Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo odpálil plynovod Nord Stream a co na vás chystáme ve Finmag newsletteru

Michal Hron
Michal Hron
19. 2. 2023
 16 086

Dnes se podíváme na to, jak slavný americký novinář označil za strůjce útoku na plynovody Nord Stream 1 a 2 samotné USA, zamyslíme se nad tenkou hranicí mezi investigativní novinařinou a dezinformační scénou, a nahlédneme do kuchyně webového Finmagu. Vítejte u dalšího Finmag newsletteru.

Kdo odpálil plynovod Nord Stream a co na vás chystáme ve Finmag newsletteru
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Jsem tu zas. Kolečko se uzavřelo. Člověk se sotva nadechne a už aby chystal další tipy na zajímavé čtení. A i když jsem jich tentokrát vlivem časového vytížení i vytoužené dovolené moc neposbíral, nudit vás nebudu. O to víc dám nahlédnout pod pokličku naší práce.

Malou domů si přitom odbudu hned na začátku a šetřit vás nebudu. Kdo tedy lační po odpovědi z titulku, vydržte. Nejvíc energie mi totiž aktuálně bere speciál Podnikavé Česko. Mapujeme v něm zajímavé české firmy, radíme jim, jak řešit problémy, bavíme se s podnikateli. A baví nás to!

Na začátku roku jsem měl pocit, že tenhle můj vysněný projekt má tak nějak nervózní start. Dneska už ten pocit nemám: stačilo se ohlédnout. Víc jak dvacítka textů, které od té doby do projektu přibylo, je na naše poměry stále velmi skromné redakce víc než úctyhodný výkon.

Nášup z Finmagu

Aby ale nezůstalo jen u slov, pojďme si pár věcí vypíchnout. A dneska bych rád vyzdvihl kusy, které sice čtenářsky nezaujaly, ale o to víc mě baví. Jsou o těch méně viditelných podnikatelích, možná spíš živnostnících. Obyčejní lidé, kteří na sebe vzali zodpovědnost za své bytí, jsou ale právě ti, kdo si podle mě zaslouží pozornost.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Tře- tře- tře- třeba tad- tad- tady ko- ko- koktající copywriter Vojtěch Hulinský, který si ze svého nedostatku dokázal uklohnit dokonalou přednost. Dvorní dodavatelka příběhů pro Podnikavé Česko Jana Šulistová pak přinesla i příběh taneční školy z Pelhřimova. A aktuálně mi tu od ní stojí ve frontě další dva texty podobného rázu.

Co čtenářsky naopak zaujalo, byl příběh bývalé HR manažerky, která korporát pověsila na hřebík a pustila se do vlastního byznysu. Tenhle text jste mohli najít už v aktuálním tištěném Finmagu (pro milovníky papíru stále na stáncích), který se nám postaral i o exkluzivní zprávu o chystané špičkové rehabilitační klinice v Praze: jediná taková zatím existuje jen v německém Regensburgu (velký rozhovor s jedním z aktérů akce, bývalým fotbalistou Marcelem Gecovem, přinese už brzy nový tištěný Finmag – ale o tom vám příští pátek poví sama šéfredaktorka printu Adéla Vopěnková).

Máme tu ale i jiné texty. Petr Třešňák si všiml zajímavého paradoxu v transformaci německého vozového parku na elektromobilitu, kdy firmy na tlaky úřadů zjevně moc nedají a nadále preferují diesely. Jak příznačné na dny, kdy Evropa definitivně posvětila konec prodeje nových aut se spalovacími motory k roku 2035 (proč vám to může buřt, čtěte tady). Firemní flotily totiž významně ovlivňují sekundární trh s ojetinami, takže pokud firmy na elektrovlnu nenaskočí, přerod k „čisté mobilitě“ potrvá dýl. Tvrdá data included.

Ve spolupráci s Ekonews.cz jsme vydali taky velkou analýzu Martiny Patočkové, jak stát nemá dostatek peněz na stavbu a provoz úložiště jaderného odpadu. Tahle potřeba přitom bude růst spolu s rozvojem elektromobility a je na čase to začít řešit. Pavel Jégl se ohlédl za Zemanovým kanálem a furt nám běží i Miliardy v pohybu, kam s investorskými radami přispěl Václav Podzimek.

Poslední (fakt, slibuju!) věc, kterou bych v tomhle bloku rád zmínil, je text Jakuba Žofčáka o neuvěřitelném byznysu, kterým je protkaná snad celá Amerika. Jmenuje se to boot campy, polepšovny, chcete-li, a i když je to pohledem liberálně smýšlejícího Středoevropana doslova odporný byznys, v USA ho tolerují až fuj. Ke čtení se leckomu bude hodit blicí pytlík...

Kdo odpálil Nord Stream

Jestli vás ale nalákal titulek, tady se dočkáte odpovědi. Protože kdo tuhle zprávu nechytl, měl by to napravit. Slavný investigativní novinář Seymour Hersh ve svém novém obsáhlém textu na Substacku (co to je, popsal pro Finmag.cz Michael Durčák) barvitě líčí, jak USA naplánovaly (a vykonaly) útok na plynovody Nord Stream 1 a 2 z loňského roku. Dosud se přitom v souvislosti s ním spekulovalo spíš o zapojení ruských, případně ukrajinských tajných služeb.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Že tahle akce (odpálení plynového potrubí na dně Baltského moře) nemohla být jen tak nějaká náhoda a práce nějakých hobbíků, o tom jsme si už přečetli stohy. Laureát Pulitzerovy ceny pak tuhle představu dokreslil tvrzením, že se tak stalo na přímý pokyn prezidenta Joea Bidena. Plán na tajnou akci podle jeho informací (odvolává se jen na nejmenovaný zdroj obeznámený se situací) vznikl v nejvyšších patrech americké politiky už v roce 2021, a připraven (nálože na potrubích nějakou dobu „spaly“) byl pod taktovkou CIA během velkého námořního cvičení BALTOPS 22.

Jasně, tohle je silné obvinění. Bílý dům už mluví o „naprosté fikci“, zatímco Rusko se tetelí. Jméno Seymoura Hershe, investigativní legendy stojící za odhalením řady Američany tutlaných kauz (namátkou masakr ve Vietnamu, mučení na základně v Abú Ghrajb…) tomu celému ale dává jakýsi štempl pravdivosti. A to přesto, že text vlastně nesplňuje laikům vštěpované a asi i jediné veřejností vnímané základní principy novinařiny: ověření z více zdrojů, jejich jasné citování a uvádění.

Tenhle příklad tak dokonale ukazuje na tenounkou hranici mezi prací elitního investigativce, který z logiky věci musí své zdroje chránit, a dezinformátory, kteří právě téhle praxe notně zneužívají pod rouškou „ultra tajných exkluzivních informací“. A i když by si celá tahle myšlenka zasloužila vlastní text, ponechám to jiným. Jen tu vnukávám zásadní věc k velkému a hlubokému zamyšlení.

Zarazili jste se, že chybí tip z mé oblíbené BBC? Neochudím ani tentokrát. Zaujalo mě hlavně tohle zamyšlení, jak dnešní generace vůbec může (a musí) zohledňovat generace budoucí v tom, jak se chováme k planetě Zemi. Souvisí s tím totiž i ono nahlédnutí pod pokličku Finmag.cz, protože aktuálně ladíme s dánským statistikem Bjørnem Lomborgem dlouhý seriál shrnující aktuální stav velkolepých (a dosti vágních) cílů OSN, které si do roku 2030 vytyčila právě jako součást boje s klimatickými změnami. A jelikož jsme letos v půlce, kdy jindy má smysl začít bilancovat...

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

FinmagnewsletterNord Stream
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo