Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jakub Zeman

Jakub Zeman
Kontaktujte autora

Studoval Rakouské gymnázium v Praze a v roce 2008 maturoval na gymnáziu Josefa Škvoreckého. Nyní studuje portugalistiku na Univerzitě Karlově. V mládí se věnoval umělecké tvorbě, má zkušenosti s herectvím, dabingem, scenáristikou i kreslením karikatur. V roce 2006 se stal externím redaktorem časopisu Peloton. Již třetím rokem publikuje reportáže a rozhovory v magazínech Českých drah, Motion Revue a Cargo Motion.

Developeři: Rychlý prachy, po nás potopa

Developeři: Rychlý prachy, po nás potopa

Ruku v ruce s hospodářským růstem přichází i překotný stavební boom. Toto pravidlo platí bez výjimky, pro Česko stejně jako pro Malajsii. Jenže developerům zpravidla není nic svaté. Zdá se, že rok 2011 bude ve znamení sporu o to, co všechno si mohou developeři a investoři vlastně dovolit. Dokumentarista Vít Klusák si vzal na mušku tovární komplex, který vyrostl před časem v podhůří Beskyd, a v Praze se rozpoutala diskuze o budoucnosti oblasti kolem žižkovského nákladového nádraží.

21. 4. 2011
Zaslouží si čeští filmaři státní almužnu?

Zaslouží si čeští filmaři státní almužnu?

Každá vláda se zuřivě distancuje od svých vlastních chyb a poukazuje na chyby vlády předchozí. Přitom minimálně jedné se dopustily v uplynulých dvou dekádách všechny. Při sestavování rozpočtu naši pragmatičtí ministři zpravidla – více či méně úmyslně – zapomínali na segment kultury. Na dně se tak ocitnul třeba Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie, jehož nejasná budoucnost se před časem stala předmětem jednání.

11. 3. 2011
Červená úsporám: Zpackaná snaha dotovat ekobydlení!

Červená úsporám: Zpackaná snaha dotovat ekobydlení!

Na počátku byl zajímavý plán a snad i dobrý úmysl. Dotační program ministerstva životního prostředí měl napomoci vlastníkům nemovitostí ke zlepšení parametrů jejich domů tak, aby bylo dosaženo moderních ekologických standardů. Jenže projekt Zelená úsporám není ani zdaleka dimenzován na to, aby uspokojil tak širokou poptávku, a již nyní je jasné, že pro mnoho lidí žádost o dotaci skončí velkým rozčarováním.

1. 3. 2011
Když si čínský drak brousí zuby na portugalská prasátka

Když si čínský drak brousí zuby na portugalská prasátka

Vše nasvědčuje tomu, že národ někdejších mořeplavců a kolonizátorů sám stojí tváří v tvář novodobé kolonizaci. Při své listopadové návštěvě v Lisabonu oznámil čínský premiér Chu Ťin-tchao (Hu Jintao), že Čína hodlá odkoupit část portugalských dluhopisů. Jak řekl, tak se také stalo. První lednový týden si Číňané pořídili dluhopisy celkem za 1,1 miliardy eur. Portugalsko přitom zdaleka není jedinou evropskou černou ovcí, které se Říše středu vydala naproti. Projev solidarity? Spíše chladný pragmatismus.

20. 1. 2011