Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Plzeňský kraj. Kde se čepují řízné inovace

PR článek
PR článek
30. 8. 2021

Když se řekne Plzeňský kraj, většina lidí si okamžitě vybaví chuť nejlepšího piva na světě, krásnou šumavskou krajinu a plzeňskou Škodovku. Na úspěšnou průmyslovou historii dnes v kraji navazují a soustředí se na rozvoj výzkumu a inovací.

Plzeňský kraj. Kde se čepují řízné inovace
Zdroj: Plzeňský kraj

Podpora výzkumu a vývoje je jednou z možností, jak reagovat na nepříznivý demografický vývoj a být atraktivním krajem pro mladé rodiny, studenty, firmy i investory. Sázka na nové technologie se zvlášť v současné nejisté době vyplatí víc než kdy dřív.

V Plzni postupují systematicky podle Regionální inovační strategie Plzeňského kraje (RIS3 strategie), aktualizované v polovině roku 2020. Cílem je posílit na regionální úrovni význam výzkumu, vývoje a inovací pro ekonomickou konkurenceschopnost a zajistit efektivnější využívání veřejných zdrojů. Charakteristiky vývoje Plzeňského kraje a změny v průmyslu, zaměstnanosti a vzdělávání, vyvolané například digitalizací a robotikou, jsou silným argumentem pro změnu dosavadního přístupu k podpoře ekonomického rozvoje regionu.

Ve strategii byla formulována vize výzkumu, vývoje a inovací v Plzeňském kraji do roku 2035 a definovány hlavní oblasti nutné změny:

  • Lidské zdroje pro výzkum, vývoj a inovace – zajištění dostatku a kvality lidského kapitálu
  • Prostředí pro výzkum, vývoj a inovace – především rozvoj vztahů a infrastruktury
  • Kapacity – rozvoj kapacit výzkumných pracovišť a jejich využití pro praxi
  • Inovace – rozvoj inovačních aktivit v různých sektorech
  • Marketing – posilování značky kraje skrz výzkum, vývoj a inovace

V čem je kraj špička

V rámci strategie byla rovněž vymezena takzvaná inteligentní specializace Plzeňského kraje, tedy oblasti, které jsou dnes na špičkové mezinárodní úrovni. Koncept inteligentní specializace se v poslední době uplatňuje v rámci strategií ekonomického rozvoje v řadě regionů EU. Specializace předpokládá především kvalitní identifikaci perspektivních oborů, ve kterých má region předpoklady vyniknout a které mohou představovat významný faktor jeho budoucí ekonomické konkurenceschopnosti. V přípravné fázi inteligentní specializace v Plzeňském kraji, která byla zaměřena na identifikaci oborů inteligentní specializace kraje, byl kromě analýzy dat důsledně uplatňován proces podnikatelského objevování nových příležitostí (tzv. entrepreneurial discovery process – EDP). Výsledkem je vymezení čtyř oborových priorit neboli domén. Těmi jsou:

  • Nové materiály
  • Inteligentní výrobní systémy
  • Chytrá mobilita
  • Biomedicína a technika ve zdravotnictví

Pro každou z oborových priorit je v Plzeňském kraji vytvořena oborová inovační platforma, ve které jsou zapojeni zástupci podnikové, výzkumné a veřejné sféry, kteří společně hledají další konkrétní možnosti spolupráce a rozvoje dané domény.

Svou činnost tak zahájily oborové inovační platformy Chytrá mobilita, Inteligentní výrobní systémy, Nové materiály a Biomedicína a technika ve zdravotnictví, jejichž vznik iniciovala loňská konference Inteligentní specializace regionu. Cílem konference bylo nalezení oborů a technologických směrů, které mohou při vzájemné spolupráci výzkumných institucí a firem nejvíc přispět ke konkurenceschopnosti Plzeňského kraje. Ve čtvrtek 21. října se chystá její další ročník, který současný stav vyhodnotí a vytyčí další cestu.

Informace nejen o strategii jsou dostupné na webu www.inovujtevpk.cz a na LinkedIn profilu Smart Pilsen Region či na FB profilu GetSmart.

Realizováno v rámci projektu Smart Akcelerátor Plzeňského kraje II, reg. č.: CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_055/0016623.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo