Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kam s ním? Jak letos při investování rozložit cash

Petr Golka
Petr Golka
16. 5. 2022
 11 366

Inflace má letos apetit. Do čeho při tak vysoké míře inflace vložit úspory a volné peníze? Možností je řada, ale ne všechny vyhoví všem.

Kam s ním? Jak letos při investování rozložit cash
Zdroje jsou, praví klasik. Ale jak je rozdělit? / Zdroj: Shutterstock

Když se řekne investování, většinu lidí nejdřív napadnou akcie. A právě teď můžou být skutečně zajímavé třeba akcie těžařů ropy, zlata nebo zbrojařských společností. Výhoda je, že už existuje množství českých platforem, které umožní investovat do světových akcií, a to do různých portfolií s různou rizikovostí, bez velkého knowhow a jazykové výbavy. Nevýhoda téhož je, že pokud se na akciovém trhu valně neorientujete, těžko vyhodnotíte rizika. Navrch si brokeři i zmíněné platformy účtují za své služby poplatky.

Svět plný nástrah

S dluhopisy je to podobné jako s akciemi. Je potřeba mít se na pozoru před takzvanými „prašivými dluhopisy“. Těmi je teď český trh zavalen. Emitují je společnosti bez delší historie a bývají nezajištěné. Pokud o nějakém firemním dluhopisu uvažujete, je potřeba si dohledat o jeho vydavateli dostatek informací a vyhodnotit všechna rizika. Pro člověka, který se těmito záležitostmi denně nezabývá, jsou ale určení ceny, likvidity dluhopisu a identifikace souvisejících rizik velmi problematické.

RONDA INVEST

Ronda InvestRonda Invest

Platforma RONDA INVEST nabízí klientům možnost investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných nemovitostí. Roční zhodnocení se pohybuje mezi 4,5 až 7 %. Délka investice je na jeden až tři roky. Každý investor má vlastní dedikovaný investiční účet a přehledný dashboard.

Populární jsou podílové fondy, které vaše peníze rozloží do svého investičního portfolia. Klíčový je výběr správného fondu, respektive víc správných fondů, abyste co nejvíc diverzifikovali jednotlivá rizika. Pozor, některé jsou poměrně dinosauří, platíte vstupní a manažerské poplatky, a když peníze chcete vybrat, platíte další poplatky a navíc dlouho čekáte. Po výběru fondu už nemáte vliv na to, do čeho a jak chytře vaše finance investují.

Kryptoměny jsou sice trendy, je to ale investice vysoce riziková. Můžete vydělat desítky procent, ale nezapomínejte na to, že na začátečníky čeká armáda podvodníků. Navíc nad kryptoměnami visí Damoklův meč v podobě možných budoucích regulací.

Můžete si sáhnout

Dlouhodobou úschovu a ochranu financí před inflací nabízejí investice do hmotných komodit. Za bezpečný přístav se často považuje investice do zlata a válečný konflikt na Ukrajině tuto jeho úlohu znovu potvrdil. Zajímavé ale můžou být i další komodity, například sběratelské artefakty, archivní alkohol či umění. Taková investice se může vyplatit, pokud se v daném oboru dobře vyznáte.

Oblíbené je investování do nemovitostí. Jsou to reálná aktiva, můžeme si na ně sáhnout a růst jejich cen zpravidla překonává inflaci. Pro nákup investiční nemovitosti na hypotéku jsou už ale letos, kdy úrokové sazby nemovitostních půjček ve všech bankách přesahují čtyři procenta, výrazně horší podmínky než loni. Snadno by se mohlo stát, že nájemné z investičního bytu ani nepokryje splátku hypotéky.

Do nemovitostí lze ale investovat stejně jako do cenných papírů prostřednictvím fondů, které nakupují budovy do svého portfolia a s podílníky se dělí o výnos z nich. V Ronda Invest nabízíme ještě jiný, nepřímý způsob investic do nemovitostí. Můžete se i menšími částkami podílet na investicích do podnikatelských úvěrů, které jsou nemovitostmi zajištěné. Díky tomuto zajištění se jedná o konzervativnější investici, přitom ale s potenciálem rozumného výnosu, navíc vypláceného měsíčně.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost RONDA INVEST hlavním partnerem.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Golka

Petr Golka

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením... Více

Související témata

investicekomentářMiliardy v pohybunemovitostiRonda invest
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo