Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tohle prostě dočtete, ne že ne! Finmag newsletter, který čtenáře nešetří

Tomáš Wehle
Tomáš Wehle
12. 2. 2023
 9 568

Nebude to žádné rychlé čtení ke kávě. Spíš k samovaru. Takže se pohodlně uvelebte, chvilku vám to zabere. Nejdelší článek, který vám doporučím, že stojí za přečtení, má pěkných skoro 4000 slov, respektive 24 500 znaků. Na své si přijde skoro každý. Podávat se bude byznys, historie i fotbal.

Tohle prostě dočtete, ne že ne! Finmag newsletter, který čtenáře nešetří
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Když si čteme na internetu, jsme často nesoustředění. Přeskakujeme, články neustále otvíráme a zavíráme a vůbec jsme poněkud neklidní. Nebo vy jste snad za poslední dobu nějaký dlouhý článek přečetli celý, až do konce?

Dneska se to ale změní. Naservíruji vám tak silné čtení, že se od obrazovky neodtrhnete. Anebo taky ne.

Nejsilnější dívka na světě

Nikdy jsem to místo nepovažoval za výjimečné. Pěkné, chytré, vkusné a chutné, to jo. Že to je ale český unikát, mi musel vysvětlit až kolega z opačné strany Prahy. Řeč je o Vindyšově továrně, nebo chcete-li Ski a Bike Centru Radotín. Obchodě s lyžařským a cyklistickým zbožím, věcmi pro děti, servisu, půjčovně, e-shopu, skvělé restauraci Musa, bistru, sále a bůhvíčem ještě. Až když ten pěkně košatý příběh zakladatelů a majitelů firmy poctivě sepsal pro Finmag.cz kolega Michal Hron, vyloupl se mi před očima malý zázrak na kraji Prahy, a nejen ledajaká zastávka na pivo při procházkách s dětmi kolem Berounky.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Úplně jinou „story“ přináší článek na webu magazínu Football Club o afghánské fotbalistce Fatimě Haidari, která utekla do Itálie a sní o tom, že bude jednou hrát Serii A. Dojemné, přesto civilní vyprávění o životě v Afghánistánu před Tálibánem, útěku do Florencie, o fotbale v obou zemích, rodině, začátcích v jiné kultuře i o tom, proč se cítí jako nejsilnější dívka na světě.

„Ze začátku to nebylo jednoduché, neměla jsem přátele, se kterými bych mohla trávit čas, jen jsem si volala s rodinou a koukala doma do zdi. Ale zvládla jsem to. Nic mě teď nemůže porazit, jsem k nezastavení. Můžu dělat, cokoliv chci. Slíbila jsem si, že dosáhnu svých snů,“ říká v rozhovoru s italským novinářem Simonem Pierottim.

Pavel Švec připomíná na Aktuálně.cz méně známé osudy vojáka, příslušníka RAF, ale i konfidenta gestapa Augustina Přeučila. A podobně jako v případě fotbalistky Fatimy je to až filmově napínavé čtení.

Československý stíhací pilot dezertoval v roce 1941 ve svém Hurricanu Mk.I PA-A, přistál na belgickém pobřeží a nejenže stroj nezničil, ale dokonce i udal čtyřčlennou rodinu, která mu chtěla pomoct utéct. Ani zdaleka nešlo o jediné oběti, které má rodák z Třebsína na Benešovsku na svědomí. V dějinách našeho odboje je to specifický případ zrady, proto ani poválečný trest za Přeučilovy zločiny při přelíčení před mimořádným lidovým soudem nemohl znít jinak než smrt. Detaily jeho barvitého života přináší kromě výše zmíněného článku i kniha Jana Němečka a Daniely Němečkové Prototyp zrady: životní příběh Augustina Přeučila.

Vesmír a spánek

Když Čína začala budovat první zámořskou vojenskou základnu – námořní základnu v Džibutsku –, Američany a jejich spojence to znepokojilo. Zařízení, které bylo otevřeno v roce 2017, se nachází jen třináct kilometrů od největší americké základny v Africe. Letos 9. ledna navíc firma se sídlem v Hongkongu a s vazbami na čínského telekomunikačního obra Huawei oznámila, že se v Džibuti chystá vybudovat a spravovat kosmodrom. Na světě jsou jen dva tucty těch aktivních. Pokud kosmodrom v Džibutsku vznikne, získá chudá africká země šanci ukousnout si kus z multimiliardového (v dolarech) globálního vesmírného byznysu, píše britský týdeník Economist, respektive český týdeník Hrot.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Na britských ostrovech ještě zůstaneme, jen odložíme časopis a sáhneme po deníku. V Guardianu vyšel nedávno článek s povzbudivým titulkem Pozdní spánek není známkou lenosti. Takzvané noční sovy – klinicky lidé s opožděnou fází spánku – se prý mají uklidnit, protože náš rozvrh spánku a bdění je součástí naší genetické výbavy, nikoli morálním selháním.

Existuje spousta studií, které ukazují, že být noční sovou je spojeno s vyšší mírou depresí a úzkosti a podobně. „Otevřená otázka však zní: je to tím, že jste noční sova? Nebo je to tím, že většina nočních sov je nucena dodržovat časový rozvrh, který je dřívější než jejich cirkadiánní rytmus – což často označujeme jako nesoulad,“ ptá se klinický psycholog Phil Gehrman, který se specializuje na behaviorální spánkovou medicínu na Pensylvánské univerzitě. Nedávné studie podle něj poukazují na druhou možnost.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Wehle

Tomáš Wehle

Vystudoval český jazyk a literaturu a občanskou výchovu na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity. Učil na střední, byl recepčním a korektorem v Instinktu. Během 19 let ve vydavatelství Economia pracoval... Více

Související témata

byznysFinmagfotbalhistorienewsletterspánek
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo