Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trojciferný růst a šest milionů nových čtenářů. Bilanční Finmag newsletter

Michal Hron
Michal Hron
1. 1. 2023
 6 112

Tenhle newsletter je jiný. Novoroční. Plný zajímavých statistik, ve kterých se s dovolením hodlám trochu chvástat. A popřát i vám úspěšný a především mírový rok 2023.

Trojciferný růst a šest milionů nových čtenářů. Bilanční Finmag newsletter
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Když nepočítám první dva měsíce roku 2022, které ještě vůdcovsky patřily kolegovi Ondrovi Tůmovi, mám za sebou první rok v roli šéfredaktora Finmag.cz. A troufám si říct, že přes všechny ty trable, které samozřejmě nevidíte (a ani nemáte vidět) i poměrně úspěšný.

A jelikož všichni víme, že statistika nuda je, má však cenné údaje, zasypu vás dneska čísly. Letos si totiž Finmag.cz přečetlo bezmála sedm milionů (!) čtenářů, kteří si u nás zobrazili přes devět milionů stránek. Málo? Nenechte se mýlit… meziročně je to trojciferný růst.

Díky za to patří především vám: ať už pravidelným čtenářům našich stránek, nebo těm novým, kterých je vzhledem k letošní výrazné proměně webu i tištěného časopisu dost možná víc. Minimálně u webu, který je snadno měřitelný, tomu tak je: nárůst nových čtenářů byl o 280 procent.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Co za tím stojí? Především veleúspěšný speciální projekt Miliardy v pohybu, který představil nejen jednotlivé investiční nástroje, ale i všechny ty portfolio manažery a finančníky, kteří na všech těch investovaných miliardách sedí. A poradil, kam s volnými prostředky.

S růstem inflace a znehodnocováním našich covidových úspor jsme s tímhle projektem přišli v tu pravou chvíli. Díky za to patří především duchovnímu otci projektu Ondrovi Tůmovi, který se dnes věnuje rozvoji dalšího projektu v našem mediálním domě Football Club (Neznáte? Klikněte!).

Mimochodem, tenhle projekt byl nakonec nadstandardně úspěšný i inzertně. A nejen pro nás, ale především pro naše klienty. Jeden z partnerů se nám nedávno pochlubil, že díky spolupráci s Miliardami v pohybu získal 80 milionů korun do své investiční platformy.

Nejčtenější texty na Finmag.cz

A když už jsme nahlédli pod pokličku finančního světa, proč nezvednout sukni i Finmag.cz. Mezi nejčtenější texty se pravidelně umisťují ty, které se týkají důchodů. Letos je ovšem převálcoval jiný finanční produkt: stavební spoření lidově zvané stavebko. A to nejen z pohledu nejsledovanějšího podcastu s Annou Kortusovou z investiční platformy Portu.

Tím vůbec nejčtenějším textem loňského roku se stala anketa Jiřího Hovorky na téma Má stát škrtnout stavebko? Podpora spoření očima expertů. Počítadlo se u ní zpomalilo až někde u hranice 600 tisíc přečtení a postupně se blíží sedmisettisícové hranici.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Zatímco tohle byla jasná reakce na aktuální téma, text, který se nám naopak odvděčil nejvyšší aktuální čteností (a za pouhou hodinu si ho přečetlo přes 200 tisíc čtenářů), vznikl vlastně úplnou náhodou: zachycením aktuálního oznámení slavné Hospůdky u Štěpána.

Poté, co jsem se jal na začátku září vyzvědět, co za náhlým koncem téhle proslavené (a uznávám, že i mé oblíbené) restaurace z kuchařské show Ano, šéfe! stojí, nás zasypal takový zájem, až mi to vyrazilo dech. Celkem pak tenhle text zaznamenal víc než 550 tisíc návštěv.

Svatou trojici doplňuje komentář ekonoma Lukáše Kovandy, který vyšel pod titulkem Dolary si nechte, za plyn chci rubly! Putinův majstrštyk zdraží všechno všem. Tady se ovšem té čtenosti naopak nedivím, protože tehdejší Putinův vyděračský krok (jako by jich nebylo už tak dost) hnul žlučí snad už i těm nejotrlejším. Celkem oslovil bezmála 350 tisíc čtenářů.

A co je historicky vůbec nejčtenější text na Finmag.cz? Prvenství drží dlouholetý šéf webu Michal Kašpárek, který bohužel s koncem letoška dokončil svou odluku. „Tímto se po šesti letech loučím. Děkuju za pozornost i za všechny tipy na články – můžete mi je posílat dál, číst nepřestávám,“ napsal v rozlučkovém newsletteru, který jste si mohli přečíst minulý týden. Víc než milion čtenářů si našel jeho komentář Vakcína na dohled. Pojďme si to tedy co nejvíc zkomplikovat z října 2020.

Finmag.cz 2022 očima šéfredaktora

Ač jsou ale pro novináře čísla čtenosti jakýmsi hlavním dopaminem jejich práce, za ty dvě dekády v oboru se mi dnes a denně potvrzuje, že ty nejlepší (a často i nejpracnější) věci se jako na potvoru nečtou. Rád bych tu tak vypíchl pár počinů, kterých si nejvíc vážím, ale na výše zmíněná čísla nedosáhly. A dávám si omezení na TOP 3, protože jinak bychom tu byli do zítra.

Rok 2022 v kostce

V roce 2022 jsme vydali celkem 621 textů (za celou historii Finmag.cz jich vyšlo 8296), jejichž celková čtenost (s vyloučením diskusí) dosáhla téměř osmi a půl milionu zhlédnutí. Postaralo se o ně celkem 111 autorů, tři nejčinorodější byli Michal Hron (63), Pavel Jégl (48) a Adam Štěpánek (39). Nejčtenějším textem se stala expertní anketa na téma možného zrušení stavebního spoření, nejvíc vášní (diskusních příspěvků) vybudil text Pavla Jégla o nefunkčním penzijním perpetuum mobile.

Předně mé velké díky patří Agátě Lukáškové. V době, kdy se kremelská propaganda horoucně snažila o to, aby se o „válce“ nemluvilo jinak než o „speciální vojenské operaci“ a počínání ruských barbarů v sousední zemi označovala za „defašizaci a denacifikaci“ (!?), dokázala čtenářům Finmag.cz zprostředkovat naprosto ojedinělý pohled za oponu a přinést autentický obraz Rusů reagujících na stále sílící ekonomické sankce Západu: Hlášení ze země temnoty aneb Jak Rusové vnímají nové sankce? Tenhle text mi opravdu utkvěl v paměti a jsem nesmírně rád za to, že vznikl.

Stejně tak jsem rád za to, že pro nás píše Jakub Žofčák. A i když jsem tu chtěl vypíchnout jeden konkrétní text, nedokážu jednoznačně zvolit ten nejlepší; líbí se mi všechny. Jakubův styl a vhled do ekonomických souvislostí bych vypíchl natolik, že ho doporučuji jako samotného autora. Rád bych tu ale také vyzdvihl, že si vážím práce každého, kdo na Finmag.cz přispívá. Děkuji!

I třetí počin, který podle mě patří do TOP 3 za rok 2022, není jen jednotlivý text. Je jím celý speciál nazvaný Život na předplatné, který jsme s koncem roku dotáhli s Michaelem Durčákem do zdárného konce. A jelikož ho Michael ještě shrne v podcastu, není třeba více slov. Přes všechny ty nervy, které se za celým seriálem skrývají, stojí – myslím – výsledek za to…

Jelikož teď ale mnozí z vás víc než Finmag řeší nějaké to třeštění hlavy, dovolte mi vypíchnout poslední věc. Ta věc je totiž pro letošek nesmírně důležitá. Jsou to byznysové rozhovory, do kterých jsme se loni ve spolupráci s mentoringovým programem DoToho! pustili. Tahle cenná spolupráce, otevírající nám dveře u velmi zajímavých lidí z velkého byznysu, dala základ ucelenému speciálu Podnikavé Česko. Ten se už od zítřka stane hlavním projektem Finmag.cz pro letošní rok. A věřím, že i vám pomůže změnit pohled na naši krásnou zemi.

Tak nebo tak, osobně se moc těším na další rok. A se vší vážností a upřímností všem přeju hodně štěstí, zdraví a úspěchů. Všichni si pak přejme především mírový rok 2023!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

Finmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo