Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Drzost je věčná. O válce minulé i současné

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
14. 5. 2023

V tomto týdnu jsme si připomněli konec druhé světové války, takže hlavní téma pro nový Finmag newsletter se přímo nabízí. Nemůžeme pominout ale ani úsporný vládní balíček.

Drzost je věčná. O válce minulé i současné
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Druhá světová válka skončila před 78 lety, což je mimochodem průměrná doba dožití muže v Evropské unii. Moc pamětníků už prostě nenajdete. O to víc je zajímavější každý příběh přímých účastníků bojů.

New York Times jsem narazil na fascinující příběh amerického pilota Johna Wenzela, který si po válce jako spousta dalších vojáků založil rodinu, hrůzy války hodil (jak jen to šlo) za hlavu, žil docela normálním životem… a za 75 let začal mít noční můry. Ne vždy prostě platí, že čas všechno zahladí.

Dnes téměř stoletý bývalý pilot kromě jiného vypráví, jak manželku dlouho odmítal vzít do Benátek. Jednoduše proto, že za války měl (celkem logicky) zakázáno je bombardovat, ačkoliv byly okupované nacisty. Bezmocně tak jen kroužil nad městem a rozčiloval se nad tím, jak si pod ním Němci užívají.

Nakonec povolil a manželku do Benátek vzal. Jí se tam líbilo. Jemu ne.

Potěmkinovská přehlídka

Jeden fascinující válečný (aspoň částečně) příběh jsme měli i u nás na Finmagu. Zajímá vás, jakou spojitost má trhák (ten malý červený proužek, kterým si otvíráte třeba žvýkačky) s druhou světovou válkou? Tak vězte, že možná zachránil celý svět. Fakt. Gabriel Pleska vám vysvětlí, jak k tomu mělo dojít. Berte to i jako ochutnávku nového čísla tištěného Finmagu, který nedávno vyšel, takže i jako tip na „papírové“ čtení.

Konec války jsme tento týden oslavili klasickými ceremoniemi a klasicky ho oslavili i v Rusku, tedy v zemi současného válečného agresora. O potěmkinovské vojenské přehlídce na Rudém náměstí toho bylo napsáno hodně – a asi jste toho většinu četli, včetně jednoho tanku T-34 a nemocného Lukašenka – na webu Meduza si ale můžete přečíst i něco o jejím zákulisí. Třeba proč je rok od roku menší a míň okázalá (a to už v letech před začátkem války na Ukrajině).

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Vládce Kremlu Vladimir Putin pak na přehlídce dal znovu vzpomenout na demagogická a patetická vystoupení Adolfa Hitlera. „Dnes se civilizace opět nalézá na přelomové hranici. Proti naší vlasti se vede skutečná válka, ale my si zajistíme svou bezpečnost,“ řekl.

Drzost je věčná, jak by řekl Vladimir 518.

Tím se dostávám k dalšímu textu, který vyšel u nás. František Novák pro nás sepsal článek o tom, jakou hrozbu představuje pakt mezi Ruskem a Čínou, o němž se poslední dobou mluví čím dál víc. Ve hře je přímá vojenská pomoc, dodávky dronů a čipů, ale třeba taky vychýlení jaderné rovnováhy.

O budoucím vývoji vztahů mezi Ruskem a Čínou psal nedávno ve svém komentáři o ekonomických dopadech války i Pavel Kohout. A pěkně bez obalu. Rusko si svými současnými kroky vytváří k Číně až vazalský vztah.

Úsporný balíček

Zatímco začátek týdne byl o vzpomínání na minulost, jeho konec zase o budoucích vyhlídkách. Vláda totiž představila dlouho očekávaný balíček opatření, kterými chce ozdravit veřejné finance.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Součástí důchodové reformy je kromě jiného plán na zvýšení minimálních sociálních odvodů OSVČ. Na tohle téma jsme se ptali v naší anketě Očima expertů už letos v únoru.

O penzích pak psal nedávno ve svém dalším komentáři Pavel Kohout, podle něhož se vyplatí spoléhat hlavně sám na sebe a ideálně někam investovat.

Vláda zároveň připravuje i vyšší zdanění alkoholu a tabáku. Za to by ji určitě pochválil dánský statistik Bjørn Lomborg, jehož seriál o tom, jak zajistit alespoň částečný úspěch z jinak neúspěšných Cílů udržitelného rozvoje, můžete v Česku číst exkluzivně na Finmag.cz.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

druhá světová válkaFinmagnewsletterRuskostátní rozpočetválkavláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo