Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ještě z toho onemocníte, Andreji. Po nás ať přijde potopa

21. 4. 2020
 18 783
210 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jasně že nemusí.
My to tak také dělali, když jsme hráli sázky a dostihy...Ten kdo hru ovládl, postupně zruinoval ostatní hráče. To ale znamenalo, že hra končí, a musí se svého postavení a drahých koníčků vzdát.
Co jsme udělali? No namalovali stotisícovku, a každý nešťastník dostal "likviditu". A hra běžela dál, prachy samozřejmě tekly k vítězi, ale zdání, že se třeba poštěstí hnala hráče dál.
Nemělo to žádné limity - namalovat se dalo cokoli, takže dokud vám kluci nerozkopli herní pole, šlapalo to jako hodinky, jednou jsme namalovali dokonce milion.
Jo, jasně, je to naprosto psychopatické, taková fuldovská hra s nulovým součtem, a dokud lidem stačí, že se najedí a koupí si par krámů, nejsou v podstatě překážky. Jen jaksi hodnota aktiv roste společně s emitovanou likviditou - když v poli litají miliony, nikdo vám už Napoliho za pár tisícovek neprodá - aktiv už je na to množství peněz moc malo...Kdyby si někdo ulil tisícovku, po deseti kolech je mu shola k ničemu - na stole už lítají cifry o řád větší...
Tohle končí ne rozevíráním nůžek mezi bohatstvím a chudobou, ale jejich rozlomením, bohatí mají nekonečný zdroj likvidity, chudí už kromě zakladních potřeb nemají na nic a čekají, až zase připluje nějaká obálkay sby ještě chvíli mohli hrát. Pro etatistický fuldostát naprosto optimalní stav...
Kdo bude zlobit, vypadne z kola ven....
A lidé jako fulda budou dělat kontrolní komisaře, tak jim lidé nebudou moci nakopat zadnice...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
28
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Klasické nesmysly o šetření státu v dobrých časech, aby měl stát co utrácet v těch zlých. "Pouhé" zastavení růstu dříve stabilně rostoucího státního dluhu panu Páleníčkovi nestačí, přitom jde z hlediska polistopadového vývoje státního dluhu o zcela zjevnou a nepřehlédnutelnou kladnou výjimku z jinak z velmi neutěšeného stavu.

Problematičnost uvedeného konceptu spoření v dobrých časech na zlé časy spočívá v tom, že již tento (zdánlivě bohulibý) záměr může urychlit příchod oněch zlých časů, ne-li je přímo vyvolat. Současně platí, že ty dobré časy zde nenastaly pouze díky oživení okolních ekonomik. Dobré časy zde nastaly rovněž díky onomu zvyšování mezd a důchodů, resp. především díky tomuto. Nebýt růstu životní úrovně, ocitli bychom se ve státě stále chudých občanů, kteří by se s dopady krize potýkali mnohem hůře, než máme možnost nyní.

Jinými slovy i díky onomu kritizovanému nevytváření rozpočtových rezerv jsme se ocitli v tak dobrých časech, v jakých jsme se ocitli. Pokud bychom se po Kalouskovsku tehdy "odpovědně" chystali na ty zlé časy, pak by ty dobré časy nebyly tak dobré, jak jsme je zažili, pokud bychom se nějakých dobrých časů vůbec dočkali. I zde platí, něco za něco. I příprava na zlé časy něco stojí. Za onu přípravu na zlé časy bychom platili tím, že ony dobré časy by nebyly tak dobré, jak by mohly být.

Lze tak shrnout, že chystáním se na ty zlé časy by se stát předem a jistě(!) vzdával zčásti oněch časů dobrých, a to vše pouze z důvodu možného(!) budoucího příchodu časů zlých! A přitom úplně zbytečně! Uvedeným spořením státu na zlé časy pouze u jednotlivých občanů zajistíme, že časům zlým budou čelit relativně slabší, když současně stát žádné rozpočtové rezervy na horší časy vůbec nepotřebuje, jak je vysvětleno dále.

Od liberála bych navíc očekával, že bude horovat spíše za to, aby se na horší časy připravoval individuálně každý jednotlivec(!), podle svého uvážení a ne stát. Z hlediska připravenosti na horší časy mi přijde určitě vhodnější, pokud budou dané situaci čelit primárně jednotlivci s jejich vlastními rezervami. Proč bychom se v tomto měli spoléhat na nějakou tvorbu státních rozpočtových rezerv? Stát by pouze v dobrých časech jednotlivcům neměl komplikovat tvorbu oněch individuálních rezerv jalovými a zbytečnými snahami o dosahování rozpočtových přebytků (vysoké daně, fiskální restrikce, fiskální "odpovědnost"...), a to platí jak pro dobré, tak pro špatné časy! Současně ale musím dodat, že z hlediska možností čelit ekonomickým šokům by byla kontraproduktivní i nadměrná tvorba rezerv na individuální úrovni jednotlivých ekonomických subjektů. V tomto ohledu jsem chtěl pouze připomenou panu Páleníčkovi, že v jeho náhledu na danou věc dlí zjevný rozpor s "ideologií", kterou zastává.

Nyní k tomu, jak by měl stát v dobrých a zlých časech využívat své rozpočtové možnosti. Pokud stát hospodaří v dobrých časech v podstatě vyrovnaně, čehož jsme byly v minulých letech svědky, pak lze takové chování státu v dobrých časech považovat za odpovědné, úspěšné a prospěšné. Ve zlých časech by pak stát měl pomáhat státními penězi všude, kde je potřeba, bez ohledu na rozpočtové "následky" s cílem eliminovat co nejvíce dopady dané krizové situace.

Názory pana Páleníčka jsou opřeny pouze o jakousi "lidovou moudrost", že jednotlivec by si měl spořit na horší časy, kterou však zcela nepřiléhavě aplikuje na hospodaření státu. Současně pak upozorňuje na pseudomorální problém toho, že netvoření státních rezerv na zlé časy v dobrých časech má za následek razantní zadlužování státu při záchraně ekonomiky ve zlých časech, což následně údajně dopadne na bedra dalších generací, které budou muset onen gigantický státní dluh splatit.


Jaké následky může mít aplikace oné "lidové moudrosti" na stát, jsem již psal výše. Pan Páleníček se však mýlí rovněž v jeho názoru, že v krizi vzniklé státní dluhy bude někdo muset v budoucnu splatit. Z hlediska chodu ekonomiky (o to jediné tady jde) je totiž výše státního dluhu zcela irelevantní veličinou. Nebudu moc přehánět, pokud napíšu, že údaj o státním dluhu je jen bezvýznamným číslem zapsaným kdesi v účetnictví státu.

Stát a jeho v podstatě bezmezné možnosti zadlužit se, zde máme právě proto, aby v krizích nemuseli zbytečně trpět občané státu a firmy v něm podnikající. Stát a jeho státní rozpočet je v podstatě bezedným absorbérem všech negativních ekonomických šoků, umožňující bez fatálních následků přečkat i velmi zásadní narušení chodu ekonomiky.

Chápu, že tento způsob náhledu na státní rozpočet je v příkrém rozporu se současnou doktrínou fiskální "odpovědnosti". Jenže doktrína fiskální "odpovědnosti", která hlásá, že státní dluhy je třeba mít pod kontrolou, neboť jednou přijde den, kdy budou muset být splaceny, je chybná. K tomu, aby státní dluhy musely být splaceny neexistuje jediný racionální ekonomický důvod.

Proč není nutné splácet státní dluhy?


Principiální důvody:

Kdo je dlužníkem a kdo tedy má splácet státní dluh, je každému jasné. Splatit státní dluh musí dlužník, kterým je stát. Avšak jak může stát, který není podnikatelsky aktivním subjektem (a tak to má v tržní ekonomice být) splácet své dluhy? No jedině z příjmů, kterými disponuje, tedy převážně z daní, které platí firmy a občané. Lze tak uzavřít, že skutečnými dlužníky ve vztahu ke stáním dluhům jsou daňoví poplatníci daného státu.

Obdobně netriviální je ale i otázka, kdo je věřitelem státu. Jednoduchá, ale velmi zavádějící odpověď zní, že věřitelem státu jsou aktuální majitelé státních dluhopisů. Uvedené ale platí jen ve vztahu k zcela marginální části státního dluhu (typicky v případech, kdy stát prodává své dluhopisy přímo občanům). Drtivá většina věřitelů jsou ale opět občané a firmy (z nichž drtivá většina jsou také daňovými poplatníky). Zjednodušeně se dá totiž říci, že primárními věřiteli státu jsou aktuální držitelé peněz, které banky vytvořily v okamžiku, kdy tyto peníze půjčily státu. Jinými slovy věřiteli státu není opět nikdo jiný, než zase daňový poplatníci, kteří by tak měli penězi jimi odvedenými na daních splácet státní dluhy v podstatě sami sobě. Ekonomická nesmyslnost této situace, kdy někdo splácí dluh sám sobě, je zřejmě evidentní.

Dalším principiálním důvodem, proč splácení státního dluhu je nesmyslné, spočívá v tom, že peníze, které nejprve stát vybere na daních od daňových poplatníků a pak jimi splatí bankám státní dluh, v bankách prostě zaniknou. Nikdo ty peníze nezíská, nikdo z toho nemá nějaký reálný prospěch. Po pokusu o splacení státního dluhu by tak zde zůstala pouze trpká pachuť z navýšení daní, které bylo nutné pro vybrání dostatečně velké částky, tak aby mohl být státní dluh splácen, pokud by tedy takové zvýšení daní nevedlo nakonec k opačnému vývoji, tedy k poklesu ekonomiky a naopak sníženému výběru daní a tedy naopak k růstu státního dluhu, namísto jeho splacení.


Praktické důvody:

Pokud připustíme, že státní dluhy by měli občané a firmy splatit, pak nám zde vyhřezne další absurdita tohoto počínání. Splacením státního dluhu totiž stát a občané a firmy v něm sídlící vůbec nic nezískají. Splacením dluhu sice dojde k tomu, že v kolonce státní dluh bude zaúčtována nula, současně ale občané a firmy daného státu o částku splaceného dluhu zchudnou. Tato situace nás tedy staví před otázku: chceme splnit naši pseudomorální povinnost splatit státní dluh za cenu o výši státního dluhu zchudneme a odměnou nám bude jen neuchopitelný pocit nulového státního dluhu? Nebo se smíříme s tím, že ve státním účetnictví je zapsána cifra představující státní dluh a dál budeme pokračovat ve svých životech bez zbytečného násilí v podobě splácení státního dluhu, kterým nikdo nic nezíská?


Z vnějšího pohledu pak celá věc vypadá následovně. Buď bude existovat stát s bohatými občany a firmami a prosperující ekonomikou, který je ale zadlužený, nebo budeme vidět stát sice oddlužený, avšak s chudým obyvatelstvem a firmami a s decimovanou ekonomikou. Třetí možnost je ta, že se stát neúspěšně pokusí o splacení nesplatitelného dluhu, kdy zde zbyde ještě zadluženější stát s chudým obyvatelstvem a zdecimovanou ekonomikou. Pro mě je volba zcela jasná. Volím raději život bohatých jednotlivců v zadluženém státě s fungující ekonomikou, než jistotu živoření ve zdecimované ekonomice s chudým obyvatelstvem v možná(!) oddluženém státě.

Dalším důvodem, proč je splácení státního dluhu jen zbytečným masochismem je skutečnost, že "problém" státního dluhu lze vyřešit velmi efektivně a elegantně tak, že jej prostě na trhu skoupí centrální banka daného státu, což se v posledních letech v podstatě běžně děje v rámci kvantitativních uvolňování. Pojem kvantitativní uvolňování podle mě totiž nejspíše znamená, že na primárním trhu se státními dluhopisy QE vytváří nové kvantum prostoru pro nákupy nově emitovaných státních dluhopisů. Vzhledem k tomu, že centrální banku vlastní stát, pak nastává situace, kdy stát dluží instituci, kterou sám vlastní, tedy z určitého pohledu dochází k tomu, že stát formálně dluží sám sobě.


Nevyčítejte tedy vládě, že Vás neškrtila v dobrých časech, protože byste dnes nebyli v takové ekonomické kondici, v níž jste nyní. To, že si stát nevytvořil v dobrých časech rezervy na zlé časy není z mnoha výše uvedených důvodů vůbec důležité. Naopak by bylo chybou, pokud by se o to stát pokoušel. Navíc konkrétně ČR je jednou z nejméně zadlužených vyspělých zemí, takže k dalšímu zadlužování z titulu absorbce i vážných ekonomických šoků má stále obrovský potenciál, bez toho, že by hrozilo, že na nás zaklekne ECB a/nebo MMF s tím, že si tady žijeme moc nad poměry, jako se to stalo Řecku. Také z tohoto důvodu je potřeba mít skutečnou měnovou autonomii, tedy vlastní měnu a vlastní centrální banku, která má příslušné pravomoci a potřebnou míru autonomie, což právě Řecku tak citelně tehdy chybělo.

Uvedl jsem spoustu důvodů, proč by se nemělo trvat na tom, že se státní dluh musí splatit. Zajímalo by mne tedy, zda někdo má relevantní a silnější důvody, proč by se na splacení státního dluhu mělo pohlížet jako na zcela nevyhnutelné.

Nahlásit
-
-60
+

Diskuze

Míval jsem tyto diskuse rád, protože byly zajímavé a poučné. Tohle je ale už jen trollí tapetování vyloženými nesmysly nevedoucí naprosto k ničemu snad s výjimkou sebepotvrzování přebujelého ega, jakési ekonomické porno. Čte vůbec ještě někdo ty hovadiny?

Nahlásit

-
1
+

Ale kulo, Ransdorfe!

mises.org/wire/how-governments -broke-oil-market

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Malá oprava:

"Likvidita zaúčtovaná v PASIVECH banky B představuje dohodu o půjčce bance A, jejíž součástí je i dohoda na výši úroku, který bude banka A platit bance B."

Správné znění:
"Likvidita zaúčtovaná v AKTIVECH banky B představuje dohodu o půjčce bance A, jejíž součástí je i dohoda na výši úroku, který bude banka A platit bance B."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano, riskujete velmi. :-)

Likvidita neovlivňuje ekonomiku, protože je používána pouze uvnitř uzavřeného bankovního systému.

Abyste měl lepší představu o tom, co to ta likvidita je, uvedu Vám příklad:

Banka A obdrží příkaz klienta X na převod částky 100 Kč z jeho vkladového účtu na vkladový účet klienta Y, který je veden bankou B. Banka A tedy odepíše částku 100,-Kč z účtu klienta X a následně banka B připíše částku 100,- Kč na vkladový účet klienta Y. Tyto dvě účetní operace tak zajistí zaúčtování daného převodu peněz na straně pasiv obou bank.

Pokud bychom v tomto okamžiku účtování o převodu dané částky ukončili, pak by se obě banky dostaly do situace, kdy jejich aktiva nejsou rovna jejich pasívům. Banka A by díky odepsání peněz z vkladového účtu klienta X měla pasiva o 100,-Kč nižší, než její aktiva a banka B by díky připsání dané částky na vkladový účet klienta Y měla pasiva o 100,-Kč vyšší, než její aktiva.

Aby se tato bilanční nerovnováha vyrovnala, tak banka B si do aktiv zaúčtuje pohledávku ve výši 100,-Kč za bankou A a banka A si do pasiv zaúčtuje závazek ve výši 100,-Kč vůči bance B. Bance A tak vzroste objem pasiv o 100,-Kč, tedy zpět na úroveň před odepsáním převáděných peněz z účtu klienta X. Bance B vroste objem aktiv o 100,-Kč a tím se vyrovná předchozí nárůst pasiv banky o částku 100,-Kč, která byla převedena do banky B na účet klienta Y.

Výše uvedené dva kroky představují pouze zjednodušený popis zaúčtování převodu peněz z banky A do banky B. V praxi do tohoto procesu vstupuje vypořádací centrum ČNB (CERTIS) a jiné banky účastnící se trhu s mezibankovními depozity (s likviditou). K zaúčtování převodu na jednotlivých vkladových účtech klientů X a Y dojde až po té, co vznikne příslušný vypořádávací závazek banky A vůči bance B, což zajišťuje právě systém vypořádání mezibankovního platebního styku. Pro pochopení podstaty likvidity je ale důležité věc nekomplikovat komplexním popisem vypořádacího procesu.

Onou likviditou pak není nic jiného, než právě pohledávka banky B vůči bance A. Přesněji řečeno jde o půjčku banky B bance A, včetně dohody na výši úroku, který je povinna banka A platit bance B. Likvidita zde vznikla jako vedlejší produkt vypořádání pouhého převodu peněz. Na likviditu tak nelze pohlížet jako na nějaký platební prostředek, kterým banky disponují a mohou jím cokoliv platit. Likvidita zde není něco, co banka získala navíc oproti stavu, kdy danou likviditu daná banka neměla. Novou likviditu banka B získala pouze jako kompenzaci nárůstu jejích závazků, tím že pasiva banky vzrostly o částku peněz převedených na účet klienta Y. Banka B, přestože získala novou likviditu, tímto nijak nezbohatla a její schopnost nakupovat cokoliv se nijak nezměnila. Peníze, které do banky B připluly z banky A patří klientovi Y. Banka s těmito penězi ani s nově získanou likviditou nemůže nijak disponovat v tom smyslu, že by za ni něco koupila.

Z uvedeného příkladu je tak zřejmé, že likvidita vzniká a slouží především k vypořádání převodů peněz mezi jednotlivými bankami. V důsledku převodu 100,-Kč z vkladového účtu v jedné bance na vkladový účet do jiné banky, tak vznikla nová likvidita ve výši 100,-Kč, a to pouze jako důsledek vypořádání převodu peněz mezi těmi bankami.

Pro úplné pochopení daného vypořádání převodu peněz je dobré podívat se na celou věc i z hlediska toku úrokových plateb:

Před převodem peněz banka A platí klientovi X úroky z peněz zaúčtovaných na jeho vkladovém účtu. Po převodu peněz do banky B na vkladový účet klienta Y se banka A zbavila další povinnosti platit klientovi X úrok z převedené částky 100,-Kč a bance B naopak okamžikem připsáním převedené částky peněz na vkladový účet klienta Y vzniká povinnost klientovi Y platit úrok i z nově připsané částky. Likvidita vzniklá v důsledku převodu dané částky mezi těmi bankami, pak složí také jako nová linka, přes kterou se nově tečou platby úroků, tak aby byla eliminovány změny v platbách úroků po převodu vkladu z jedné banky do druhé. Likvidita zaúčtovaná v pasivech banky B představuje dohodu o půjčce bance A, jejíž součástí je i dohoda na výši úroku, který bude banka A platit bance B.

Výsledkem je, že Banka A sice už neplatí úrok klientovi X z peněz převedených do banky B, ale nově platí banka A bance B úrok z půjčky likvidity, která vznikla právě jako důsledek vypořádání převodu peněz z banky A do banky B. Obdobně banka B sice nově musí platit úrok klientovi Y i z částky převedené z banky A, ale současně banka B inkasuje od banky A úrok z titulu půjčky likvidity, kterou v rámci vypořádání převodu dané částky peněz poskytla bance A. Změna toků úroků z bank klientům (kterou vyvolal převod peněz z banky A do banky B) je tak eliminována novým tokem úroků z banky A do banky B. A takto to probíhá v podstatě u každého převodu peněz mezi bankami.

Při převodech peněz vznikající likvidita tak vytváří velmi rozsáhlou síť pohledávek mezi jednotlivými bankami, přičemž jednotlivá vlákna této sítě slouží primárně jako úvěrové linky, přes jejichž vznik jsou vypořádávány jednotlivé změny v bilancích zúčastněných bank vyvolané prostým platebním stykem. Současně úrokové platby, jež tečou jednotlivými vlákny dané likvidní sítě eliminují nárůsty a poklesy úrokových plateb jednotlivých zúčastněných bank, které nastávají opět pouze v důsledku převodů peněz mezi bankami (banka která se zbaví peněz klienta, zbaví se i pasíva z kterého musí platit klientovi úrok a současně banka, která získá vklad klienta, "získá" i povinnost tomuto klientovi platit úrok).

Síť likvidity, která se vytváří jako důsledek platebního styku si lze představit jako soubor záznamů o jednotlivých transakcích v blockchainu. Nikoho by přece nenapadlo tvrdit, že s každou transakcí v BTC dochází k růstu objemu BTC jenom protože v blockchainu stále kumulativně narůstá počet záznamů o jednotlivých převodech v BTC. To je přece absurdní. Obdobně je to ale i v případě účetních peněz, kdy stále se rozrůstající síť likvidity (síť mezibankovních pohledávek) pouze "dokumentuje" převody peněz mezi bankami. Rozhodně tedy nelze dovozovat, že by pouze převody peněz z jedné banky do jiné spojené často s růstem objemu likvidity, mohly způsobovat růst objemu peněz, či jakkoliv ovlivnit ekonomiku mimo bankovní systém.

Zjednodušeně se dá napsat, že velikost objemu likvidní sítě závisí v daném ohledu na tom, jak moc peníze "migrují" z bank, ve kterých ty peníze vznikly, do bank jiných. Pokud by převody peněz probíhaly vždy pouze mezi klienty vždy téže banky, pak by žádná likvidita z titulu převodů těchto peněz nevznikala. Banka by pouze odepsala peníze z účtu jednoho svého klienta a připsala je na účet jiného svého klienta. Žádné vypořádání mezi bankami, při němž by vznikala likvidita by nenastávalo.

Jakmile tento velmi důmyslný systém pochopíte, zjistíte že je to celé geniálně jednoduché. :-) Podstatu likvidity pochopíte pouze pokud si opravdu poctivě projdete ten příklad. Nesmí Vás odradit, že je to na první pohled nudná účtařina. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak pro Vás typické! Vždy vyberete příklad, který se týká možná ani ne jedné miliontiny promile celkového objemu transakcí ČNB a na základě tohoto zcela bezvýznamného příkladu chcete dovozovat závěry ve vztahu k celému objemu transakcí ČNB. Tento přístup u Vás pozoruji úplně od začátku. Z výjimky potvrzující pravidlo se snažíte učinit pravidlo samotné. To ale nejde. Jde totiž o výjimku, nikoliv o pravidlo. Resp. abych byl přesný, nejde o výjimku z jednoho pravidla. Jde o dvě samostatná vzájemně související pravidla (viz dále).

Ano, zaměstnanci ČNB dostávají zaplaceno v penězích, nikoliv v likviditě. Likviditou "platí" banky pouze jiným bankám (přesněji finančním institucím). To plyne přímo z definice likvidity. Penězi banky platí pouze nebankovním subjektům (přesněji subjektům, které nejsou finanční institucí). Takto poznáte, zda došlo k vzniku peněz nebo likvidity. Není to nic složitého. Vypadá to zcela nedůležitě. Ale pokud znáte další souvislosti, pak víte, že je toto rozlišení zcela zásadní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zase jen manipulativní zkratka. Napsal jsem, že čím více stát vydá dluhopisů, které budou v držení bank, tím více bezhotovostních peněz mohou banky změnit na hotovost a tím odolnější budou proti runům na banky (ve smyslu panických snah o výběry peněz v hotovosti) a v tomto ohledu bude tedy bankovní systém stabilnější. Stabilita bankovního systému ale není jenom a ani primárně o odolnosti bank proti runům. Toto riziko je navíc docela dostatečně ošetřeno prostřednictví pojištění vkladů a možnostmi krizové regulace výběrů vkladů v hotovosti.

Stabilita bankovního systému je primárně a především o solventnosti bank. Jinými slovy, pokud jste si z mého příspěvku dovodil, že tvrdím, že čím bude stát zadluženější, tím bude bankovní sektor stabilnější, pak jste mě špatně pochopil. Existence státních dluhopisů v bilancích bank je pouze nutnou podmínkou pro existenci možnosti bank vyplácet vklady v hotovosti. Rozhodně si ale nemyslím, že by se stát měl zadlužovat jenom proto, aby banky měly dostatek státních dluhopisů, aby byly schopné vyplácet vklady v hotovosti. Šlo jen o poukázání na fakt, že každý peněžní systém má své, do značné míry obdobné, systémové nedostatky. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Když máte svobodu používat jakoukoliv měnu kromě korun, pak implicitně máte samozřejmě i svobodu nepoužívat koruny.

Zákonný zákaz odmítání plateb v korunových bankovkách a mincích omezuje pouze Vaši "svobodu" nutit jiné, aby Vám platili něčím jiným, než korunovými bankovkami a mincemi. Pokud ale svého zákazníka přesvědčíte, aby Vám dobrovolně zaplatil jinak, pak tato dvojstranná dohoda samozřejmě zakázaná není.

V prostředí Worglu by se stejná zákonná regulace projevila tak, že onen řezník nemusel přijímat AP poukázky ale nesměl odmítnout platbu v šilincích, což zjevně jemu ani nikomu jinému žádný problém nečinilo a celý projekt fungoval nadmíru skvěle, a to především díky pružné nabídce peněz, která nebyla svázána žádnými omezeními.

V daném případě starosta Worglu udělal tu "chybu", že od onoho proradného řezníka převzal AP poukázky a dal mu za ně šilinky. Z tohoto pak nejvyšší správní soud dovodil, že AP poukázky narušují emisní monopol centrální banky a celé jim to tam zavřeli a starosta vyfasoval podmínku. Přitom na začátku byli všichni srozuměni s tím, že AP poukázky musí obíhat zcela nezávisle na oběhu šilinků. Nebýt toho řezníkova triku s výměnou za šilinky, stát by neměl co postihovat. Starosta chtěl řezníkovi pyšně "dokázat", že "jeho" AP poukázky jsou stejně dobré jako šilinky a tento zcela zbytečný krok se stál začátkem konce celého projektu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vedení ČNB asi dostává výplatu v "likviditě" (nebo kde se na jejich mzdy bere?) a za likviditu si pak chodí kupovat ty své Patek Philippe :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

DPH...HDP

kam až může vést čtení teorií pana Fulda - nastává zřejmě čas na abstinenci...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Obsah filipiky proti zlatému standardu v jedné větě:
Čím více stát vydá dluhopisů - a nejlépe v nesplatitelných perpetuitách - tím stabilnější bude finanční trh.

Parafrázuji - čím vice vrátíte prázdných flašek od piva, tím bude vaše cash flow (snad nebudu nařčen, že si pletu cash flow a výnosy) vyšší a tím stabilnější bude i váš rodinný rozpočet.

Nadto chlastáním zvýšíte DPH a tím snížíte i poměr svého dluhu, pokud si na chlast berete půjčky.

Tak takový halucinogenní materiál jsem ještě ve světě neobjevil :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Citace - Richard Fuld / 05.05.2020 19:59


Naproti tomu NENÍ JEDNO, jestli FED nebo banky "tisknou" LIKVIDITU, která chod ekonomiky vůbec neovlivňuje, nebo "tisknou" PENÍZE, které jistě do určité míry chod ekonomiky ovlivnit mohou.


Riskuji že vyprovokuji další 80-ti stránkový příspěvek, ale pokud tvrdíte, že likvidita vůbec (-> žádným způsobem) neovlivňuje chod ekonomiky, proč je tedy v ekonomice používána?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, chtělo by to svobodu, jakou měnu používat a též, jakou NEpoužívat.
Viz Nothaus https://www.mises.cz/clanky/obet-statu-273.aspx
a povinnost přijímat u nás Kč...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

1. Ne, vláda není závislá na tom, jestli jsou vysoké úroky. Čím jsou vyšší, tím raději banky vládě půjčí.

2 Ano, díky tomu, že FED garantuje, že ty dluhopisy od bank koupí, zajišťuje situaci, kdy banky budou vždy rády státu půjčovat. Nejde o nic špatného. Jde o respektování základního principu, že státní dluhopisy s sebou nenesou kreditní riziko.

FED z ničeho neviním. FED naopak chválím, že se v tomto chová v souladu se základními ekonomickými premisami současného finančního systému. Ostatně co bych mu měl podle Vás vyčítat, že nenechá padnout ekonomiku a stát na hubu? Ano, já vím, že toto by se Vám moc líbilo, ale to po mě opravdu nechtějte. :-)

"Je jedno, zda peníze tiskne vláda, nebo FED, nebo je vytvářejí soukromé banky..."
Ano toto je v ohledu vlivu na chod ekonomiky do značné míry jedno.

Naproti tomu NENÍ JEDNO, jestli FED nebo banky "tisknou" LIKVIDITU, která chod ekonomiky vůbec neovlivňuje, nebo "tisknou" PENÍZE, které jistě do určité míry chod ekonomiky ovlivnit mohou.

Toto rozlišování má samozřejmě zcela zásadní smysl, a to bez ohledu na to, že tohoto rozlišování nejste mentálně schopen. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Takže mi tedy opakovaně potvrzujete, že Váš argument poukazující na existenci relativně velkého množství Karpišových přívrženců, nebyl v daném ohledu zrovna relevantní, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Státní účetní peníze zde byly zavedeny proto, aby napravily skutečnou(!) a existující(!) chybu v peněžním systému založeném na propojení peněz se zlatem. Na účetní peníze přešel celý svět protože jednoduše dosavadní peněžní systém založený na propojení peněz se zlatem se stal zcela neudržitelným. V roce 1971 všichni konečně definitivně pochopili, že propojení zlata a peněz už nadále nemůže fungovat (níže popisuji důvody). Snahy o zachování propojení mezi penězi a zlatem přinášely zcela neřešitelné a stále častěji přicházející problémy.

K přechodu na účetní peníze docházelo postupně, resp. tento přechod začal již v dobách, kdy banky začaly používat kromě bankovek i bezhotovostní (účetní) peníze. Banky měly vždy povinnost krýt zlatem pouze bankovky (pouze na nich byl onen závazek banky směnit bankovky za zlato výslovně uveden). Současně ale tytéž banky vytvářely i bezhotovostní(!) účetní peníze, kryté závazky dlužníků (a dlužníky zastaveným majetkem, jako byly nemovitosti, skladové zásoby, akcie, pohledávky apod.) a jež nebyly kryty zlatem, které by držela banka vůbec. Bezhotovostní účetní peníze nebyly zlatem kryty vůbec. Hotovost byla kryta zlatem na 100%.

Mýtus údajného pouze částečného krytí peněz zlatem pak vznikl právě protože byla ignorovala skutečnost, že zlatem musí být kryty pouze bankovky, nikoliv bezhotovostní peníze. Ignoranti ale dospěly k závěru, že peníze (obecně) jsou kryty zlatem jen zčásti, což je závěr zcela nesprávný, který vede k dalším navazujícím nesprávným teoriím, jakou je např. teorie multiplikace vkladů apod.

Takto nastavený bankovní systém trpěl samozřejmě slabinou, a to nebezpečím runů na banky, neboť klienti měli možnost neomezeně měnit své bezhotovostní peníze na peníze v hotovosti, které byly směnitelné za zlato. Jakmile podíl účetních peněz na celkovém objemu peněz vzrostl nad určitou (dopředu neznámou) mez, končilo to runy na banky. Po těchto runech docházelo k řetězovým krachům bank a brutálním peněžním kontrakcím, které způsobovaly ZBYTEČNÉ a velmi bolestné krize a dramatické chudnutí obyvatelstva (vymazání úspor). Takovýto peněžní systém byl logicky velmi nestabilní a náchylný k periodickým krizím. Tyto runy na banky byly zcela zbytečné, protože nedostatek zlata ve vztahu k celkovému objemu všech peněz byl zcela přirozenou vlastností daného bankovního systému a nebyl to relevantní důvod proto, aby držitelé bezhotovostních peněz začali nedůvěřovat jimi drženým bezhotovostním penězům jenom protože "najednou" zjistili, že všechny nejdou přeměnit na zlato.

Proto nakonec v roce 1971 došlo ke zrušení posledních zbytků propojení amerického dolaru (i ostatních měn) se zlatem, aby se odstranily uvedené důvody nestability bankovního systému. V té době navíc objem hotovostních peněz krytých zlatem představoval již jen pouhý zlomeček objemu celosvětové peněžní zásoby, takže šlo o v podstatě bezvýznamnou událost, která je často dramaticky zveličována. Bankovky kryté zlatem byly nakonec nahrazeny bankovkami emitovanými centrální bankou a krytými závazky státu (státními dluhopisy). Takto jsme se dostali k systému, v němž již existují pouze účetní peníze, jejichž objem není nijak omezen množstvím měnového zlata a směnitelností bankovek za zlato.

Avšak i tento systém je ohrožen runy na banky, neboť i dnes platí, že objem bezhotovostních peněz mnohonásobně převyšuje objem peněz, které by banky mohly získat od centrální banky a které by tak mohly klientům vyplatit v hotovosti. Příčinou této nestability bankovního systému může být překvapivě především nedostatek státních dluhopisů v držení bank, tedy nedostatečná velikost státního dluhu! :-)

Současně platí, že ani současný systém není uchráněn zcela iracionálních rizik, když i zde je sledována výše státního dluhu ve vztahu k ročnímu HDP. Také zde nikdo neumí objektivně stanovit "udržitelnou" výši tohoto ukazatele, jehož překročení by mělo spustit "run" na státní dluhopisy daného státu, obdobně jako to bylo nejasné a nepředvídatelné ve výše popisovaném případě, kdy k runu na banky docházelo po překročení určitého předem neznámého podílu bezhotovostních ("zlatem nekrytých") peněz na celkovém objemu peněz. V obou případech ale jde (a šlo) o zcela iracionální důvody "ztráty důvěry", jejichž důsledky nakonec zbytečně dopadly úplně na všechny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Děkuji za odkaz. Na ten film se velmi rád podívám. Pak to můžeme probrat detailněji. :-)

Nicméně už nyní můžu napsat, že princip oněch poukázek používaných v daném městě se nijak neliší od současných účetních peněz, které všichni kritizují a nazývají je FIAT MONEY. Abych byl přesnější, pak poukázky používané ve Wörglu byly založeny na úplně stejném principu jako dnešní účetní peníze emitované státem, popř. centrální bankou.

Jediný rozdíl je zde v tom, že uvedené poukázky emitovalo město namísto (dnes obvykle) státu. Pokud šlo o peníze, které se kazily (ztrácely hodnotu v čase), pak jde o situaci obdobnou tomu, jako by byla daná měna zatížena záporným úrokem, což je dnes také předmětem časté kritiky.

Jinými slovy zázrak z Wörglu není nic jiného, než opuštění měny navázané na zlatý standard (která byla tehdy značně nedostatková), které umožnilo dnes tolik kritizovanou fiskální expanzi v rámci území daného města (nikoliv celého státu, jak je tomu obvykle). Jde o důkaz, že lpění na komoditních penězích, jichž může být (a taky často byl) nedostatek, může přinášet zcela zbytečnou a bolestnou bídu a stagnaci. Osvobození od měny s rigidní peněžní nabídkou tak může vést k ekonomickému rozkvětu.

Bohužel v té době bylo celkem nemyslitelné, že by nějaká malá země vystoupila z celosvětového měnového systému založeného na zlatě, natož pak aby se o to pokusilo malé městečko. Teprve v roce 1971 byl celosvětově opuštěn zlatý standard a státy začaly používat měnu podobnou té, kterou používaly ve Wörglu.

Dá se tak uzavřít, že svoboda zvolit si svobodně, jakou měnu bude kdo používat, by měla tehdy (v dobách zlatého standardu) své opodstatnění, protože by umožnila přejít od rigidního zlatého standardu na flexibilní systém účetních peněz. Přechod na účetní peníze samozřejmě v prostředí zlaté svěrací kazajky působil v daném případě na ekonomiku Wörglu jako živá voda. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A mohla si je půjčit POUZE díky tomu, že:
1) FED uměle stlačuje úroky dolů (takže vláda USA uměle platí málo na dluhové službě a může si dovolit za přirozených okolností nemyslitelnou výši zadlužení).
2) FED vládě v podstatě garantuje, že ty dluhopisy v případě potřeby vykoupí, že nikdy nebudou neprodejnými, dokonce ani že nebudou prodejné jen za cenu vyššího úroku.

Zkrátka ten FED nevyviníte!

FED, vláda, IRS a staťák jsou jen oddělení té samé obludné organizace. Nemá smysl se na ně dívat odděleně. Je jedno, zda peníze tiskne vláda, nebo FED, nebo je vytvářejí soukromé banky s požehnání vlády (zákony) a FEDu (regulátor a hlava bankovního kartelu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Havel a Ruml nebyli amatéři, jen nechápali základní principy socialismu."

Oh wait - možná chápali, ale zdály se jim naprdózní.

I když já myslím, že vlády a centrální banky nás vedou ke kolapsu i v rámci tohoto systému, takže možná i ten, kdo současný zvrhlý systém akceptuje, má důvody k obavám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Zkusme to parafrázovat... místo rakouského malíře slovenského estébáka a místo milionů tisíce :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Třeba tady se zdá, že jim to docela fungovalo - než jim to centrální banka zatrhla...
https://slusnafirma.cz/alternativni-ekonomicke-systemy/zazrak-worgelu-jako-historicka-inspirace-tom-nakopnout-solidarni-udrzitelnou-ekonomiku/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pointa je v tom, že ten dnešní systém jsou ty "zlé peniaze" - a fungují tak, jak popisujete.
Akorát podpořené tím státním násilím na začátku. Přesně, jak říkáte - " "napravováním" neexistujících chyb určitě nějakou chybu vytvoříte."
Státní donucení měny je právě to první "napravování" chyb, které neexistují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nejsou amatéři. Jen nechápou základní principy fungování současného peněžního systému. :-) Stejně jako i někteří ze současných vysokoškolských profesorů. :-) Jeden z nich dokonce uvedl svou knihu o penězích velmi přiléhavým úvodem. Napsal něco v tom smyslu, že mnoho badatelů se ve snaze pochopit podstatu peněz se skutečně zbláznilo. :-)

Dnes všichni, kteří nechápou současné peníze je bláznivě kritizují a ve svých myšlenkách utíkají ke zlatu a kryptoměnám, protože ty jim přijdou intuitivně pochopitelnější a více v souladu s jejich primitivními představami o penězích. O to bláznivější představy jsou ochotni akceptovat a propagovat ve vztahu k současných účetním penězům.

A když ignorujete principy fungování základní ekonomické infrastruktury - peněžního systému, pak zcela zákonitě musíte dospívat i ke zcela nesprávným závěrům o fungování ekonomiky obecně. Paradoxem je, že tito ekonomové nacházejí zásadní chybu právě v onom peněžním systému, kterému vůbec nerozumí. :-) Viz Karpišovy "zlé peniaze".

Ekonomové si se současným vývojem ekonomiky nevědí rady. Tato bezradnost má ale své důvody.
Namísto aby ekonomové poznali, že současný stav (byť jde o stav krizový) je v naprostém pořádku, hledají na něm chyby, které chtějí "napravovat". Namísto, aby využili toho, co ten ekonomický systém zcela přirozeně nabízí.

Opakuji to opět, "napravováním" neexistujících chyb, určitě nějakou chybu vytvoříte. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Hitler měl taky miliony přívrženců, kteří nakonec krutě zjistili, jak se mýlili, a ti skalní si to nepřiznali nikdy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jo, jediný pravý ekonom jste tu vy.
Všichni ti Šímové, Karpišové, Ižipové, Kohoutové, Kovandové, ... jsou proti vám úplní amatéři.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jen těch 5 tisíc odběratelů Karpišova občasníku je zřejmě jiného názoru...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Karpiš je jen pomatenec, který nerozumí penězům a přesto píše knihy o zlých penězích. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Keynesian Fallacies Are Not Just Wrong, but Dangerous

mises.org/wire/keynesian-falla cies-are-not-just-wrong-danger ous

Nahlásit

-
1
+

https://www.youtube.com/watch?v=vVSEvtFA1Ug&feature=youtu.be

Ale jasně, kam se hrabe nějakej looser jako Jack Dorsey na proroka z PKOJF...

Nahlásit

-
1
+

Já myslím, že jako hedge stále dobrý.
Úvodní KoronaPropad byla jen epizoda - stejně jako na zlatě.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4396804/trzni-hodnota-kryptomen-vyskocila-o-35-mld-usd-za-24-hodin-diky-bitcoinu.html

Nahlásit

-
1
+

https://www.tyzden.sk/temy/64335/viac-ako-virusu-sa-bojim-statu/?ref=kat

Nahlásit

-
2
+
2/7