Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Budoucnost Evropy závisí na Španělsku (II): Náhlá smrt!

1. 12. 2010
50 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Spíš se na to dívejte tak, že Španělsko má teď měnu, která je (třeba vůči USD) silnější, než by odpovídalo španělské ekonomice. Přechodem na vlastní měnu a devalvací se tedy jen dostanou do normálního stavu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Znehodnotenie vlastnej meny žiadne nastartovanie nevyvolá. Keby to tak fungovalo, tak by všetky chudobné, skrachované a neschopné štátiky rozkvitali.Teoria o podpore exportu po zhumplovaní vlastnej meny je klamlivá demagogia. Naoko sa sice export podporí, ale rovnakou mierou sa zdraží import. A je predsa logické, že v strednodobom aj dlhodobom pohlade sa export a import zhoduju. Čo sa exportom získa, to sa importom stratí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Dokud bude Španělsko vězet v eurozóně, bude pro něj euro jako mlýnský kámen uvázaný na krku, který jej bude táhnout ke dnu dál a dál"- Toto nelogické a nepravdivé tvrdenie má tuhý život. A je založené na čiste politickej logike :STAT ma dlh. STAT znehodnotí svoju menu infláciou (dotlačí si peniažky) a splatí dlh. Vlastne okradol (dodanil) svojich občanov.Ale:STAT nemusí zhumplovať svoju menu, môže občanov tvrdo zdaniť, okradnúť PRIAMO, teda BEZ INFLACIE. Lenže STAT nema guráž na priame zdanenie, okradnutie občanov. Tak to robí nepriamo, cez infláciu, a nazýva toto ako ekonomicky správne riešenie.

Nahlásit

-
0
+

Znehodnocení vlastní měny coby prostředku nastartování růstu a investic = Transfer bohatství od širokých vrstev k podnikatelské tříděModla růstu financovaná kontinuálním transferem bohatství nemůže ospravedlnit stáléožebračování držitelů finančního majetku ve formě peněz.

Nahlásit

-
0
+

ad Denis: no bolo to myslene, ze napr. vacsinu portugalskych dlhopisov drzia Spanieli a Portugalsko by spravilo Honzajsovu proceduru. Tzn., ze vacsina spanielskych majitelov by utrpela povedzme 50% stratu.....nasledne by Portugalsko prislo na medzinarodny trh a chcelo by upisat svoje dalsie dlhopisy, nakolko domacich sporitelov je malo (bolo uz predtym, kedze vacsinu malo Spanielsko), ci by bol o to zaujem za rozumne ceny.V pripade Talianska by to bolo ine, kedze vacsinu talianskeho dlhu maju domaci (ako hovori Vlad Ender), da sa predpokladat, ze by upisovali aj nove emisie, tam by nebol problem.Ine ma napadlo, preco vlastne nie je dovolene (oficialne) restrukturalizovat dlh jednotlivych statov?? Teda pomimo toho, ze ho drzia europske banky....naklady na odpisy a nasledne sanovanie bank (resp. ine riesenie) sa pri Spanielsku mozu dostat pod uroven nakladov pri rozpade eurozony a naslednych zmatkov. Kedze sa k tomuto bodu blizime, preco sa tomu tak uporne Brusel brani??

Nahlásit

-
0
+

Vetsina Italskeho dluhu je drzena domacimi entitami.Urokove trhy maji ruznou pamet, viz. napr. Argentina.Osobne si myslim, ze pokud by rekneme Recko odeslo z EURa, taky by rok-dva melo problem ziskat uvery, ale pote by melo podstane nizsi sazbu nez ted.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no ten poslední bod mě osobně přijde jako nejdůležitější.devalvace jako klíč k růstu ekonomiky je pro mě taky nepochopitelný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Při vzniku eura byl konverzni poměr přibližně 166 pesety za euro..Krok 1:Dluhy denominované v eurech se přepočítají na pesety kurzem 166. Výdyť to byl přece dluh v domácí měně. Nadále bude v domácí měně. (to je něco jiného, než když ČR vydá dluhopisy v eurech - pro nás je to cizí měna)..Krok 2:Kurz pesety se změní třeba na 300 peset za euro. Ať už devalvací nebo postupným tržním vývojem..Pokud budou mít centrální banka či jiné banky v době devalvace zainvestováno zahraničních aktivech - třeba v dolarech nebo německých dluhopisech, vydělají na tom. Prodejem jedné jednotky zahraničních aktiv získají 300 peset, což umoří téměř 2 jednotky dluhů (300/166).Devalvace dále přispěje k nastartování ekonomiky i inflace - tedy 2 faktorů, které také usnadní splácení dluhů.Součet - ekonomika sníží zahraníční zadluženost o desítky procent..Akorát zahraniční investoři držící španělská aktiva spláčou nad výdělkem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

chápu správně, že mluvíte o euru?pokud ano tak není bráno jako domácí prostě celá EU?je vlastně irelevantní jestli to je španěl nebo němec.nebo mě zase něco uniká?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no, ale ten první krok to rovnou můžou říct, že jim nic nedaj a bude to skoro to samé.dvojkou nechápu.a to s tou konkurenceschopností je otázka, protože je otázka jak na to podnikatelé zareagují v takovém nejistém prostředí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale Trh je silnější než celý Brusel.i VB si nastavili nesmyslnou paritu k dolaru po 2.sv.v. protože nechtěli ukázat slabost, ale trh je prostě silnější.(nebo to bylo po 1. sv.v.? ale ilustračně snad budu pochopen):)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jasne, otazka je, ale za ake percenta by sa mohli refinancovat nasledne....dlhopisove trhy maju dlhu pamat a vsetky krajiny by potrebovali upisovat dalsie dlhopisy. Vyplatilo by sa to asi tam, kde vacsinou financuju domaci....je niektora krajina z tohoto sudka??

Nahlásit

-
0
+

Do doby než udělají následovně:.Krok 1: Vlastní měna a s ní spojený přepočet VŠECH pohledávek závazků z eura na vlastní měnu. Kurz bude třeba stejný jako při vstupu do eurozóny..Krok 2: Devalvace vlastní měny (tedy až PO přepočtu závazků na vlastní měnu) o něco později. Nebo ani nemusí být devalvace, stačí nechat kurz být a neitervenovat. Trhy ho již sami sníží, kam uznají za vhodné....Díky poklesu kurzu se zlepší konkurenceschopnost firem, ekonomice s epovede lépe, než kdyby měla euro..Nemluvím o tom, že kdyby invetsoři v panice začali obligace prodávat, dotyčná země by je mohla levně koupit zpět. A tím by část dluhu elegantně umořila. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není mechanizmus, jak někoho z eurozóny vykopnout. Dobrovolně nepůjdou, protože jim je to na nic, když dluhy jsou v eurech. Pokud někdo půjde, tak ti, co problémy nemají a nechtějí to za ně platit (tedy pokud nejsou podstatnými věřiteli tohoto dluhu!). Pokud by tyto bezproblémové státy vystoupili a udělali si vlastní měnu, tak by euro letělo dolů jako kámen z mostu a s ním i reálná hodnota dluhů.Lidi na jihu by byli velice rychle zase konkurenceschopní.. Měli by se modlit, aby to Německo udělalo, tohle je pouze agónie a vyhnívání problému. Dalším řešením je klasický federativní stát s vládou, rozpočtem a jednotnou hospodářskou politikou (sladění daňových sazeb, penzí atd.). Ale na tom se tolik států nemá podle mě šanci dohodnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Osobne prechod zpet na jejich vlastni menu nevidim realne. Nestalo se to v Recku nestalo se to v Irsku nestane se to ani ve Spanelsku. Nabubrelost uredniku "my si to Euro roztrhat nenechame" nezna mezi a obavam se ze Euro jako celek poleti smerem dolu. Reakce Denis mi prijde zcela na miste - pokud platim dluh v Eurech, tak muzu domaci menu znehodnocovat jak chci stejne jej nikdy nezplatim.

Nahlásit

-
0
+

To muzou u novych pujcek uz ve vlastni mene.. ale soucasne pujcky (od roku 2001) jsou splatne v eurech...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, ale oni znehodnotí vlastní měnu, ale dlužit budou stále v EURech, což jim moc nepomůže..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale ten dluh je v eurech ne?a tak k čemu je znehodnocení drachmy když to budou platit v euru?jde o to, že ten kurz se bude měnit v čase tak teoreticky inflace nepostihne změnu kurzu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tipnul bych si, že znehodnotí svou vlastní měnu = znehodnotí svůj dluh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

já mám problém pochopit jak to teda umoří, když vystoupí z eurozony.jakože se domluví s věřitely, že jim něco odpustí nebo jak?

Nahlásit

-
0
+
2/2