Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nabíjení elektromobilů drahé není, brzy bude snazší než tankování, říká Dobeš

Ivo Prax
Ivo Prax
4. 10. 2022
 17 475

Jak si stojí elektromobilita v době extrémního zdražování cen energií, kdy se vyplatí investovat do elektromobilu a na co se v téhle rychle se rozvíjející oblasti můžeme těšit? Nejen o tom jsme si povídali v dalším díle Finmag podcastu s motoristickým novinářem Vojtěchem Dobešem.

Nabíjení elektromobilů drahé není, brzy bude snazší než tankování, říká Dobeš
S motoristickým novinářem Vojtěchem Dobešem jsme mimo jiné probrali budoucnost elektromobility pod tlakem energetické krize / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Kolegu Vojtu Dobeše jsme ve Finmag podcastu na téma elektromobilita už měli, aktuální vývoj na trhu s energiemi a stále sílící debaty o budoucnosti automobilového průmyslu jako takového si ale o jeho opětovné pozvání přímo říkaly. A tak je tu.

Jak se tenhle expert na elektromobilitu k nastíněným debatám staví? Má podle něj elektromobilita stále ještě smysl? A nestává se nabíjení pod tlakem rostoucích cen elektřiny neúměrně drahé?

„Spousta lidí má tendenci si spočítat průměrnou spotřebu elektromobilu a nejdražší cenu elektřiny, kterou našli. A z toho jim vyjde, že se nevyplatí jezdit elektromobilem,“ poukazuje Dobeš na tradiční argumentační faul.

Dneska se klidně může stát, že na dálnici budete nabíjet levněji, než kdybyste nabíjeli doma ze sítě.

Nabít elektromobil jde i levně

Debaty podle Dobeše přiživuje hlavně letošní razantní zdražení nabíjení elektromobilů u ČEZ, a to až o 80 procent. Nejrychlejší nabíječky nově u polostátního gigantu vyjdou na něco přes 20 korun za kilowatthodinu. Přitom ale stále existují jiné – a podstatně levnější – formy nabíjení.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Dobeš proto upozorňuje, že teze, že elektromobilita se stává neúměrně drahá, není tak úplně pravda. „A nejspíš nikdy ani nebude,“ říká.

Důvodem je to, že existují různé nabíjecí karty, které majitelé dostávají za nějaký poplatek k autům a které jim umožňují nabíjet mnohem výhodněji. „Díky tomu můžete i na té nejrychlejší nabíječce ČEZu nabíjet třeba za deset korun. Může se tak dnes stát, že na dálnici budete nabíjet levněji, než kdybyste nabíjeli doma ze sítě.“

Ideální je pak podle Dobeše mít doma fotovoltaickou elektrárnu, kdy lze auto dobíjet ze slunce. A jezdit tak prakticky zadarmo. Tahle praxe je ostatně podle Dobeše už celkem běžná. „Pokud někdo má elektromobil a bydlí v rodinném domě, naprostá většina z nich buďto už soláry má, nebo o nich přemýšlí či je už aktivně řeší.“

Přijedete k nabíječce, zastrčíte kabel a vaše auto si s nabíječkou vyřeší vše ostatní – jaký máte tarif, kolik to bude stát a tak dál.

Elektromobilitu čekají zásadní změny

Dokonce i současný poněkud nepřehledný systém nabíjení přes různé karty různých poskytovatelů bude podle Dobeše v dohledné době nahrazen takzvaným systémem Plug & Charge. Ten už existuje a velká část nových aut a sítě nabíječek ho podporují, v praxi ho však zatím využívá pouze Tesla. Během pár by se z něj ale měl stát standard napříč celou Evropou.

„Funguje to tak, že přijedete k nabíječce, zastrčíte kabel a vaše auto si s nabíječkou vyřeší vše ostatní – jaký máte tarif, kolik to bude stát a tak dál. Vy se o nic nestaráte, jen vám přijde faktura. Tím odpadnou všechny kartičky, aplikace a další zbytečnosti,“ říká Dobeš. „Nakonec tak bude nabíjení elektroaut pohodlnější než tankování benzinu.“

Věříte v budoucnost elektromobility?

Potenciálně zásadní změnu by mohly představovat také plány koncernu Volkswagen, který by měl zhruba do roku 2025 představit první tři auta na platformě MEB entry (z německého Modularer E-Antriebs-Baukasten, anglicky Modular Electric-drive Toolkit). „Jedná se o menší a cenově dostupnější verze elektroaut. Měly by být podobně velké jako dnešní fabie s cenou zhruba kolem půl milionu korun s dojezdem až 400 kilometrů. Je samozřejmě otázka, jestli u levnější verze nebude mít dojezd menší,“ vysvětluje Dobeš.

Díky tomu by se měla elektromobilita stát mnohem přístupnější i pro střední třídu. Dnes se použitelné elektromobily stále většinově pohybují nad milionem korun.

V podcastu se mimo jiné dále dozvíte:

  • Za jak dlouho bude na našich silnicích jezdit víc elektroaut než těch se spalovacím motorem?
  • Je budoucnost i v dalších alternativních technologiích typu vodík?
  • Která slavná značka přejde jako první kompletně na výrobu elektromobilů?
  • Kam směřuje Tesla?

Kam dál? Elektromobilita na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-41
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

automobilový průmyslbudoucnostelektromobilitaenergetikaenergiekrizepodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo