Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ChatGPT bez skrupulí, trapák Musk a válka třikrát jinak. Finmag Newsletter

Michal Hron
Michal Hron
12. 3. 2023

Posledně jsme si udělali exkurs do tajů (novo)češtiny, dnes to pojmeme zas tradičněji. Nesu tipy na zajímavé čtení nejen z Finmagu, ale i odjinud. Doslova do vás vyprázdním plný seznam četby, kam si průběžně ukládám tipy do newsletteru. Posaďte se, jdeme na to.

ChatGPT bez skrupulí, trapák Musk a válka třikrát jinak. Finmag Newsletter
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Začneme odshora, tedy tím nejčerstvějším: další teorií, kdo odpálil plynovody Nord Stream 1 a 2. Zatímco posledně jsem tu upozorňoval na text slavného investigativního novináře Seymoura Hershe, který ve svém obsáhlém příspěvku na Substacku barvitě líčí, jak celou akci naplánovaly USA, britský deníkThe Times (za paywallem) ukazuje na „proukrajinské síly“.

Jinými slovy: je v tom pěkný bordel. A je otázkou, jestli se vůbec někdy dozvíme pravdu. Ve vší úctě k Seymourovi ale za sebe říkám, že tohle vysvětlení zní tak nějak… míň fantasmagoricky. Pro ty, co se do tajmsů nedostanou, dodávám odkaz na přelouskanou zprávu třeba naiDNES.cz.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Válka na Ukrajině mezitím pokračuje. Nezapomínejme na to. Jiná válka, která je zatím – pro mě až nepochopitelně – kdesi v šedé informační zóně, ale jede na plné obrátky. Je to válka dalo by se říci obchodní, spíš dotační. Na jedné straně tu stojí USA, na té druhé Evropa. A je zatraceně důležitá!

Jak moc, sepsal pro Finmag.cz František Novák. K mému překvapení bez valného čtenářského úspěchu. Přitom tenhle značně nevyrovnaný závod, který USA svou bezskrupulózní dotační politikou aktuálně vedou (na gigafactory VW v Česku zapomeňte), může rozhodnout o budoucnosti nás všech. O tom, jestli budeme mít co žrát my, nebo Američani…

A válka do třetice. Šíří se nám tu totiž takový nešvar: stěžovat si, že ony ekonomické sankce škodí víc nám než Rusku. Ano, máme drahé papriky, všechno zdražilo. Ale taky nám tu nikdo nevraždí členy rodiny před očima a nepotírá český národ a jeho kulturu. A navíc to vůbec není pravda, upozornil v komentáři proFinmag.cz ekonom Pavel Kohout.

Podnikavé Česko nespí

Taky vám zřídil stát datovku? Já už mám dvě. Že bych ale kvůli tomu rušil živnost, to mě ani za boha nenapadlo. Naopak vymýšlím, jak se s touhle situací popasovat. To tisíce, spíš desítky tisíc jiných, ale měly odlišný názor. A rovnou svou živnost zrušily. Ukazuje se tím, jak moc lidí má v tom našem podnikavém Česku živnost jen tak ležící-spící. A jsem zvědav, co to udělá se statistikou.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Zajímavých podnikatelských příběhů je přesto stále dost, takže ne, to finmaží Podnikavé Česko rozhodně nerušíme. Naopak. Dál dokazujeme, že už nejsme jen tak nějaká montovna, ale země plná inspirativních a šikovných lidí. A stále vítáme i tipy na zajímavé firmy třeba právě z vašeho okolí. Připomínám i jeden funny rozměr projektu: test, na jaké podnikání se hodíte.

Mezitím jsme v rámci projektu představili třeba posun původně komunitní služby do reálného byznysu. Historii a aktuální stav Opravárny popsala Jana Šulistová. Martina Fojtů zas přinesla šťavnatý příběh nábytkářů z Wuders. A já se podíval na byrokratickou novinku jménem NIS2. Tohle bude totiž velké. Větší něž pověstné GDPR.

S dovolením si tu odbudu i další texty na Finmag.cz, které jsem si pro vás uložil. Marek Hudema zmapoval stav čínské ekonomiky po covidu. Jestli si furt myslíte, že ta zpropadená země, ze které to celé přišlo, to vlastně tak nějak vyhrála, šeredně se mýlíte! Za skvělou považuju i tuhle analýzu stavu Turecka po drtivém zemětřesení od Františka Kalendy.

Pokračujeme i v seriálu, který exkluzivně pro Finmag.cz píše dánský statistik Bjørn Lomborg. Na paškál si bere 169 (!) cílů udržitelného rozvoje OSN, ke kterým se svět zavázal v roce 2015 a splnit je chce do roku 2030. Jsme v půlce, tak kdy jindy bilancovat?

Lomborg ve svých sloupcích pěkně přes čísla a tvrdá data hledá z těch mnoha cílů ty s největším potenciálem na změnu. Na ekonomické přínosy pro lidstvo. Rozebral už přehršel potravin a přesto pokračující hladomory, ohromný přínos vakcín, nebo jak málo stačí z pohledu péče o matku a dítě.

ChatGPT nekorektně

Zvenčí: The Economist rozebírá, jak se z kobaltu stává „modré zlato“. Tranzice ekonomiky k zelené energetice vyvolává nebývalou poptávku po tomhle kovu. V minulých týdnech se to také všude hemžilo rozebíráním investic Warrena Buffeta. Praktické poučení pro investory: nakoupit a čekat…

Dál: sestry z Heroine otevřely zajímavé téma o ženách ve vědě. A Elon Musk si na Twitteru uřízl pěkný kus ostudy. To když trolloval jednoho ze svých zaměstnanců, který se ho ptal, proč ztratil přístup k pracovnímu počítači. A zda je tedy stále zaměstnancem Twitteru, nebo ne…?

Potud to nezní zas tak zajímavě. Peprnost tomu dodá až rozklíčování, kdo za nickem Halli stojí. Jde o islandského podnikatele známého jako „Haraldur“ (Haraldur Ingi Þorleifsson), který v roce 2021 prodal americké firmě svou společnost Ueno. Jenže namísto toho, aby nezveřejněnou částku dostal jednorázově, podstatnou část utržených peněz si nechal vyplácet formou platu. To aby – a teď se podržte – maximalizoval (ano, MAXIMALIZOVAL) daňové odvody Islandu.

Pro Haraldura, který trpí svalovou dystrofií a je na invalidním vozíku, je to forma poděkování sociální politice Islandu. Mimo jiné ho za to tamní média zvolila osobností roku. Halardur ale také stojí za úspěšnou místní iniciativou, která buduje u veřejných budov rampy pro vozíčkáře. Musk, který údajně nic z toho během zesměšňování zaměstnance na své síti nevěděl, se následně omluvil. To, co předvedl, se ale jen tak přejít nedá. Muskova hvězda dál vyhasíná…

A konečně ChatGPT! Věděli jste, že jde aktivovat (možná už jen „šlo“, protože na můj pokus se z ní „Dan“ nestal) nekorektní a neslušnou umělou inteligenci? Jak na to, radí třeba IFLScience.com. O „Danovi“ jako hrubé odnoži ChatGPT jsem se ale dozvěděl v tomhle textu BBC, který mimo jiné řeší, zda jsme vůbec schopni domýšlet možné emoce umělé inteligence.

Třeba to, že si AI vymyslí zcela nové, dosud nepoznané. Příklad? Radost z vykonané instrukce… To je něco jako finmaží radost z dopsaného newsletteru.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

ekonomikaElon MuskFinmagIslandnewslettertwitterumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo