Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bez chyb a bez papírů. Umělá inteligence pomáhá i malým a středním firmám

Jiří Panec
Jiří Panec
28. 3. 2023
 41 122
BrandVoice

Trendem sektoru podnikových informačních systémů je stále častější využívání prvků umělé inteligence, takže se systémy automaticky přizpůsobují potřebám uživatelů.

Bez chyb a bez papírů. Umělá inteligence pomáhá i malým a středním firmám
ERP systém je dobrým pomocníkem i pro malé a střední podniky (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Moderní podnikové informační systémy ERP nejsou zdaleka výsadou velkých firem, ale jsou nezbytným pomocníkem i v sektoru malých a středních firem (SME). Bez digitalizace a zavádění inovací nemohou firmy na stále více konkurenčním trhu uspět.

Klíčovým faktorem pro úspěšný rozvoj firmy je výběr kvalitního ERP systému, který umožní hladký přechod k takzvané paperless office, jež odstraňuje zdlouhavou a personálně náročnou agendu zpracování papírových firemních dokumentů.

Dalším nástrojem je robotizace rutinních procesů ve firmě.

Eliminace chyb

V případě zastřešujícího produktu, vhodného pro malé a střední společnosti, se nabízí HELIOS iNuvio z dílny Asseco Solutions. Splňuje požadavky na moderní digitalizaci podnikání a zároveň využívá prvků umělé inteligence, která dokáže eliminovat chyby způsobené lidským faktorem.

ChatGPT
OpenAI/ChatGPT

ChatGPT ukazuje víc, než si myslíte. Fenomenální úspěch AI děsí lidstvo

Umělá inteligence dneska ovlivňuje kdeco, nikdy ale do společnosti nevrazila s takovou razancí jako koncem loňského roku. Jazykový model ChatGPT dokázal oslovit masu a rozvířit celospolečenskou diskusi nad tím, co všechno dneska stroje dokážou. A jestli je to správně.

Cílem moderních ERP systémů je, aby se automaticky přizpůsobovaly uživateli podle toho, co se chystá udělat. To je realizováno na základě telemetrie a umělé inteligence. Přizpůsobení probíhá na základě předpokládaných, umělou inteligencí vydedukovaných potřeb. Systém také dokáže navrhnout způsoby řešení konkrétních situací.

Sázka na moderní informační systém umožní firmám, aby v nelehké době rostoucích cen energií, nedostatku některých komodit i kvalifikované pracovní síly, zvládly nové výzvy co nejlépe. Právě ERP systémy mohou být v těchto složitých podmínkách pro firmy oporou, pokud umí na aktuální potřeby adekvátně reagovat.

Využití prvků robotizace znamená, že uživatel pouze dohlíží na to, že vše běží, jak má. Může se soustředit na činnosti, které mají skutečnou přidanou hodnotu. A neztrácí čas rutinou.

Paperless office

V případě paperless office lze využít nástroj DOCU-X OCR, což je systém pro automatické vytěžování (rozpoznávání) požadovaných údajů z naskenovaných a elektronických dokumentů. Zákazníci nejčastěji využívají tento nástroj pro digitalizaci přijatých faktur, objednávek, dodacích listů a formulářů. Integrace se systémem HELIOS iNuvio umožňuje automatické založení záznamu, například faktury. Odpadá tím manuální přepisování informací a vytváření nových záznamů.

Pro robotizaci rutinních procesů lze využít nástroj Aiviro, spolehlivého pomocníka pro řešení opakujících se firemních činností.

Využíváte ve firmě ERP systém?

S tímto robotem dovede pracovat i neškolený pracovník, který jej zapojí do práce jako brigádníka bez složitých integrací do systému. Robot nepotřebuje spát ani chodit na oběd. Využití najde v účetnictví, analytice, marketingu, produkci, tvorbě cenových nabídek, ale i v managementu a vedení středně velkých firem.

Obecně lze říci, že HELIOS iNuvio dokáže v segmentu SME výrazně zefektivnit podnikání a interní procesy v nejrůznějších oborech. Výhodou je také široká partnerská síť, která zajišťuje integraci a neustálý vývoj systému podle požadavků konkrétního zákazníka. Klient nezískává pouze funkcionalitu, ale také obsáhlé know-how, nejen naše, ale i našich partnerů.

Text vyšel v rámci speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Podnikavé Česko, kterého je společnost Asseco Solutions partnerem.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Asseco Solutions

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jiří Panec

Jiří Panec

Vedoucí oddělení inovace a rozvoje produktů společnosti Asseco Solutions. V oboru ERP působí přes 15 let, za tu dobu si prošel několika pozicemi, od role obchodníka až po ředitele divize. Ve společnosti... Více

Související témata

automatizaceBrandVoicebyrokraciebyznyspodnikáníPodnikavé ČeskoSMEtechnologieumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo