Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články na téma: víno

Další články na téma víno najdete na Peníze.cz.

Jaké víno na Silvestra? I mistři someliéři se utnou,  někdy nepoznají ani červené od bíléhočasopis
 5 568

Jaké víno na Silvestra? I mistři someliéři se utnou, někdy nepoznají ani červené od bílého

Víno je z pohledu ekonomie fascinujícím artiklem. Většina z nás smrtelníků totiž nakupuje víno od oka podle cenovky nebo etikety. Třeba i teď na Silvestra. Po přečtení tohoto článku, který speciálně pro vás odemykáme z tištěného časopisu Finmag, se za svou povrchnost nejspíš přestanete stydět – ve vínu se dost možná nevyzná ani velká část odborníků. Tedy, tvrdí vědci.

Jakub Žofčák29. 12. 2023
Dávali mu dva měsíce. Majitel vinotéky vydržel a teď prosperuje
 11 120

Dávali mu dva měsíce. Majitel vinotéky vydržel a teď prosperuje

Rozený restauratér – tak by se dal charakterizovat Ondřej Vitha, komunikativní majitel českobudějovické vinotéky a kavárny Hroznovka. Přesto si musel úspěch tvrdě vybojovat. Přestál kritickou situaci, kdy byl nucen vyplatit obchodní partnerku, poté zvládl i covid, a dnes už se o budoucnost podniku nebojí. Může si i dovolit mít o víkendu zavřeno.

Jana Šulistová17. 7. 2023
Vinař Fabig otevřeně o kolapsu i byznysu. Tělo mě vypnulo, ale buduju dál, popisuje
 8 789

Vinař Fabig otevřeně o kolapsu i byznysu. Tělo mě vypnulo, ale buduju dál, popisuje

Roman Fabig už jednou ve Finmagu byl. Jako talentovaný vinař, reprezentant nové vlny oboru v Česku. Vloni na podzim dostal šťastný příběh vážnou trhlinu. Kombinace rostoucího byznysu, úvěrů a covidu způsobila, že jej vlastní tělo vypnulo a skončil na psychiatrii. Teď je zpět, věnuje se znovu své vášni a učí se u práce neničit. „Byl jsem nejvzornější pacient,“ prozrazuje v rozhovoru.

Martina Fojtů12. 6. 2023
Alkohol jako investice? I na láhvi či sudu lze vydělat jmění
 8 499

Alkohol jako investice? I na láhvi či sudu lze vydělat jmění

I dobré víno či tvrdý alkohol mohou představovat zajímavý doplněk investičního portfolia. Ať už je řeč o sudu dobré whisky, nebo třeba limitovanou edici jiné lihoviny. Výhodou je, že když tahle investice nevyjde, hořkou prohru si lze i tak náležitě vychutnat.

Michael Durčák21. 6. 2022
Svatomartinské: produkt na jedničku. Hlavně za marketing
 10 833

Svatomartinské: produkt na jedničku. Hlavně za marketing

Tak co husa? Byli jste letos? Nebo pekli doma? A víte, že ještě před pár lety by vás to dost možná nenapadlo? I tohle je totiž vedlejší produkt kampaně za Svatomartinské víno, tradice, kterou etabloval Vinařský fond v roce 2004. Dnes se pod touto značkou vyprodukuje přes dva miliony lahví ročně. Obnovená tradice ovšem není pro každého vinaře.

Martina Fojtů30. 11. 2019
Dobré víno nestačí
 12 378

Dobré víno nestačí

„Na dobré víno dnes narazíte v téměř každém vinařství. Minimálně stejně důležitá je proto kvalita souvisejících služeb,“ říká Vlastimil Nešetřil, člen představenstva J&T Wine Holding, vlastníka vinařství Kolby a vinařství Reisten.

Martin Vlnas27. 7. 2019
Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii
 73 887

Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii

„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.

Ondřej Tůma25. 5. 2019
Fabig: vinař pankáč
 14 275

Fabig: vinař pankáč

Sází na jedinou odrůdu, nebojuje o medaile na soutěžích, nebojí se experimentovat. A stejně jako pankáči s kohouty na hlavách i Roman Fabig ví, že stejně důležitý jako produkt je i image.

Martin Vlnas8. 9. 2018
Martin Kozák: Pálava ze sudu? Většinou podvod
 24 095

Martin Kozák: Pálava ze sudu? Většinou podvod

„Nejspíš si kupujete víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stala Pálava. Celá tuzemská produkce Pálavy totiž dělá zhruba dvě cisterny,“ vysvětluje v rozhovoru Martin Kozák. Jeho firma Kupmeto se dovozu vína věnuje bezmála dvacet let.

Monika Veselíková, Martin Vlnas24. 2. 2018
Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině
 20 728

Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině

Vtipy o tom, že je víno dobré, špatné a „pro Pražáky“, jí přijdou trapné. Mimochodem, podle mladé vinařky Dominiky Černohorské dnes lidi z Prahy vínu rozumějí často mnohem líp než lidi z Brna. Podle čeho se v lahvích vyznat? Na medaile na etiketě nehleďte, radí členka Unie enologů.

Kristýna Kašpárková15. 7. 2017
Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat
 33 357

Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat

Rozhodla se založit vinařství. V době, kdy noviny psaly, že hektar půdy na jihu Moravy stojí stejně jako na jihu Francie, to vypadá jako bláznovství. Jenže od touhy nalívat lidem z vlastní lahve Dominiku Černohorskou neodradí ani spálená kůže a bolavá záda po parném dni na vinohradě.

Kristýna Kašpárková8. 7. 2017
Zlatko Míčka: Kdo chce investovat do vína, měl by k němu mít vztah
 15 915

Zlatko Míčka: Kdo chce investovat do vína, měl by k němu mít vztah

„Nestává se, že by přišel někdo, kdo nemá rád víno, a přesto si ho vybral jako investiční alternativu,“ říká Zlatko Míčka, přední český expert na investice do vína, sommeliér a portfolio manažer investičního fondu Wine Investment Partners.

Monika Veselíková, Martin Vlnas16. 4. 2016
Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda
 14 736

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.

Ondřej Tůma14. 2. 2015
Všechno to jsou kydy
 8 619

Všechno to jsou kydy

Diamanty, deodoranty, víno nebo psi s rodokmenem: všechno je to bulšit, ušklíbá se kniha s názvem – Všechno je to bulšit.

Michal Kašpárek28. 8. 2014
Tři důvody, proč oslavit Den piva
 5 229

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Michal Kašpárek2. 8. 2013
Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat
 5 114

Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat

„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Ondřej Tůma8. 6. 2013
Toužíte po luxusu? Jděte po příbězích

Toužíte po luxusu? Jděte po příbězích

Proč můžou slepé degustace vín dopadnout komicky? Nedílnou součástí všeho zboží jsou příběhy. Neochuzujete se o ně náhodou?

Michal Kašpárek17. 5. 2013
Anketa: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

Anketa: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

Ministr financí Miroslav Kalousek se očividně vyžívá ve zvyšování a zavádění nejrůznějších daní. Jedním z jeho posledních nápadů je zavedení spotřební daně na víno. Co si o tomto kroku myslí Aleš Michl, Tomáš Prouza, Petr Mach a další oslovení ekonomové?

Ondřej Tůma17. 2. 2012
Islandský boj s alkoholem: zakázali pivo, povolili kořalku, prokázali marnost regulací
 8 668

Islandský boj s alkoholem: zakázali pivo, povolili kořalku, prokázali marnost regulací

Pro prohibici se Islanďané rozhodli v referendu na začátku dvacátého století. Osmdesát let trvající sociální experiment je ukázkou státní regulace, která začíná dobrým úmyslem, tu ale podléhá ekonomickým tlakům, tu naprosto neověřeným předpokladům – a končí pochopitelným fiaskem.

Tereza Mynářová28. 12. 2011