Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Appka na ptáky a umělá inteligence na léky. Máme pro vás čtení proti přírodě

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
4. 6. 2023

Sezona travních pylů je tady a to já jsem vždycky naladěn proti přírodě. V rámci Finmag newsletteru tady máte výběr článků o tom, co je taky proti přírodě. Čtené skrz oteklá oční víčka.

Appka na ptáky a umělá inteligence na léky. Máme pro vás čtení proti přírodě
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Nechávat děti sedět po škole celá odpoledne doma je proti přírodě. Existuje jediný důvod, proč by moje děti jezdily do školy autem, pokud můžou dojít pěšky nebo dojet MHD? Napadá mě jediný: skrumáž aut ráno před školou.

Vypadá to jako začarovaný kruh – vozit děcka autem, protože před školou je moc hustá doprava. Případně, jak řekl někdo na Twitteru: „Nechat je jezdit busem? Vždyť má každý druhý den zpoždění.“ Aby ne, když ho blokují auta. Důvodů, proč nenecháváme chodit děti do školy a ani je nepouštíme samotné ven, je ovšem mnohem víc. Píšou o tom v hezké analýze Seznam Zprávy. Schválně si na začátku vyzkoušejte hračku, zkuste nakreslit, jak narůstal počet dětí, co se samy nedostanou dál než na pár kroků z domu.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Moje děti ovšem do školy musí tak nějak po své ose i proto, že neumím řídit. Sám do kanceláře jezdívám metrem a před pár lety jsem v něm hodiny trávil posloucháním hlasů ptáků v marné snaze naučit se rozpoznat víc než čtyři. Musíte poznat nepřítele, když chcete být proti přírodě. Nefungovalo to, člověk holt musí ty zpěváčky i vidět. Když začaly být mobily docela chytré, hledával jsem aplikaci na rozpoznávání ptačích zpěvů, ale nebyl jsem spokojený, mělo to ptáky americké, nerozpoznávalo to dobře… a tak jsem na pár let zapomněl. Díky moudrosti Twitteru nově testuju Merlin Bird ID – a zatím dobrý. Ptal jsem se u české společnosti ornitologické a taky říká, že dobrý. Jen prý pozor na různé ty sedmihlásky a jiné ptactvo, co se pilně učí cizí řeči. Člověk holt musí i vidět.

V parlamentu se debatovalo o manželství pro všechny a v jižních Čechách se v jednom hnízdě usadily dvě čápice a obě snesly vejce. Minimálně jedna si musela někde něco začít i s čápem, protože ze tří se vylíhla čápata. Je to proti přírodě! Příroda je proti přírodě. Je to utěšlivé zjištění, že nejen lidi jsou sami proti sobě.

Nový Finmag už kyne a chystá se do trouby, na webu ale teď vyšel z minulého čísla článek autora, kvůli kterému se na nový vždycky těším. Kuba Žofčák píše o největším vynálezu všech dob. O městě. Města jsou pochopitelně proti přírodě. A příroda zas proti nim. Mimo jiné se dozvíte, že za to, proč jsou chudé čtvrti tak často na východě města, srov. Eastend, může – vítr.

A k čemu to jako je? Nevím, ale je to krásné. Slezský entomolog už podruhé objevil novou čeleď hmyzu. Každého, kdo je proti přírodě, jistě potěší, že vyhynuly už před miliony let a zůstaly nám jenom zalité v jantaru.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Léky jsou pochopitelně nejvíc proti přírodě. Hubit bakterie a viry průmyslovou chemkou! Stane se někdy, že protipřírodní lékaři časem přijdou na to, že látka, kterou podávají při léčbě určitého typu onemocnění, funguje docela dobře na něco jiného. Čeští vědci takhle například zkoumají účinky antabusu, který se užíval při odvykání alkoholu, jako potenciálního léku proti některým rakovinám.

Zásadní roli při takovém objevu hraje náhoda a postřeh. Díky umělé inteligenci to tak ale nemusí být napořád. Skupina vědců z MIT ukázala stroji vzorce 7500 látek, pověděla mu, jak na ně reaguje nebezpečná bakterie Acinetobacter baumannii, a takto vytrénovanou umělou inteligenci nechala mezi vzorci dalších skoro 7000 látek, už schválených jako léčiva a uložených ve sbírce Drug Repurposing Hub, vytipovat molekuly, které by bakterii mohly vadit. Výsledky testovali a skutečně došli k látce, která nejenom že zabírá, ale pravděpodobně zabírá právě jenom na tuhle bakterii.

Což by bylo super, protože nevýhoda většiny antibiotik je v tom, že pozabíjejí všechno, co jim přijde do cesty.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

farmacieFinmagnewsletterpříroda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo