obsahem slov svoboda, právo, spravedlnost...

22. 4. 2013
Základní slova 12: Rozprava o právu a byrokracii

Základní slova 12: Rozprava o právu a byrokracii

Zejména v posledních dvou dílech rozhovorů o svobodě a základech práva Irena Válová přicházela s tématem menšin, které si nárokují a vynucují zvláštní a stále další privilegia. Aleš Pejchal, nynější soudce štrasburského mezinárodního soudu, v odpovědích připomínal, že právo by mělo zůstávat jednoduché a obecné. Ostatně kolem a kolem vzato, každý jsme menšina a každý bychom mohli mít zákony střižené právě sobě na míru. Nebo ne? Asi by to paralyzovalo systém. Jestli už není paralyzovaný současným stavem —

15. 4. 2013
Základní slova 11: Rozprava o státu

Základní slova 11: Rozprava o státu

„Dnešní státy nejsou slabé,“ odpovídá soudce štrasburského mezinárodního soudu Aleš Pejchal na otázku Ireny Válové. Jenže lidé v nich podle něj žijí v omylu. Mocní rozdávají práva a nároky, jak se ostatně dělo i ve středověku, jenže je nevyměňují za povinnosti, ale jen za nejistou podporu v dalších volbách. A tak by zvláštních práv a nároků a zákonů mělo být co nejméně...

10. 4. 2013
Základní slova 10: Rozprava o zvláštním a obecném

Základní slova 10: Rozprava o zvláštním a obecném

Desátý díl rozhovorů mezi novinářkou Irenou Válovou a nynějším soudcem štrasburského soudu pro lidská práva Alešem Pejchalem začíná tam, kde předchozí končil: u záplavy nových a nových předpisů pro nové a nové speciální situace či skupiny lidí. Potřebujeme opravdu zákon pro každou jednotlivost?

3. 4. 2013
Základní slova 9: Rozprava o povinnostech a odpovědnosti

Základní slova 9: Rozprava o povinnostech a odpovědnosti

„V současné době se určité skupiny občanů snaží získávat oprávnění, jež jiné skupiny obyvatelstva nemají. Přitom však sami nechtějí ve vztahu k těmto oprávněním plnit jakékoli povinnosti. Oprávnění nezískají jinak, než prostřednictvím zvláštního zákona, takže volí tuto formu, kterou prosazují obvykle s nějakým odůvodněním, jež zní zdánlivě velice ušlechtile,“ říká Aleš Pejchal, soudce mezinárodního soudu pro lidská práva, v dalším z rozhovorů s Irenou Válovou.

26. 3. 2013
Základní slova 8: Rozprava o zákazech a příkazech v právu

Základní slova 8: Rozprava o zákazech a příkazech v právu

„Množství příkazů v právu značí především slabost zákonodárce a nedůvěru ve vykonavatele těchto příkazů,“ říká soudce Aleš Pejchal v dalším díle Základních slov, vyprovokován nadhozem Ireny Válové.

21. 3. 2013
Základní slova 7: Rozprava o právu

Základní slova 7: Rozprava o právu

V dnešním pokračování rozhovoru o základních pojmech života společenského vyprovokovala Irena Válová soudce Aleše Pejchala k výpravě do minulosti: „Na své právo byli lidé zvyklí, neboť v mnoha případech pouze deklarovalo, co bylo známo každému, jelikož tak žil.“

14. 3. 2013
Základní slova 6: Rozprava o svobodě a jednotlivci

Základní slova 6: Rozprava o svobodě a jednotlivci

Už pošesté přinášíme rozhovor Ireny Válové s Alešem Pejchalem, dnes soudcem Mezinárodního soudu pro lidská práva, rozhovor o těch nejzákladnějších věcech člověka a společenství lidí. O svobodě vnitřní i vnější, o zákonech. Vnitřních i vnějších.

12. 3. 2013
Základní slova 5: Rozprava o svobodě a moci

Základní slova 5: Rozprava o svobodě a moci

Kdo mocí vnucuje jinému svobodu, uvrhá ho do nesvobody. Rozdíly v americké a evropské tradici svobody. Dalším dílem pokračuje rozhovor o základních slovech. Téma nahazuje Irena Válová, odpovídá Aleš Pejchal, nynější soudce mezinárodního štrasburského soudu.

7. 3. 2013
Základní slova 4: Rozprava o svobodě a štěstí

Základní slova 4: Rozprava o svobodě a štěstí

V dalším pokračování rozhovorů o nejzákladnějších věcech ne snad v životě člověka, ale určitě v životě lidského společenství připomíná americkou Deklaraci nezávislosti jakožto zásadní dokument, který definoval lidská práva a svobody. Aleš Pejchal pak do kontrastu k americkému pojetí práv a svobod dává pojetí evropské, vyrůstající z odlišných kořenů.

5. 3. 2013
Základní slova 3: Rozprava o svobodě a demokracii

Základní slova 3: Rozprava o svobodě a demokracii

Třetí pokračování rozhovoru, který vedla Irena Válová s Alešem Pejchalem, nynějším soudcem mezinárodního soudu ve Štrasburku. O tom základním.

28. 2. 2013
Základní slova 2: Rozprava o svobodě a zákonech

Základní slova 2: Rozprava o svobodě a zákonech

Základní slova? Svoboda. Spravedlnost, právo, povinnost. Společnost. Svoboda. Dva roky vedla Irena Válová rozhovor s Alešem Pejchalem, zvoleným soudcem mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Přinášíme druhou část z knižní podoby oněch rozhovorů.

26. 2. 2013
Základní slova 1: Rozprava o svobodě
 5 153

Základní slova 1: Rozprava o svobodě

Základní slova? Svoboda. Spravedlnost, právo, povinnost. Společnost. Svoboda. Dva roky vedla Irena Válová rozhovor s Alešem Pejchalem, který dnes působí jako soudce u mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Rozhovor, který má i svou knižní podobu, nyní na pokračování nabídneme čtenářům Finmagu. Proč na serveru, který se zabývá penězi a ekonomikou? Asi proto, že základní slova jsou základní i pro ekonomiku...

20. 2. 2013
2/2