Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řecko 2015: Argentinské déja vu

13. 7. 2015
33 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, pokud Argentinec měl v bance 10.000 USD, v podstatě o ně přišel (stejně jako Američan v roce 1933 přišel o zlato uložené v bance). Pokud je ale ten Argentinec měl doma pod matrací, nepřihodilo se mu nic špatného - spíše naopak (mohl následně nakupovat aktiva se slevou). A nemusel mít doma jen USD. Mohl mít EUR, CHF, .... Au, BTC.

Pokud Řek bude mít v bance EURa v okamžiku případného Grexitu (či bail-inu - viz Kypr), bude mít smůlu. Pokud bude mít hotovost, bude v klidu.
Upřímně řečeno nechápu Řeky, kteří:
- již dávno vše nevybrali
- ale ani ty, kteří nyní za hotová EURa (za ty v bance to NEJDE!) kupují bitcoiny. Jediné, co získají, je možnost posílat peníze do zahraničí. Případně že je lépe skryjí před nějakou razií (ale hrozí to?). Ale obavy, že by hotová EURa na řeckém území nějak ztratila hodnotu, to nedává smysl. Žádné kolkování v Řecku nehrozí, smysl by dávalo jen kolkování v zbytku EZ, ale to kvůli pár eurům ve vystupujícím Řecku nikdo nebude podstupovat.

Nahlásit

-
0
+

A nejlepší je, když je po desetiletích špatné vlády hospodářství na huntě, obviní se kapitalismus, banksteři, nenasytní boháči, zato Evita je světice a CHe Guevara idolem mládeže

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zhovadilá vláda dokáže zničit každou ekonomiku, bez ohledu na to, jaké peníze používá. V případě Řecka jde spíš o to, aby zhovadilosti řecké vlády zůstaly v Řecku a nemusela je platit celá EZ.

Nahlásit

-
0
+
2/2