Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co nás čeká v roce 2023? Finmag newsletter sesbíral předpovědi a věštby

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
8. 1. 2023
 43 722

Na začátku každého roku se to vždycky všude hemží předpověďmi, co nás čeká, z čeho mít strach, na co se těšit a v co doufat. Nemá smysl být za každou cenu originální, na začátku ledna se přímo nabízí tyhle prognózy do newsletteru sesbírat.

Co nás čeká v roce 2023? Finmag newsletter sesbíral předpovědi a věštby
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Ještě než přejdeme k tipům, proroctvím, hypotézám a věštbám, začněme u něčeho, co se letos stoprocentně dít bude. Ono už se to vlastně děje.

Od začátku roku totiž běží speciál Podnikavé Česko, ve kterém vám budeme přinášet byznysové příběhy malých a středních podniků, které tvoří páteř naší ekonomiky. Velký byznys totiž jde dělat i mimo velká města. Projekt vám přiblíží tenhle text šéfredaktora Finmag.cz Michala Hrona.

Kdo bude prezidentem a co bude s Ukrajinou

A teď už k těm predikcím. Hlavní komentátor našeho webu Pavel Jégl se už posedmé podíval do křišťálové koule a čtenářům Finmag.cz přináší zprávy z budoucnosti. Chcete třeba vědět, kdo vyhraje v prezidentské volbě?

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Od Pavla Jégla doporučím ještě jeden text, tentokrát komentář k české vládě. Právě letošek totiž ukáže, jestli v ní sedí skuteční reformátoři, nebo jen údržbáři. Novoroční projev Petra Fialy v tomhle ohledu moc optimisticky nezněl, ale nechme se překvapit.

A ještě jeden „domácí“ text: na co se těší a čeho se děsí v letošním roce, jsme se zeptali jednak „tváří Finmagu“ – tedy lidí, které jsme měli v loňském roce na obálkách časopisu – a taky filantropů. V obavách nepřekvapivě vede válka…

Jak to tedy bude letos s Ukrajinou? Britská BBC nastiňuje pět možných scénářů vývoje války, které pro ni sepsali odborníci na bezpečnost. Někdo vidí klíč v jarní ruské ofenzivě, jiný nečeká nic jiného než ruskou porážku. Tak buďme optimisti. Třeba bude rok 2023 opravdu rokem „ukrajinského vítězství“.

Twitter, krypto a inflace

A teď už k byznysu. Nejdřív k tomu za mořem. Tam je v tomhle ohledu v posledních měsících tématem číslo jedna Elon Musk (který mimochodem v loňském roce přišel o tolik jmění, jako nikdy nikdo předtím), hlavně teda to, co předvádí s Twitterem.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ono to nebude všechno černobílé, pravda ale je, že platforma prochází docela turbulentním obdobím a hlavně přichází o inzerenty. Pokud chcete věřit předpovědi webu Mashable, tak letos bude ještě hůř.

Hlavně obchodu na vládní úrovni se pak věnuje křišťálová koule „made in USA“. Na webu Politico najdete šest predikcí od znalců trhů. Kromě jiného se prý dá očekávat ještě větší růst napětí mezi USA a Čínou. Velká obchodní válka se tedy asi vystupňuje.

Spoustu investorů asi zajímá, jaký bude rok 2023 pro krypto (loňský rok pro nás shrnul Tomáš Krause). Zajímavé predikce přinesl web The Motley Fool, podle kterého bitcoin přijde o své výsadní postavení a v tržní hodnotě ho překoná ethereum. I když jen nakrátko. A El Salvador prý bude nucen vzdát se svého bitcoinového experimentu.

Co se týče investování celkově, připravte se na žně. „Pokud nepatříte mezi nejzranitelnější a máte našetřeno na dokupování investic, pak se pro vás otevírá jedno z nejzajímavějších oken posledních let, možná desetiletí,“ napsal pro Finmag ekonom Dominik Stroukal. Tenhle článek vzbudil u nás na webu na konci roku velkou pozornost, takže jestli vám utekl, můžete to napravit.

Co se ale dotkne bezprostředně nás všech, je vývoj inflace. Hlasy z České národní banky jsou teď optimistické. Podle guvernéra Aleše Michla se „první pozitivní výsledky politiky nové bankovní rady dostaví na jaře a inflace začne klesat“. Na nízkých hodnotách by měla být za rok a půl. Viceguvernérka Eva Zamrazilová zase tvrdí, že na konci letošního roku bude inflace jednociferná.

Tak snad bude opravdu líp. Vše nejlepší do roku 2023!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

BitcoinFinmagkryptoměnynewsletterpredikce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo