Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vaše práce v ohrožení: Ke strojům jdou stroje

30. 7. 2015
 10 603
83 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Řekl bych, že téma se nedotýká některých reakcí pod článkem ve smyslu náhrady fyzické práce robotem nebo nahrazení lidstva umělou inteligencí. Jde o to, že spousta práce, zaměstnání i služeb i v oblasti "bílých límečků" zasáhnou IT technologie způsobem, který si ještě většina lidí neumí představit.

Jen fakt, že jsme se cca během 30 let přesunuli od sálových počítačů k počítačům doma a nyní již k počítačům do ruky s 24 hodinovým provozem nezávislým na místě, elektřině, s připojením k jakýmkoliv datům - je taková změna prostředí, na kterou praxe ještě nezareagovala s plnou silou.

Dalším fenoménem je schopnost shromažďovat, analyzovat a využívat existující data pro účely rozhodnutí, nalezení již existujícího řešení problému a pod. Stačí sledovat strategii Google.

Tato kvalitativní technologická změna přinese nové produkty, nové služby resp. jejich jiné pojetí, vyšší kvalitu, nižší cenu a pod. Stačí se podívat, bez emocí prosím, na symptomatický střet UBER vers. starý svět taxikářů. Taxikáři i s podporou státu mohou možná vyhrát bitvu ale ne válku.

Ano, obory jako bankovnictví, ale i sféra služeb či sféra zdravotnictví a řada jiných oborů stojí před zásadními změnami. Dotknu se nejcitlivější oblasti - zdravotnictví, protože o velkých změnách např. v bankovnictví není pochyb.
Vím, že lékař nemůže být ve své roli nahrazen absolutně, ale vím, že 80 % činností lékařů může být vykonáváno efektivněji, přesněji, kvalifikovaněji. Ať už se to týká případů jako je vyhodnocování scanů, schopnosti analyzovat data pacienta vůči statistikám již proběhlých případů, uplatněných léčebných postupů resp. informacím z farmaprůmyslu, elektronické průběžné on-line kontroly stavu pacienta až po náhradu unavených, rutinně pracujících a chybujících praktických lékařů.
Jsem si vědom toho, že nenajdu lékaře- praktika, který by s touto tezí souhlasil, nicméně se domnívám, že éra střediskového lékaře, dělníka medicíny je nahnuta. Ano, vím, že si babička ráda zajde poklábosit s panem doktorem, ale nezaměňujme tento sociální aspekt s efektivitou poskytování zdravotní péče.

Ty změny přijdou. Různé profese se jim budou bránit. Naruší se zaběhlá schémata uvažování. Leckomu se to nostalgicky nebude líbit. Nic s tím ale nenaděláme a dělat že to nevidíme je krátkozraké.Politika, ekonomika i legislativa to bude muset nakonec akceptovat.

Nahlásit
-
3
+

Diskuze

Já bych zdanil touhu zdaňovat druhé

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"hlavně když SE to požene do extrému a ztratí SE nad tím kontrola"

Ono SE to nějak centrálně a generálně do extrému nepožene (když pominu centralizované výzkumné granty). Na vývoji UI zkrátka budou pracovat různé teamy po celém světě. Budu na ní dělat internetové firmy typu Google, budou na ní dělat výrobci automobilů, budou na ní dělat armády, budou na ní dělat IT firmy, budou na ní dělat vysoké školy. A jakmile bude znám obecný princip a bude dostupná technologie, tisíce firem a institucí budou makat na její aplikaci.

Podle mne není šance to nějak regulovat. Když to nevyvine jeden, vyvine to druhý (a získá konkurenční výhodu).

Pokud skutečnou umělou inteligenci (se sebeuvědoměním) je možné vyvinout, bude také vyvinuta.
Jestli okolo toho bude nějaké halo, nějaké regulace, protesty, antihnutí, atd... ovlivní to maximálně termín, kdy k tomu dojde a to ještě marginálně.

Otázka je, jak se k tomu stavět. Lidská evoluce nikam nevede, v podstatě skončila a lidstvo spíš degeneruje.
Pokud lidé chtějí střet s UI přežít, nesmějí to stavět antagonisticky ONA versus MY, ale musí se snažit s ní splynout - to je pravděpodobně jediná možnost nějaké formy přežití lidstva. Hybridní inteligence. Chip do mozku (resp. jeho vylepšení s cílem zlepšení výkonu/inteligence, online komunikace, přístupu k informacím). Nebo jakýsi přenos snapshotu obsahu mozku, jeho přehrání ho do cloudu a enhancnoutí pomocí UI - což zároveň řeší strach ze smrti.
Těžko říct, jak bude budoucnost vypadat a nevěřím nikomu, kdo tvrdí, že to ví a že si ji umí představit. Vývoj se zrychluje. Před před 500 lety si lidé nebyli schopni představit auto, letadlo, raketu. Před 100 lety si nebyli schopni představit PC, natož smartphone. Dnes nelze odhadnout, co bude za 10 let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady ale nesmí probíhat souboj mezi člověkem a robotem, protože v tom případě tady budou poražení. Nutná je kooperace mezi robotem a člověkem, kdy výsledkem je lepší výkon, kvalita, cena ...

Zrušení zdanění práce je hezká myšlenka, jen je třeba také napsat co namísto práce bude zdaněno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já mám neuspokojené potřeby po asi 100 různých službách, které robot vykonat neumí a člověk je vykonávat nechce (protože je spokojenější, když ho prostřednictvím daní platím za nicnedělání), nebo nemůže (díky regulacím a minimální mzdě dojde k tomu, že jeho práce je pro zákazníky neúměrně drahá), nebo na něj klienti nemají dost peněz (protože jim přes půlku sebrala šlechta).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale na uspokojování lidských potřeb nepotřebujete robota chytřejšího, než je člověk. Naopak. Potřebujete robota, který bude chytrý tak akorát a to jde přece zařídit.

Umělá inteligence může být teoreticky nebezpečná věc, hlavně když se to požene do extrému a ztratí se nad tím kontrola. A pak se nemůže lidstvo divit, že bude vyhubeno. Nakonec to bude zase jen člověk, kdo sám sebe zlikviduje, byť prostřednictvím inteligentních robotů, kteří se stanou na svém stvořiteli nezávislými.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tak určitě.
Třeba technický pokrok jistě může za to, že v odborářské Francii, Itálii, Španělsku, atd... je daleko větší nezaměstnanost mezi mladými (kteří jsou na nové technologie 100x lépe připraveni), než mezi staršími. Vůbec za to nemohou regulace a moc odborů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy vidíte v Británii, Německu, USA, Japonsku, Číně.... nějakou historicky výjimečnou nezaměstnanost?
Je tam nezaměstnanost relativně normální, možná jen trochu vyšší - nic, co by nevyřešilo omezení regulací, byrokratických překážek a zdanění práce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud někdo za 30 let vyvine robota, jehož cena bude 1000 dolarů, bude chytřejší, silnější a rychlejší, než člověk, tak zvládne jakoukoli lidskou práci rychleji a levněji, než člověk. I ty budoucí, dnes nepředstavitelné, lidské potřeby uspokojí a při tom bude potřebovat třeba jen energii ze slunce, žádné jídlo, pití, bydlení, ...

To se teoreticky může stát. Pokud opravdu vyvineme umělou inteligenci lepší než je ta naše, která se dokonce bude umět sama vyvíjet a sebezdokonalovat tempem nekonečně rychlejším, než to dokáže evoluce (když tedy pominu, že na lidech již evoluce neprobíhá, spíše opak, protože nefunguje přirozený výběr, spíše opak).

Jenže to už se pak bavíme o nepotřebnosti a zániku celého lidského druhu. V této situaci nejen že nebude potřeba ani dělník, ani bílý límeček, ale i ten továrník, investor a bankéř se stanou zastaralými, přežitými, nepotřebnými, budou nahrazeni onou superinteligencí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kromě zdanění práce je třeba vzít v úvahu i manipulace s úrokovými sazbami. K nahrazování práce stroji jsou tak firmy motivovány dvojnásobně - vysokým zdaněním (a povinnými odvody) práce a levným kapitálem.
Pochybuji, že v nepokřiveném tržním prostředí by se vyplatila investice do hamburgeromatů, když taková práce je vyloženě dělaná pro lidi s nízkým vzděláním, malými zkušenostmi a spoustou času (tj. teenageři, studenti, handicapovaní, ex-kriminálníci apod). Ti jsou však z trhu práce vytlačeni povinnou minimální mzdou, odvody, antidiskriminačními zákony - a nahrazeni uměle levnými roboty.
To bohužel kniha i p.Kašpárek jako vždy opomíjí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A podle vaší logiky za to může technický pokrok?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A k čemu jsou ty statistiky dobré, myslím ve vztahu k článku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) A není lepší, než studovat pouze ekonomii, studovat také statistiky? Třeba o vývoji zaměstnanosti?

2) To, že existují neuspokojené potřeby, je jistě pravda.

Ale pokud jste schopen používat elementární logiku, tak vám dojde, že z věty "existují neuspokojené potřeby" logicky nijak neplyne věta "potřeby budou uspokojeny lidskou pracovní silou"...:-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidský, hřejivý kontakt člověka k člověku žádný stroj nenahradí. Pan Kašpárek stahuje kalhoty, když brod je ještě hóóóódně daleko.

Řešením obavy z robotizace nespočívá ve strašení a novodobém "rozbíjení strojů", ale spíše v hledání komodit a služeb tam, kde se roboti zatím nechytají. A současně s tím řešit jednu z "příčin" vyšší robotizace a to odstraněním zdanění práce. Jen tak může mít, souboj člověk vrz. robot, nějaký smysl.

Ostatně trh si jistě sám poradí...... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak. Dokud budou existovat neuspokojené potřeby, budou existovat i pracovní příležitosti.
Tak to dopadá, když chce někdo ohromit svět ekonomickými předpověďmi a přitom se vůbec neobtěžuje si ekonomii nastudovat.
Řadím mezi obdobné bláboly typu "kvůli úrokem nelze splatit dluhy, není na to dost peněz"....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Anebo nejrůznějšími školeními, rekvalifikacemi, zvyšováním kompetencí (hned takový člověk vypadne ze statistiky nezaměstnaných). Nebo se uloží nějaká povinnost, kterou stát může cerifikovat, kontrolovat, pokutovat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Socialisté všech zemí bojují proti nezaměstnanosti zdrařováním práce a zlevňováním investic, které drahou práci nahrazují (nulové úroky).

Co k tomu dodat :-)))

Snad jenom to, že to občas doladí zvýšením minimální mzdy, odborářskou buzerací podnikatelů, babišikanou EET a podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve středověku pracovalo cca 95% v zemědělství. Dnes stačí cca 2% lidí uživit celou planetu. Pořád mně žádný ze zastánců "machines destroy jobs" nevysvětlil, kde je těch 93% nezaměstnaných?

Víme, že se přesunuli do průmyslu a později z průmyslu do služeb. Je pravda, že většinu materiálních potřeb lidstva stačí zabezpečit jeho stále menší část. Přesto jsem si nevšiml, že by se s tím lidé spokojili. Stále mají množství neuspokojených potřeb a hlavně typ těch potřeb se stále mění a vyvíjí. Ve středověku nikdo netušil, že jeho potomci budou potřebovat elektrický sporák nebo služby pedikérky. Před sto lety nikdo netušil, že my budeme potřebovat počítače, progamy, webové designery a milion dalších věcí. Proč si pořád někdo myslí, že se tento vývoj zastaví? Podle mne proto, že si prostě budoucí potřeby neumí představit, stejně jako si středověký nevolník neuměl představit sporák. Je to stejný typ myšlení, podle kterého v roce 1992 došla ropa (Římský klub).

Je v tom zase jenom politika. Levicoví intelektuálové opět potvrdili pověst prodejné děvky a přicházejí s teorií, že když stále méně lidí stačí vyrobit vše potřebné, tak stále více lidí nemá peníze, aby si to mohlo koupit. V jejich logice to povede k zastavení ekonomiky a jediný způsob, jak ji zachránit, je vyrobit nové peníze, aby lidé mohli kupovat. Minimální příjem pro všechny, je taková možnost. Prostě jenom další level peněžní expanze a zotročení lidí.

Nahlásit

-
0
+

Nerozhoduje to, jestli se občas objeví nějaké nové profese - to nepochybně ano. Rozhodují velká čísla zaměstnanosti/nezaměstnanosti, a jejich dlouhodobé trendy v celém vyspělém světě nevypadají dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně. Lidi si poradí, jen jim nikdo nesmí házet vytrvale klacky pod nohy.
Nejhorší je, když takovéto "problémy" začne "řešit" nějaký centrální plánovač, který naprosto nemůže tušit, kam směřuje technologický vývoj, jaké jsou preference lidí, atd... a to i kdyby to byl ten nejchytřejší, nejhodnější, nejlidštější, nejaltruističtější a nejNeZkorumpovatelnější člověk na planetě (jako že jím nejspíš nebude a půjde mu jen o vlastní zájmy).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Budoucnost je IMHO v osobních službách/kontaktech za peníze :). Podívejte se na weby hodnocení lékařů, neřeší se, kdo jak léčí, ale jak je příjemný. Rozdíl mezi slušnou a velenóbl restaurací není v kvalitě jídla, ale v hloubce poklony číšníka. V divadle vám po představení nabídnou prohlídku zákulisí, kterým vás za pade provede známý herec. Klasické prohlídky zámků jsou out, tím větší úspěch mají (především u dětí) ty, které jsou pojaty jako takřka divadelní představení. Místo anonymního supermarketu si člověk pokecá s řidičem, co mu to přiveze :). Váš oblíbený umělec s vámi osobně na facebooku sdílí svůj život a vy mu za to občas něco dáte :). Tenhle trend zkrátka poslední léta pozoruju na všech frontách, což samozřejmě neznamená, že by smetl zbytek argumentů z článku, jen že to je taky cesta, kterou se aspoň část ekonomiky ubírá a bude v tom nejspíš pokračovat.

Nahlásit

-
1
+

Generální zloděj :-) made my day

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Zaměstnávání lidí není jen 50% pokutováno, ale hlavně nese rizika kontrol a postihů, byrokratického opruzu, řádění odborů, atd...

Roboti a software vám těžko mohou dělat zahradníka, paní na úklid, paní k dětem, atd... a přesto si příslušník střední třídy žijící v rodinném domku tyto a mnohé další služby nemůže dovolit (přestože po nich touží) - jednak sám byl obrán o těch 50%, jednak by musel platit pokutu 50% ze zaměstnance a jednak by si musel najmout advokáta, účetního a personalistu, aby za něj řešili byrokracii spjatou se zaměstnáváním.

Vedle toho je automatizace dotována (pobídky, odpisy, dotace) a podporována uměle nízkými úroky, které zlevňují investice do automatizace pod přirozenou úroveň.

A blouznění typu "základního příjmu"? Pokud na produktivní lidi někdo přijde s tím, že vedle armády důchodců, státních zaměstnanců, neziskovkářů, neřejnoprávních médií, politiků, grantařů, řepkařů, solárníků, ... atd... má ještě platit "základní příjem" úplně všem, tak jej to jen namotivuje k úprku do zahraničí či do šedé. A to i prostřednictvím té kritizované automatizace: burzovní robot umístěný někde v daňovém ráji, byznys rozjetý na anonymní peer-to-peer bázi, byznysové softwarové řešení v neuchopitelném cloudu, online sázkařská firma na nějakém ostrově - to bude snem kreativních a produktivních, protože na to generální zloděj nedosáhne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak souvisí zdanění práce s nástupem strojů? Není při dnešním cca 50% zdanění potencionální zaměstnanec motivován práci se vyhnout a zaměstnavatel motivován přijmout místo člověka stroj? Z vlastnictví stroje se daně neplatí.
Nepomohlo by místo "základního/nepodmíněného příjmu" snížit daně na životní potřeby a k tomu rozumně snížit daň z práce? Částečně chápu daň z alkoholu, ale daň z práce? Práce přeci neškodí.

Nahlásit

-
0
+
3/3