Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Talent, Gecov a čáry máry. Finmag newsletter ve znamení nového čísla

Adéla Vopěnková
Adéla Vopěnková
26. 2. 2023

Finmag newsletter bude dneska trochu jiný. Do světa totiž vyletělo první letošní číslo tištěného Finmagu, rozhodli jsme se mu proto věnovat prostor i tady. Věřte, nebo ne, stojí to za to! Kdo jiný by navíc měl aktuální tištěný časopis představit než šéfredaktorka Adéla Vopěnková. Pojďme na to.

Talent, Gecov a čáry máry. Finmag newsletter ve znamení nového čísla
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Jedním z témat, kterými se tentokrát zabýváme, je talent. V tomto čísle proto najdete příběhy mimořádně talentovaných jedinců, kteří se nebojí překonávat svoje limity, vybočit mimo mainstream.

Na obálce je jeden z nich – talentovaný pan Self Made, někdejší fotbalista Marcel Gecov. Nevybrali jsme ho kvůli tomu, že to díky své píli a nadání dotáhl až do Premier League, ale proto, že jde zároveň o extrémně zajímavého byznysmana s neuvěřitelným tahem na branku i v podnikání.

Ve Finmagu jsme si jistí, že byste o něm měli vědět, nepochybujeme, že o jeho počinech v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

A pokud je vaší ambicí mít náskok, dovolím si doporučit i další texty z únorového čísla, které jdou za hranice běžné mediální pěny dní.

Kdo se bojí homeofficu

Pravidla pro práci z domova, kavárny, či plážového lehátka se mají zpřísnit. Tedy hlavně pro firmy. Pokud jste zaměstnanec, čeká vás spíš příjemné překvapení. V režimu nové legislativy to budou muset vaši staromilští šéfové, co pamatují devadesátky, jednou provždy pochopit: pokud šetříte firemní toaleťák a kávovar, neměli by se na vás ošklivě koukat, ale naopak vás odměnit.

Simon přijede jindy

Proč by Praha nemohla být stejně atraktivní kulturní destinací jako je Vídeň nebo Berlín a jaké peníze se točí ve vážné hudbě? Do odvážné diskuze se pustil novinář a někdejší ředitel Českého rozhlasu – Vltava Petr Fischer s ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem. Nebojte se, není to další díl kultovního diskusního pořadu Katovna, pánové tu boří mýtus o sešněrovaném a rigidním prostředí klasické hudby. Peníze jsou důležité, ale o tom, zda se podaří světová jména nalákat do Prahy, rozhodují jiné věci. Ředitel České filharmonie popisuje, jaké triky fungují.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Jsme kusy masa na špejli

Aspoň to říká v rozhovoru o člověku, který stvořil umělou inteligenci, vystudovaný kybernetik a filosof a také někdejší šéf AI divize skupiny PPF Jan Romportl. Otázky na dřeň a odpovědi, které jste (pravděpodobně) nechtěli slyšet. Tak by se dal charakterizovat rozhovor, který s Romportlem, jehož guruem byl mimo jiné Ivan Havel, nad cappuccinem jednoho mrazivého dopoledne vedla zkušená rozhlasová editorka a redaktorka Kateřina Kubalová. Zjišťovala, proč se z AI stal buzzword, který si teď bere do pusy každý. A zda máme vůbec šanci vyhrát, pokud si superinteligentní stroje vyhodnotí, že je na čase nad planetou převzít kontrolu. Jak dalece nás AI už teď řídí, vezmeme-li do ruky mobil nebo tablet? A nezapomněla se také zeptat, jak těžko se opouští hnízdo PPF. 

Chatička u vody

Chataření a chalupaření je český fenomén a většina z nás někdy fantazírovala o víkendhousu u vody. Současné úrokové sazby vyrobily ze Sázavy či Lipenské přehrady už pomalu nedostižný, či přinejmenším nerozumný, sen. Na druhou stranu stále víc přibližují zaryté suchozemce slaným břehům omývaným příbojem. A tak si už v realitkách začínají zvykat na to, že zákazníci, kteří si byli schopní donedávna nanejvýš objednat pizzu, dnes poptávají apartmány na Kanárech, v Chorvatsku nebo v Itálii. Nejen realiťáci si mohu mnout ruce, prospět tohle může nám všem. Rozšířit si obzory potřebujeme jako sůl. Článkem o investicích do realit v zahraničí přispěla do aktuálního čísla Martina Marečková, která o nemovitostech píše patnáct let pro Hospodářské noviny.

Z padoucha hrdinou. Zn. rychle

Tímhle článkem jsme určitě nepotěšili firmy s kostlivci ve skříni. Jak snadno či pracně firmy lakují na růžovo, jsme rozebrali v textu o bělení reputace. Je těžké se zbavit nálepky toho, kdo škodí přírodě, ubližuje němé tváří nebo jehož výroby ohrožují lidské zdraví? Jsou dvě cesty, jak z toho ven. Buď změnit chování, anebo přesvědčit ostatní, že vlastně neděláte nic špatného. Vhodně zvolená PR agentura, štědrý sponzoring a správně motivované týmy vědců dokážou divy – a voilà! firemní prádlo je bílé jako padlý sníh.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Čáry, máry, černá magie

Nedávejte děti do skauta! Něco je tam naučí – a ony tím pak připraví miliony lidí o práci. A jediný způsob, jak tomu zabránit, bude chovat se nečestně a nesportovně. Krást v obchodech. Editor webu Peníze.cz Gabriel Pleska píše o historii čárového (a čarovného) kódu, převratné technologii, která nás zbavila front nejen v supermarketech. A o tom, kdo na něm vydělal. Neodpustím si spoiler: Jeho vynálezci to nebyli...

Když se zakousnu, nepustím

A obloukem se vracíme k tomu, kde jsme začali – k Marcelu Gecovovi a jeho novému životu. Aplaus na anglických stadionech vyměnil za vrtačku a pět holek v libereckém obchoďáku. Začalo to touhou po nablýskaném maserati. Speciálně lze tohle čtení doporučit všem tygřím matkám a otcům, kteří o víkendech doprovázejí děti na zápasy a týden co týden je rozvážejí na tréninky. Nestěžujte si, že to stojí čas a peníze. Marcel Gecov to v rozhovoru říká jasně: dítě si nevybírá, že se stane vrcholovým sportovcem, o tom rozhodují jeho rodiče. Jinými slovy, šanci má každý. I když třeba sám talentu zrovna moc nepobral. A to je přece dost dobrá zpráva!

Přeju vám krásné jaro a ať se vám nové číslo Finmagu dobře čte.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adéla Vopěnková

Adéla Vopěnková

Někdejší šéfredaktorka papírového Finmagu. Jako novinářka se věnuje byznysu, zejména rodinným firmám a financím. Coby redaktorka byla u startu českého Forbesu, předtím pracovala v Hospodářských novinách,... Více

Související témata

FinmagMarcel Gecovnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo