Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Avataři a brnění. Pět technologických trendů, které ovlivní náš život

Dominik Hádl
Dominik Hádl
9. 5. 2023

Internet dnes denně využívá 83 procent Čechů – o tři procenta víc než počet lidí, kteří se denně osprchují. Jaké technologické trendy budou v nejbližší době ovlivňovat náš digitální, ale i každodenní život?

Avataři a brnění. Pět technologických trendů, které ovlivní náš život
Web 3.0 zažije v nejbližší době rychlý rozvoj. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

1. Rozmach umělé inteligence

V roce 2023 se umělá inteligence (AI) stane v organizacích skutečností a nezbytností. No-code AI umožní jakékoliv firmě využít její schopnosti k nabízení produktů a služeb na míru zákazníkovi. Tento trend lze už v omezené míře pozorovat i na maloobchodním trhu.

V praxi jde o to, že společnost využije algoritmy s podporou AI k tomu, aby zákazníkům doporučovala například oblečení odpovídající jejich velikosti, ale i vkusu. Víc zaměstnavatelů zapojí umělou inteligenci taky v interní správě a automatizaci složitých procesů. Technologie jim pomůže se správou zásob i s nákupem online na místě nebo s vyzvednutím v obchodě.

Velkým trendem bude taky bezkontaktní autonomní nakupování a doručování. Umělá inteligence usnadní spotřebitelům placení i přijímání zboží a služeb. Stále víc pracovníků si tak bude muset zvyknout na práci po boku strojů, aby mohli vykonávat své zaměstnání.

Debata AI Heroinekoláž Heroine

Je AI příliš lidská? Přijďte na debatu Heroine Live

Přinese AI větší rovnost a spravedlivější společnost? Jak promění životy a jaké budou mít tyto změny dopady na ženy, muže, děti nebo osoby s různým znevýhodněním? Proč se říká, že umělá inteligence je až příliš lidská? V debatě, kterou pořádá časopis Heroine, se bude probírat budoucnost AI ze společenského a genderového hlediska s těmi, kteří se umělou inteligencí teoreticky i prakticky zabývají – s Dariou Hvížďalovou, Annou Vošalíkovou a Josefem Šlerkou.

Chci tam být!

2. Digitální dvojčata a 3D tisk

Už v dnešních dnech jsme svědky vznikajícího mostu mezi digitálním a fyzickým světem, který stojí na dvou hlavních pilířích: technologii digitálních dvojčat a 3D tisku.

Digitální dvojče je virtuální simulace reálných procesů, operací nebo výrobků, které lze využít k testování nových nápadů v bezpečném a méně nákladném online prostředí. Tato technologie je využívána převážně konstruktéry a inženýry při testování návrhů ve virtuálním světě s reálnými podmínkami. Zaniká tak velmi nákladná část vývoje a testování ve fyzickém světě. Po úspěšném virtuálním testování mohou následně designéři vzniklé produkty fyzicky vytvořit pomocí zmíněné technologie 3D tisku.

To se děje třeba ve stájích formule 1, kde ze senzorů na vozech přenášejí data do digitálních dvojčat formulí. Na základě výsledků jízd a testování pak týmy tisknou vylepšené 3D díly vozů. Letos se tato technologie od automobilů rozšíří i do přesné zdravotní péče.

3. Brnění proti kyberhrozbám

Už příští rok by měla vstoupit v platnost nová evropská směrnice zvaná NIS2. Cílem této zkratky, jejíž celý název zní „Network and Information Security 2“, je zlepšit společnou kybernetickou bezpečnost členských států EU, a tedy být v éře frekventovanějších a dokonalejších kybernetických útoků připravenější i odolnější.

NIS2
Shutterstock

Obří změna pro tisíce firem. NIS2 je větší než GDPR, varují experti

Na tisíce českých firem čeká už brzy nová povinnost nazvaná NIS2. Široce diskutovaná evropská směrnice má za cíl razantně posílit kybernetickou ochranu podnikatelů i státních organizací v EU. Náklady na její zvýšení ponesou samy firmy. Na co se tedy připravit?

Tato změna se dotkne hlavně organizací, které jsou určitým způsobem společensky důležité. Ty pak budou muset zavést organizační i technická opatření k zajištění své kybernetické bezpečnosti. Celý letošní rok tak pro firmy bude ve znamení změn a příprav na implementaci této směrnice.

Nejrozšířenějším současným kyberútokem na firmy je takzvaný phishing. Je to forma útoku, kdy se škůdce vydává za důvěryhodnou osobu za účelem získat citlivá data firmy. Společnosti takový únik informací může způsobit až fatální potíže.

Právě důsledná implementace nové směrnice ve firmách může zabránit podobným nebezpečným zločinům v kyberprostoru.

4. Web 3.0 neohroženě vstříc dalšímu rozvoji

Pro kryptoměny byl loňský rok problematický. I navzdory tomu nebo aktuálně probíhajícímu soudu s CEO kryptoburzy FTX se technologie blockchainu letos posune výrazně kupředu.

Petr Mára
Michal Fanta

Většina NFT jsou blbosti, varuje investor Mára. Jak vydělal na imaginární opici?

Víte, že se do elektrického poršáka vejde pětičlenná rodina i s batohy? Petr Mára to vyzkoušel za vás. A vydělat si prý na něj můžete prodejem imaginární opice. Více v rozhovoru na Finmag.cz.

Společnosti budou totiž nuceny vytvářet víc decentralizovaných produktů i služeb. Už dnes je důkazem třeba všudypřítomná technologie cloudu jako online úložiště, kterou nahrazují bezpečnější varianty. Pokud totiž decentralizujeme ukládání dat a tato data zašifrujeme pomocí blockchainu, budou informace uloženy nejen bezpečněji, ale taky k nim vzniknou nové způsoby jejich analýz.

Jako další využití technologie blockchainu se nabízí používání nezaměnitelných tokenů – NFT. Lze je mimo jiné využít místo klasických vstupenek na koncerty, přičemž NFT kromě toho, že je nelze padělat, poskytuje taky další rozšíření: přístup k zážitkům ze zákulisí či k exkluzivnímu obsahu. V právní sféře pak díky nezaměnitelnosti a pravosti mohou nahradit klasické smlouvy.

5. Z reality do metaverza

Odborníci předpovídají, že metaverzum přinese globální ekonomice v horizontu sedmi let až pět bilionů dolarů. Technologie rozšířené reality (AR) a virtuální reality (VR) se budou i nadále rozvíjet a prostupovat různorodými odvětvími.

Chtěli byste pracovat v metaversu?

Jednou takovou oblastí, která stojí za zmínku, je pracovní prostředí. Jak ukázal covid, mnoho firem nebylo na práci na dálku připraveno, a tak do online pracovního prostředí musely výrazně investovat. Po dvou letech práce z domova, na kterou si většina zaměstnanců zvykla, přichází další a hlavně lepší možnost její podoby.

Metaverzum oplývá svou jedinečnou charakteristikou imerzivního prostředí pro setkávání, kde spolu uživatelé mohou hovořit, brainstormovat, spoluvytvářet nebo se něčemu učit. Už teď některé větší strojírenské firmy této praktiky využívají, když na dálku na jednom místě školí odborné pracovníky.

Brzy se taky dočkáme vylepšené technologie avatarů, kteří budou moci vypadat přesně jako my. Technologie na snímání pohybu dokonce umožní avatarům přijmout náš způsob vyjadřování se pomocí řeči těla i gest. Dokonce se taky hovoří o vývoji autonomních avatarů s umělou inteligencí, kteří by v metaverzu mohli uživatele v jejich nepřítomnosti zastupovat.

Článek vyšel v tištěném vydání magazínu Finmag.

Kam dál? Technologie na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dominik Hádl

Dominik Hádl

Jako senior viceprezident CIO ve společnosti Monstarlab je zodpovědný za oddělení řízení služeb, IT a zabezpečení a dodržování předpisů v regionech EMEA a Severní a Jižní Ameriky.

Související témata

digitalizacekryptoměnykyberbezpečnostkyberzločinmetaversumtechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo