Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články na téma: fast food

Rýžové nudle, krevety a špetka fašismu. Jak Thaici dobyli svým jídlem svět
 7 115

Rýžové nudle, krevety a špetka fašismu. Jak Thaici dobyli svým jídlem svět

S tradičními národními pokrmy je to těžké. Některé jsou dovezené ze zahraničí, další nemají s danou zemí vlastně nic společného a jiné jsou staré jen několik desítek let. A pak jsou tu jídla, která vymysleli fašističtí autokraté. O jednom takovém si povíme – neříkejte, že nemáte rádi pad thai.

Jakub Žofčák4. 1. 2023
Burger, pizza i párek. Mocné zbraně ekonomů
 6 550

Burger, pizza i párek. Mocné zbraně ekonomů

Ekonomie není pro jen suchary. Většina lidí si pod ní sice představí jen obligátní mikro a makro, ale existují celé vědecké týmy, které se věnují ekonomii štěstí, luxusu nebo třeba sexu. Pojďme se podívat, co nám ekonomie řekne o fast foodu.

Jakub Žofčák18. 10. 2021
Historie fast foodu: z amerických plantáží až na sovětský trh
 7 799

Historie fast foodu: z amerických plantáží až na sovětský trh

Fast food je fascinující fenomén. Představuje mnohem víc než jen způsob, jak do sebe dostat denní dávku kilojoulů. Reflektuje mnoho vlastností dnešní společnosti – její historii, kulturu, ekonomický systém, pracovní návyky a samozřejmě gastronomii jako takovou.

Jakub Žofčák12. 10. 2021