Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nazdárek Kašpárek. Výběr z 2449 odkazů z 227 newsletterů

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
25. 12. 2022

Před Štědrým dnem si ještě napustíme plnou vanu mediální nostalgie. Tedy, na webu až po Ježíškovi, ale do příště to můžete snadno změnit odběrem našeho newsletteru přímo do mailu.

Nazdárek Kašpárek. Výběr z 2449 odkazů z 227 newsletterů
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Naposledy vás z toho newsletteru zdravím já, Michal Kašpárek. Po šesti letech hledání chytrého čtení už mi to paradoxně začalo připadat trochu o zblbnutí, navíc nestíhám – v mé složce s články k přečtení je pořád konec léta. A za to si mě neplatíte. Čas přestat.

Udělal jsem si statistiky: od ledna 2017 do prosince 2022 jsem rozeslal 227 newsletterů s 2449 linky na 573 webů. Jediný text, na který jsem odkazoval dokonce třikrát, bylo wikipedické heslo o záhadném zmizení pěti kalifornských mladíků v únoru 1978. Takže tady ho máte počtvrté.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Dál půjdu po žebříčku nejčastěji odkazovaných stránek, ze kterých vyřadím platformy Facebook, Medium, YouTube a Twitter. Ze zbylých oldschool médií vyberu vždy po jednom textu, který si po letech zaslouží vytáhnout na světlo: buď stále platí, nebo s ním mám spojené sentimentální vzpomínky.

  1. Finmag a Peníze.cz (338 odkazů). Hezky se mi vzpomíná na rozhovor, který vedli Jakub Jetmar, Ondřej Sliš a Aneta Martínková s chlapíky z nakladatelství Rubato: první díldruhý díl. Pět bystrých lidí se k výměně názorů o knihách a společnosti sejde málokdy – a dojde i na naštvanou ženu.
  2. iRozhlas.cz a Český Rozhlas (146 odkazů). Varoval jsem, že budu sentimentální: povídání mého současného kolegy z datového týmu ČRo Honzy Bočka s Lenkou Waschkovou Císařovou o úpadku regionálních médií trhá srdce. Doteď si vzpomínám na svoje elévské měsíce v brněnské MFD v roce 2006: dvě jihomoravské mutace, osm stran, dvě strany o kultuře, speciály, v redakci přes deset lidí, dva editoři, skoro všichni měli hypotéky na docela hezké bydlení. Just wow. Nikdy se nevrátí pohádka mládí, ze všech pohádek ta nejhezčí.
  3. a2larm.cz (107 odkazů). Zatímco v roce 1989 všichni dělali revoluci, Milena Bartlová prala pleny. Zatímco se v roce 2022 hádáme o té nebo oné podružnosti, Milena Bartlová píše a mluví o klimatické krizi a postavení žen, a to stále z jakéhosi povzdálí, bez snahy zalíbit se partě, zvostra. Přeju jí vše dobré.
  4. Novinky.cz (78 odkazů). Když koukám do seznamu doporučených článků, vidím desítky zpětně docela zaměnitelných (ne že by snad špatných!) esejů Václava Bělohradského, Pavla Barši a Jiřího Přibáně – a mezi nimi velmi nezaměnitelný piece Anety Martínkové o ženské pop music a nové romantice: Jako bych byla vesmír a ty NASA.
  5. Aktuálně.cz (77 odkazů). Nejčastěji jsem odkazoval na články Davida Klimeše, který jako náš jediný komentátor dokáže bez výkyvů v kvalitě naplňovat všechna tři podstatná kritéria: vybírat důležitá témata, volit silné argumenty a psát rychle. Tady ale dám ještě jednou hlas Kláře Votavové a jejím mileniálským chmurám nad volební urnou.
  6. Deník Referendum (59 odkazů). Coby editor řeším, jak psát o klimatické krizi, zvlášť v souvislosti s katastrofami, jako bylo loňské tornádo. Radek Kubala mě tehdy přesvědčil, že princip předběžného popírání není na místě.
  7. New York Times (58 odkazů). Ještě jednou klimatická krize: mohli jsme jí včas zabránit, připomíná Nathaniel Rich ve vyprávení o tragicky promarněné dekádě.
  8. The Guardian (43 odkazů). Svět je doslova sestrojený pro muže a ženy to zabíjí, ukazuje autorka knihy Invisible Women Caroline Criado Perez. Nejpřehlíženější feministické téma v českém mediálním prostoru? Na příliš velké telefony nebo na příliš málo kapes na ženském oblečení nadávají ženy kolem mě velmi často, ale čtu o tom velmi málo.
  9. Respekt (37 odkazů). Díky blogpostu Lepší parkování jsem objevil Petera Bednára a ihned po dočtení se mu ozval, jestli nechce psát pro Finmag. Chtěl a propsal se k zasloužené slávě. Zrovna edituju jeho knihu o lepších městech, těšte se!
  10. Vesmír (28 odkazů). Jednou z definic pořádného bangeru pro mě je, že po něm člověku v paměti uvízne nějaký pojem. Například turbo-venkov.
  11. iHNed(28 odkazů). Na Hospodářky jsem masivně odkazoval v letech 2017 a 2018, kdy tam psával David Klimeš, Zuzana Válková nebo Kamil Fila. Od té doby se ale v newsletterech objevily jen dva odkazy. Připomněl bych rozhovor o umělé inteligenci s Michalem Pěchoučkem z VUT, protože mi zpětně přijde prorocký. Mimochodem, podstatnou část kódu potřebného pro spočítání těchto newsletterových statistik napsala GPT-3.
  12. Heroine (27 odkazů). Vtipný, jak si člověk u některých článků přesně vzpomene, kde je četl: rozhovor Gabriela Plesky s forenzní genetičkou Halinou Šimkovou mi zkrátil čekání na vyřízení nového řidičáku. A vzpomněl jsem si na něj ještě několikrát potom.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Na GitHubu najdete další statistiky, například pokračování pořadí nebo žebříček českých webů podle toho, jak dlouhé mají titulky. A na svůj web jsem přidal kouzelné tlačítko, které vás vezme na náhodný článek.

Tímto se tedy po šesti letech loučím. Děkuju za pozornost i za všechny tipy na články – můžete mi je posílat dál, číst nepřestávám. Newsletter Finmagu budete dostávat každý pátek i v novém roce, točit si ho budou Tomáš Wehle, Michal Hron, Adam Štěpánek či Gabriel Pleska (a přibudou i jiní). Ještě pořád stíháte někomu, koho máte rádi, k Vánocům předplatit papírový FinmagHeroine nebo Football Club jako dárek. Ve Football Clubu téměř jistě napřesrok narazíte na další mou povídku a před příštími Vánocemi by měl být v knihkupectvích můj první román, Fosilie.

Mějte se báječně!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Finmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo