Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ivan Adamovič

Ivan Adamovič
Kontaktujte autora

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí kulturní rubriky v Hospodářských novinách a Pražském Deníku.

Bankovka je portrét státu

Bankovka je portrét státu

Osmadvacátého ledna nás zastihla smutná zpráva o smrti Oldřicha Kulhánka. V nedožitých třiasedmdesáti letech v něm odešel grafik světového významu a kromě jiného autor podoby moderních českých bankovek. Dovolte nám u této příležitosti oprášit záznam z návštěvy v jeho ateliéru, který Finmag přinesl v říjnu roku 2009.

2. 2. 2013
Dejte penězům sbohem

Dejte penězům sbohem

Umíte si představit, že byste začali žít zcela bez potřeby peněz? Brit Mark Boyle, zakladatel hnutí Freeconomy, to zkusil a zjistil, že to není zdaleka tak strašné. Jen si musíte přeskládat některé priority. Jeho návod může znít šíleně, ale zkuste té představě dát alespoň na vteřinu šanci.

16. 2. 2010
Hlavní nápor nás teprve čeká

Hlavní nápor nás teprve čeká

1. 2. 2010
Amerikou obchází strašidlo kapitalismu

Amerikou obchází strašidlo kapitalismu

Bojovníci s větrnými mlýny mohou být buď smutní hrdinové, nebo teatrální exhibicionisté. Dokumentarista Michael Moore se ve svém novém filmu demaskujícím samotný kapitalismus nebezpečně blíží k tomu druhému případu. Snímek O kapitalismu s láskou má českou premiéru 4. února.

30. 1. 2010
Muži na nákupech vábí samičky

Muži na nákupech vábí samičky

Drahým autem přilákáte společnici na jednu noc, ale ne budoucí manželku. I takové výsledky vycházejí z psychologických experimentů amerických a kanadských vědců, s nimiž nedávno seznámil čtenáře magazín New Scientist.

12. 1. 2010

Další skvělí autoři

Tomáš Raputa

Tomáš Raputa

Studuje finance na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Již během studia na gymnáziu získal... Více

Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle... Více

Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře... Více

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Je hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2005... Více

Konzumem k otroctví

Konzumem k otroctví

Koncem roku bývá zvykem bilancovat či nahlížet za horizont událostí do věcí příštích. Osobně to pokládám za lehce pošetilé (proč zrovna teď a ne jindy?), ale v konkrétních případech někdy i inspirativní.

31. 12. 2009
Nenápadný nepůvab ajťáků

Nenápadný nepůvab ajťáků

Čtení nejen pro ženy: Mýtus číslo 1: Vyznat se v počítačích je sexy a dají se na to balit kočky. Mýtus číslo 2: Lidi od počítačů zaujímají spodní příčku firemního žebříčku, to už radši na rande s poslíčkem. Jak se v tom vyznat? Možná jde o rozdíl mezi „geekem“ a „ajťákem“.

17. 12. 2009
Skryté agendy katastrofismu

Skryté agendy katastrofismu

Slavného spisovatele science fiction a popularizátora vědy Arthura C. Clarka se lidé často ptali, zda věří na UFO, tedy na létající talíře domněle přilétající z vesmíru. Clarke odpovídal: „Kdybyste viděli tolik různých UFO, jako jsem v životě viděl já, také byste v ně přestali věřit.“ Mohl bych tento výrok pozměnit a říct: „Kdybyste četli o tolika koncích světa, také byste se ho přestali bát.“

10. 12. 2009
Nízké emise za babku

Nízké emise za babku

Že snížení emisí skleníkových plynů nebude zadarmo, je každému jasné. Bitva mezi zeleným myšlením a emisemi se zatím rozhoduje nad občanovou peněženkou. Politici nechtějí ztratit hlasy voličů, a tak váhají s nepopulárními opatřeními. Nové výzkumy v USA a Velké Británii ukazují, že problém může být pouze ve špatném marketingu celé operace.

3. 12. 2009
Stezkou odvahy do pobočky

Stezkou odvahy do pobočky

Banky prý hledají nové strategie jak obnovit užší kontakt se zákazníky a dostat je fyzicky do svých poboček. Píšeme o tom v chystaném prosincovém Finmagu. Ale když už se člověk dostaví, nestačí se divit.

26. 11. 2009
Pěšáci ve válce písmen

Pěšáci ve válce písmen

Je novinář slouhou vyšších zájmů, nebo suverénním hlídacím psem demokracie? Takové otázky jsme se dotkli v rozhovoru s mediálním odborníkem Jaromírem Volkem, který vyjde v prosincovém Finmagu.

19. 11. 2009
Zase jeden konec světa

Zase jeden konec světa

Svět zvedá hlavu skloněnou finanční krizí a už se na nás valí další katastrofa, zatím jen z pláten kin, ale kdo ví? Dnes má českou premiéru katastrofický snímek 2012.

12. 11. 2009
Strašení na objednávku?

Strašení na objednávku?

5. 11. 2009
Je těžké být ekonomickým prorokem

Je těžké být ekonomickým prorokem

Pavel Kohout na nedávné autogramiádě své knihy poznamenal, že neklamné příznaky krize viděl již řadu let před tím, než vypukla. Jenže Pavel Kohout se o tom nešířil, a jestli ano, tak s příliš velkým předstihem. Ono není snadné pustit si ústa na špacír a stát se prorokem. Zvlášť když se proroctví vyplní. Zač je toho loket si na vlastní kůži užil třicetiletý dálkový student ekonomie Park Dae-Sung z Jižní Koreje.

29. 10. 2009
Tak nám ta Nobelovka vyšla, paní Müllerová

Tak nám ta Nobelovka vyšla, paní Müllerová

V chystaném čísle magazínu Finmag se podrobněji zaměříme na hazard a sázení, možná inspirováni životním příkladem Michala Horáčka, jenž zdobil obálku čísla říjnového. Jak známo, sázky se uzavírají také na vítěze prestižních literárních cen, jakou je Man Bookerova cena, nebo přímo Nobelova cena za literaturu.

15. 10. 2009
Prázdné pláže, plný odpad

Prázdné pláže, plný odpad

Kypr se nachází v eurozóně, a přestože je to země malá a ještě nedávno víceméně rozvojová, ceny tam jsou vyšší než u nás, což Kypřané svádějí právě na přijetí eura. Ještě nedávno tu chodili po ulicích oslíci zapřažení do vozíků, dnes tu jen stěží objevíte cokoliv připomínajícího chudobu. Města procházejí zuřivou urbanizací a vesnice jsou jako vymalované, některé mají dokonce uprostřed pěší zónu plnou lákavých krámků.

8. 10. 2009
Cenová válka kolem Dana Browna

Cenová válka kolem Dana Browna

Tento týden v úterý vyšlo v angličtině dlouho očekávané pokračování bestselleru Da Vinciho kód od Dana Browna. Pětisetstránková kniha se jmenuje The Lost Symbol (Ztracený symbol) a jak všichni už dlouho vědí, jejím ústředním námětem jsou mystéria kolem řádu svobodných zednářů.

17. 9. 2009
Technika z páry zrozená

Technika z páry zrozená

Někdy v polovině 80. let si skupina spisovatelů science fiction uvědomila, že budoucnost, jaká je zobrazována ve vědecko-fantastických románech, je čím dál méně pravděpodobná. Svět současnosti dobývala výpočetní technika nabízející tak pozoruhodné proměny společnosti a člověka, že číst si v takové době o mimozemšťanech jim připadalo lehce nepatřičné.

10. 9. 2009
Desetiletí bílého „i“

Desetiletí bílého „i“

Lifestylový magazín Economistu Intelligent Life se s mírným předstihem ohlédl za dominantními kulturními trendy prvního desetiletí nového tisíciletí. (Anglojazyčný svět pro první dekádu zavedl novotvar „noughties“. Mám pocit, že čeština se s tím ještě nijak nevypořádala.) Vybraný tým publicistů jmenoval osobní kandidáty na „trendy“ fenomény. Název článku i-Dekáda hovoří jasně o tom, co v odpovědích dominovalo.

3. 9. 2009
Ekonomie dobra a zla rozdělila katedru

Ekonomie dobra a zla rozdělila katedru

V září vyjde časopis Finmag ve zcela nové podobě. Přinese také rozhovor s ekonomem Tomášem Sedláčkem o jeho bestselleru Ekonomie dobra a zla. Jak už to tak bývá, řekli jsme si víc, než se do časopisu vešlo. Nabízíme vám část rozhovoru, kterou (s výjimkou poslední otázky a odpovědi) v časopisu nenajdete.

29. 8. 2009
Komunismus je jako onanie

Komunismus je jako onanie

Když jsme s kolegou Martinem Vlnasem zpovídali Tomáše Sedláčka pro chystané číslo tištěného Finmagu, ptali jsme se ho, proč ve své Ekonomii dobra a zla nepíše o Marxovi a jeho učení. Sympaticky otevřeně se přiznal, že z velké části kvůli obavě, jak česká veřejnost přijme jakoukoliv zmínku o zakladateli komunismu.

27. 8. 2009
1/3