Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ketominer o bitcoinu: Stát už pro nás nemůže nic udělat. Vemte mu kontrolu nad penězi

8. 10. 2020
 12 575
76 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jinými slovy o BTC a souvisejících technologiích nic nevíte a ještě se tím chlubíte :-)
A zároveň se jako laik snažíte o BTC mluvit a kritizovat.
Tomu říkám sebevědomí.
______________________________ ____
Ale nebojte, to nevadí. O e-mailu jste v roce 1993 asi také moc nevěděl a kdyby vám o něm někdo začal v té době básnit (a o tom, jak to změní svět), určitě byste mu to také fundovaně zkritizoval.

Natož kdyby mluvil o nějakém složitém unixovém (mail)serveru stojícím na pozadí. Když si vzpomenu, jaký tehdy byl problém rozchodit mailserver ve firmě, tak nějaká AllInOne krabička, která by to komplexně řešila, by byla jednoznačným přínosem. Nebo ne?
______________________________ ____
Samozřejmě vás neznám, ale: znal, používal a rozuměl jste smartphonům ještě v době (např. 2002), kdy slovo smartphone ještě ani neexistovalo, ale chytré telefony (např. HTC Wallaby) již ano? Dovedl jste si představit, k čemu všemu se jednou budou dát použít a jak budou rozšířené?

Nebo to na vás (také) tehdy ještě bylo moc složité a málo user friendly, takže jste ještě pár let zůstal u tlačítkové Nokie? To je naprosto v pořádku! Ano, BTC je dnes ve stádiu, kdy ho používá jen technicky relativně zdatný člověk, nebo někdo, kdo má (finanční či politickou) motivaci. Ale stejně jako ten email a smartphony se vyvíjí, jeho rozšíření roste a uživatelská přívětivost také.
______________________________ ____
Nicméně ten článek prostě není určen pro BFU, ale pro technicky zdatné early adoptery. Takže když se jako BFU začnete pohoršovat, že tomu nerozumíte, tak jen ukazujete, že jste BFU a že to řešení není pro vás. Úplně stejně jako byste si četl článek o nějakém routeru s otevřeným OS a možností doinstalace linuxových balíčků.

Nicméně i pro běžné uživatele, kteří se nezajímají o technologické novinky, je prodej full nodů v jedné hotové krabičce, přínosem. Protože i jim přináší pokrok a růst bezpečí (celé sítě), aniž to vědí. Ale pro ně samé naprosto postačuje peněženka v mobilu (pokud v BTC mají malé částky), nebo třeba Trezor, pokud mají částky větší. Obojí zvládnu vysvětlit i sedmdesátiletému penzistovi za půl hodiny. A pokud by to bylo třeba, tak mu vedle jeho ADSL routeru rovnou píchnu i tento FullNode - aniž bych penzistu zatěžoval podrobnostmi.

Když se přeci jen zamyslíte, tak uvidíte ten pokrok i v tomto článku: před nedávnem kdo chtěl (měl důvod) provozovat Full Node, měl to docela těžké - musel nainstalovat nějaký linuxový počítač, na něj hromadu softwaru, vše nastavit, udržovat aktuální, atd... Dnes si koupí hotovou krabičku, která má řádově nižší spotřebu, zabere řádově méně místa a vše funguje samo, včetně aktualizací a rozšiřování o nové služby.

Ano, ještě asi nedoporučím mé tetičce si to pořídit (spíš to nebude potřebovat nikdy), ale pro lidi-firmy (dělající větší objem transakcí - nějací obchodníci, provozovatelé bitcoinmatů, ...) to je jistě docela příjemný pokrok.
______________________________ ____
Ale aspoň vidíte, jak se ten ekosystém rozvíjí (i když třeba nerozumíte technickým detailům - já jim zase nerozumím v mnoha jiných oblastech) a že jej zastavit by se už nemuselo povést ani KLDR-like opatřeními. Respektive až zase začnete mít noční můry o zákazech bitcoinu, tak si zkuste o něm něco přečíst. Jistě jste zaznamenal z tohoto článku drobnosti jako že bitcoinové burzy získávají (ledaskde na světě) bankovní licence, banky (ledaskde na světě) začínaí integrovat bitcoin do svých služeb a že bitcoinový blockchain je šířen ze satelitu, takže překopmutí kabelu na hranicích nic neřeší (a takovýchto věcí a inovací se děje X denně, jen to sledovat).
A to nemluvím o druhé straně, o tom, jak státy a centrální banky čím dál víc motivují a ještě více motivovat budou k tomu přechodu. QE, předluženost, záporné úroky, MMT, UBI, vrtulníkové peníze, haircuty, zablokované bankovní účty, možnost vybrati si jen malé kapesné, atd...
Jsem si naprosto jist, že až za pár měsíců či let už nebude možné předstírat, že inflace je někde poblíž inflačního cíle, že centrální banky stejně úrokové sazby nezvednou a spokojí se klidně i s 15% oficiální inflací (reálná klidně 30). Protože zvednutí sazeb by znamenalo brutální vlnu bankrotů firem, domácností i států.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
16
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Skvělý rozhovor, začínám v tom mít jasno a pořídím si vlastní uzel, nejlépe dva, pro jistotu. Snad jen pro větší srozumitelnost by bylo lepší ten hovor zveřejnit v Esperantu.

Nahlásit
-
-11
+

Diskuze

Podceňujete vůli a schopnost západu (např. Francie) se jich zbavit.

Viděl jste ty nové návrhy migrační politiky? :

"Nemusíte je k sobě brát, stačí když zařídíte jejich vrácení do domovských zemí."

Akorát že oni již roztrhali pasy a i kdybyste nějak zjistili, odkud přišli, jejich mateřské země je stejně odmítnou přijmout.

A pokud se vám do X týdnů nepovede zařídit jejich vyhoštění, musíte se o ně postarat.

A aby nám nechodili do Berlína a Paříže, tak:

- nárok na dávky budou mít jen v té zemi, která je musela přijmout (odchod do DE či FR se jim tedy nevyplatí, přišli by o dávky)

- EU nám možná s těmi dávkami velkoryse pomůže (třeba na ně bude z poloviny přispívat po nějakou dobu - třeba rok), aby rozdíl mezi CZ a DE dávkami nebyl tak velký

- Ale i když ty dávky v CZ budou nižší, tak se s nimi tuplem nevyplatí jezdit do dražšího Německa. Za CZ dávky tam migrant moc parády nenadělá.

- Ale naopak pro migranta přijatého v DE může být zajímavé se s těmi DE dávkami vypravit do levného Česka, protože tady za ně bude králem. A při nejhorším si něco přivydělá někde na Václaváku - jen se koukněte, kolik od pohledu imigrantů v centru Prahy je, přestože vláda tvrdí, že tu žádný není - zkrátka o azyl mají zažádáno třeba v Německu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Pardon, co Ne ?
Reagoval jste na muj komentar nebo omylem na nejaky jiny ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Netvrdím, že se zhroutíme, ale vzpomeňte si, jak reagovala valná část voličstva na hloupých 30 Kč u doktora. A teď si představte, že nezaměstnanost vystřelí k 20% a lidé ztratí třeba 30% svých příjmů. Navíc klekne zdravotnictví, protože každý rozumný mladší zdravotník tuto zemi opustí. Již dnes se to hroutí, natož při zhoršení podmínek.
Podnikám, moc dobře znám úlety EU regulace, ovšem stejně tak znám možnosti českých firem. Až české firmy budou ve velkém skupovat ty Německé, Rakouské, až budou svými finálními výrobky a službami obsazovat jejich trhy. OK, pak se nad tím dá uvažovat. Ale teď jsme jen subdodavatelé zahraničních firem. Až na vzácné výjimky.

Ekonomických běženců se nebojím, klidně ať nám jich přidělí 50.000 ročně. Stejně tady žádný nezůstane, nejsou to pitomci, moc dobře vědí kam utíkají. Nikdo neuteče ze svého domova, aby se usadil v ČR místo v bohaté zemi EU. Ti migranti z jižní nebo střední Ameriky také jdou do USA a nezůstávají v Mexiku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zase to podceňování ČR a přeceňování všeho ostatního.
Bez EU se holt asi zhroutíme, že. A kdybychom tam onehdá nevstoupili, byla by tu jen poušt.

Neblahá struktura CZ ekonomiky je DŮSLEDKEM členství v EU a pokud ji chceme změnit, tak exit je součástí řešení.

Stejně tak součástí řešení je zbavit se prokorupčních dotací a tun nesmyslných regulací.
A ano - teď to asi nikdo neprosadí, takže budeme čekat, až EU v centralizaci a socializci trumfne CCCP (z čehož by se ještě po čase šlo vzpamatovat) a k tomu nám kvótami nadiriguje masy nekompatibilních imigrantů, z čehož se vzpamatujeme dost těžko (viz ten odkaz níže k Francii).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ne.
Pravicové strany říkají, že EU jde špatným směrem (centralizce, byrokratizace, import nekompatibilních kultur, socialismus, ekofanatismus, ...). A zároveň říkají, že se ho pokouší zvrátit. Ten trend. Jak dlouho máme čekat, než se jim to podaří? Máme čekat do té doby, než se EU změní v moderní CCCP? Opravdu?

Budeme v té EU i poté, co prosadí kvóty a nasměruje nás francouzským směrem?
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/103348/francie-prohrava-zapas-s-islamismem-svedci-o-tom-utok-na-charlie-hebdo-i-macronovy-projevy.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Altmane, děkuji za péči o mou kvalifikaci, kterou mi věnujete svým doporučením. Nicméně musím pro změnu já Vám vysvětlit, že tomu co píše pan Doležal nejenže rozumím, ale i v kontextu s jeho jinými komentáři sdílím i prakticky ve svém vlastním životě. To, že mám na "šanci věci změnit" leckdy jiný názor než Vy neznamená, že bych byl absolutním zastáncem status quo, jako stavu, který považuji za vyhovující. Prostě jen nejsem takový optimista že se věci změní tak a tak rychle, jak to vidíte Vy a už vůbec si nedovoluji takový optimistický scénář vydávat za nezvratný. Naopak jsem vyškolen životem ale i určitým analytickým přehledem/nadhledem (jistě subjektivním), který mne vede ke skepsi/neznalosti/nepochopení (jak na mé úvahy možná nahlížíte Vy, resp k raciu, jak se domnívám, že mé úvahy stojí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslíte, že nějaká partaj nad 6% v parlamentních volbách spáchá politickou sebevraždu prosazováním CZexitu? Kolik by je podporovalo voličů? 2%, do chvíle než by na ně dopadli drastické důsledky jen pokusu o CZexit. Vám asi nedochází aktuální struktura a kondice české ekonomiky, myslím té opravdu české. Firem vlastněných českými občany. Už současné situace a probíhající změny naši ekonomiku zmáčknou jako citrón.

Až začnou CZexit prosazovat majitelé a ředitelé středních a větších českých firem, pak to má smysl řešit. To není současná situace, tudíž propagátoři CZexitu zůstanou jen na internetových diskuzích nebo v hospodách, bez sebemenšího efektu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

K Vasim poslednim dvema odstavcum. Ten druhy je podmnozinou prvniho. Zabyvejme se proto jen tim predposlednim odstavcem.

Fajn. Zde je, dle meho videni, nepochopeni podstaty problemu. Jaky stav byste si predstavoval zadefinovat ? Napr. definice: takovy system, kde by se vsem lidem zilo lepe by postacoval ? Zdefinujte si jakykoli stav, ktery byste si pral, aby byl z Vaseho uhlu pohledu resenim a dojdete k nejake definici zivota.

A jak pravi klasik: A ona neni zadna definice zivota ? Zivot vzdycky stal, stoji a bude stat za to, aby ho clovek dozil. Ono se s tím stejně nic jiného dělat nedá. A to je ten dnesni, pro Vas neuspokojivy stav.

Jeste jinak, prakticka stranka veci, kdyz si prejete resit "CO a DO KDY" - Do kdy byste mi dal termin abych to spravil ? Termin bezesporu nedodrzim, budiz. Druhy den by byla rada na Vas. Co byste ucinil s tim zivotem ? Neco byste naridil ? Neco byste zrusil ? Neco byste zakazal ? Neco byste neresil ? Jakou silou byste druhy den zastavil dosavadni chod spolecnosti ? Myslim, ze nic z toho byste nepraktikoval. Nechal byste asi zivot at dal plyne prirozene dle prani a vule lidi, rekl bych. Jaky system organizace spolecnosti by lide uprednostnili by take asi bylo na lidech samotnych, ne ? Tedy byste byl tam kde jsme nyni, myslim.

Demokracie totiz neni system, ktery ma za cil neceho konkretniho dosahnout nota bene do nejakeho terminu. Demokracie je určitá nedokonala forma soužití. Ano, i ja chci dokonalejší - nabídněte a já (možná nás bude víc) ji přijmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Spatny primer - vy (zastanci BTC) v tom ringu jste at se Vam (osobne) to libi nebo ne. Pokud byste nebyli, tak se tady vuci demokracii a statnimu usporadani tolik nevymezujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně. Respektive jde to v krocích: ICO mánie splaskla, bitcoin z ní ale vyšel vítězně. Obdobně to bude s DeFi mánií - nakonec se ukáže (resp. již ukazuje), že nikdo nestojí o nové coiny speciálně na DeFi, ale pouze o DeFi služby nad bitcoinem - ostatně je to vidět, kolik tokenizovaných bitcoinů je dnes "zamčených" na síti ethereum. Příště přijde bublina korporátních (Libra) stablecoinů a hype státních digitálních měn a ta splaskne také.
Samozřejmě je to jen odhad s nějakou pravděpodobností, aby mě tu zase někdo neobvinil, že to vidím zaujatě, dogmaticky a černobíle.

Ale i pro lidi velmi skeptické ohledně bitcoinu platí jednoduchá věc: nic lepšího zkrátka dnes v rukách nemáme. Nic, co by lépe umožňovalo vystoupit ze stávajícího cinklého finančního systému, anonymně vlastnit a posílat hodnotu bez potřeby nějakých povolení. A k tomu je dobré přihlédnout k tomu, že poptávka po něčem takovém jen poroste a že ji bude posilovat hlavně nezodpovědné chování států a čím dál šílenější experimenty centrálních bank.

Kdo si myslí, že toto nezodpovědné směřování demokracie k hyperinflaci, socialismu a bankrotu lze zvrátit, tak ať ale ostatním (kritikům demokracie, resp. ochlokracie) laskavě dá nějaký termín, do kdy to ještě chce zkoušet (než konečně uzná, že tudy cesta prostě nevede).

Protože úporné ideologické "občanskonaučné" tvrzení ("nic lepšího, než demokracii nemáme, musíme se trpělivě snažit její směřování korigovat jejími vlastními prostředky - diskusí, volbami, ...") bez důkazu, bez jasně měřitelných ukazatelů (CO a DO KDY demokraticky hodlám prosadit), je k ničemu.

Je to stejné jako když naše rádbyEuroRealistická rádobyPravice tvrdí, že v současné době EU směřuje velmi špatným směrem, ale vystoupení není řešením, řešením je pilnou politickou prací to směřování EU změnit k lepšímu.
I pro tyto partaje mám stejný vzkaz: "Řekněte jasný a rozumný termín, do kdy tu korekci směřování EU chcete zkoušet a slibte, že pokud se vám to do toho data nepovede, uznáte, že to prostě nejde a začnete prosazovat exit". Protože zkoušet něco neúspěšně stále dokola a dokola, to je opravdu hloupé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Však ano - dot.com bublina taky byla o chamtivosti.
A z ní nám zbyl Google, Facebook, Amazon, Paypal a všichni neustále online s mobilem v kapse...
Teď se to opakuje s ICO, De-Fi a my jen optimisticky vyhlížíme, co za zrna zůstane pro budoucnost, až plevy zkrachují :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Bitcoin staví úplně novou tělocvičnu jinde a dříve či později Tyson zjistí, že je v té své sám a může se tam vztekat, jak chce :-)
Samozřejmě vaše argumenty platí pro ty, co se stále snaží srovnávat s Tysonem v jednom ringu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, že jóóó. I mezi fullnodem a fuldnodem je přece rozdíl. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Panama, Kanada+-, Dánsko, Irsko...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jasně, taky metoda. Pokud vám vyhovuje, tak OK. Jiným může přijít nákladná a komplikovaná, ale každého věc.

Až to lidé jako vy takto začnou řešit (vyvádět majetek ven), tak to tu klekne o to rychleji, takže docela přínosné zkrácení té agónie.

Jenže zase na můj vkus přeháníte problémy ČR a přeceňujete zdraví a respekt k právu jinde. Jenže v 1933 znárodnili zlato v USA. A následně v Británii. A státní dluhy a demografický vývoj také není nejhorší v ČR.

Já považuju za pravděpodobnější, že k nám ta kolapsová vlna přijde zvenku, než aby začala zde. Začne bankrotovat vymírající a předlužené Japonsko. Nebo Itálie. Nebo na USA dolehne odklon světa od dolaru. Nebo praskne nafouklá čínská bublina. A jelikož je svět propojen (a to jak vzájemným držením dluhu, tak vzájemným "krytím" měn), tak to bude domino. Takže předem zkrátka nevím, kde bude bezpečno, v které zemi bude jistější mít registrovaný majetek, kam ten český preventivně odlít.

Jediná relativně jistá cesta je diverzifikace. Mít např. nemovitost v jedné či více zemí, kde odhaduji, že to bude v budoucnu k žití (a zatím jí třeba pronajímat přes agenturu či AirBnb). A ZÁROVEŇ mít zlato, bitcoin a dost možná i zbraň a nějaké konzervy - protože od prázdných regálů v supermarketech nás dělí tak 2 dny bez elektřiny. A pokud nebudete mít (byť pár dní) co jíst a pít, nebudete se cítit bezpečně (ožebračené zuřící davy v ulicích), tak se taky ke svému majetku v zahraničí už nemusíte dostat.

V tom je mezi námi rozdíl. Já neříkám "mějte jen BTC", nebo "mějte jen Au". To vy říkáte, že BTC a Au zkrátka NE.
Já říkám, že nediverzifikovat je nebezpečné. A diverzifikací myslím diverzifikaci dost principiální a zásadní - tedy ne takovou, že budu mít jeden dům na Ibize a druhý na Corfu, jednu firmu registrovanou v Belgii a druhou v Rakousku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak.
Bitcoin by stál 0.0000000001 USD a v obehu by ich bolo 745 tisíc bambiliónov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Ano, ale v těch předchozích debatách jsem vám také vysvětloval, že široká veřejnost tomu nemusí rozumět. Nebo ona rozumí technologii NFC, nebo SHA256 šifrování? To se používá jak v bitcoinu, tak v bankách... Nebo myslíte, že veřejnost chápe, jak funguje fiat? Opravdu? Ne, nechápe - kdyby chápala, vytáhne do ulic s kosama a pochodněma.

A také jsem vám říkal, že bitcoinová peněženka v mobilu není složitější na používání, než mobilní banka.

A ano, já jsem dokonce přesvědčen, že koexistence fiatu a BTC je dlouhodobě nemožná.
A zároveň jsem přesvědčen, že fiat je prostě autodestrukční, neudržitelná věc.

A je mi jedno, zda napřed zkolabuje fiat (jako v Zimbabwe či Venezuele) a až potom lidi přejdou na BTC, nebo zda zkolabuje i proto, že lidi začnou přecházet na BTC.

Stát teoreticky nemusí zkolabovat. Jen zkrátka bude muset zkusit vyjít s penězi, které vybere na daních a holt nebude mít možnost si tisknout nové.
A ano, je možné, že mu čím dál hůř půjde vybírat daně z příjmu - ale to až tak neva, bez nich dříve existoval také a vybíral jen daň z majetku (např. nemovitosti). Tak se tam třeba vrátí. A nemovitost nezatlučete. Kdežto příjem (a to i bez BTC!!) ano. A čím dál pohodlněji, protože ekonomika se globalizuje a hranice ztrácí význam (nakonec možná i proto ztratí význam i stát jako jakýsi kus nezajímavé země obtažený nějakou čárou).

Stále více byznysu se bude přenášet na bezhraniční internet. Zejména ten zajímavý byznys s vysokou přidanou hodnotou. Že stát dále bude schopen vybírat daně od lidí živící se rýpáním v hlíně, to je možné, ale to ho nevytrhne (navíc on již dnes je spíš dotuje).

A globální internetová ekonomika zkrátka bude potřebovat globální internetovou měnu, nějaký lokální fiat nikoho nebude zajímat. A že by se na té globální měně shodla Čína, Rusko, EU, USA a všichni další (a všechny nestátní alternativy společnými silami potlačili), to je scifi. Naopak plno zemí se z rostoucí bitcoinové ekonomiky bude snažit profitovat a nové bitcoinové finanční insituce k sobě lákat. Kdo půjde proti proudu a pokrok u sebe zakáže, spláče nad výdělkem. Asi jako by zakázal elektřinu či internet.

Žádná dohoda Číny, Ruska, Iránu, Brazílie, EU a USA nehrozí. Naopak hrozí, že na nějaké další sankce Čína zareaguje pokusem shodit dolar. Výprodej US dluhopisů, atd... A pokud nahradit dolar juanem (možná zlatem krytý). A dost pravděpodobně ten pokus nevyjde. Tedy shodit dolar se podaří (on upadá již dnes, jeho role klesá a US dluhy rostou), ale nastolit místo něj další fiat (juan) se nepodaří. Nemyslete si, že všechny procesy jsou řízené, plánované a promyšlené. Velké změny probíhají spíše spontánně a nečekaně.

Státy tedy vítězí jen ve vašich očích. Pokud jste četl Pepu Tětka, tak byste mohl vědět, že v delším horizontu stát o svou moc přichází. Již nemáme nevolnictví, propojenou církev se státem, rozmáhá se nestátní vzdělávání, atd... I to pěkné právo první noci se někam vytratilo :-)

A ne, nevydávám své názory za fakta a za fyzikální zákony. Vidím pro BTC ohrožení a rizika (prolomení šifer např. kvantovým počítačem, nástup nějaké řádově lepší kryptoměny, která bude tak dobrá, že přebije síťový efekt a váhu historie BTC, atd...), jen polemizuji s vašimi námitkami, protože ta vámi zmiňovaná ohrožení se mi zdají méně reálná.
A ano - je možné či dokonce pravděpodobné, že se státy zasáhnout pokusí. Resp. některé - jiné na BTC budou vesele bohatnout a lákat nové "banky", "burzy" a nové milionáře.
Ale myslím si, že zastavit pokrok bude velmi obtížné - zvlášť když kvalita fiatu i kvalita státem poskytovaných "služeb" nutně a neodvratně bude upadat a stále více a více lidí tak bude mít motivaci hledat alternativy.

Neznáte jiný a lepší systém, než demokracie? No já prostě ano.
Že na světe dnes neexistuje není argument. Byly časy, kdy neexistovala demokracie.
Byly časy, kdy se jezdilo na koni a někdo asi mohl říkat: ukaž mi zemi, kde fungují ta tvoje "auta", nebo jak tomu říkáš.
A ano, ten systém se jmenuje kapitalismus.

Ale hlavně - vy pouze kritizujete, ale REÁLNOU alternativu nenabízíte žádnou. Do čeho vy uložíte svůj majetek, aby vám na něj bankrotující stát nemohl sáhnout? Do zlata? No vždyť OK, já také nehlásám "jen BTC, nic než BTC". Do akcií a nemovitostí? Opravdu? Opravdu věříte, že až státu poteče do bot, že bude respektovat vlastnické právo? No asi ne, že. Takže co zbývá?

A to samé s demokracií. Přečtěte si H.H.Hoppeho (a J.Salerna). Demokracie zkrátka vede (zákonitě, neodvratně!) k socialismu (čím dál více byrokracie, přerozdělování, regulací, ...) a ten (opět zákonitě) vede k bankrotu. Jediné, co prokazatelně funguje, je kapitalismus. Konkurence. Svoboda volby. Soukromý majetek. A funguje to tak bez ohledu na to, co si lidé přejí či odhlasují. Do čeho se namočí stát, to přestane fungovat. Co je privátní a na nedeformovaném trhu, to prosperuje. Proto je dobré ten kapitalismus, tu svobodu volby, mít i v oblastech, které si nyní násilím monopolizuje stát. A věřte mi - až stát zákonitě bude na huntě, i zarytý etatista a socialista raději koupí zdravotní péči na trhu, než aby se marně dovolával VZP. I zarytý milovník fiatu sáhne po zlatu a BTC v situaci, kdy ten fiat bude podléhat vysoké inflaci (a podle mě časem i hyperinflaci). Názor u voleb je něco jiného než chování v praktickém životě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

a napadlo vás prodat svůj vlastní majetek sám sobě, jen ten nový vlastník bude zahraniční firma? A tím je to okamžitě pod ochranou mezinárodní smlouvy o ochraně zahraničních investic. ČR je už jen hadr na holi, kde 1948 jednak nehrozí, druhak než to vše projde veškerou legislativou, tak jsem dávno v trapu. Já bych nečekal ani než to projde prvním kolem. A vzhledem k tomu, že budu jeden z mnoha co to bude řešit stejně. Tak mě nezajímá, že v první poločas o část majetku přijdu. Tu katastrofu co popisujete, by stát a příslušná politická reprezentace přežila jen několik měsíců, než by se v této zemi zhroutilo naprosto vše. Od ekonomiky, sociální systém, zdravotnictví, důchody. Tak bych chvilku počkal, než to zahraniční věřitelé opět ovládnou.

Jinak vámi popisovaný retroaktivní systém daní v současném právním stavu a našem členství v EU je nerealizovatelný. To by šlo jedině po vystoupení / kolapsu EU a následném vytvoření totalitního systému. Ovšem kdo bude čekat až do té chvíle, bude po zásluze potrestán. Vámi zmiňovaný Kypr nebo Řecko je toho skvělým příkladem. Ti kdo měli rozum nečekali až do poslední chvíle, ti přesunovali velmi rychle a v předstihu. Proto schopní lidé se mají v Řecku dobře i dnes, po všem tom neumětelství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ale to se přeci nevylučuje, ne?

Taky vydělávám tolik, že i po nákladech na koníčky, cestování, užívání si, pěkné auto, atd... mi zbude.
A ano, část z toho investuji i do evidovaných (a tedy zdanitelných a znárodnitelných) forem majetku. Mám akcie, mám nemovitosti. Ale zároveň nejsem tak optimistický jako vy, že bych si myslel, že když se tu něco zvrtne, že stihnu "zlikvidnit" majetek a převést ho ven.

A ano, také mám znalosti a kvalifkaci, se kterými bych neměl mít problém uživit se i jinde. Nebojte, nejste v tom sám :-)

Víte jak probíhá zavedení kapitálových kontrol? Myslíte, že to budou hlásit dopředu? Asi jako kurzový závazek, že... Prostě o jednom víkendu zavedou opatření, že nejde vybrat více jak 1000Kč kapesného v hotovosti na týden a na převod do zahraničí potřebujete speciální povolení a s CZ kartou z bankomatu v zahraničí již nevyberete. Na to není potřeba Zimbabwe či Venezuela, na to stačí vyspělé demokratické Řecko či Kypr.

A už vidím, jak, komu a za kolik v nějaké krizové situaci prodáváte české nemovitosti. V době, kdy každý chce peníze, aby je mohl dostat ze země.
I v nějaké prvotní light verzi, když vláda např. vyhlásí záměr zvednout daně z nemovitostí a pro "kulaky" vlastnící jich víc záměr zavést progresivní daň - v ten okamžik, ještě než to bude schválené, budete mít problém to dobře prodat, protože takových jako vy v ten okamžik bude hromada.

To samé pokud se vláda rozhodne zavést daň z majetku (včetně akcií, zůstatků na účtech, atd...). Ta vláda není pitomá. Ta daň zcela jistě nebude z toho majetku, který bude na vás psaný od teď za měsíc. Ale z toho, který na vás byl psaný den před tím, než to vláda vyhlásila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ujišťuji vás, že se o zážitky neochuzuji.
Přesto: není mi úplně lhostejné to, zda si ty zážitky budu moct dopřávat třeba i po šedesátce či sedmdesátce. A také mi není jedno, zda v pětašedesáti budu mít na život zachraňující léčbu či operaci (a jsem si prakticky jist, že erár již nebude mít na to mi ji hradit).

Takže ano, myslím si, že inteligentní a zodpovědný jedinec nežije pro okamžik, z ruky do úst a také řeší, so bude za XX let. A na to potřebuje tvořit rezervy a to v takové formě, aby mu na ně bankrotující erár (s davem zchudlých nezodpovědných lidí za zády) nemohl sáhnout.

Plus tedy s vámi nesouhlasím ve vašem pohledu na ČR versus zbytek světa v tom smyslu, jak tvrdíte, že do kytek to jde jen tady. Ne. Podle mě to jde do kytek všude. V USA, ve zbytku EU, v Japonsku a podle mě dojde i na Čínu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Možná. Netuším. Ale pokud si centrální banka smí vykouzlit 2 biliony CZK za účelem znehodnocení úspor obyvatel, může asi vše.
A pokud se jednou erár rozhodne rušit účty nepohodlným osobám, v centralizovaném prostředí mu to půjde snáze.
Když si mohly (oproti dnešku daleko svobodnější) USA udělat dekret o znárodnění zlata, jistě si mohou udělat i zákon odstřihávající lidi od bankovního systému. Jedinou reálnou obranou je fyzické Au a Ag plus bitcoin.

Navíc eráru nijak zvlášť nejde o to lidi odstřihávat od fiat systému. Naopak. Na tom fiat systému erár mohutně profituje. Takže víc než nějaké masovější odstřihávání prostě hrozí silně záporné úroky, bail-iny či kazivé peníze (pošleme každému každý měsíc nově vytvořených 15tis jako UBI, ale pozor, každý další měsíc se vám hodnota těch neutracených sníží o 10% - honem rychle utrácejte!).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Už zbývá jen pokus iracionální sarkasmus, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Vždyť zkuste podvrhnout nějakou nevalidní transakci. Točí se tam desítky miliard USD, takže máte skvělou možnost se obohatit.
Vůbec vás nemusí odradit, že to jistě před vámi zkoušeli daleko pokročilejší lidé s dokonalou technologií a rozpočtem.

Rada: vykrást klasickou banku vám půjde DALEKO snáze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Další várka zaslepeného, ideologického, neinformovaného hejtu.
Nocoiner.
Ale jako prima postupné sebeodhalování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Takže myslíte že držení BTC není automatický lístek pro život kde se mi zlíbí ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

ani ta Austrálie není co bývala, navíc by vás asi stejně poslali k šípku, místo udělení azylu. tedy pokud nemáte nějakou zvláště žádanou kvalifikaci. Ovšem s tou se uchytíte všude na světě. A když máte dobrý příjem, tak vás nějaké protesty nebo no-go zóny nezajímají, protože žijete úplně někde jinde.

Ty mizerné ghetta jsou právě doménou chudáků, co mají nezajímavou kvalifikaci, je jich moc ale mají sen že jinde než doma se jim bude žít lépe. Je to několik století stále to stejné divadlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ale jsou lidé, kteří s vírou ve svou neomylnost o své pravdě nepochybují a k publikaci své fanatické pravdy si vystačí s vlastními tvrzeními. Přitom celá současná komerční agenda kolem BTC není o jeho ideové podstatě a perspektivě jeho užití ale převážně o obyčejné lidské chamtivosti (zlatá/BTC horečka) rychle a hodně vydělat. O tom, kromě jiného, svědčí to nadšení, že se dá v Zermattu platit daně v BTC, pravda v době úhrady v konverzi a přepočtu dle aktuálního kurzu - tedy s úplným popřením smyslu BTC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Tak pozor. Je rozdíl mezi selským rozumem a fuldoselským rozumem. Snažíte se nás natáhnout na nudli, že je to totéž. Nicméně, kdo se seznámil s fuldologikou, fuldonomií a fuldolitikou, tomu je to jasné, že tomu tak není... :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

"V BTC komunitě roste počet lidí, kterým to někdo řekne/vysvětlí/přečtesi/poslec hneKicomaaoni přestanou důvěřovat fiatu a víc a víc důvěřují BTC."

Ano, to je přesně důvod, proč někteří lidé důvěřují BTC a nedůvěřují současné účetní měně. Protože od těch, "co jedou v BTC", se dozvědí naprosté nesmysly o současných penězích a ve světle těch nesmyslů pak BTC vypadá jako "mnohem lepší" alternativa. Tento závěr je ale založen na zcela diletantském "posouzení" té aktuální alternativy. A pak jsou fanatičtí zastánci BTC, kteří otevřeně hlásají, že BTC je dobrý jen protože umožní zbavit se státu, bez jakékoliv snahy o objektivní srovná obou alternativ. V tomto případě jde o adopci BTC v podstatě z politických důvodů a s racionálním posouzením nemají nic společného. Typickým příkladem takto smýšlejícího BTC nadšence je amatérský "ekonom" Tětek, který zde píše propagandistické politické traktáty na podporu BTC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Zkusíte najít chybu, třeba ho aktualizovat.
https://www.alza.cz/co-to-je-bitcoin-full-node-zaklady

Co uděláte, až přijde FÚ a řekne, vám, že vaše peníze nejsou vaše?
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/spolumajiteli-zakleknute-firmy-zablokovali-majetek-podle-zakona-ktery-uz-neplati-40247535

Opět jsme u toho, jestli člověk víc věří státu, nebo bitcoinu.
A je třeba vzít na vědomí, že neexistuje dokonalé a bezchybné řešení pro všechny :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Nirvana_fallacy

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/3