Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tři krize eurozóny v roce 2011: Co na ně může platit a jak na nich může vydělat Česko (II.)

25. 8. 2011
33 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S ČR to bude ještě zajímavé, zvýšili nám rating, takže si můžeme půjčovat levněji a po volbách bude vládnout ČSSD, takže si půjčovat určitě budeme vesele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Představa, že by Česko nanějaké další-větší krizi EU nebo EURA vydělalo, mi připadá dosti přitažená za vlasy.Podívejte se na zdejší politickou scénu, napravo-nalevo, zdá se vám, že by tihle lidé zvládli situaci, kdyby se zhroutilo EURO nebo rozpadlo EU?Hospodářsky jsme kus Německa, jak by nám tedy mohl pomoci kevropský krach?

Nahlásit

-
0
+

Redukce sociálního státu je vskutku neprosaditelná. V tom souhlasím.


Ale dost mne zaráží keynesovské nadšení a nabádání ECB k tisku peněz. Pokud by to bylo správné řešení, nemělo by záležet na tom, kdo jej provede. Takže si zkuste představit toto: JÁ si otevřu padělatelskou dílnu, vytisknu dva biliony eur a nakoupím za ně dluhipisy PIIGS. Nebo abych vypadal více jak ECB: Tak já hacknu počítačový systém banky, kde mám účet a softwarovým trikem si na svůj běžňák přikouzlím 2 miliardy a (jelikož to moje banka umožňuje) hned dám příkaz k nákupu dluhopisů za tuto částku. Opravdu si myslíte, že touto pochybnou VIRTUÁLNÍ akcí něco reálně změním? Tedy změním, ano - MÚJ blahobyt se tím asi zlepší, resp. zlepší se v okamžiku, kdy dostanu první úrokovou platbu z těch dluhopisů.

A hlavně: v jakém objemu by to ECB musela udělat? Třeba za cenu zvýšení M2 o polovinu?
Já být Něměcký či Francouzský penzista s úsporami v EURech, tak by mne tedy proces podobný tomu českému z devadesátých let docela naštval!

To už mi přijde jako o něco menší zlo snad i ten eurobond. Vždyť USA mají také jednotný dluhopis a díky síle a velikosti má kredit daleko větší, než by si zasloužil.


Rozpad eurozóny? Vystoupení jižních států z eurozóny samozřejmě dává smysl jen v kombinaci s defaultem. Buď úplným, nebo s nucenou konverzí dluhu do nové měny v kurzu výhodném pro daný stát. Proboha o vystoupení a ponechání dluhu v EURech snad nikdo neuvažuje, ani o tom nemluvil, tak proč s tím p.Kohoute polemizujete?

No a k CZ: Jaká snaha o udržení rozpočtové střídmosti? Vláda má deficity hrozivé a to ještě odevšaď slyšíme, jak máme tu nejlepší možnou vládu, že něco takového se dlouho nebude opakovat a dle všech průzkumů cokoli dalšího bude hodně vlevo.

Každopádně nevěřím, že europolitici podniknou něco aspoň vzdáleně smysluplného. Stejně jako nevěřím, že CZ politici posunou česko blíže "ideálu". Podle mne v rámci systému řešení neexistuje a i kdyby ano, politici vaše rady poslouchat nebudou. Radit má cenu pouze jednotlivým lidem, kteří mají zodpovědnost za sebe a své blízké. Radit jim, jak se na následující nepříznivý vývoj (včetně vámi navrhovaného QE) připravit a jeho dopady na sebe minimalizovat. U takových rad je šance, že někoho inspirují.

Nahlásit

-
0
+
2/2