Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Petr Kocian: Stále apelujeme na to, že prevenci a léčbu je nevhodné odkládat

PR článek
PR článek
5. 7. 2021

„Není důvod k obavám z návštěvy lékaře,“ říká Petr Kocian, generální ředitel skupiny specializovaných klinik. Odkládání zdravotní péče kvůli pandemii covid-19 považuje za alarmující.

Petr Kocian: Stále apelujeme na to, že prevenci a léčbu je nevhodné odkládat
Zdroj: Neovize

Rok ve znamení koronaviru ovlivnil řadu odvětví a citelně postihl i zdravotnictví. Výzvám musí čelit řada zařízení. „Loňský rok byl perfektně nastartovaný. Dařilo se nám, zájem o péči na našich klinikách rostl a očekávali jsme zcela rekordní rok,“ uvádí Petr Kocian, generální ředitel sítě klinik, z nichž je devět očních, dvě urologické a jedna diabetologická. Bohužel v březnu 2020 přišly restrikce spojené s pandemií covid-19 a ty přinesly velké změny.

Jak vzpomínáte na počátky pandemie?

Na potenciální příchod koronaviru jsme se připravovali již od konce ledna 2020. Zajistili jsme si včas ochranné pomůcky, dezinfekce, dávkovače, generátory ozónu a další, takže jsme zabezpečili vysoký stupeň ochrany pro náš personál i pacienty. Skvěle se k celé situaci postavili lékaři i většina sester a dalšího personálu. Podařilo se nám zahnat počáteční paniku z neznámého a zůstali jsme celou dobu pandemie dostupní našim pacientům. Jsem pyšný, že se na našich pracovištích nikdo z pacientů ani personálu nenakazil. Samozřejmě jsme měli nemocné s covid-19 mezi personálem, ale ti se vždy nakazili jinde.

Zdroj: NeoVize

Na očních klinikách NeoVize prudce vzrostl zájem o operace korigující dioptrie.

Jaká výzvy situace přinesla?

Postupně jsme přišli prakticky o všechny zahraniční pacienty, kteří kvůli restrikcím nemohou cestovat na naše kliniky. Také došlo u pacientů nad 70 let k meziročnímu (leden–únor 2021 vs. stejné období 2020) poklesu až o 70 % u operací šedého zákalu. Je způsoben zejména obavami z covid-19. Stále apelujeme na to, že prevenci a léčbu je nevhodné odkládat a i včasná operace katarakty je pro pacienty v seniorském věku velmi důležitá, protože jim zajistí fungování jejich nejdůležitějšího smyslu i v okamžiku případných jiných životních či zdravotních obtíží. Naši lékaři teď operují zvýšené množství komplikovaných případů způsobených odkladem operace.

Zaznamenali jste naopak u některých zákroků nárůst?

Na našich očních klinikách NeoVize prudce vzrostl zájem o operace korigující dioptrie, především laserové. Zejména mladší pacienti si uvědomili, jak je brýle omezují a jak jsou v kombinaci s rouškou nepohodlné. Roste i počet operací dioptrií pomocí implantace tzv. fakické čočky, která se přidává k vlastní čočce a používá se u vyšších a vysokých vad zejména u pacientů do 40 let věku. U těchto typů operací roste zájem až o 50 %. Roste i počet pacientů ve středním věku, kteří mají zájem o odstranění své vady pomocí metody PRELEX.

Zdroj: NeoVize

Prevenci a léčbu je nevhodné odkládat. I včasná operace katarakty je pro pacienty v seniorském věku velmi důležitá.

Oční chirurgie se velmi rychle rozvíjí. Jaké jsou současné nejmodernější novinky, pokud jde o přístrojové vybavení či technologie?

I přes krizi spojenou s koronavirem jsme pokračovali v investicích, jejichž cílem je zdokonalovat naše vybavení a tím zvyšovat kvalitu a bezpečnost poskytované péče. Pořídili jsme nové operační mikroskopy, nejmodernější digitální navigační systémy pro přesné nitrooční operace, nové vyšetřovací přístroje nebo špičkový přístroj pro operace šedého zákalu, tzv. fakoemulzifikátor. Letos jsme jako první v České republice implantovali nové nitrooční čočky Vivity od firmy Alcon, které jsou vhodné i pro pacienty s různým postižením sítnice a umožňují vidění na více vzdáleností bez brýlí. Plánujeme také zavedení nové fakické čočky STAAR Visian pro léčbu presbyopie.

Investovali jste i na dalších klinikách?

Kromě očního jsme investovali i do špičkových technologií v urologii. Od loňského roku máme zařízení pro tzv. fúzní biopsii prostaty, která propojuje obraz z magnetické rezonance a ultrazvuku a zásadně zpřesňuje biopsii u nádorových onemocnění prostaty. Také jsme začali s operacemi zbytnělé prostaty pomocí páry, což je unikátní, velmi účinná a šetrná metoda s úžasnými výsledky nevyžadující hospitalizaci. Naše celkové loňské investice do zdravotnických technologií překročily jeden milion eur.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo