Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak zvýšit ziskovost firmy? Průzkum ukázal na klíčové technologie dneška

Petra Nová
Petra Nová
26. 1. 2023

Největšími faktory, které pomohou zvýšit ziskovost podniků v roce 2023, jsou automatizace a umělá inteligence. Vyplývá to z čerstvě zveřejněného průzkumu společnosti Fidelity International. Za technologie s menším dopadem jsou naopak považovány decentralizované finance a blockchain.

Jak zvýšit ziskovost firmy? Průzkum ukázal na klíčové technologie dneška
Automatizace a umělá inteligence. Dvě klíčové technologie, které letos zvýší ziskovost každé firmy (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Dopad vybraných technologií na ziskovost firem hodnotilo v průzkumu Fidelity International 2023 Analyst Survey 152 odvětvových analytiků z celého světa. Hodnotit mohli tři technologické směry: decentralizované finance a blockchain, umělou inteligenci a automatizaci.

Právě tu celosvětově vidí většina analytiků jako cestu k vyšší ziskovosti firem. Celosvětově ji takto označilo 61 % z nich, zatímco jen tři procenta v ní spatřují negativní dopady. Například v Japonsku pak spatřuje pozitivní vývoj v automatizaci přibližně 80 procent analytiků.

Na druhou stranu blockchain a decentralizované finance (DeFi) analytiky z pohledu tahouna zisků nezapůsobily. V celosvětovém měřítku očekává pozitivní dopad blockchainu a DeFi na ziskovost firem jen desetina z nich, čtyři procenta v nich opět vidí spíše negativa.

Digitalizace podnikatelského sektoru představuje důležitý krok ke zvýšení konkurenceschopnosti firem nejen u nás, ale i v zahraničí.

Automatizace firem v Česku

Že je automatizace a s ní spojená digitalizace potřebná, si ostatně uvědomují i české firmy. Stále menší a menší společnosti se totiž pod tlakem energetické krize zajímají, jak zefektivnit procesy a kde najít prostor pro nutné úspory. Díky tomu také vznikají nové či se ještě více etablují stávající technologické firmy, které se v B2B segmentu tomuto oboru věnují.

Paušální daň
Shutterstock

Paušální daň 2023: komu se vyplatí a na co si dát pozor

Čas na přihlášení se k paušální dani se krátí. Komu se paušál vyplatí a na co dát pozor? Pojďme se podívat na novinky v paušální dani pro živnostníky pro rok 2023.

Prostor pro zlepšení přitom stále je. Například loňský průzkum Asociace malých a středních podniků (AMSP) v rámci projektu Rok nových technologií 2022 ukázal, že české malé a střední podniky jsou v průměru jen na 40 procentech svých digitalizačních cílů. Celých sedmdesát procent jich navíc s digitalizací (s níž je automatizace úzce spjata) hodlá pokračovat.

„Digitalizace podnikatelského sektoru představuje důležitý krok ke zvýšení konkurenceschopnosti firem nejen u nás, ale i v zahraničí,“ řekl Petr Očko, tehdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest. Ta českým firmám s automatizací a digitalizací pomáhá například skrze specializované semináře.

„Pořádáme semináře pro ty, kteří hledají finanční zdroje na rozvoj a zavádění prvků automatizace a digitalizace, tak i pro ty, kteří hledají inspiraci a zkušenosti od společností, které si tímto procesem automatizace už prošly, nebo se její implementací přímo zabývají,“ uvedl Očko a zmínil například inkubační program zaměřený na mladé, inovativní a technologické firmy.

Velkou roli automatizace hraje ve spedici a logistice, což jsou obory, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem lidí.

Digitalizace ve výrobě i spedici

Ze zmíněného průzkumu AMSP mimo jiné vyplynulo, že nejpatrnější je trend automatizace a digitalizace ve výrobě a ve službách, současně o něm ale hovoří i 42 % řemeslníků. Naopak nejčastějšími důvody, proč v digitalizaci firmy pokračovat nechtějí, je nedostatečný efekt dosavadní snahy, nedostatek financí či zbytnost. „Malé provozovně se digitalizace nevyplatí,“ uvedl Evžen Reitschläger, člen dozorčí rady AMSP.

Jak si na tom stojíte vy?

Vedle digitalizace účetnictví či vyššího využívání internetového bankovnictví se v českých podnicích čím dál víc prosazuje i takzvaná bankovní identita. Firmy na ní oceňují zejména možnost ověření zákazníků. Mezi řemeslníky se pak šíří především trend bezhotovostních plateb.

Velkou roli pak automatizace hraje v oblasti spedice a logistiky, což jsou obory, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Roboti se zde využívají pro měření zásilek, výpomoc lidským pracovníkům či automatické třídění zásilek.

„Pokud navíc vezmeme v úvahu flexibilitu, efektivitu, spolehlivost a přijatelné náklady, není pochyb o tom, že automatizace bude budoucností našeho odvětví,“ vysvětluje Zbigniew Kępiński, manažer IT týmu pro robotiku a automatizaci procesů ve skupině Raben Group.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

automatizaceBrandInsightbyznyspodnikáníPodnikavé Českotechnologieumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo