Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Petr Hampl

Petr Hampl
Kontaktujte autora

Tatík, který se živí normální prací (majitel malé firmy, expert na prodejní metodiky a marketing složitějších technologií) a po večerech se zabývá sociologií. Momentálně si dálkově dodělává doktorát na FF UK, kde už dříve dosáhl titulu PhDr., a přednáší na VŠEM.
Sám se označuje za populistického sociologa. Souhlasí s Edmundem Burkem, že předsudky lidu jsou spolehlivějším vodítkem pro život i pro řízení společnosti než moudrost filosofů, umělců, psychologů… a koneckonců i sociologů.
Víc na jeho osobní webové stránce nebo jeho facebooku.

Žluťácká demonstrace na Manhattanu
 6 047

Žluťácká demonstrace na Manhattanu

Pamatujete se z dějepisu, co byly žluťácké odbory? Šlo o tom, že majitel podniku založil odborovou organizaci, jmenoval vůdce a fakticky odbory řídil. Do těchto vlastních odborů přihlásil všechny své zaměstnance. Celé to nemělo jiný účel než zabránit vzniku skutečné odborové organizace. A většinou to dobře fungovalo.

26. 10. 2011
Tak Bátoru bychom měli. Kdo bude další?

Tak Bátoru bychom měli. Kdo bude další?

Nemá smysl rozšiřovat řady textů o tom, zda byla česká demokracie zachráněna před plukovníkem Bátorou připravujícím státní převrat nebo zda se jednalo o zlovolnou štvanici na nevinného člověka. V České republice je totiž asi tak 10 lidí, kteří o doktoru Bátorovi mají nějakou spolehlivou informaci, a asi tak 10 milionů lidí, kteří na něj mají názor.

18. 10. 2011
Kdo potřeboval zastavit Murdocha? Kauza News of the World s odstupem

Kdo potřeboval zastavit Murdocha? Kauza News of the World s odstupem

Tento týden uplyne čtvrt roku ode dne, kdy skončil britský bulvární deník News of the World. Skončil za okolností, které pošramotily celé mediální impérium soustředěné kolem Fox News. Zpravodajství o tom referovala dostatečně podrobně. Čtenáři, který je zvyklý aspoň trochu přemýšlet, ale musí některé věci vrtat hlavou. Možná proto, že do češtiny nebyly přeloženy články a analýzy, které publikoval Daily Telegraph – jediné britské významnější médium nepatřící k žádné ze stran.

10. 10. 2011
Kořeny amerického průšvihu: Úředníci učí podnikatele podnikat!

Kořeny amerického průšvihu: Úředníci učí podnikatele podnikat!

Analytici a profesoři nás zásobují všemi možnými i nemožnými názory, proč se USA v posledních týdnech dostaly do druhé fáze krize. A nejen oni. Třeba slavný filmař a Michael Moore navrhl řešit situaci uvězněním šéfa ratingové agentury Standard & Poor’s. Klasická provokace levičáckého extrémisty? Z výstředního postoje se záhy stalo stanovisko administrativy!

24. 8. 2011
Peníze a politika: Velký kapitál nadále podporuje levici

Peníze a politika: Velký kapitál nadále podporuje levici

Moc a peníze najdeme především tam, kde se rozhoduje o regulacích. A také u poradenských a právních firem, které pro takové instituce pracují. Logickým důsledkem je finanční superpřevaha těch politických stran, které usilují o zvyšování daní a státních zásahů.

19. 7. 2011

Další skvělí autoři

Michal Vodrážka

Michal Vodrážka

V dětství žil v letech 1986 až 1991 v hlavním městě Severní Koreje Pchjongjangu. Vystudoval práva na... Více

Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie.... Více

Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu.... Více

Chcete, aby vaše dítě umělo počítat? Pošlete ho do katolické školy!
 5 379

Chcete, aby vaše dítě umělo počítat? Pošlete ho do katolické školy!

Tichým vítězem závodu o nejlepší střední školu (tzv. státní maturita) se stalo Arcibiskupské gymnázium Praha. V celostátním žebříčku sice skončilo „až“ na třetím místě, odvedlo ale zjevně nejlepší práci. Gymnázia PORG a Štěpánská si totiž vybrala nejlepší žáky, takže se nabízí otázka, jaký je přínos samotné školy. Dost možná by takto vybraní žáci byli nejlepší, ať už by studovali kdekoliv. Arcibiskupské gymnázium je taky přijímačkové, dokážou se tam ale dostat i ti, kdo jsou jen těsně nad průměrem. Nikdo nezvedl výkonnost žáků tolik jako Arcibiskupské gymnázium.

27. 6. 2011
3/3