Předplatit časopis Finmag

Martin Vlnas

Martin Vlnas
Kontaktujte autora

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od roku 2009 byl editorem Finmagu, od roku 2010 jeho šéfredaktorem, o rok později se ujal i obsahu webu Peníze.cz. Od roku 2012 je jednatelem společnosti NextPage Media, která vydává Peníze.cz, Finmag, Heroine a Football Club.

Do posledního dechu
 12 098

Do posledního dechu

„Nejhorší zážitek? Díry, prach, byrokracie…? Ani náhodou! Kupujte devíti lidem půl roku jídlo!“

9. 7. 2016
Fenomén úniková hra
 25 965

Fenomén úniková hra

Před třemi lety o téhle zábavě vědělo v Česku pár nadšenců. Pak přišel boom. „Dnes je jen v Praze únikových místností téměř padesát a minimálně jednu najdete i v každém větším městě,“ říká v rozhovoru Mirek Jiřík, spolumajitel firmy TheRoom, která provozuje dvě únikové místnosti v Praze, jednu v Brně, Bratislavě, na Mallorce, v New Yorku a chystá další.

2. 7. 2016
Smrt si koleduje

Smrt si koleduje

Umřel prý Bud Spencer. Že to není možné? Vysvětlení by bylo: šel dobrovolně. Až se porozhlédne, jaké to tam je, zase se vrátí. Napřed to ale mlaskne a přes scénu proletí smrtka. Dříve známá jako zubatá.

29. 6. 2016
Tomáš Prouza: Stát by měl víc podporovat start-upy
 11 096

Tomáš Prouza: Stát by měl víc podporovat start-upy

„Máme spoustu geniálních IT start-upů, které jsou ve světě úspěšné. Stát by je měl podpořit,“ tvrdí v rozhovoru nový vládní koordinátor pro digitální agendu Tomáš Prouza.

25. 6. 2016
Cthulhu čeká

Cthulhu čeká

Pokud nejste zrovna fanoušky takzvaných plodů moře, mohli byste to jednou u monstra z temných hlubin mít dobré. Kdyby ovšem vědělo, co to znamená „dobré“.

22. 6. 2016

Další skvělí autoři

Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat.... Více

Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních... Více

Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu.... Více

Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru... Více

Slevový král: Snažíme se pochopit nakupování
 13 212

Slevový král: Snažíme se pochopit nakupování

Spousta lidí už dnes nechce vybírat, říká Petr Kováčik, zakladatel agregátoru slev Skrz.cz. Chtějí nakoupit a rozhodují se na základě momentálního impulzu.

18. 6. 2016
Ovčáček nešťastný

Ovčáček nešťastný

Dělat baču je prima práce bez valné odpovědnosti. Je totiž prakticky nemožné udělat u vás inventuru. Jak se někdo pustí do počítání, hned zařezává. Jen to nesmíte sami zalomit jako jeden ovčáček ze Španělska. Ovce zdrhnou a ujmou se vlády nad nedalekým městečkem a už se nebudou chtít vrátit pod vaši vládu. A nulu od třinácti set pak pozná každý bez počítání.

15. 6. 2016
Vlastimil Nigrin: Nový zákon o půjčkách zřejmě zdraží hypotéky. Všem!
 20 249

Vlastimil Nigrin: Nový zákon o půjčkách zřejmě zdraží hypotéky. Všem!

„Plošné opatření, které se s největší pravděpodobností promítne do úrokové sazby všem klientům, nejen těm, kteří budou chtít předčasně splácet,“ komentuje v rozhovoru chystanou regulaci Vlastimil Nigrin, místopředseda představenstva a vrchní ředitel pro oblast obchody a klienti Hypoteční banky.

14. 6. 2016
Volejte řediteli zeměkoule

Volejte řediteli zeměkoule

Skoupil zemědělství, aby ovládl váš žaludek, skoupil reprodukční kliniky, aby ovládl vaše žlázy, koupil si noviny, aby ovládl vaši hlavu. Na to, aby ovládl vaše srdce, ale potřebuje televizi a one man show, ve které bude nerušeně odpovídat, na co se mu zachce.

8. 6. 2016
Pavel Řehák: Dělat pojištění, které bychom se nestyděli nabídnout vlastním rodičům
 15 271

Pavel Řehák: Dělat pojištění, které bychom se nestyděli nabídnout vlastním rodičům

„Díky Directu se před námi objevil prostor, kde se dá dělat pojištění, které bychom se nestyděli nabídnout vlastním rodičům,“ popisuje Pavel Řehák jednu z myšlenek, na které spolu se svými partnery z VIGO Investments staví pojišťovnu Direct.

4. 6. 2016
... a kradou jako straky

... a kradou jako straky

Nikdo je nezval, nemají platné doklady. A dávno jsme zapomněli, jak s nimi zatočit – recept na vraní polívku už určitě nepamatuje ani vaše babička.

1. 6. 2016
Radka Dohnalová: Nikdo přímo neřekne, že nechce ženu ve vedení
 14 903

Radka Dohnalová: Nikdo přímo neřekne, že nechce ženu ve vedení

Ve dvaatřiceti má zkušenosti z OSN a elitní poradenské firmy McKinsey. K tomu vystudovala MBA na Harvardu, přivedla na svět tři děti a taky začla přemýšlet, kam se vlastně pořád žene. Když zjistila, že to téma netrápí jen ji, rozhodla se mu věnovat intenzivněji. Výsledkem je Atairu, společnost zabývající se autentickým leadershipem. Radka v ní společně s ostatními radí, jak se stát úspěšným lídrem a nezbláznit se z toho. „V byznysu není důležité budovat lídry, kteří jdou sami, ale lídry, kteří dokážou spolupracovat,“ říká Radka Dohnalová.

28. 5. 2016
Život je jen hra. A není to FarmVille

Život je jen hra. A není to FarmVille

Že se občas najde magor, který si myslí, že žije Grand Theft Auto, to je vlastně normální. A že si zástupci světové velmoci myslí, že žijou Command & Conquer? No, to je vlastně taky normální. Nebo dokonce pravda.

25. 5. 2016
Měníme pravidla hry
 11 853

Měníme pravidla hry

Svět bankovnictví se mění. Jedno ale zůstává stejné – vítězí ten, kdo dokáže získat důvěru klientů. Zkušený italský bankéř, který posledních šest let působí v Česku, by mohl vyprávět. A taky že vypráví…

21. 5. 2016
Nesmysl, kulový

Nesmysl, kulový

Fotbal je hra, kde dvaadvacet chlapíků honí sem a tam po pažitu kulový nesmysl a nakonec vyhraje ten, koho chtějí Pelta, Berbr, Starka.

18. 5. 2016
Čí jsou máje? Naše!

Čí jsou máje? Naše!

Už jste někdy viděli, že by fotbalista volal policii, protože ho soupeř obral o míč? Když ale oberete sousední ves o májku, za zločince vás prohlásí. Vítejte ve třetím tisíciletí.

11. 5. 2016
Šéf ANO spořitelního družstva: Banka  není náš cíl
 17 857

Šéf ANO spořitelního družstva: Banka není náš cíl

Kampeličky zažily zlé časy: některé padly, celý sektor pak byl podroben drobnohlednému zkoumání ČNB. A pak loni v červenci začal platit zákon, který družstevní záložny znevýhodňuje oproti bankám: střadatel totiž ke svému úročenému vkladu musí přidat ještě peníze navíc, ty se ale neúročí. ANO spořitelní družstvo se přesto loni dostalo ze ztráty a letos už chce počítat zisky.

10. 5. 2016
Buď stroj!

Buď stroj!

Co je to pořád za otázku, jestli nám stroje vezmou práci? Samozřejmě vám vezmeme práci a taky manželky a vypijeme vám všechno kafe. Až se staneme stroji. Pomalu na tom začínáme dělat. A nejdřív tedy ta kávička.

4. 5. 2016
Investiční poradci budou muset prokázat odbornost. Připraví je nová zkouška
 25 073

Investiční poradci budou muset prokázat odbornost. Připraví je nová zkouška

Jak vzdělaní a kvalifikovaní jsou investiční poradci? Standardy neexistují a zákon ani regulátor ke vzdělávání nemotivují. To se má do tří let změnit. První vlaštovkou je nová profesní zkouška pro investiční poradce se specializací na kolektivní investování. Přichází s ní profesní organizace EFPA a my se na podrobnosti ptáme Marty Gellové, prezidentky EFPA, a Michala Šrubaře, člena rady pro akreditace a standardy.

4. 5. 2016
Ráno se probudíte a Halík je papež

Ráno se probudíte a Halík je papež

Česká biskupská konference vydala oficiální stanovisko, že nemá nic společného s výroky Tomáše Halíka. Ono se sice ví, že Halík není biskup a s biskupskou konferencí nemá nic společného, ale jednou dvakrát to nepřipomenete, pak se ráno probudíte a zjistíte, že si myslíte, že je Halík papež. Něco na ten způsob už se stalo třeba pánům izraelitům v Polsku.

27. 4. 2016
Kateřina Neumannová: Dopingového komisaře jsem se nikdy bát nemusela
 7 763

Kateřina Neumannová: Dopingového komisaře jsem se nikdy bát nemusela

„Když v letech 2001 a 2002 propukla řada dopingových skandálů a ukázalo se, že jde o velký problém, došlo mi, že jsem mnohdy bojovala proti monstrům, která šlo těžko porazit,“ říká v rozhovoru Kateřina Neumannová. Jak se vyrovnala s vědomím, že řada soupeřek podle pravidel nehrála a čemu se bývalá reprezentantka v klasickém lyžování a olympijská vítězka z Turína věnuje dnes?

23. 4. 2016
5/16