Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zapomínáte? Nesoustředíte se? Věřte, že v tom nejste sami

Michal Hron
Michal Hron
30. 4. 2023

Denně jsme vystavení tisícům zpráv, možná i úkolů: v práci, v rodině, ale i ve volném čase. Válka na Ukrajině, dění v KLDR, Jihočínském moři, Japonsku, USA… , jednání politických špiček v Evropě, Americe. Do toho Facebook, TikTok, Twitter, mail. Třídíte, odpovídáte, snažíte se vyhovět všem. Dostáváte se do stresu, zapomínáte, nesoustředíte se. Vítejte v době informačního zahlcení.

Zapomínáte? Nesoustředíte se? Věřte, že v tom nejste sami
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Tenhle newsletter jsem dlouho promýšlel. Jak ho pojmout, čím vás obohatit. Dělal jsem to v mezidobí mezi tisícem dalších úkolů, které denně musím splnit, odbavit a vyřešit. Až jsem se zastavil a zjistil, že i když honím tisíc zajíců najednou, prakticky nedělám nic…

A pak si mě našla ta správná informace. Ano, našla. Pochopíte později.

Kolega Tomáš Wehle tu nedávno ilustroval na své dennodenní práci, že kvůli tomu kvantu textů, které mu projdou pod rukama v rámci chystaného čísla tištěného Finmagu, prakticky nemá chuť už číst cokoli jiného. Jak já mu rozumím! Mám to stejně.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Do toho se ale čím dál častěji nachytávám ve výše popsané situaci: stresu, co všechno musím ještě splnit a udělat, a přitom neschopen se na jednu konkrétní věc začít plně soustředit. A odbavit ji. Přitom jsem si na to už dávno vytvořil poměrně jednoduchou metodu: TO-DO list. Začínám jím prakticky každý svůj pracovní den: určím si priority, napíšu si na papír úkoly, a postupně škrtám.

Funguje to. Funguje to doma, když jsou děti pryč. V práci, když jsou kolegové pryč. V jiné dny je ale tahle situace o poznání jiná: najednou hasíte nečekaný průšvih, přijde důležitý mail, který nesnese odkladu, nebo ona na první pohled nevinná otázka kolemjdoucího kolegy Čau, můžu na chviličku? (víte, o čem mluvím...)

Do toho maily, sociální sítě. Soustředění je rázem pryč a ten TO-DO list, který jsem si ráno napsal, nabobtnal ze tří čtyř velkých úkolů na dvacet malých, byť proškrtaných. Ty tři hlavní – typicky nějaká editace textu, nebo jeho příprava do redakčního systému – si ovšem nesu do dalšího dne.

A tak pořád dokola.

Informační zahlcení

Důsledkem toho všeho je, že přichází únava, pocit vyčerpání, a poslední dobou i odpolední zvířecí hlad… I když totiž fyzicky nedělám prakticky nic (pokud se sezení u PC už nepočítá mezi olympijské sporty, to mi možná uniklo) můj mozek pálí na všechny tyhle úkoly tolik energie, že by možná i ten často skloňovaný Temelín záviděl.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ale k věci, proč o tom vlastně píšu. Předně proto, že věřím, že v tom ani zdaleka nejsem sám. Že se v tomhle příběhu najdou i mnozí z vás. A že vám – stejně jako mně – potřebné souvislosti dodá tohle video od Jiřího Burýška, který stojí za úspěšným YouTube kanálem Jirka vysvětluje věci. A naštěstí jen nevysvětluje, ale nabízí i řešení, byť jsou spíš jen obecného rázu.

Jinými slovy, ten hlavní úkol je prostě na nás. Naučit se tomu sebezapření nenechat se vyrušovat. Já to přitom docela umím, u kolegů (manželka si už naštěstí zvykla) se však mé časté mlčení a ignorace ve snaze soustředit se na zrovna rozdělaný úkol nesetkává zrovna s pocho…

Pardon, zrovna mě někdo shání na Messengeru. Píše kolega, že přichystal text o houslařích z Lubů. Super rozhovor, další z řady do našeho speciálu Podnikavé Česko. Přečetl jsem si ho teď do půlky.

Ještě mrknu do mailu, jestli mě někdo neshání.

Shání.

Ještě moment.

...pením. Přitom naučit se třídit informace na ty důležité, méně důležité a zbytné je v dnešní době víc než potřeba. Pro vaši efektivitu, duševní zdraví, ale vlastně i to fyzické. V době, kdy si většinou informace hledají vás a ne vy je, to jde ale velmi těžko.

Ostatně, i ono video si mě našlo, jak už jsem ostatně naznačil v úvodu. Podíval jsem se na Twitter a kanál Na volné noze od našeho spolupracovníka Roberta Vlacha mi ho v tomhle tweetu doporučil. Zaujalo. A nápad na pojetí newsletteru byl na světě. Ne vždycky je to nesoustředění se na škodu…

Ne, teď nemůžu, Nikolko. Pracuju… (žena se s dcerou vrátila od zubaře, mimino jsem naštěstí uspal).

Věděli jste například, že dnešní jediné vydání Timesů obsahuje víc informací, než kolik v 19. století zkonzumoval průměrný člověk za celý svůj život? A že lidský mozek se na tuhle situaci vůbec, ale vůbec neměl čas jakkoli adaptovat? Že za vším stojí dopamin…?

Stop. Tady je pár tipů...

Moc tipů na čtení jsem v textu tentokrát nevyužil, tak mi je dovolte bez ladu a skladu hodit aspoň takhle do boxu.

ZAJÍMAVÉ Rád čtu newslettery kolegů z The Economist, nabízejí vždy zajímavé výběry na dané téma. Nedávno to byla...chvíle překvapení…umělá inteligence. Za ten nej text pak považuji tenhle, který rozebírá, jak se umělá inteligence může mýlit. Mimochodem, jeden podobný test si pro vás chystáme na příští týden.

INSPIRATIVNÍ V rámci spolupráce s mentoringovým programem DoToho! jsme v pondělí přinesli v projektu Podnikavé Česko opravdu inspirativní příběh Martina Kotmela, který ztratil chuť pro studia na Matfyzu a šel do montérek. Nelituje. Dneska vede moderní instalatérskou firmu s 18 zaměstnanci, obratem 20 milionů a míří výš. Vážně si to dejte celé, stojí to za to.

TRADIČNÍ Co by to bylo za newsletter Michala Hrona bez tipu z BBC. Tenhle britský mediální konglomerát mě zkrátka baví. Tentokrát vybírám povídání o jisté evoluci home office. Sice si to neumím v českých podmínkách (či lépe řečeno svých) dost dobře představit, ale zní to příjemně.

INVESTORSKÉ Doporučit bych chtěl i rozhovor s někdejším hlasitým podporovatelem akcií Pilulky Jaroslavem Šurou. Jelikož hodnota firmy od zveřejnění výroční zprávy za rok 2022 výrazně propadla, bylo na místě se ptát, co se děje. Firmu zcela nezatracuje, ale kritikou nešetří.

TECHNOLOGICKÉ Často zabrousím i na univerzitní web Vysokého učení technického v Brně, a to nejen proto, že z něj na Finmag.cz občas přebíráme zajímavé texty, ale i proto, že na téhle škole jsem prožil v cílové rovince stejnou deziluzi jako výše zmíněný Martin Kotmel na Matfyzu. Přesto mě zajímá, co se tam děje: třeba že vyvíjejí chytrou kolej, která odhalí i poškozené vlaky.

To prozření, které mě potkalo, za mě vlastně skvěle popsal jeden z fanoušků kanálu v komentářích přímo pod videem: „Jenom při tomhle videu jsem měl telefon asi pětkrát v ruce. Třikrát přišla zpráva a dvakrát mě jen tak napadlo něco vyhledat na FB. Ve výsledku jsem si musel video vracet vždy o kousek zpátky, protože jsem nějakou informaci přeslechl, nebo jsem jí nevnímal vůbec. Takže nakonec z 12minutového videa jsem si udělal skoro dvacet. Což je neuvěřitelné. Dokud si to takhle neuvědomím, tak mě to ani nenapadne.“

Napadlo to už vás? A pokud ano, jak s tím bojujete? Budu moc rád, když mi své triky napíšete třeba do komentářů, až tenhle newsletter najdete v neděli na našem webu.

Pardon, právě mě zas někdo shání na Messengeru, momentík…

Jsem zpět.

Co jsem to ještě chtěl? Už vím! Upozornit, že na stáncích je čerstvě nové číslo tištěného Finmagu. Poradí, jak investovat, když inflace pádí vzhůru, rozebere 30 let rozděleného Československa, nabídne rozhovor se sociologem Danielem Prokopem a posvítí si i na český design. Na titulní straně spoluzakladatelka společnosti Moser Kateřina Zapletalová.

Tak zas příště. Pěkný prodloužený víkend, ideálně v klidu a ve společnosti nového čísla!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

designefektivitaFinmaginflaceinvestovánínewslettersoustředění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo