Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Evoluce pro VW, revoluce pro škodovku. Elektromobil ID.2 notně zamíchá kartami

Vojtěch  Dobeš
Vojtěch Dobeš
17. 3. 2023
 11 300

Nový elektromobil od Volkswagenu může působit nenápadně, ale právě tím je vlastně důležitý. Může to být první elektrické auto, které bude skutečně dávat smysl i „běžnému motoristovi“. Stačí, aby VW splnil plánovanou cenu i termín příchodu na trh. A co tohle auto bude znamenat pro českou automobilku?

Evoluce pro VW, revoluce pro škodovku. Elektromobil ID.2 notně zamíchá kartami
Někdejší šéf automobilky Škoda a nynější generální ředitel společnosti Volkswagen Passenger Cars Thomas Schäfer u premiéry konceptu modelu ID.2 / Zdroj: Volkswagen AG
VW ID.2VW ID.2VW ID.2VW ID.2VW ID.2VW ID.2
Další fotky
v galerii (7)

Za ta léta, co se elektromobily postupně stávají běžnou součástí automobilového světa, už jsme si zvykli na bombastické a monumentální novinky. Nerezový Cybertruck, tisícikoňový Hummer, nejrůznější supersporty, které se předhánějí ve stále absurdnějších hodnotách výkonů a zrychlení. Není už snadné v téhle konkurenci něčím zaujmout.

Jak by tedy mohlo být jedním z nejdůležitějších, ne-li vůbec tím nejdůležitějším elektrickým autem roku něco, co na první pohled vypadá jako maličko zmenšená minulá generace Golfu s futuristickou maskou? No, vlastně právě proto.

Elektrické pickupy, na zakázku vyráběné elektrické limuzíny a elektrosporťáky s umělým řevem z výfuku sice mohou posloužit k tomu, že lidé začnou elektromobilitu přijímat a třeba jí i brát jako něco „cool“, ale úplně nepomůžou tomu, aby si běžný motorista elektrické auto koupil.

ID.2 je zajímavá právě svou nenápadností a obyčejností. Je to auto o rozměrech Pola s vnitřním prostorem srovnatelným s Golfem.

Elektromobil pro masy

Běžný motorista chce od auta, které by si rád doopravdy koupil, úplně jiné věci než tisíc koní, krabí jízdu bokem nebo metrový LED displej. Chce auto, které si může dovolit. Auto, které mu mu nabídne věci, které už zná. Auto, které ho nebude omezovat v běžném životě a naopak mu ho usnadňovat. A – na co se často zapomíná – chce auto, na jaké je zvyklý.

To poslední je trochu problém například pro Teslu. Ta sice nedávným razantním zlevněním dostala cenu nejlevnějšího Modelu 3 na úroveň dražších verzí Škody Octavia, přičemž nabízí solidní dojezd i užitnou hodnotu, ale spoustu řidičů odradí její „inovativní“ přístup k ergonomii v čele se všeovládajícím infotainmentem. Navíc auto za 1,1 milionu je pořád poněkud mimo dosah „běžného motoristy“.

Nejdůležitější VW dekády? Model ID.2 v obrazech

VW ID.2Volkswagen AG
VW ID.2Volkswagen AG
Další obrázky v galerii (7)

Ztělesněním toho, jak v Evropě vypadá univerzální „auto běžného motoristy“ je už třicet nebo čtyřicet let Volkswagen Golf. Tak akorát velký, aby stačil skoro každému a přitom se všude vešel, dostatečně solidní, abyste s ním neudělali ostudu, ale přitom tak nenápadný, že nebude vyčnívat. Dostatečně schopný a přitom ne zbytečně sportovní, kvalitní, ale ne okázalý. Prostě univerzální kompromis, se kterým by dokázal žít téměř každý.

Za dojezd si připlatíme

Základní varianta ID.2 by měla mít baterii o kapacitě 38 kWh, ta silnější nabídne 57 kWh. Hrubý odhad na základě trojčlenky tak říká, že základní model za 600 tisíc korun nabídne dojezd 300 kilometrů WLTP, což z něj reálně udělá příměstské auto. Na delších trasách se jezdí rychleji a dojezd drasticky klesá, takže s kombinovaným dojezdem 300 km nejspíš normálním dálničním tempem nedojedete z Prahy do Brna. Nicméně když budeme soudit podle příplatků za větší baterie u jiných modelů koncernu VW, dá se očekávat, že za oněch 19 kWh navíc zaplatíte méně než 100 tisíc korun.

A Volkswagen teď představil model ID.2all („ID to all“, ID pro všechny), který ne náhodou vypadá právě jako Golf. Možná dokonce jako minulá generace Golfu. Mohlo by se zdát, že takhle nevýrazné auto nemůže být nijak zajímavé. Ale opak je pravdou.

ID.2, jak se patrně bude jmenovat sériová verze, je zajímavá právě svou nenápadností a obyčejností. Je to auto, které sice vnějšími rozměry odpovídá spíše o třídu menšímu Polu než Golfu, ale díky prostorově méně náročnému elektromotoru má vnitřní prostor srovnatelný právě s Golfem. Zavazadlový prostor má být dokonce o víc než 100 litrů větší a s hodnotou 490 litrů by z ID.2 mohl udělat při troše skromnosti i použitelné rodinné auto.

Zároveň Volkswagen slibuje i cenu pod 600 tisíc korun, tedy méně než dnešní základní cena Golfu, a dojezd 450 kilometrů dle metodiky WLTP. I když tady je jasné, že tahle čísla nepůjdou ruku v ruce – viz box Za dojezd si připlatíme.

Najednou dostanete auto s užitnou hodnotou odpovídající benzinovému vozu za stejné peníze a snad dokonce s výrazně lepší dynamikou...

Vývoj nezastavíš

Ani větší baterie ale cenu výrazně nezvýší a pořád by tak ID.2 stál totéž, co dnes stojí Golf v základní výbavě se čtyřválcem a automatickou převodovkou (což je kombinace, které bude nepochybně odpovídat i základní ID.2). Znamenalo by to tedy posunutí „cenové parity“ mezi elektromobily a spalovacími auty k dražším modelům nižší střední třídy.

Zákaz spalovacích motorů
Shutterstock

EU chce zakázat prodej spalovacích aut. Proč vám to může být buřt

Zákaz prodeje automobilů se spalovacím motorem v EU má přijít už v roce 2035. Ekologové jásají, petrolheadi pláčou. Ve skutečnosti na tom ale vůbec nezáleží. Na tom, čím budete za 15 nebo 20 let jezdit, to nejspíš vůbec nic nezmění. Vysvětlím vám proč.

To přitom není ve vývoji elektromobility vůbec drobný krok. Dnes je nejnižší úrovní, kde se opravdu vyplatí elektrické auto, vyšší střední třída s cenovka někde od 1,1 až 1,5 milionu korun. Tam už člověk za svoje peníze dostane „stejně auta“ bez ohledu na to, jestli se tankuje, nebo nabíjí.

Ale pod milionem a zejména u malých aut je situace pořád zoufalá. Můžete si koupit Peugeot e208 za 805 tisíc korun nebo sesterský Opel Corsa-e za skoro 900 tisíc. Dostanete přitom auta v lepším případě velikosti Fabie, a to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Takový Renault Zoe je opravdu maličké auto a první dva jmenované vozy jsou postavené na základě spalovacích aut, takže nedokážou využít toho, že motor pod kapotou nezabírá místo.

Zároveň obě auta – i jejich další sesterské modely a přímí konkurenti – nabízejí dojezd kolem 350 km v metodice WLTP. To už možná stačí na to Brno, ale na dlouhé cestování to pořád nebude. V podstatě tak oproti ekvivalentnímu autu na benzin zaplatíte dvojnásobek a získáte jen omezenou použitelnost. To je přesně ten špatný obchod, který v elektromobilech vidí většina motoristů. A oprávněně. Pokud nemáte víc než milion, je zkrátka elektromobil jako primární auto obvykle špatný obchod.

Vojta Dobeš o elektromobilitě ve Finmag podcastu

Elektromobil má jasné výhody, brzy po něm sáhne každý, říká Dobeš

Elektromobily jsou lepší než auta se spalovacím motorem, a to ze dvou důvodů. Za prvé s výjimkou baterie jsou konstrukčně jednodušší, za druhé lépe a dynamičtěji jezdí. I proto se už brzy stanou při koupi nového vozu první a přirozenou volbou, říká ve Finmag podcastu motoristický novinář Vojtěch Dobeš.

Jenomže ID.2 tohle může změnit. Najednou dostanete auto s užitnou hodnotou odpovídající benzinovému vozu za stejné peníze a snad dokonce s výrazně lepší dynamikou – slibovaných 226 koní a zrychlení na stovku pod sedm sekund by odpovídalo mnohem dražšímu Golfu GTi. Základní verze sice nejspíš bude mít výkon o něco nižší, ale i tak bude nejspíš rychlejší než Golf za stejné peníze.

Pokud se tedy tohle auto podaří dodat na trh ve slibovaný termín v roce 2025, dodrží slibované parametry a hlavně slibované ceny, bude to pro elektromobilitu sice evoluční, ale obrovský krok vpřed. A pro koncern Volkswagen také, protože ten, kdo dokáže první dodat opravdový „elektromobil pro masy“, bude mít obrovskou konkurenční výhodu v nadcházející dekádě postupného přechodu k elektrickým autům.

Potenciální existence auta, které by mělo stát jen o málo víc než současný Kamiq, by pro Škodu mohla znamenat naprostý průlom.

Obrovská šance pro škodovku

Volkswagen samozřejmě není jediný, který na takovém autě pracuje. Mluví o něm jak Ford nebo Hyundai, tak především Tesla. Nikdo ale zatím nepřišel s konkrétní podobou, natož s datem výroby. Je samozřejmě možné, že tentokrát Tesla zvolí opačný postup a místo planých slibů najednou přijde s už hotovým autem, ale moc bych na to nevsázel.

Konec dostupných aut
Shutterstock

Konec dostupných aut, ziskovost má přednost. Proč Volkswagen mění strategii

Německá automobilka po desetiletí spoléhala na to, že dokáže vyrobit – a prodat – stále více aut. Pandemie i války, superdrahý přechod na elektřinu a nejistá politická budoucnost však postavily tuto strategii na hlavu: firma chce spoléhat více na Porsche a Audi než na Volkswagen, píše pro Finmag.cz Daniel Deyl.

Pokud se to Volkswagenu podaří, bude mít náskok i před Teslou, dosud synonymem pro pokrok v elektromobilitě. To je samozřejmě zásadní i pro naši domácí automobilku, o které už víme, že by měla vlastní model na zjednodušené platformě MEB Entry, která je základem pro ID.2, představit nejpozději v roce 2026.

I Škoda měla ve čtvrtek výroční tiskovou konferenci, na které sice neodhalila konkrétní podobu žádného auta, ale slíbila do roku 2026 představit tři další modely, které rozšíří její elektrické portfolio od malých a kompaktních vozů po sedmimístný vůz. Nemusíme ani příliš spekulovat, abychom odhadli, že největším z nově příchozích bude sériová podoba modelu Vision 7S, doplněná něčím velikosti Karoqu a onou škodováckou verzí ID.2.

první uvolněné skici se navíc zdá, že i nejmenší elektrická škodovka bude spíš SUV či crossover, byť na malém půdorysu. Mohli bychom spekulovat, jestli nabídne víc prostoru a praktičnosti než sesterský Volkswagen, jak je už víc než čtvrt století zvykem, stejně jako můžeme jen hádat, jestli nabídne i podobnou cenu – můj odhad je „ano“ na obě otázky.

Potenciální existence auta, které by mělo stát jen o málo víc než současný Kamiq a nabízet přitom podobnou nebo lepší užitnou hodnotu a už poměrně použitelný dojezd, by tak pro Škodu na rozvinutých trzích mohla znamenat naprostý průlom. Zvláště pak, pokud by byla následována „elektrickou Fabií“ pod půl milionu.

Jak se vyvíjela průměrná cena elektromobilů, jejich dojezd a jejich poměr, tedy průměrná pořizovací cena rozpočítaná na ujetou vzdálenost (Zdroj: IEA)

Je otázkou, nakolik se vyplatí investovat do vylepšování emisí u spalovacích motorů, tak jako tak odsouzených k zániku...

Strašák jménem Euro 7

Škoda se přitom aktuálně potýká s problémy v podobě přetrvávajících dozvuků covidové pandemie, nových logistických problémů daných válkou na Ukrajině a nuceného odchodu z ruského trhu. Se 731 tisíci prodaných aut za rok 2022 je jen mírně nad polovinou objemu výroby z roku 2019. Že i přes pokles výroby firmě vzrostly tržby, je pak známkou toho, že se jí strategie omezování nabídky levnějších vozů a soustředění na dražší modely vyplácí.

Jak si stojí česká Škoda

Společnost Škoda Auto Group, pod kterou spadají krom mladoboleslavské fabriky i filiálky na Slovensku, v Německu, Indii a odštěpný závod VW v Rusku, dodala v roce 2022 celosvětově 731 300 vozidel. Vlivem války na Ukrajině a nepříznivého směnného kurzu ji však meziročně klesl provozní zisk o celých 42 procent, uvedl ve výsledkové zprávě mateřský koncern Volkswagen. Tržby přitom automobilka mezirčně zvýšila o 18,5 % na 21 miliard eur (přes půl bilionu Kč). Negativní dopady spojené s obchodními aktivitami v Rusku firma odhaduje na téměř 700 milionů eur (16,8 miliardy Kč), uvedla automobilka ve své výroční zprávě.

Pořád tu ale zbývá strašák v podobě připravované emisní normy Euro 7. Pokud projde ve své přísnější verzi, pravděpodobně téměř znemožní prodej malých aut – modely jako je Fabia, Scala nebo Kamiq zkrátka emisní vybavení prodraží o tolik, že se jejich cena dostane příliš blízko k větším vozům a přestanou tak dávat ekonomický smysl. V takovém případě by menší elektrická auta byla naprosto klíčová, protože by se pravděpodobně stala dokonce levnější alternativou těch benzinových.

Samozřejmě je ale pořád možné, že se automobilkám podaří prolobbovat zmírnění, odložení nebo úplné zrušení Euro 7. Taková myšlenka dává i dobrý smysl, protože je otázkou, nakolik se vyplatí investovat do vylepšování emisí u spalovacích motorů, tak jako tak odsouzených k zániku, a jestli není lepší se zkrátka naplno soustředit na elektromobilitu a spalovací motory nechat zbývajících 12 let tak, jak jsou.

I v takovém případě ale můžeme pozorovat zajímavou konvergenci cen elektrických a benzinových (nafta je na ještě rychlejším odchodu než benzin) aut od koncernu VW. Zatímco ta spalovací zdražují, případně mizí jejich levnější verze, ta elektrická by měla přijít v dostupnějších podobách.

Ještě jste ho neviděli? Nejdůležitější VW dekády, model ID.2

VW ID.2Volkswagen AG
VW ID.2Volkswagen AG
Další obrázky v galerii (7)

Celé to nasvědčuje tomu, že by přechod na elektrická auta možná nemusel být tím cenovým šokem, o kterém všichni mluví – nebo nebýt cenovým šokem tak velkým. Nahradit svoji věrnou Fabii Combi elektromobilem za milion a půl je pro většinu lidí nemyslitelné. Nahradit ji autem o polovinu dražším, než byla ona Fabie, navíc s vidinou levnějšího servisu a pravděpodobně i provozu jako takového?

To už může být naprosto reálné, byť třeba za cenu delší doby financování.

Je možné, že nás elektrická budoucnost čeká dřív, než jsme mysleli.

Kam dál? Elektromobilita na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vojtěch  Dobeš

Vojtěch Dobeš

Automobily byl posedlý od malička a řízení osudu ho postupně dovedlo do redakcí českých verzí Autocaru a TopGearu, do americko-kanadského TheTruthAboutCars.com a k založení vlastního magazínu Autíčkář.cz.... Více

Související témata

automobilový průmyslbudoucnostelektromobilitaŠkoda Autotechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo