Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Robožížala, robohmyz, robopes. A znovu trocha umělé inteligence

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
16. 4. 2023

Světem poslední dobou hýbe umělá inteligence, takže se jí znovu nevyhneme ani v novém Finmag newsletteru. Tentokrát se ale víc zaměříme na segment, který s ní stejně úzce souvisí: na roboty. Skutečně nám brzy seberou práci?

Robožížala, robohmyz, robopes. A znovu trocha umělé inteligence
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Nedávno jsme ve Finmag newsletteru řešili umělou inteligenci, hlavně to, jestli náhodou není na čase při jejím vývoji brzdit. Od té doby se nám na webu sešly dva hodně zajímavé texty, které přesně tohle řeší.

Pavel Kohout vás ve svém komentáři uklidní. Umělé inteligence se bát opravdu nemusíme. „Počítač může být naprogramován, aby se smál, když uslyší vtip, ale stále půjde jen o výsledek práce jazykového modelu: skutečný smích zůstává vyhrazen lidem,“ píše kromě jiného. S tím, že nebezpečí máme čekat spíš od lidí s jejich toxickými emocemi, iracionalitou a předsudky.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

O tom, jak přežít chystaný nástup umělé inteligence, píše Vojtěch Dobeš. A jde na to opravdu zajímavě: přes kočky a psy. Pointu vám prozrazovat nebudu, snad jen to, že až budou počítače chytřejší než my, tak bude lepší být kočkami. Víc už si musíte přečíst sami, stojí to za to.

Robozvěř

A teď už můžeme plynule navázat těmi roboty z úvodu. BBC píše o tom, jak vědci (nejen) z Itálie pracují na „robožížale“, která by pomáhala s ražením tunelů, planetární těžbou i ve vojenství. A tentokrát nejde ani moc o přenesený význam v názvu. Takže nejenom tvar, ale celá biologická charakteristika žížaly (měkká, ale silná struktura a tak dále). Jen tedy budou o něco větší.

Další robohavěť tentokrát z domova. Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni pracují s takzvanými hmyzími roboty (tentokrát přenesený význam platí), kteří by měli najít uplatnění při recyklaci elektroodpadu. Víc na webu Rozhlasu.

Tihle roboti jsou zatím ve vývoji, další ale už zaplouvají do plného provozu. V New Yorku třeba představili roboty, kteří budou pomáhat policii udržet pořádek v ulicích, včetně policejního robotického psa Digidoga. V USA je teď jakýkoliv výdaj pro policii ožehavé téma, tak uvidíme, jak dlouho budou robopsi po Páté avenue běhat.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Roboti toho prostě zvládají čím dál víc. Nasazují se třeba na obdělávání vinohradů, zastanou číšníka, rozvážejí jídlo po městě. A čím dál víc pomáhají v domácnosti. Podle nejnovější studie do deseti let zastanou 39 procent domácích prací.

Blíží se tedy opravdu doba, kdy nás roboti začnou vytlačovat z práce (jako se to začíná dařit postupce čárový kód – platební karta – samoobslužná pokladna)? A je to vůbec špatně? Neměli bychom pak víc volného času, když dokážeme část našich povinností hodit na stroje?

Nad myšlenkou čtyřdenního pracovního týdne, který už se ve světě (a někde i u nás) testuje, se v komentáři zamyslel Pavel Jégl. Hlavní problém bude samozřejmě kolem peněz. Schválně, nechali byste si sáhnout na část platu, kdyby to znamenalo třídenní víkend?

Rusko, OnlyFans a Trump

Na závěr ještě ve zkratce pár tipů na zajímavé články, které už nezapadají do robotického zaměření. Nejdřív v češtině: historik a publicista Alexej Kelin vypráví pro týdeník Hrot o tom, jak naletěl Putinovi (za paywallem). Politické procesy v Bělorusku na webu Voxpot. A ještě jedna malá domů: rozhovor o výhodách a nevýhodách provozování účtu na převážně erotické platformě OnlyFans.

A anglicky: zapojení britské vlády do převzetí fotbalového klubu Newcastle United saúdskoarabským režimem (za paywallem) na The Athletic, jak mohou staré uhelné doly pomoci klimatu a Donald Trump a jeho stále silněji škrtící ruka na krku Republikánské strany.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

Finmagnewsletterrobotirobotizaceumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo