Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čtení, které odpomůže od stresu. Máme pro vás Finmag newsletter

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
18. 12. 2022
 5 059

Já vím, potřebujete všechno stihnout, příští týden už nikdo nebude mít na nic čas, pečete, smejčíte, stresujete se tím, že byste se neměli stresovat. Tak až si budete chtít trochu zaprokrastinovat, mám pár tipů. U spousty se budete stresovat taky, ale zas něčím jiným čili změna a odpočinete si.

Čtení, které odpomůže od stresu. Máme pro vás Finmag newsletter
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Michal Kašpárek kdysi pro Finmag psal o zinech Islámského státu a al-Kájdy. Divím se, dovolím si parafrázovat jeho závěr, že je útoků tak málo. Protože ty časáky byly fakt cool. Jenže ve srovnání s publikacemi neonacistické sítě nebo ekosystému Terrorgram, to byl ještě slabý odvar. Mrkněte na ukázky, které na twitteru komentuje @mordieu, a mrkněte na analýzu, kterou k tomu doporučuje. Být naci a vykolejovat vlaky ještě nikdy nebylo tak cool. Jde to i bez Huga Bosse.

Když už jsem narazil na Michala Kašpárka – ten člověk vám bude zcela vážně tvrdit, že formule 1 je zábavná věc. Není a nikdo normální se na to nemůže dívat. Ale u Michalovy analýzy o vlivu a nevlivu vítězných genů na kariéry synů a vnuků slavných pilotů se normálně pobavíte. I kdyby to bylo jen nad tím, jak precizně se dá pracovat s daty a jak čtivě je interpretovat.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Bioplast, co se sám rozloží, tohle se nebojte zahodit. Jo, byli jsme nadšení, když jsme četli o biodegradabilních kompostovatelných plastech. Dneska jsou z nich nahlas nadšené firmy, které se chtějí prezentovat jako zelené a odpovědné. Jenže takový hit to není, často bioplasty vysloveně škodí. Třeba když skončí mezi klasickými plasty, je to sabotáž recyklace. Takže díky, že to na Ekonews zase jednou připomněli. Nenechejte si vymluvit marketéry díru do hlavy.

Tímhle se potěšte. Jistě, je to selfpromo. Ale stojí na datech. Jak velcí kopytníci dělají krajinu krásnou. Jenom tím, že v ní jsou, žerou a… – a kdo z vás to má? A je to kousíček, za humny.

Z našich luhů. Tedy z našeho vydavatelství

Zuzana Válková má na Finmagu pohříchu jen tři rozhovory. A ještě pro ně musíte do historie. Mrkmrk směrem ke kolegům v redakci. Pro Heroine teď sepsala průvodce libovolně staré ženy nevyžádanými radami, které ji čekají, až otěhotní. Je to pravdivé a napsané tak břitce, že se popadnete za břicho, ať už vám narostlo z čehokoli. Každá těhotná a extěhotná potvrdí.

Ovšem je to nic proti tomu, když děti „ještě pořád“ nemáte nebo pámbuchraň mít nechcete:

Můj tata kdysi vymyslel pěkný byznysplán. Nahrávku s řevem opilců si rád pořídí každý hospodský, aby bylo vidět, že v lokále je živo, aniž by se hosti museli vysilovat. Z podobného soudku (haha) je žánr reportáž z hospody. Pro nás starší, co máme rádi společenský život, ale účastnit se ho nás unavuje. Honza Kaliba vám na webu Football Clubu zpřítomní americkou hospodu během mistrovství světa ve fotbale. Dostanete chuť i na mizerné pivo. A aniž to Jan přímo říká, ukazuje, že na té hře prostě musí být něco speciálního, když se nakonec prosadí i v zemi, kde se dávno a hluboce etablovaly, zpopkulturněly a propletly s byznysem hry jinačí.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

 

To chci!

Přímo z Finmagu bych rád vypíchnul nenápadný komentář o inflaci od Víta Hradila. Je to zvláštní pocit, když vám hospodářský analytik melduje, že posvátné číslo nefunguje a že sestavit rutinní komentář, když statistikové vyplivnou čerstvě spočtený údaj za minulý měsíc, vlastně moc nelze. Řada jeho kolegů ten samý den rozesílala do redakcí tradiční várku mouder a „mouder“, jako kdyby se ta procenta počítala za standardních okolností bez zásahů shora a pochybností o metodě.

A abych přihřál vlastní vývar, na Peníze.cz jsme pořídili novou kalkulačku příspěvku na bydlení, toho, který permanentně propaguje premiér Fiala: Nestyďte se, řekněte si o něj. Protože spoustu lidí v problémech nenapadne, že by se tahle pomoc mohla týkat jich, udělali jsme názorné, ilustrované příklady. A teda – vyšlo nám taky, že švarcsystémák se 70 tisíci za měsíc může dostat příspěvek 14 tisíc. Není to novinka, známá díra v systému, kterou snad málokoho napadne prolézat, i když je pořád větší. Taky by se asi člověk styděl na úřadě práce před někým, kdo tam úřaduje za dvacet pětadvacet měsíčně. Jenže digitalizace. Žádat se dá i na dálku. Představuju si protistátního živla, který z přesvědčení, že stát neumí hospodařit, ty peníze vybírá a posílá je na charitu.

Ale prosimvás, to je námět na povídku, doma to nezkoušejte, rozhodně to není investiční doporučení a tak.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmagfotbalnewsletterpříspěvek na bydlení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo