Články na téma: víno
Další články na téma víno najdete na Peníze.cz.
Jaké víno na Silvestra? I mistři someliéři se utnou, někdy nepoznají ani červené od bílého
Víno je z pohledu ekonomie fascinujícím artiklem. Většina z nás smrtelníků totiž nakupuje víno od oka podle cenovky nebo etikety. Třeba i teď na Silvestra. Po přečtení tohoto článku, který speciálně pro vás odemykáme z tištěného časopisu Finmag, se za svou povrchnost nejspíš přestanete stydět – ve vínu se dost možná nevyzná ani velká část odborníků. Tedy, tvrdí vědci.
Dávali mu dva měsíce. Majitel vinotéky vydržel a teď prosperuje
Rozený restauratér – tak by se dal charakterizovat Ondřej Vitha, komunikativní majitel českobudějovické vinotéky a kavárny Hroznovka. Přesto si musel úspěch tvrdě vybojovat. Přestál kritickou situaci, kdy byl nucen vyplatit obchodní partnerku, poté zvládl i covid, a dnes už se o budoucnost podniku nebojí. Může si i dovolit mít o víkendu zavřeno.
Vinař Fabig otevřeně o kolapsu i byznysu. Tělo mě vypnulo, ale buduju dál, popisuje
Roman Fabig už jednou ve Finmagu byl. Jako talentovaný vinař, reprezentant nové vlny oboru v Česku. Vloni na podzim dostal šťastný příběh vážnou trhlinu. Kombinace rostoucího byznysu, úvěrů a covidu způsobila, že jej vlastní tělo vypnulo a skončil na psychiatrii. Teď je zpět, věnuje se znovu své vášni a učí se u práce neničit. „Byl jsem nejvzornější pacient,“ prozrazuje v rozhovoru.
Alkohol jako investice? I na láhvi či sudu lze vydělat jmění
I dobré víno či tvrdý alkohol mohou představovat zajímavý doplněk investičního portfolia. Ať už je řeč o sudu dobré whisky, nebo třeba limitovanou edici jiné lihoviny. Výhodou je, že když tahle investice nevyjde, hořkou prohru si lze i tak náležitě vychutnat.
Svatomartinské: produkt na jedničku. Hlavně za marketing
Tak co husa? Byli jste letos? Nebo pekli doma? A víte, že ještě před pár lety by vás to dost možná nenapadlo? I tohle je totiž vedlejší produkt kampaně za Svatomartinské víno, tradice, kterou etabloval Vinařský fond v roce 2004. Dnes se pod touto značkou vyprodukuje přes dva miliony lahví ročně. Obnovená tradice ovšem není pro každého vinaře.
Dobré víno nestačí
„Na dobré víno dnes narazíte v téměř každém vinařství. Minimálně stejně důležitá je proto kvalita souvisejících služeb,“ říká Vlastimil Nešetřil, člen představenstva J&T Wine Holding, vlastníka vinařství Kolby a vinařství Reisten.
Můžeme dělat stejně dobrá vína jako ve Francii
„Autentisté nejedou na jistotu, neřeší všechno postřiky a pytli s pochybným práškem, co pak končí v nás konzumentech a v půdě,“ říká v obsáhlém rozhovoru o víně Bogdan Trojak.
Fabig: vinař pankáč
Sází na jedinou odrůdu, nebojuje o medaile na soutěžích, nebojí se experimentovat. A stejně jako pankáči s kohouty na hlavách i Roman Fabig ví, že stejně důležitý jako produkt je i image.
Martin Kozák: Pálava ze sudu? Většinou podvod
„Nejspíš si kupujete víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stala Pálava. Celá tuzemská produkce Pálavy totiž dělá zhruba dvě cisterny,“ vysvětluje v rozhovoru Martin Kozák. Jeho firma Kupmeto se dovozu vína věnuje bezmála dvacet let.
Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině
Vtipy o tom, že je víno dobré, špatné a „pro Pražáky“, jí přijdou trapné. Mimochodem, podle mladé vinařky Dominiky Černohorské dnes lidi z Prahy vínu rozumějí často mnohem líp než lidi z Brna. Podle čeho se v lahvích vyznat? Na medaile na etiketě nehleďte, radí členka Unie enologů.
Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat
Rozhodla se založit vinařství. V době, kdy noviny psaly, že hektar půdy na jihu Moravy stojí stejně jako na jihu Francie, to vypadá jako bláznovství. Jenže od touhy nalívat lidem z vlastní lahve Dominiku Černohorskou neodradí ani spálená kůže a bolavá záda po parném dni na vinohradě.
Zlatko Míčka: Kdo chce investovat do vína, měl by k němu mít vztah
„Nestává se, že by přišel někdo, kdo nemá rád víno, a přesto si ho vybral jako investiční alternativu,“ říká Zlatko Míčka, přední český expert na investice do vína, sommeliér a portfolio manažer investičního fondu Wine Investment Partners.
Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.
Všechno to jsou kydy
Diamanty, deodoranty, víno nebo psi s rodokmenem: všechno je to bulšit, ušklíbá se kniha s názvem – Všechno je to bulšit.
Tři důvody, proč oslavit Den piva
Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.
Roman Vaněk: Peníze se v gastronomii válí na zemi, jen je málokdo umí sebrat
„Ohrnujeme nos nad něčím, čemu jsme začali za bolševika říkat hotovka. To je ale paradoxně ta složitá kuchyně. Radši jdeme na idiotský kuřecí plátky s broskvema a eidamem,“ říká v exkluzivním rozhovoru šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Toužíte po luxusu? Jděte po příbězích
Proč můžou slepé degustace vín dopadnout komicky? Nedílnou součástí všeho zboží jsou příběhy. Neochuzujete se o ně náhodou?
Anketa: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?
Ministr financí Miroslav Kalousek se očividně vyžívá ve zvyšování a zavádění nejrůznějších daní. Jedním z jeho posledních nápadů je zavedení spotřební daně na víno. Co si o tomto kroku myslí Aleš Michl, Tomáš Prouza, Petr Mach a další oslovení ekonomové?
Islandský boj s alkoholem: zakázali pivo, povolili kořalku, prokázali marnost regulací
Pro prohibici se Islanďané rozhodli v referendu na začátku dvacátého století. Osmdesát let trvající sociální experiment je ukázkou státní regulace, která začíná dobrým úmyslem, tu ale podléhá ekonomickým tlakům, tu naprosto neověřeným předpokladům – a končí pochopitelným fiaskem.
Nejnovější podcasty