Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Střízlivě o Amazonu, externalitách a vlastnictví

6. 3. 2014
 19 031
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Běžný soukromý podnikatel se nezabývá politickou filosofií a politickou ekonomií, ale tím jak vydělat peníze. Jeho životní postoje jsou determinovány jeho postavením - pokud je napojený na stát (nejen přes státní zakázky, ale třeba přes celní nebo netarifní ochranu či jinou regulaci), má samozřejmě stát rád, jako kdokoliv, kdo ze státu tahá peníze. Podnikatel, který od státu nemá nic, většinou chce nízké daně, a aby si ho stát nevšímal (což je stěží etatistický postoj).
Klasických businessmanů ubývá a jsou nahrazováni babišmany. Za chvíli žádného businessmana, který by byl pro volný trh nenajdete, prostě protože nebude existovat businessman nenapojený na stát.
Vědci jsou většinou zaměstnanci státu a jeho odnoží. Studenti jsou po léta vystaveni propagandě zaměstnanců států - čím delší čas strávený ve vzdělávacím systému, tím větší šance, že bude vykován socialista.
A běžný volič? Ten nerorezná rozdíl mezi libertariánem a pastafariánem. V televizi mu řekli, že bez veřejných služeb by se svět zhroutil, a tak tomu věří.
Debaty na toto téma není obyčejný člověk ani schopen, protože obyčejný člověk nikdy nečetl Keynese či Misese nebo Rothbarda. Obyčejný člověk podléhá pověrám, které popsal Frederic Bastiat. Tahle debata je možná na úrovni úzké vrstvy intelektuálů - to je relevantní statistická základna. A drtivá většina intelektuálů je placená státem a jeho odnožemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

K bodu 3: Opět jako minule zacyklujete celý problém: Pokud se budeme tímto řídit, pak samozřejmě taková praxe zrušena nikdy nebude. Navíc nechápu, proč by ty státy a obce nemohly brát v úvahu vlastnická práva. Je sice fakt, že stát má nakonec poslední slovo, ale opravdu nechápu, proč by argumentace vlastnickými právy měla být mimo mísu. To jako prostě protože existuje stát, tak na vlastnická práva kašleme a můžeme (či dokonce máme) stát nechat dělat, co chce?

A podstatou právního státu je mimochodem ochrana vlastnických práv. Vy tady ale zastáváte nějakou formu totality.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Ty příklady jsou naprosto nesystematicky vybrané, nějaké příklady najdete v historii skoro ke všemu.
2. Rád bych viděl, jak by běžný občan argumentoval u soudu proti velké korporaci třeba v případě zdravotních externalit typu rakoviny nebo něčeho podobného.
3. A především, podstatou mého příspěvku bylo něco jiného. Je zde nějaké státy a obce, které si až dosud ve známé historii civilizovaných společností vyhrazovaly právo určovat obecná pravidla toho, co se na jejich území bude dít. Dokud taková praxe nebude zrušena - a k ničemu takovému se neschyluje - je argumentace výlučností a prioritou vlastnických práv mimo mísu. Rétoricko-ideologické cvičení bez reálného smyslu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Například?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proč ta obsese s vlastnickými "právy"? Kde jste na to přišel? Jsou i důležitější práva.

Nahlásit

-
0
+

Vzduchoprazdnem vzdy argumentuji lide, kteri jsou neschopni predstavy cehokoli jineho nez vseobjimajiciho statu.
Zaroven co pisete je totalni blabol,pokud to tak fungovalo drive (ukazano na prikladech v clanku), bylo snad vsude vzduchoprazdno?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Střízlivě", ale zjevně pouze teoreticko-ideologicky vycházíte z premisy, že nic takového jako území státu nebo obce neexistuje, a že existuje pouze soukromé vlastnictví, visící v jakémsi negarantovaném vzduchoprázdnu. Dějiny lidstva ukazují, že to není pravda, nikdy to tak nebylo, a nemyslím, že by se to někdy změnilo. Pokud potřebujete stavět teorie na neexistujících premisách, budete se muset smířit s tím, že vaše teorie budou vždy jen teoriemi.

Nahlásit

-
0
+
2/2