Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Newsletterový switch Finmagu. O krizi, novém čísle i fenomenálním podvodu

Michal Hron
Michal Hron
27. 11. 2022

Měl být Wehle, máte Hrona. Snad nevadí. O to vypiplanější bude chystaný tištěný časák, protože kolega právě honí uzávěrky. Tak jsem mu ulevil. A je to dobře, protože já těch tipů posbíral víc než dost. Pojďme na to.

Newsletterový switch Finmagu. O krizi, novém čísle i fenomenálním podvodu
Chcete Finmag Newsletter dřív? Přihlaste se k odběru a můžete ho mít v mailu každý pátek! / Zdroj: Shutterstock

Interní redakční kolečko newsletterů je neúprosné: člověk má pocit, že ho psal včera, a už je to tu zas. Stejně se cítil editor tištěného Finmagu Tomáš Wehle, když jsem na něj zkraje týdne zaklekl. „Už zase :) ? Nevypadl někdo? Bojím se, že to nedám, máme uzávěrku.“

Tak jsem tu já. Aktuálně chorý (znáte sedmou nemoc? edit: prd sedmá, covid je to!), ale s hlavou v plné pohotovosti. A co by to bylo za šéfredaktora, aby nezačal u svého média. Na jiné typy newsletteru tu máme ostatně jiné machry. Takže čím začít?

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Jestli jste to snad ještě nezaregistrovali, už pár týdnů jedeme speciál nazvaný Život na předplatné. O předplatitelské ekonomice, o přerodu kapitalismu, o službách, o zboží. Zkrátka o všem, co si dnes lze jenom „půjčit“ a nevlastnit. Protože proč taky…?

Starším generacím to zní možná zvláštně, ty mladší to mají jinak. Michael Durčák se jako zástupce té druhé skupiny snaží tenhle fenomén dneška dopodrobna popsat. Začal u základních tezí, hodili jsme tam odbočku do platebních metod a došli k totálnímu přerodu zábavního průmyslu. A čerstvě přidali i cenný vhled do byznysu firmy, která na tomhle fenoménu své podnikání přímo staví.

Navíc ještě nekončíme, těšte se na další díly. Hned v pondělí Michael popíše, jak takzvaná subscription economy ovlivnila byznys s videohrami. Pak se vydáme za členem boardu jednoho z největších a nejznámějších českých e-shopů. A v závěru popíšeme, jaké limity tenhle model má a jaké zásadní problémy se s ním pojí.

Data, souvislosti, zajímavosti. Prostě Finmag.czTen další díl si navíc můžete s předstihem přečíst v novém tištěném Finmagu, který najdete na stáncích koncem příštího týdne. Tak s chutí do toho!

Krach FTX a grandfinále Theranosu

Prý že je krize, říká se. A pak člověk jde na schůzku a nemá si ve food courtu obchodního centra ani kde sednout. A co sednout, pomalu ani kam se postavit. Krize vypadá jinak. Třeba jako aktuální stav krypta. Nejenže mu nepřeje doba, regulace, ale ani takové rány jako krach burzy FTX.

Téhle události roku jsme se detailněji věnovali v našem pravidelném přehledu #TýdenVKryptu, který k mé velké radosti slaví čtenářský úspěch. Tomáš Krause v něm každou sobotu vybírá to hlavní ze světa kryptoměn a udržuje nás tak v centru dění. A i když krach FTX rozebral vcelku detailně, neuškodí zabrousit i jinam. Třeba za podcastem Vinohradská 12 s Petrem Lukáčem.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

 

To chci!

Á propos, podcasty. Ty máme na Finmag.cz taky, aby bylo jasno. Naposled třeba tenhle o investici do konopí. Ano, konopí. Ono se totiž nemusí jen hulit. Včera jsme navíc zakončili posledním dílem speciální sérii Future is Now se Sarou Polak. Kdo neslyšel, nechť napraví…

Ale zpátky ještě ke kryptu. Protože mi to nedalo a zeptal se, o čem se v kryptosvětě podle expertů až tak nemluví. Některé odpovědi jsou víc než zajímavé. Taky bych rád připomněl komentář Pavla Kohouta, který se tak trochu boomersky vysmívá bitcoinu. Je to takové pěkné (a cenné) zrcadlo nám všem kryptonadšencům, i proto jsem po něm sáhl.

Podvody jsou každopádně všude, kde jsou prachy, nejen ty virtuální. A jeden doslova fenomenální podvod dostal koncem minulého týdne nový rozměr. Pamatujete Theranos? Nadějný startup, který skrze revoluční přístroj Edison sliboval z pár kapek krve diagnostikovat rakovinu, cukrovku a další civilizační nemoci? Firmu, kterou investoři ocenili na devět miliard dolarů (212 miliard Kč)?

Že to bylo je takové pěkné věšení bulíků na nos, to už nějaký pátek víme. Zakladatelka firmy Liz Holmesová, jejíž příběh jsme kdysi skvěle popsali i v tištěném Finmagu (ale doporučit mohu i našeho slovenského kolegu Martina Lindáka), si až nyní vyslechla trest: 11 let a tři měsíce. Obhajoba přitom chtěla 18 měsíců domácího vězení a nějaké ty veřejné práce. Ups...

Jasně, ještě není všem dnům konec. Americký právní systém je robustní a očekává se, že se Holmesová odvolá. Jen nám to pěkně připomíná, jak moc si je třeba dávat bacha na podobné vykuky, kteří prodávají jen nablýskané nic. Stejně jako už zmíněná burza FTX, respektive „král krypta“ Sam Bankman-Fried, jehož příběh popsala má oblíbená BBC.

Mozek napojený na iPhone

A teď už stručně, protože zabrousím do záložek, co jsem si tam pro vás uložil tentokrát. A začnu podcastem s Andrejem Kiskou mladším, který vyšel na CC.cz. Poslechl jsem si ho s chutí i proto, že jsem loni s Kiskou třetím sám rozhovor dělal. Už tehdy jsem z něj cítil, že jen být u toho mu stačit nebude. A taky že jo.

Těšíte se na nový FInmag?

Další záložka, vlastně dvě, mě vedou k představení revoluční technologie, která propojuje mozek postižených lidí s telefonem, v tomhle případě s tím od v Americe tolik populárního Applu. Famózní technologický posun umožňuje i lidem s takovou nemocí jako ALS komunikovat s okolním světem. Vítejte v 21. století.

Věděli jste, že „každý jeden vrabec je schopen za rok sežrat okolo dvou kilogramů obilí“? Velký Mao to věděl a vyhlásil těmhle malým ptákům – vedle komárů, much a hlodavců – válku. Krásně to popisuje tady Ekolist „Bylo nad slunce jasné, kdo brání rozvíjející se velmoci v rozletu.“ (dneska je to zas dost možná Tchaj-wan, upozornil v textu pro Finmag.cz Marek Hudema).

A tímto jsem záložky vyčerpal. Snad ne vás. Přeju příjemné zimní radovánky!

A jelikož jsem hlava děravá, co si dřív napíše titulek, ale na to nové číslo nalákat pak zapomene, dodávám, že kromě dalšího dílu Života na předplatné v něm najdete rozhovor s Kateřinou Havrlat o tom, že mít ostré lokty nestačí, velký text o prestižních soukromých gymnáziích v Česku a na své si přijdou i milovníci thajské kuchyněK tomu přidejte další víc než stovku stran plných kvalitního obsahu a je to!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

Finmagkryptoměnynewsletterpodvod
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo