Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak vydělat na budoucnosti i na státu

Michal Hron
Michal Hron
28. 5. 2023

Lidská prozíravost změnila svět. Dneska díky tomu dokážeme předvídat budoucnost tak úspěšně, až z toho mrazí. Stejně jako z toho, že Česko vykazuje po Rusku druhý nejvyšší počet miliardářů napojených na stát. Vítejte u nového Finmag newsletteru.

Jak vydělat na budoucnosti i na státu
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Nechme teď tvrdý byznys na chvíli stranou. A vlastně i titulek. Místo budoucnosti na chvíli řešme minulost. Tenhle text ze speciálu BBC Future totiž analyzuje, kdy zhruba lidé získali schopnost vnímat čas plasticky. Tedy nahlédnout v mysli nejen tam, co už bylo, ale tam, co teprv bude.

Ona lidská prozíravost, kterou dnes bereme za zcela samozřejmou (víme, že přijde zítřek, příští týden, měsíc, rok…, že bude zima, jaro, léto…), zcela proměnila svět. Mimo jiné stojí za tím, že jsme jako druh zcela ovládli prakticky celou planetu (kolik lidí asi Země zvládne?).

Technologický pokrok, který zažíváme, by bez lidské prozíravosti nebyl možný. A naopak díky technologickému pokroku se dokážeme stále líp a přesněji do budoucna koukat. Své o tom ví i Pavlína Louženská, která se o takzvaném trend forcastingu rozpovídala v podcastu DoToho!

„Trendforecastingové agentury dokážou předpovědět budoucnost na sedm let dopředu s 95procentní pravděpodobností,“ říká. Brrr… Přesto doporučuji poslechnout všem majitelům firem i drobným podnikatelům; poučení a otevření obzorů zaručeno!

Budoucnost AI

V tomhle kontextu nicméně není divu, že se neustále objevují varování před překotným rozvojem umělé inteligence. Co se stane, až se tyhle algoritmy naučí číst budoucnost ještě líp a hlouběji než my? Máme se bát toho okamžiku?

„Měli bychom regulovat AI dřív, než ona reguluje nás,“ píše v eseji na The Economist slavný historik a filozof Yuval Noah Harari.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

To zakladatel Microsoftu Bill Gates vidí budoucnost AI mnohem pozitivněji. Dokonce tak pozitivně, že věří, že služby typu Google (konkurence, jak jinak) v budoucnu zcela ztratí smysl. Virtuální asistent, který na základě umělé inteligence v budoucnu vznikne, podle něj bude tak schopný, že radikálně změní chování nás všech.

„Vyhraje ten, kdo takového osobního asistenta nabídne jako první. Je to velká věc, protože pak už nikdy nepůjdete na vyhledávací web, nebude vás zajímat nic na téma zlepšení produktivity, už nepůjdete na Amazon,“ řekl Gates podle CNBC na akci Goldman Sachs věnované umělé inteligenci.

Tenhle (dosud neexistující) asistent podle Gatese porozumí potřebám a zvykům lidí a pomůže jim „číst věci, které nemáte čas číst“. Na to, že ho vyvine právě Microsoft, by si ale nejspíš nevsadil; šance, že tahle technologie vzejde od technologického giganta, nebo startupu, je prý 50 na 50.

„Byl bych samozřejmě rád, aby u toho Microsoft byl,“ dodal. Současně ale zmínil třeba Inflection.AI, kterou spoluzaložil bývalý výkonný ředitel DeepMind Mustafa Suleyman.

Podnikání v Česku

Ale dost AI. Když bych se měl vrátit ke slovům Pavlíny Louženské, dost možná v té vaší bublině vůbec „netrenduje“ (od „trendovat“ – jak já tohle slovo nenávidím!). Možná vás zajímají spíš inspirativní příběhy podnikatelů, kterým se dál věnujeme v rámci projektu Podnikavé Česko.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Hned v pondělí jsme přinesli příběh Valašského chleba. Vstup: dva kluci, jeden pronajatý prostor a hromada šrotu před ním. Výstup: vymazlený chleba a fungující byznys, který nově rozjíždí franšízu. Jestli máte zhruba tři miliony na investici, můžete si kus tohohle byznysu ukousnout pro sebe.

Valašský chleba totiž může péct každý, s kým najdou majitelé společnou řeč. Jejich snem je, aby se značka postupně objevila v každém větším městě. „Každé město je specifické a od toho se odvíjí samotná poptávka, tedy i vhodné zařízení,“ zmiňuje jeden ze zakladatelů firmy David Minařík.

Den nato jsme přinesli jiný byznysový příběh, byť jen jako ochutnávku ze stále čerstvě upečeného tištěného magazínu. „Jsem mezinárodní a to ovlivňuje celou moji cestu,“ říká Phillip Parun, který stojí za úspěchem Tomáše Satoranského. Díky otci – novozélandskému profesionálnímu tenistovi Onnymu Parunovi – prý nikdy nepoznal rutinu každodennosti. Doporučuju!

A aby toho nebylo málo, do třetice jsme přidali Ferdinanda Lefflera. Nabízí docela jednoduchý recept, jak se z podnikání nezbláznit. „Co mě nebaví, deleguju,“ prozrazuje.

Abych ale nekončil zas tak sluníčkově, mrkněte na tohle nemilé umístění Česka v jednom netradičním světovém žebříčku. The Economist podruhé, tentokrát via Newstream.cz. Státní penězovody se zkrátka stále vyplatí, škrty-neškrty.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

Finmagnewsletterpodnikánítechnologieumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo