Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

13. 11. 2015
 31 545
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejméně oblíbený příspěvek

To jste tady dnes už čtvrtý, kdo má 3 děti. To je panečku statistický vzorek. :D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Pan Hampl má plná ústa spravedlnosti a obhajuje zcela zjevnou nespravedlnost, která tu současnou, již existující, pouze dále zhorší. Píšu o záměru navýšit pojistné rodičům dětí, které už opustili domovy. Celé je to o to horší, že pan "odborník" Hampl si je této skutečnosti velmi dobře vědom. Doufám jen, že pan diletant Hampl není za tuto jeho "odbornou činnost placen z veřejných prostředků.

Pokud by někdo chtěl skutečně odstranit nespravedlnost, která je v systému zavedena v souvislosti s bezdětnými, pak toto lze účinně udělat pouze prostřednictvím redukcí výše důchodu, kterou by měli v budoucnu pobírat bezdětní. Samozřejmě mám namysli omezení nároku pouze do budoucnosti, nikoliv, že dnešním bezdětným důchodcům a lidem před důchodem zredukujeme důchody, aby mě někdo špatně nepochopil.

Nahlásit

-
0
+

Držgrešle stát furt někoho diskrimin(aliz)uje, ale diskriminaci jinak zakazuje, že ehm.

Nahlásit

-
0
+

Vidíte sám, jakou logiku potřebujete k podpoře novinky v důchodovém systému. Je třeba vytvořit zdání černého pasažéra. Jaký černý pasažér? Kdo řekl, že právě ten, kdo nemá děti, je černým pasažérem? Řekl to ten stejný, kdo zavedl a podporuje tohle státní letadlo. Takže napřed zavede "systém" (proč se tak nápadně svými rysy podobá systému letadla?) a pak díky definici systému definuje "černého pasažéra". Jediné spravedlivé řešení (dle mého subjektivního dojmu:)) vnímám v tom, že všem, bez ohledu na vyznání, barvu pleti, počet rodinných příslušníků, všem v tomto státě bude snížena daňová zátěž. A to je také řešení, protože tím budeme mít i na slušné odkládání na budoucí potřeby v důchodu. Píšu také z pozice rodiče 3 dětí, zatím ovšem zcela závislých na rodičích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, poněkolikáté čtu "co neplodné páry?" - ty si mohou na důchod našetřit samy (neboť děti stojí hodně peněz, které tím mohou ušetřit). Zní to možná krutě, ale je to tak - důchody v průběžném systému jsou jen převodem peněz od dětí (potomků) k rodičům (předkům) a v současném pojetí je tedy v důchodech mnoho "černých pasažérů". Neštěstí typu úmrtí dětí dříve než rodičů může řešit jiný systém (pojistný). Ano, píšu z pozice rodiče 3 dětí (první se už od letoška živí samo). Děkuji. H.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jsou jen reklamní slogany, protože 100 lidí má 100 chutí a každý má pod pojmem spravedlnost svou vlastní variantu. Nedělal bych z toho drama, jedna vláda něco schválí za 2-3 roky to další vláda změní. Stejně ty změny jsou v řádu drobných peněz a když se někdo na život dívá skrze peníze, tak to má jasné. Ten kdo nemá děti, tím ušetří spousty peněz a času, tudíž i nějaké drobné vyšší zdanění je v celkovém součtu nepodstatné. Otázka je, jak to vyhodnotí ve stáří, zda ty peníze jsou to nejdůležitější, co ho ve stáří bude těšit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Hampl: Jde o návrh našeho pracovního týmu, nesmírně důležitý pro spravedlnost i dlouhodobou udržitelnost celého systému.

Spravedlnost je v čem? O jaké spravedlnosti je řeč? Je spravedlné, že jsem se narodil ve 20.století do doby komunismu? Je spravedlné, že rodina se nerozpadla, ale zůstala pospolu, narozdíl od mnoha jiných rodin? Kdo rozhodl o tom, kolik se v rodině narodí dětí? Co přirozeně neplodné páry, kde je spravedlnost pro ně? Všimněme si, že se zaklínáme pojmem, který visí ve vzduchoprázdnu, jako by letěl ve vesmíru kdovíodkud kdovíkam. A snažíme se vytvořit zdání toho, že někdo ví, někdo to má pod kontrolou a ten někdo to dokonce může zajistit, že spravedlnost bude stejná pro všechny či alespoň se k ní budeme blížit podobnými kroky.
Zaštiťovat se spravedlností je falešné. Nikdy nebude dosaženo spravedlnosti.

Udržitelnost systému? To máte na mysli to státní letadlo, aby nehavarovalo?

Nahlásit

-
0
+

Běžte už s tou spravedlností do háje. Jeden s ní obhajuje tohle, druhý má dojem, že má "přirozené právo" žádné daně neplatit. To co potřebujeme je lepší podmínky pro rodiče a kdyby někoho z výše dotazovaných zajímalo, o co bych měl jako otec tří dětí zájem a) jistotu, že ač se stane cokoli - a já sérií nešťastných náhod přijdu o práci a veškeré úspory, - stejně budeme mít kde bydlet a dětem se dostane rozumného vzdělání a lékařské péče b) že pokud nenastane varianta a), bude pro moji ženu snadné vrátit se po rodičovské do zaměstnání, aniž by musela čekat, až všechny děti budou mít 3-4 roky (to je pro zajímavost jeden z důvodů, proč zůstáváme v US, tady to není problém)

Nahlásit

-
0
+
2/2