Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zdravotnictví: Soukromé versus státní

7. 3. 2017
 13 780
71 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Předem se omlouvám, ze dlouhý komentář, ale jde o srovnání plně státního a poměrně hodně soukromého zdravotnictví.

Příklad skoro soukromého zdravotnictví ze Švýcarska. Ve Švýcarsku si platím dvě zdravotní pojištění. První je povinné základní pojištění, které musí mít každý kdo je zde legálně. Na výběr máte bezpočet zdravotních pojišťoven, které nabízí nejrůznější formy zdravotního pojištění. Ceny těchto pojistění se odvíjí od toho, kde bydlíte, kolim máte let a jaké je vaše pohlaví. Výše platu to nijak neovlivňuje. Já osobně platím 190 franků měsíšně při platu 9000 franků hrubého. Druhé pojištění, které se platím je tzv. připojištění. Je to dalších 56 franků měsíčně. Připojištění je za nadstandardní péči a to včetně 'legal insurance', pro případ, že bych se chtěl soudit s lékařem. Díky připojištění mi pojištovna proplácí např. brýle, posilovnu, ale taky třeba preventivní prohlídky. Tedy během roku zaplatím za pojištění 2952 franků. Tato částka je nezávislá na výši mého platu. Nicméně včechny výdaje do výše 2500 franků ročně si platím sám. A až po vyčerpání teto částky to propláci základní pojištění. Připojištění se proplácí zvlášť. Jen pro úplno, pokud budu hodně nemocný, tak mě pojistění vyjde na 5452 franků ročně. Zubaře si musíte platit zvlášť - osobně mám zubaře v levnějším Německu. Mám to do Německa asi 20 minut.

Dříve jsem žil v Anglii. Tam je pojištění plně státní. Při platu 35000 liber ročně jsem platil pojištění 3800 liber. Tedy něco přes 10 procent. Zde se pojištění odvádí z výše platu. Při platu např. 50000 liber ročně už budete platit za pojištění více, než ve Švýcarsku. Zubaře si ale musítě platit zvlášť, stejně jako ve Švýcarsku.

Jeden příklad, jak taková soukromá a státní péče funguje. Občas se mi udělá na oku ječné zrno. Nejdříve se to projeví jako oční infekce a pak se po dvou týdnech vytvoří ječné zrno, které zůstane několik měsíců. V Anglii mi lékař dal antibiotika a pak mi poradil, ať si na to dávám horké čajové sáčky. Po pár měsících ječné zrno zmizelo. O rok později jsem měl infekci znova a ječné zrno zpět. Rada, dejte si na to čajové sáčky. Tohle se opakovalo každý rok. Když jsem se zeptal, jestli se s tím dá něco dělat, tak mi řekli, že ne. Že kdysi se to operovalo, ale dneska se to nechává a ať si dávám čajové sáčky. Pak jsem se přestěhoval do Švýcarska. Měl jsem opět oční infekci, doktor mi dal antibiotika. Zatímco všechny návštěvy v Anglii byly zdarma, ve Švýcarsku mě to stálo 70 franků. Jak jsem psal výše, vše do částky 2500 franků si platím sám, až po te pojištovna. Po tom, co se mi udělalo ječné zrno, doktor mi nabídl, že se to dá operovat. Že prý mi vyřízne žlázku, která se mi vždy zanese a pak mám infekci. Operace mě stála 200 franků. Tedy 270 franků a oko je bez infekce již více než rok, a žádná ječná zrna.

Osobně preferuji zaplatit 270 franků, což je pro Švýcarský plat poměrně malá částka, např. rodinná večeře v restauraci vás vyjde dráž. Neź mít každý rok ječné zrno a léčit si ho čajovými sáčky.

Další případ pro srovnání z Anglie a Švýcarska mám vyšetření střev. Ale to by bylo na hodně dlouho. Jen mohu napsat, že jsem podstoupil tento zákrok dvakrát. Jednou v Anglii a jednou ve Švýcarsku a opět mi přišel Švýcarský model lepší.

Pokud má někdo zájem, tak si může spočítat výši svého zdravotního pojištění pro Švýcarsko na comparis.ch. Stránka je i v angličtině.

Nahlásit
-
27
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Odpor k nespravedlivému rozhodnutí!
Já,Alena Laňková,nar.18.1.1962,matka dvou dětí,Vladimíra Laňky,nar.11.11.1989 a ing.Jarmila Laňky,nar.7.7.1987 podávám stížnost proti členům rozhodčího orgánu VZP,Včetně jeho předsedkyně,Hany Hynkové!
Pracovala jsem 13.Let jako zdravotnice,na vlastní oči jsem zažívala diletantské rozdělování peněz,státních dotací a psal se rok 1996! Maše platy za těžkou dřinu byly pro moje děti 4.200 korun hrubého! Invalidé bez progresivních chorob!!!! se nám vysmívali se 12.000,že jsme jejich otroci,že děláme!! Byl to nejhorší *tunel* za posledních dvacet let! Poplatky za naši dřinu pro ně činily 3 - 5 korun! Doplatí na to několik dalších generací!! Bylo to za vlády pana Klause!! Předseda *Českomoravské komory odborových svazů*,Josef Středula poskytl rozhovor pro liberecký týdeník *5 plus 2*,kde říká: *Po dvaceti letech nejsme na platové úrovni západních států*! Sama jsem po dvou infarktech a prasklém žaludečním vředu /neošetřeno/!! Doporučuji komentář pod titulkem: *Mirdo,koupila jsem ti piva*! Můžete si ho přečíst na webu: *Brněnský deník Lelek Slávek* /Google/. Na postižené se tady dřou nemocné matky dětí,pracují na tři směny v nebezpečných,zdraví škodlivých provozech a nemají žádný život!! Matka zdravého dítěte je ponižována,trestána! kdyby to bylo postižené,dostane 30.000 měsíčně a všechny sluhy zadarmo!! Byl tím úplně zničen náš důchodový systém!! Dříve chodily ženy do důchodu podle počtu dětí,které vychovaly!! Když měla tři děti,tak v 52 letech! Dnes to má být v 65 letech!! VZP mi protiprávně zadržuje 24.000 korun za přeplacenou exekuci na mladšího syna a záměrně mi neposílá výpis,aby peníze nemusela vracet!! Na žádost o odpuštění penále,kde je jejich povinností odpovědět do třiceti dnů,mi odpověděli až po šesti měsících,sprostě lhali! VZP je napojena na exekutory!! Alena Laňková - Liberec

Nahlásit
-
-34
+

Diskuze

Protože z 10-ti přežijí do dospělosti 2!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od českého modelu je to velmi daleko, už jen proto, že výše pojištění není počítána z výše platu.

Co se regulací týče, tak ty existují i v soukromém sektoru. Ať už je to automobilový průmysl, elektronika, stavebníctví, cestovní kanceláře, ale hlavně například i pojištění vozidla.

Pokud bych srovnal pojištění vozidla a zdravotní pojištění. Tak to, co zastánci státního zdravotnictví navrhují je, jakobyste zestátnili povinné ručení. Stát by vám zdanil dalších 10 procent platu a povinné ručení pro auta by bylo zdarma. Pro všechny, nezáleží na tom, kolik máte aut a jestli bouráte. Prostě se to bude počítat z vašeho platu.

Švýcarský model se liší od českého zdravotnictví. Je spíše podobný modelu povinného ručení. Regulovaný, ale soukromý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

BBC zkritizuje cokoliv, co Trump dělá. Možná místo vymívání mozků nenávistnými novináři (to už je fakt nenávist) si trošku zjistěte, co Trump plánuje.
*Změnit* Obamacare na dobrovolné s některými omezeními pro pojišťovny (rozumně teď je článek na HN).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Možná byste si mohl stěžovat, že pojišťovna nepojistít dům, který právě hoří ...
Stěžovat si, že pojišťovna nepojistí až *po/během* pojistné události? To přece nemůžete myslet vážně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Dokud tu bude přerozdělovací socialismus, tak možná i mám ekonomický zájem na tom, aby děti měli jen ti bohatí, inteligentni, vzdělaní a zdraví.
Protože děti hloupých a nemocných budu muset živit a platit jim lékařskou péči a oni pak v dospělosti budou volit doleva, pro mé ještě větší okradení. Řekněte mi jediný motiv to podporovat.

To naopak ve svobodném tržním systému by mi to mohlo být jedno. Ať si má každý dětí kolik chce (klidně i bez ohledu na své genetické dispozice), ať si prevenci a zdravý životní styl každý zanedbává jak chce. Protože si důsledky ponese jen sám.

A ano, lékařskou péči nejvíce čerpají děti a důchodci. A to z toho vyvozujete?
Děti mají rodiče, tak jim péči zaplatí. Respektive pojištění jim uzavřou dopředu, kdy ještě nebude zřejmé, jak moc velkou péči budou potřebovat.
A penzisti? No jednak také uzavřou pojistnou smlouvu již za produktivního života, čili bude pro ně i pro pojišťovny zřejmé, že ze začátku převážně jen platí a na konci převážně jen čerpají.
A jednak ti penzisté budou mít našetřeno - pokud bych celý život platil z průměrné superhrubé soc.odvody ne do průběžné žumpy, ale do investičního fondu, neměl bych s náklady na pojištění problém. Případně mám penzijní připojištění a investiční/kapitálové životní pojištění a příjem z něj mi komerční pojistku pokryje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Vážený pane, popsal jste nám tu převážně zážitky se základním pojištěním, které je ve Švýcarsku těžce regulované:
- pojišťovna nesmí zkoumat zdravotní stav žadatelů, a musí povinně přijmout každého,
- cena pojištění nezávisí na zdravotním stavu,
- jsou předepsané maximální slevy za vyšší spoluúčast,
- rozsah péče je přesně definovaný (resp. je definované minimum , ale žádná pojišťovna nejde vyrazně nad minimum),
- poplatky pro doktory jsou údajně také předepsané podle výkonů (tady neznám detaily)
V čem máte pravdu je to, že cena pojištění nezávisí na platu, ale jinak to není tak daleko od CZ modelu.

Pokud jde o skutečně soukromé pojištění - jako semi-private nebo private hospital, tak vězte, že to není žádná procházka růžovou zahradou. Mám kolem sebe řadu lidí, se kterými pojišťovny odmítly uzavřit pojistku z různých důvodů (např. žena po rizikovém porodu). A teď si představte, že by to byly jediné pojištění na trhu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jímá mě hrůza při pomyšlení, jak se žilo za dob, kdy stát neexistoval, a lidé byli nuceni si pomáhat sami. Je vůbec s podivem, že tehdy lidé nevymřeli. Naštěstí byl stát vynalezen dříve, než se to stalo. :)
Konec všemu barbarství, stát se o vše postará, vše zařídí. Se státním zřízením na věčné časy a nikdy jinak!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Váš argument je nesmysl. Zrovna země, které jsou nejchudší na světě a nemají žádné dostupné zdravotnictví, jsou země s nějvyšší porodností.

Nahlásit

-
2
+

Lekarskou peci nejvice cerpaji deti a duchodci, takze jejich pojisteni bude "spravedlive nejdrazsi". Trzni zdravotnictvi tak vyhradi vychovu deti jen hrstce nejbohatsich a z drtive vetsiny duchodcu nadela zebraky nebo predcasne mrtvoly. Trzni zdravotnictvi je cire barbarstvi.

Nahlásit

-
0
+

Předem se omlouvám, ze dlouhý komentář, ale jde o srovnání plně státního a poměrně hodně soukromého zdravotnictví.

Příklad skoro soukromého zdravotnictví ze Švýcarska. Ve Švýcarsku si platím dvě zdravotní pojištění. První je povinné základní pojištění, které musí mít každý kdo je zde legálně. Na výběr máte bezpočet zdravotních pojišťoven, které nabízí nejrůznější formy zdravotního pojištění. Ceny těchto pojistění se odvíjí od toho, kde bydlíte, kolim máte let a jaké je vaše pohlaví. Výše platu to nijak neovlivňuje. Já osobně platím 190 franků měsíšně při platu 9000 franků hrubého. Druhé pojištění, které se platím je tzv. připojištění. Je to dalších 56 franků měsíčně. Připojištění je za nadstandardní péči a to včetně 'legal insurance', pro případ, že bych se chtěl soudit s lékařem. Díky připojištění mi pojištovna proplácí např. brýle, posilovnu, ale taky třeba preventivní prohlídky. Tedy během roku zaplatím za pojištění 2952 franků. Tato částka je nezávislá na výši mého platu. Nicméně včechny výdaje do výše 2500 franků ročně si platím sám. A až po vyčerpání teto částky to propláci základní pojištění. Připojištění se proplácí zvlášť. Jen pro úplno, pokud budu hodně nemocný, tak mě pojistění vyjde na 5452 franků ročně. Zubaře si musíte platit zvlášť - osobně mám zubaře v levnějším Německu. Mám to do Německa asi 20 minut.

Dříve jsem žil v Anglii. Tam je pojištění plně státní. Při platu 35000 liber ročně jsem platil pojištění 3800 liber. Tedy něco přes 10 procent. Zde se pojištění odvádí z výše platu. Při platu např. 50000 liber ročně už budete platit za pojištění více, než ve Švýcarsku. Zubaře si ale musítě platit zvlášť, stejně jako ve Švýcarsku.

Jeden příklad, jak taková soukromá a státní péče funguje. Občas se mi udělá na oku ječné zrno. Nejdříve se to projeví jako oční infekce a pak se po dvou týdnech vytvoří ječné zrno, které zůstane několik měsíců. V Anglii mi lékař dal antibiotika a pak mi poradil, ať si na to dávám horké čajové sáčky. Po pár měsících ječné zrno zmizelo. O rok později jsem měl infekci znova a ječné zrno zpět. Rada, dejte si na to čajové sáčky. Tohle se opakovalo každý rok. Když jsem se zeptal, jestli se s tím dá něco dělat, tak mi řekli, že ne. Že kdysi se to operovalo, ale dneska se to nechává a ať si dávám čajové sáčky. Pak jsem se přestěhoval do Švýcarska. Měl jsem opět oční infekci, doktor mi dal antibiotika. Zatímco všechny návštěvy v Anglii byly zdarma, ve Švýcarsku mě to stálo 70 franků. Jak jsem psal výše, vše do částky 2500 franků si platím sám, až po te pojištovna. Po tom, co se mi udělalo ječné zrno, doktor mi nabídl, že se to dá operovat. Že prý mi vyřízne žlázku, která se mi vždy zanese a pak mám infekci. Operace mě stála 200 franků. Tedy 270 franků a oko je bez infekce již více než rok, a žádná ječná zrna.

Osobně preferuji zaplatit 270 franků, což je pro Švýcarský plat poměrně malá částka, např. rodinná večeře v restauraci vás vyjde dráž. Neź mít každý rok ječné zrno a léčit si ho čajovými sáčky.

Další případ pro srovnání z Anglie a Švýcarska mám vyšetření střev. Ale to by bylo na hodně dlouho. Jen mohu napsat, že jsem podstoupil tento zákrok dvakrát. Jednou v Anglii a jednou ve Švýcarsku a opět mi přišel Švýcarský model lepší.

Pokud má někdo zájem, tak si může spočítat výši svého zdravotního pojištění pro Švýcarsko na comparis.ch. Stránka je i v angličtině.

Nahlásit

-
27
+

Mne se libi, jak uz se autor ani nesnazi najit zahranicni vzory, protoze jinak by musel priznat, ze nam tu prodava vzdusne zamky bez opory v realite. Kdyby se nejednalo o zdravi a zivoty lidi, clovek by si az pral videt, jak se je bude v praxi pokouset postavit. Mozna by to bylo tak zabavne, jako GOP, jejich vice trhu do zdravotnictvi a zruseni Obamacare, viz napr. dnes BBC http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39157793

Nahlásit

-
-5
+
3/3