Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co vám letos udělalo největší radost? Rok 2022 očima filantropů

Irena Jirků
Irena Jirků
26. 12. 2022

Stojí za desítkou nejvýraznějších filantropických projektů. Zachraňují zámky, továrny, boží muka, ale i celé městské čtvrti. A k tomu jsme se jich ptali, co jim letos udělalo největší radost. Rok 2022 pohledem TOP 10 filantropů dle výběru tištěného Finmagu.

Co vám letos udělalo největší radost? Rok 2022 očima filantropů
Co letos nejvíc potěšilo vybraných deset filantropů Česka? / Zdroj: Koláž Finmag.cz

Rok 2022 není jen rokem války a energetické krize. Je to taky rok obdivuhodných počinů, které mění svět okolo nás k lepšímu. Prosincový tištěný Finmag proto vybral desítku těch nejvýraznějších a detailně jejich projekty, které by nevznikly, nebýt velkorysých filantropů, představuje v aktuálním čísle.

Jsou mezi nimi veřejně známé persony, ale i lidé, kteří naopak pozornost médií nevyhledávají. Stojí například za zpřístupněním vily Miroslava Zikmunda, obnovou zámeckého areálu v Litni, Zámku Luhačovice, areálu Winternitzových mlýnů v Pardubicích či obnovou hodonínské Bažantnice. Těch počinů je celkem... deset.

V rámci přípravy obsáhlého tématu, které naleznete v aktuálním tištěnémFinmagu (dostupný v každé dobré trafice), jsme vybrané desítce filantropů položili i dvě otázky, které se hodi k závěru každého roku. Na tu, na co se těší v příštím roce, ještě přijde čas. Dnes přinášíme odpovědi na první dotaz, který je nabádá ke zhodnocení roku končícího.

Co vám letos udělalo největší radost?

František Dostálek

František Dostálek

Podporuje mimo jiné Nadační fond Pramen Luhačovice, který v jeho rodném městě rozvíjí kulturní aktivity, hlavně v tamním zámku.

Souhlasíte s názorem?

-
+14
+

Raději než velkou radost mám drobné každodenní radosti. K těm větším ale letos patřily některé kulturní zážitky, jako třeba operní představení Alcina v Královské opeře ve Versailles v podání brněnského operního souboru a dirigenta Václava Lukse, nebo výstava Theodora Pištěka v Alšově galerii a řada výstav v DOX. Užívám si času stráveného s rodinou včetně společných Vánoc na chalupě v Borových Ladech. Vždy mě potěší cyklovýlety po Šumavě a objevování nových zajímavých míst, letos například nádherných menhirů zvaných slunovratové kameny.

Renata a Rudolf Kasperovi

Renata a Rudolf Kasperovi

Industriální budovu bývalé elektrárny v Trutnově právě přestavují na výstavní prostor – galerii EPO1.

Souhlasíte s názorem?

-
+15
+

Navzdory tomu, co se děje ve světě, prožíváme jako všichni malé i větší radosti každodenního života spojené s aktivitami, kterým se věnujeme.

Konkrétních obyčejných radostí by bylo mnoho.

 

Štěpánka Komárková

Štěpánka Komárková

Společně se svým mužem pomáhá obnovit část města Hodonín – tzv. Bažantici, kterou v roce 2021 zničilo tornádo.

Souhlasíte s názorem?

-
+16
+

Těšíme se na to, jak se bude postupně vracet život do hodonínské čtvrti Bažantice. A doufáme, že se stane třeba i inspirací pro budoucí generace v tom, jak v tradici společenské odpovědnosti pokračovat. Radost mi letos udělal také už 15. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který se konal v pražském Rudolfinu po dvou letech a konečně bez covidových restrikcí. Radost mi dělá naše nadace, protože s každým novým projektem cítím, jak se posouváme dál – a to jak v celkovém uvažování, tak i v realizacích. Těší mě, že jsme v rámci projektu Darujeme kroužky dětem mohli pomoci několika desítkám rodin z válkou postižených oblastí na Ukrajině, ale stejně tak i těm českým rodinám, které se dostaly do neočekávané finanční tísně. A v rámci našeho vzdělávacího programu zaměřeného na zahrady mateřských a základních škol zase podporujeme pohyb i učení dětí venku. Radost mi pak samozřejmě také dělají vlastní děti, rodina a vzácné chvíle s přáteli.

Jan Pelánek Lazarowitz

Jan Pelánek Lazarowitz

Zachraňuje barokní zámek Týnec na Klatovsku, z něhož chce vytvořit galerii a v nejbližší době ji zpřístupnit veřejnosti.

Souhlasíte s názorem?

-
+15
+

V letošním roce přišla obrovská radost: po letech úsilí se velmi zrychlily rekonstrukční práce v Týnci a jsme hodně blízko otevření zámku pro veřejnost.

 

 

Ivana Leidlová

Ivana Leidlová

Společně se svým mužem vrací umění do zámku Liteň, který kdysi vlastnila operní pěvkyně Jarmila Novotná se svou rodinou.

Souhlasíte s názorem?

-
+15
+

Největší radost mi asi udělala zpráva, že George Daubek, nyní už více než čtyřiaosmdesátiletý pán, po dvaceti letech od smrti své matky otevřel vůbec poprvé krabice s jejím osobním archivem. Jarmila Novotná byla světovou hvězdou první velikosti, často nebývala doma a její syn tím kdysi hodně trpěl, takže jejich vztah nebyl zrovna nejlepší. George Daubek se ale na základě našich aktivit přece jen k minulosti vrátil a nakonec se rozhodl nám matčin archiv věnovat.

,Až díky vám jsem se dozvěděl a pochopil, kdo byla doopravdy moje maminka, dokázal jsem se na ni podívat jinýma očima a na dálku se s ní po letech usmířit,ʼ řekl mi do telefonu. To mě samozřejmě dojalo, to byla obrovská radost. A pak mi také dělají radost naši dva synové, kteří – ač je osud Jarmily Novotné nedojímá tak jako mě a mého manžela – si na základě našich aktivit uvědomují, že některé věci se v životě nedělají pro peníze. Pokud by v nich alespoň toto zůstalo, vím, že naše práce měla smysl.

Pavlína a Petr Pudilovi

Pavlína a Petr Pudilovi

Přeměnili budovu bývalé trafostanice na pražském Klárově na Kunsthalle Praha.

Souhlasíte s názorem?

-
+14
+

Kunsthalle nám dělá velikou radost. Letos nás také nadchlo, jak se česká společnost zachovala velkoryse k ukrajinským uprchlíkům. Ukázali jsme světu a hlavně sami sobě, že nejsme sobečtí a bezcitní. Ačkoliv slyšíme občas xenofobní a proputinovské hlasy, nepředstavují až tak velkou část společnosti. Většinu tvoří lidé, kteří chápou, že naše země je stejně ohrožena Putinovou agresí jako Ukrajina, která je vlastně jen bitevním polem, na němž se odehrává válka současného Ruska se Západem.

Lukáš Smetana

Lukáš Smetana

Koupil s manželkou vysloužilé Automatické mlýny v Pardubicích a tím se spustila lavina: do záchrany stavby se zapojilo nakonec i město a kraj.

Souhlasíte s názorem?

-
+18
+

Největší radost je, že se to všechno v Automatických mlýnech děje. Jsem stavař, máme to v rodině. Baví mě technické výkresy, stavební postupy. Kvůli mlýnům jsem si dokonce koupil vlastní malý bagr. Takže mám zkrátka radost z toho, jak se daří perfektně připravený projekt od architektů Martina Prokše a Marka Přikryla vést bez klopýtnutí, zdržení nebo nepříjemných překvapení. Celé to tu teď hodně prokouklo. Postupně očišťujeme Gočárův skvost od nánosů vrstev z architektonicky slabších let a začíná to vypadat perfektně.

Čestmír Vančura

Čestmír Vančura

Koupil vilu Miroslava Zikmunda ve Zlíně a dělá vše pro to, aby se brzy otevřela veřejnosti.

Souhlasíte s názorem?

-
+15
+

Těší mě vše, co se kolem vily Miroslava Zikmunda odehrává. Letos jsme také třeba otevřeli čtvrtou třídu Základní školy Jinotaj, a to v nově adaptovaných prostorách. Zvládli jsme dobře 62. ročník Zlín Film Festivalu, máme skvělé lidi v hnutí Zlín 21, podařila se nám krásná výstava 100 let zlínského designu, těšily nás výstavy v Galerii Václava Chada, včetně té, jež byla věnována 700 letům Zlína. Momentálně se nám také rozjíždí projet speciálního sedáku pro handicapované Libella. A naše fabriky navzdory dnešním problémům stojí dobře na nohách.

Katarína a Ondřej Vlčkovi

Katarína a Ondřej Vlčkovi

Koupili chátrající usedlost Cibulka v Praze a přestavují ji na první lůžkový dětský hospic v Česku.

Souhlasíte s názorem?

-
+21
+

Máme velkou radost z toho, jak se vyvíjí projekt na Cibulce. Podařilo se nám najít skvělé lidi, máme úžasný tým, to je naše největší štěstí. Taky máme radost, že záměr oslovil i veřejnost a že cítíme velkou podporu od sousedů i od úřadů. Nadace si sice vyžaduje náš čas i energii, ale mnohonásobně nám to vrací zejména tím, že cítíme, kolika lidí se naše téma dotýká, kolik lidí se zajímá o pomoc nemocným dětem. Vlastně nás celé dění kolem nadace utvrzuje v tom, že je všude kolem nás spousta dobrých, laskavých a velkorysých lidí. Jen o tom nevíme, když je potkáváme v tramvaji nebo s nimi stojíme ve frontě v sámošce. Radost nám dělají i naše děti. Je krásné pozorovat, jak se mění, a to nejen fyzicky. Už nás dokážou ledacos naučit a každý den nás překvapují. Taky nám dělají radost naši rodiče. Přestože čelí náročnému období kvůli zdraví, jsou stateční a trpěliví a hlavně otevření a sdílní. Stále v nich máme velkou oporu, ačkoliv teď potřebuji sami podpořit.

Jan Žůrek

Jan Žůrek

Podporuje řadu dobročinných projektů, hlavně rád s partou kamarádů v rámci tzv. Menhirostavu obnovuje boží muka a křížky na Blatensku.

Souhlasíte s názorem?

-
+12
+

Rok 2022 pro mě osobně nebyl zrovna bezproblémový, zažil jsem několik bolestných věcí. Radost mi ale určitě dělají setkání s vnoučaty. Také mám dobrý pocit z několika neziskových projektů, kde se angažuji. Bohužel, brutální vojenská agrese Ruska vůči Ukrajině představuje pošlapaní všech norem mezinárodního práva. Ukázala nám, že demokracie není samozřejmá a musíme ji být schopni bránit. Naše rodina poskytuje ubytování a podporu už druhé ukrajinské rodině. Nacházejí se v obtížné situaci a člověk si uvědomuje, že se v postavení uprchlíka může při souběhu nepříznivých faktorů ocitnout sám. V této nelehké situaci mě paradoxně potěšilo chování několika lidí v okolí, kteří mi vlastně nebyli nijak blízcí. Měl jsem pocit, že je zajímají jen jejich peníze. A k mému údivu neváhali a nabídli štědrou pomoc včetně svých domovů ukrajinským rodinám. Člověk by neměl ukvapeně soudit.


Štastný nový rok
Shutterstock

A co letos udělalo největší radost vám? Pochlubte se v diskusi! Za tým časopisu Finmag a webu Finmag.cz přeji krasné svátky a hodně zajímavého čtení do roku 2023!

Michal Hron, šéfredaktor Finmag.cz


Kam dál? Filantropie na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka v MF Dnes, posléze řídila časopisy Marianne, Sanquis a víkendovou přílohu Hospodářských novin.... Více

Související témata

anketabyznysfilantropiepodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo