Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Banky padají, Satoshi dál skrývá a Biden zavádí socialismus. Finmag Newsletter

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
19. 3. 2023

V novém Finmag newsletteru se podíváme na tajemného Satoshiho Nakamota, vrátíme se ke krachu Silicon Valley Bank a zaměřme se i na americký hon na čarodějnice (a na Bidena).

Banky padají, Satoshi dál skrývá a Biden zavádí socialismus. Finmag Newsletter
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Začněme u toho, co jsme upekli doma. V rámci projektu Podnikavé Česko vám na Finmag.cz představujeme hlavně success stories malých a středních českých podniků. V tomhle týdnu stojí za pozornost hlavně rozhovor se zakladatelem Ovečkárny Martinem Bernátkem.

Tenhle rozhovor není jen o tom, jak uspěl ve vlněném byznysu. Svou kariéru odstartoval ve Zlíně v areálu bývalých Baťových závodů. Asi i proto ho tak štve, jak teď na Baťovi někteří podnikatelé parazitují. Hodně otevřená zpověď, jednatřicetiletý zlínský podnikatel se s tím moc nemaže.

A pak tu máme ještě jeden rozhovor, tentokrát se zakladateli firmy Knihobot, která se zabývá automatizovaným výkupem a prodejem knih. Bratři Dominik a David Gazdošovi v něm přiznávají, jak byl pro ně loňský rok těžký. Nepodařilo se jim sehnat investora, zastavili plán na expanzi do zahraničí a propustili třetinu lidí.

Přesto tvrdí, že i tak byli úspěšní. Posuďte sami, jestli to je i pro vás success story.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Když padá banka

Hlavním tématem ve finančním světě je v posledních dnech určitě pád americké Silicon Valley Bank (SVB). Ve světě panuje nervozita, jestli se náhodou neblíží další finanční krize. Vy nepropadejte panice a přečtěte si komentář Martina Tománka.

Krach SVB popisuje hezky přehledně tak, že to pochopí každý. A vysvětluje v něm i to, proč by se neměla opakovat situace z roku 2008, kdy padla banka Lehman Brothers. A taky že se dokonce může jednat i o příležitost pro investory. Jen budou potřeba pevné nervy.

Po krachu SVB padla ale ještě i Signature Bank a svou činnost ukončuje i Silvergate Bank (ta ale hlavně v návaznosti na krach burzy FTX). Právě Signature a Silvergate banky byly oblíbené mezi velkými krypto společnostmi, takže je na místě otázka, co to teď udělá se světem kryptoměn. Hezky to popisuje americký zpravodajský web CNBC.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Satoshi a korupce

A u kryptoměn rovnou zůstaneme. Tomáš Krause pro nás píše úspěšný seriál Týden v kryptu, vždycky v sobotu v něm najdete nejzásadnější kryptoudálosti uplynulého týdne. Tentokrát to ale vzal přes delší časové období a hledal odpověď na otázku, nad níž si svět byznysu a financí láme hlavu už přes deset let: kdo je to ten Satoshi Nakamoto, tajemný vynálezce bitcoinu?

Kromě jmen „obvyklých podezřelých“ přidává ještě úvahu nad tím, jestli nakonec nebude lepší, když se opravdová Satoshiho identita nikdy neodhalí. I pro samotný bitcoin.

Jeden seriál má rozjetý i dánský statistik Bjørn Lomborg. Píše v něm o Cílech udržitelného rozvoje od OSN, hlavně o tom, proč se je nedaří naplňovat a taky navrhuje řešení. Ve svém nejnovějším textu se zaměřuje na jedno z nejzásadnějších témat: korupci. V boji proti ní jsme se za posledních deset let moc neposunuli. Řešením může být větší důraz na e-zakázky. V analýze na Finmag.cz se dozvíte i to, kolik by tím mohly světové vlády ušetřit.

Mise na Měsíc a socialista Biden

Pár ostatních tipů v češtině i angličtině už jen ve zkratce. Na webu BBC se v sekci Future dá najít zajímavé čtení skoro vždycky. Tentokrát mě zaujal text související s misí Artemis, která má dostat astronauty dál než kdy dřív. Konkrétně jde o výrobu komponentů v německých Brémách. Americká NASA vůbec poprvé svěřila tak klíčový prvek zahraničnímu partnerovi.

Vyděsil vás pád amerických bank?

O tom, jak se oběti honů na čarodějnice v USA téměř po čtyřech stech letech možná dočkají spravedlnosti, píše The Economist (v ČR s překladem od týdeníku Hrot).

Web Politico zase upozorňuje na to, jak Joe Biden svými návrhy (zdanění bohatých...) nenápadně v USA zavádí „socialismus“. Bude zajímavé sledovat, jak toho v předvolebním boji využijí republikáni (pro Donalda Trumpa jsou Biden a všichni jeho příznivci rovnou komunisti).

A na úplný závěr ještě reportáž Voxpotu z Moldavska o tom, jak se žije v nejchudší zemi Evropy, která bezprostředně sousedí s válkou.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

bankybyznysFinmagkrachnewsletterpodnikánízahraniční politika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo