Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Finmaží menu na víkend: České housle, americké brýle a italská pizza

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
11. 6. 2023

Finmag newsletter tentokrát bez nějakého zastřešujícího tématu. Zato z celého světa: podíváme se do Ameriky, Číny, ale i do Chebska či Kampánie.

Finmaží menu na víkend: České housle, americké brýle a italská pizza
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Začněme na „domácí půdě“. Je to věčný boj, který na Finmag.cz často musíme svádět: ty nejlepší texty se totiž někdy nečtou tolik, jak by si zasloužily. V tomto týdnu nás to potkalo hned dvakrát, u dvou článků, které spadají do projektu Podnikavé Česko (jeden tak napůl).

Ondřej Schneider pro nás připravil článek o fenoménu neapolské pizzy. Nejen o tom, že její dokonalost je v její jednoduchosti a jak to vypadá v pizzeriích v Neapoli, ale i o tom, jak pomáhá celé ekonomice Kampánie a jak se postupně začíná zviditelňovat i v Česku.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Docela by mě zajímalo, jaké tržby měly neapolské pizzerie při nedávných oslavách fotbalového titulu (o jeho významu si můžete přečíst na Football Clubu v článku Jirky Hovorky). A právě Jirka Hovorka je autorem druhého textu, který bych chtěl vypíchnout. Vydal se totiž do Lub, zapomenutého města v západních Čechách.

Dřív se ale město jmenovalo Schönbach, což je ve světě vážné hudby opravdu pojem. A na slavnou tradici se teď snaží navázat otec a syn Skálovi se svou firmou na výrobu houslí Violin Schönbach. Víc než na kvantitu sázejí na kvalitu, letos chtějí vyrobit 60 kusů houslí.

Byznys je to těžký. „Kdo uměl dělat housle, je teď už v důchodu, nebo už tu není. A mladí v tom pro sebe nevidí perspektivu,“ popisuje realitu řemesla Skála mladší, podle něhož ale zákazníci vyšší cenu jejich houslí chápou.

Jablko na lyžích

Pořádně si připlatí i lidé, kteří si budou chtít pořídit nejnovější technologický zázrak: „chytré“ brýle Vision Pro od Apple fungující na principu rozšířené reality. Prodávat by se měly od začátku příštího roku za 3500 dolarů, tedy 77 tisíc korun, s připočtením DPH ale za víc než 90 tisíc.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

To je i pro zaryté fanoušky nakousnutého jablka opravdu pořádná raketa. Jestliže se u předchozích modelů iPhonů vtipkovalo o tom, že lidé budou prodávat ledviny (on to ale někdy ani vtip nebyl), aby si je mohli dovolit, tak fakt nevím, co budou prodávat teď…

Taková astronomická cena by měla být vyvážena něčím opravdu revolučním, co zase překope technologickou spotřebitelskou mapu. A první ohlasy jsou skutečně nadšené, Apple by podle nich mohl dostat metaversum do mainstreamu.

Osobně žádnou revoluci nečekám. Nejsem žádný technologický expert, ale už jen z praktického hlediska: nějak si nedovedu představit, že v těchhle „lyžařských brýlích“ budou lidé chodit po ulici. A jestli jim bude stačit jen je nosit doma…

Pak je tu otázka, jak dlouho je vydržíte mít na hlavě, než se dostaví pocit nevolnosti a motání hlavy, jak ostatně upozorňuje i BBC. Nehledě na prostý komfort.

A co dál?

Na Science vyšel fascinující článek o jazycích. Ne o tom, jak je důležité se učit cizí řeči, ale o jazycích. Vyvíjejí se už přes 350 milionů let a jen to, jak vznikly, považují vědci za „jednu z největších záhad historie evoluce“. Jejich základní funkce jsou každému jasné. Věděli jste ale třeba, že pomáhají sportovcům s přesností jejich hodů?

Ostatní tipy už jen v rychlosti: od The Atlantic jednak článek o tom, jak Amerika míří ke kolapsu a co jsou dva hlavní důvody její dysfunkce, a také o neveselém stavu „arabského jara“ a jestli to ještě Západ vůbec zajímá. Wired zase popisuje pokroky čínského vesmírného programu a jeho ambice stát se na tomto poli světovým lídrem.

A na úplný závěr ještě jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Ta dobrá? Přelidnění planety nám nehrozí. A špatná: globální pokles porodnosti způsobí ekonomický chaos. O tom, jestli se zlověstná demografická křivka dá obrátit, píše The Economist, v českém překladu (za paywallem) týdeník Hrot.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

AppleFinmagnewslettertechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo